Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 45 663
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
При подобна семейна история направо е недопустимо, че никой не се е задействал и се е наложило да си самоназначавате изследвания. От темата оставям с впечатление, че някои АГ мислят, че тромбофилиите пречат само на развитието на плода и изобщо не отчитат факта, че рискът за майката също е много голям..

# 196
  • София
Brinти как разбра че имаш тромбофилия?На каква терапия си?
След миседа си самоназначих изследванията, защото се усъмних: Едната ми баба правеше инсулт след инсулт, другата почина от белодробна емболия.
Майка ми е била загубила бебе след раждането (сестра ми била малка за  бебе родено на термин и е била с гъста кръв).
Моята дъщеричка се роди почти на термин 2600гр, но и тя имаше вид на недоносено бебе и беше с гъста кръв (правиха й някакви вливания, за да й разредят кръвта), аз по време на бременността бях с доста завишени тромбоцити (над горна граница).
После миседът се случи, след като АГ ми изписа Дуфастон "на око"/без изследвания, а аз нямах никакви оплаквания, но просто за да се застрахова. Около седмица прием на Дуфастон получих зацапване и ембриончето спря развитие. Не съм имала някакво отлепване.

Та, подозирах че има нещо такова. Моята АГ беше против да се изследвам, защото съм износила и родила две деца без терапия. Но някак си това не ме успокояваше, защото тромбофилията може да се отключи по всяко време, особено с напредването на възрастта.

Направихме изследвания и се оказа, че и аз и майка ми сме с Фактор 2 + други мутации.

Терапията : до 12-13 гс бях само на Акард 75 + Натаспин, после включихме и Фраксипарин 0,3. Но това е на фона на добър кръвоток и ниско тегло (слаба съм).
Сега от 35гс спирам Акарда и минавам на клексан 0,4. От началото на бременността пия Омега 3 (EPA 600mg, DHA 300mg).
Благодаря за споделеното,извадила си късмет с първите бременности.Много е кофти тази мутация,аз за съжаление разбрах за проблема след неуспешна бременност (по-скоро по време,но вече беше твърде късно),за щастие следващата ми бременност взехме мерки и всичко беше наред.Сега пак мислим за детенце,ама съм на 31 и 20 кг отгоре и честно казано се опитвам да се отърва поне от 10,преди да забременея.

# 197
Аз ходих и честно казано съм със смесени чувства, не за друго, а защото двама лекари АГ и имунолог ми казаха после, че нямат доверие на лабораторията на Токуда, и отхвърлиха предложеното от нея повишаване на дозата като прекалено. АГ така или иначе трябва да одобри предложената терапия, иначе няма смисъл. Цената на прегледа 165 първичен, 65 вторичен сама по себе си също не е за пренебрегване, освен ако не сте по фонд, отделно изследванията. Та не искам да ви отказвам, но аз в крайна сметка пак ще ходя при Паскалева, а ми се искаше директно да бях отишла при нея, защото изглежда се ползва с най-голямо доверие и от лекарите.
Има ли, някоя от вас ходила при професор Станева в болница Токуда, доволни ли сте,разбира ли от тромбофилия? Адекватна ли е в назначаването на терапия при следваща бременност?

# 198
  • Sofia
Благодаря за споделеното,извадила си късмет с първите бременности.Много е кофти тази мутация,аз за съжаление разбрах за проблема след неуспешна бременност (по-скоро по време,но вече беше твърде късно),за щастие следващата ми бременност взехме мерки и всичко беше наред.
За съжаление повечето разбираме за тромбофилията по време на проблемна  бременност или вече след загуба.
Нищо ти няма на възрастта, абсолютно подходяща е. Не я мисли.

За късмета - и Паскалева и др. лекари ми казаха същото.

Когато бях в родилното, неонатоложката дойде и ми каза, че се налага да разредят кръвта на бебето ми, защото иначе имало риск да направи сърдечно-съдов инцидент! Направо се втрещих, бебе и ССИ! Слава богу всичко мина благополучно. Сега се моля и това да се роди живо и здраво.

# 199
  • София
Благодаря за споделеното,извадила си късмет с първите бременности.Много е кофти тази мутация,аз за съжаление разбрах за проблема след неуспешна бременност (по-скоро по време,но вече беше твърде късно),за щастие следващата ми бременност взехме мерки и всичко беше наред.
За съжаление повечето разбираме за тромбофилията по време на проблемна  бременност или вече след загуба.
Нищо ти няма на възрастта, абсолютно подходяща е. Не я мисли.

За късмета - и Паскалева и др. лекари ми казаха същото.

Когато бях в родилното, неонатоложката дойде и ми каза, че се налага да разредят кръвта на бебето ми, защото иначе имало риск да направи сърдечно-съдов инцидент! Направо се втрещих, бебе и ССИ! Слава богу всичко мина благополучно. Сега се моля и това да се роди живо и здраво.
А като цяло Паскалева какво ти каза за мутацията?
На мен ми казаха,че шансът ми за здраво,доносено бебе без терапия е под 30 % (аз не бих и рискувала де).
Ще се роди живо и здраво детенцето ти,разбрали сте за проблема и са взети мерки,следят те адекватни лекари ... това е  в основата.Наскоро гледах за една блогърка,която също чак при номер 3 е разбрала за тромбофилията си,не знам с какви мутации е била.

# 200
Вие по време на бременност ли се консултирате с нея? Мен ме интересува дали мога да направя консултация преди бременност? Имам панел изследвани вродени тромбофилии и искам да знам дали ще е нужна терапия през бременността.
Аз ходих и честно казано съм със смесени чувства, не за друго, а защото двама лекари АГ и имунолог ми казаха после, че нямат доверие на лабораторията на Токуда, и отхвърлиха предложеното от нея повишаване на дозата като прекалено. АГ така или иначе трябва да одобри предложената терапия, иначе няма смисъл. Цената на прегледа 165 първичен, 65 вторичен сама по себе си също не е за пренебрегване, освен ако не сте по фонд, отделно изследванията. Та не искам да ви отказвам, но аз в крайна сметка пак ще ходя при Паскалева, а ми се искаше директно да бях отишла при нея, защото изглежда се ползва с най-голямо доверие и от лекарите.
Има ли, някоя от вас ходила при професор Станева в болница Токуда, доволни ли сте,разбира ли от тромбофилия? Адекватна ли е в назначаването на терапия при следваща бременност?

# 201
Да, по време на бременност. Може би преди бременност е по-подходяща за назначаване на някаква стартова терапия.
Вие по време на бременност ли се консултирате с нея? Мен ме интересува дали мога да направя консултация преди бременност? Имам панел изследвани вродени тромбофилии и искам да знам дали ще е нужна терапия през бременността.

# 202
  • Sofia
А като цяло Паскалева какво ти каза за мутацията?
Каза, че е било късмет да си износя децата без проблем. И пак добре, че са се сетили да ми бият Фраксипарин по време на престоя ми в родилното след второто секцио (4-5 инжекции общо). Но и тогава тромбоцитите ми доста бяха скочили. След първото секцио нищо не ми биха.

Каза, че тромбофилията (за нея тромбофилия са само Ф2 и Ф5) създава проблеми през третото тримесечие и най-вече в периода след раждането.
Според нея е много вероятно бебетата ми да са се родили толкова малки заради нея.

Преди да забременея бях при нея, и знаейки че имам две износени бременности, много се чудеше какво да ме прави. Казваше, че нищо че е Фактор 2, щом при мен не се е проявил първите пъти, може би и сега няма да се прояви. Но не може да ми даде гаранция.
След това майка ми претърпя много тежък ССИ, което добави тежест към фамилната история.
Вече бях бременна и за да реши окончателно дали да съм на терапия и на каква ми пусна изследвания, между които и Free Protein S Ag, който е естествен антикоагулант и реф. му граници са 60% - 120%. Моят излезе много нисък - 34% 😟. Тогава тя каза, че комбинацията на Ф2 + нисък Free Protein S Ag изобщо не е ОК и явно трябва да съм на терапия. Терапията ми (фракси 0,3) не я определи само защото съм с Ф2. Даде ми по-ниска доза, защото кръвотокът към бебето беше добър (специално попита) и защото съм слаба. Каза, че по-едрите жени изобщо не я усещат тази доза.

Тоест Ф2 сам по себе си не я "впечатли". Погледна ситуацията отвсякъде : фамилна обремененост, лична медицинска история, изследвания, килограми.

Само да вмъкна, че Калчев също ме накара да изследвам Free Protein S Ag. Тогава не бях бременна и този  протеин си беше в реф. граници. Паскалева ми обясни, че при някои жени стойностите му падали по време на бременност.

Та не се вторачвай специално в самата мутация. Има много неща около нея, които налагат терапията.

# 203
До20 април в омед има ваучер за вродени тромбофилии за 134лв в Кандиларов. Аз пусках такъв пакет преди време, къде къде по-изгодно от Геника..има си 8 фактора, плюс най - важните. Ако на някой би му било от полза Simple Smile

# 204
Момичета, от много четене се обърках... някой може ли да ми обясни малко повече за скрийнинга за прееклампсия, как и кога се прави?кръв дава ли се,с  БХС или си е отделно?
Благодаря предварително

# 205
При мен беше с БХС, взимат ти кръв имаш и преглед на ехограф. Зависи къде си правиш БХС, не очаквай по здравна каса да се включва скрининг за прееклампсия. Моя беше при Сигридов, мисля че и в Оскар има...

# 206
При мен скрининга за прееклампсия беше заедно с ранната ФМ и БХС.

# 207
Аз се записах при др. Галева и тя каза, че прави и трите неща. Много ми я похвалиха, но не е от известните май.

# 208
Моя го правиха в Оскар Клиник. Взимат кръв и след това те гледат на ехограф. Др Богданова още от ехографа видя, че ще имам проблем. Плюс намален кръвоток.

Аз имам следния въпрос. Някоя да е била в норми с дозата след пуска е на Анти-Ха, но с повишени Аптт-Та?

# 209
Колко повишено АПТТ? Стойностите за бременни са други. При мен редовно и Д димер беше завишен, Но в норми за бременността. Анти Ха в норма.

Общи условия

Активация на акаунт