Всичко за етеричните масла -тема 2

• 44 275
  • 392
  •   1
Отговори
# 240
Момичета, реших да се поглезя с българско розово масло, но не откривам къде се продават продуктите на Alteya в Пловдив. За поръчка не ми остана време, освен ако не пращат веднага, но ще е на риск. Някой знае ли откъде мога да си го купя?

Продуктите на Алтея се продават в Пловдив в аптека Гален, аптека Субра, ДМ.

# 241
Благодаря ви! Ще погледна в аптеките, защото в ДМ не продават маслото.

# 242
Здравейте! Искам да попитам какво мислите за етеричните масла от www.aroma-zone.com - като качество. Чувала съм добри отзиви за тях. И да попитам за етерични масла за вътрешен прием кои бихте препоръчали?

# 243
ОК са. За вътрешен прием аз ползвам само такива, които са декларирани като “хранителни продукти”. На шишенцата обикновено пише. Много от маслата на Aroma Zone са такива. Ползвам и на Pranarom и Oshadhi (и още някои марки, които ги няма в БГ).

# 244
На мен производители са ми носили да тествам масла, сертифицирани за вътрешен прием, които са толкова “чисти”, че с тях пръскам тоалетната на работа (после пациентите ми се карат да сменям ароматизаторите) или вкъщи, срещу молци.
Относно вътрешния прием, имайте предвид, че към днешна дата в медицината изследваме и  разчитаме на някои основни техни качества, като например антимикробна активност, а това много зависи от концентрацията на активните съставки. Тя пък се определя от процесите на дестилация, качеството на суровината и пр. Иначе, принципно, всичко, декларирано като добавка у нас, “става за пиене”.
😉

# 245
Аз лично досега не съм попадала на фалшиво етерично масло, но ползвам само на изредените от мен марки.
Във Франция от много години се ползват вътрешно етерични масла и то не базирано на проучвания. Всякакви научни проучвания трябва да се четат мнооого внимателно, защото с правилната постановка и изводи, човек може да докаже каквото си иска. Why Most Published Research Findings Are False.
Аз лично се доверявам на дългогодишния човешки опит. Тук, в Германия, на билкови препарати пише следното: “Лекарственият продукт е традиционен лекарствен продукт, регистриран за това показание изключително въз основа на дългогодишна употреба.” То май за целия ЕС важи. И много такива продукти са базирани на билкови екстракти и/или на етерични масла. Знам, че от време на време тормозят производителите пак да доказват ефект и да пререгистрират продуктите си (ясно защо), но това е друга тема.

# 246
Основният проблем при добавките, в т.ч и масла, е ниската бионаличност. Не знам на какво точно казвате “фалшиви масла”, на наш език се нарича - компрометирано качество и се доказва много лесно.
Френската ариматерапевтична школа прилага масла перорално, по назначение на лекар.
И най-чистият продукт, притежавайки потенциала на лекарство, може да бъде опасен и да предизвика нежелан отговор (при предозиране и прекомерна употреба, лекарствени взаимодействия и пр.)
Simple Smile

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 08:44 от Дренка

# 247
Лоши суровини, неправилна дестилация, разредени…
То човек не може да е 100% сигурен ако няма собствена лаборатория, но мисля, че всеки със здрав разум може да прецени дали дадена фирма е сериозна или не.

Как се доказва компроментирано качество? Ако става въпрос за доказване без лаборатория. Пак казвам, аз залагам на трезвата си преценка. На БГ фирми като Alteya и Wooden Spoon вярвам безрезервно. Имам техни масла (и други продукти). Случайно масло на непозната за мен фирма от БГ аптека/дрогерия не бих си купила. От френски аптеки си купувам също само на познати фирми, въпреки че най-вероятно всички продавани там са ОК.

Този линк мисля съм го пускала. На тази жена (арома терапевт) ѝ имам 100% доверие. Това са фирмите, които тя препоръчва (главно от Западна Европа и Северна Америка): https://aromapraxis.de/aroma-plus/oeleanbieter/. Интересно е човек да прочете и текста. (deepl.com превежда добре.)

# 248
  • SF
А по какво ги разпознавате? Как разбирате, че не са чисти?

# 249
Купувам/изисквам от производители, когато тествам клинични ефекти или сами си ги носят. Разпознаваеми са още преди лабораторния анализ, откъдето вече става ясно и качеството. Има стандарти и изисквания към аромата и други качества на ЕМ. Няма как да ми пробутат продукт за вътрешен прием (сертифициран иначе), който с отварянето смърди на алкохол и не можеш да си доближиш носа, камо ли да инхалираш, да не говорим за пиене! Чрез дифузия също се усеща много добре има ли компрометирано качество. Както споменах, целта в производството е да се извлече максимума от маслото, не да се завладее пазара с ниска цена.

# 250
Какво бихте ми препоръчали за дифузер, ЕМ  подходящо за малко дете за по лесно дишане вечер, освен чаено дърво...или някаква смес и по колко капки да слагам?

# 251
  • София
Според мен в бг се произвеждат ЕМ за козметични цели, и ако обърнете внимание Alteya и Wooden Spoon са фирми, производители на козметика, а не на ЕМ за терапевтични цели. Освен това в бг от местни суровини могат да се произвеждат 10-15 вида, всичко друго се внася.
Към ЕМ за терапевтични цели има много по-високи изисквания откъм чистотата на реколтата (само 1 вид растение), начин на дестилиране (няколко пъти по-бавен е процесът), начин на съхранение и транспортиране, изисквания към изследвания, етикетите и т.н
Може би дестилерията на Дотера в Добрич работи по изискванията за терапевтични ЕМ,  доколкото знам работят и с вносни суровини, които само се дестилират там, но пък цените им, заради МЛМ са толкова неоправдано високи, че не бих си купила нищо от тях.

Основно купувам ЕМ от арома зона. Не съм попадала на лошо масло от тях и мога повече да се доверя на контрола, който се извършва във Франция.
Между другото,  френската школа препоръчва приема на флорални води като по безопасен, особено когато се говори за по-дългосрочен такъв.

# 252
Търсейки роза, за целите на клинични изследвания, попадам на френски производител - цена около 150 лв за 2 мл, при изрично указано, че не е подходящо за вътрешна употреба. То контрол може и да има, въпросът е обаче, че невинаги има избор. Продължавам търсенето, изключвайки Есетере, там съм наясно с качествата на маслото.

# 253
  • София
Търсейки роза, за целите на клинични изследвания, попадам на френски производител - цена около 150 лв за 2 мл, при изрично указано, че не е подходящо за вътрешна употреба. То контрол може и да има, въпросът е обаче, че невинаги има избор. Продължавам търсенето, изключвайки Есетере, там съм наясно с качествата на маслото.

Въпросът е че изрично са посочили че не е за вътрешна употреба, това не го прави по малко качествено.
Всъщност аз не съм срещала някъде из арома книгите да се препоръчва ЕМ от роза за вътрешен прием.

# 254
Има различни направления в ароматерапията. Клиничната не се занимава с козметични продукти, колкото и да са качествени. Това, че вие не сте срещали, не означава, че не се препоръчва и прилага.
Дадох примера, от една страна, защото действително търся варианти, и от друга - в отговор на предположението/твърдението, че цената била висока заради маркетинга и пласмента. Цената най-напред се определя от суровината и дестилацията. Розата няма как да не е скъпа. Смолите - също.

Общи условия

Активация на акаунт