Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 45 849
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
Вецев ми беше казал, че неговия начин на работа бил да намалява нмх и да увеличава аспирина по принцип. Което не е съвсем същото като да спре НМХ съвсем, но пак предизвика несигурност у мен и аз така или иначе се отказах да ходя при него.

Но да много зависи от кръвотока, а за него е рано да се види как ще се движи. С Pai 4g 4g ,при добри кръвни показатели Паскалева дори препоръча да се спира съвсем нмх защото я гледа като нискорискова, ако няма фамилна обремененост, но опитът на много жени показв, че профилактика не е лошо да има

# 286
  • Sofia
Допълвам: в 14 г.с. съм до сега не са ми гледали кръвоток. Казаха след 18 г.с. Нямам назначен аспирин,само фракси 0,4
Ако не е следен кръвотокът, тогава на базата на какво решава, че НМХ трябва да се разреди, че и после да се спре? Някакви изследвания? Анти Ха ?
Вецев ми беше казал, че неговия начин на работа бил да намалява нмх и да увеличава аспирина по принцип. Което не е съвсем същото като да спре НМХ съвсем, но пак предизвика несигурност у мен и аз така или иначе се отказах да ходя при него.
За Вецев не бих обобщавала. Аз съм с високорискова мутация, но Акардът не ми го увеличи. От самото начало ми назначи 75 и така си и остана. Също така ми каза, че смятал да ми включи НМХ чак след 20гс. После дозата НМХ ми я увеличи в 35гс, когато спряхме Акарда. Никога не е ставало въпрос за намаляване на НМХ.

# 287
Аз казвам той какво ми каза, може би е имал предвид в случаи като моя - с нарушен кръвоток в едната артерия. Simple Smile

# 288

Ето това си пуснах и така отидох. Нямам представа на каква база реши да разрежда. Стана въпрос за спиране на другите лекарства ( след инвитро съм) и така каза и за инжекциите.

# 289
За Вецев, да, определено не е това начинът му на работа и някой може да се обърка. При мен, като чета и при другите тенденцията е по-скоро да се спре аспирина и да се увеличи дозата НМХ. В по-напредналите седмици. Което е логично, защото действието на аспирина е по-дълго и при започване на евентуално раждане е по-опасно.

Vasilka само на база тези изследвания няма как да се спре НМХ, при бременност не са много показателни, тъй като са си принципно завишени.
Най-важно е да се следи кръвотока и да се пуска Анти Ха като изследване. Надявам се пиеш Б12 и Вит Д, защото стойностите им са ниски за бременна.
Паскалева отрича нискорисковите мутации, въпреки че има хиляди направени изследвания какви бели могат да направят те. Аз не бих рискувала. Плюс това дозите са малки и се водят профилактични, а не лечебни. Терапия през ден няма, действието на НМХ е 24 часа.

# 290
Waterviolet и аз се надявах да ми изпишат някакви витамини, заради ниските нива, но уви. Доктора даже не ги отрази. На този етап реших на своя глава да не спирам инжекциите.
 Туко що забелязах и че имам изоставане на плода, гледайки това което са писали на амб лист. За 2 седмици е нараснал от 6.5 на 6.9. Малко е нали?

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 22:11 от Vasilka900

# 291
  • София
Кръвоток се следи от 9-10гс, може и по-рано. Най-малкото феталният АГ на БХС трябва да го е видял. НМХ веднъж започнато не е добре да се спира. Ако кръвотока е проблемен, се добавя аспирин протект до макс 33-34гс. НМХ се спира чак след раждането, поне 2 седмици.

Репродуктивните АГ рядко имат познания за проследяване на бременни, особено рискова бременност с тромбофилия. Те и затова имат задължения за проследяване макс до 8-9гс. Потърсете си адекватен АГ, който да разбира от тромбофилия.

Аз бях при Вецев и Чучумишев, консултирах си и с Паскалева, нито един от тях не е искал да ми спира НМХ въпреки перфектния кръвоток. Родих при Вецев и спрях НМХ 2 седмици след раждането.

# 292
За нарастването само доктор може да каже. Затова кръвотока трябва да се следи, за да се хване навреме, преди да е повлияло на бебето. Това са сериозни неща.
За витамините е абсурдно, стойностите са ти ниски, а нататък дефицитите стават все по-големи. И да си се записала на ЖК при него имаш право да го смениш, ЛЛ ти дава направление за смяна и готово.

И аз не го разбирам това репродуктивен специалист да следи рискови бременности. Все едно обикновено АГ да разбира от репродуктивни проблеми.

# 293
Здравейте, момичета. Сред вас има доста опитни и идвам с молба за съвет как разчитате резултатите и какво да предприема занапред? Изследванията са пуснати след втора неуспешна бременност по съвет на аг, с който ще коментираме следващата седмица.

# 294
Имаш високорисков фактор Ф2, плюс още няколко нискорискови. Задължително трябва да си на терапия. След двете загуби ли пусна изследванията? Има голям шанс това да е бил проблема. Със следващата бременност трябва НМХ терапия, и ако АГ прецени аспирин.

# 295
Благодаря ти, Yan25.
Да, след втората бременност, която отново не се разви успешно, пуснах изследванията. Интересното е, че имам една безпроблемна такава през 2017,но с второто удряме на камък. Тоест всичките посочени в изследването ги имам, само че този в червено е високорисков? Благодаря за разяснението, на мен не ми става ясно от така посочените резултати. Бихте ле препоръчали и допълнителни изследвания, нужно ли е според вашия опит?

# 296
Тромбофилията много често дава ядове точно след една успешна бременност. Имаш 2 нормални фактора от всички. Червения е най-рисков да. Плюс още няколко, та става един букет, за който задължително ще трябва терапия.
Като забременееш вече се пускат д димер, фибриноген и АПТТ обикновено през няколко седмици и се следят. Отделно анти Ха, който показва дозата на инжекциите дали ти е ок или трябва да се вдигне. Можеш да пускаш В12 и вит. Д и без бременност, защото не ги усвояваш, а те трябва да са във високи нива преди бременност. После също се следят. Трябва да си намериш АГ, което разбира от кръвоток и тромбофилия, плюс хематолог, който да ти даде доза терапия и да ти казва какво да пускаш (това, което и аз изброих, но все пак трябва да ти го каже лекар).

# 297
Еха, много благодаря за подробния коментар, много ми е полезно. Бихте ли ме насочили към специалист и с ирам да спамя темата?

# 298
BatMum на първа страница също има описани мутациите, можеш да прочетеш, за да ти стане по-ясно. Запази си час за хематолог, той ще ти каже ако иска допълнителни изследвания и какви, също така как да действате при следваща бременност. Някои започват терапия от плюс тест, други по-късно.
Едната мутация също е свързана с неусвояване на витамини от групата Б, така че трябва да пиеш само такива, които са в метилирани форми.
Също на първа страница има имена на специалисти, разгледай я.

# 299
Не знам от кой град си, но тук в цялата тема се обсъждат имена от различни градове. На 1 стр. има изброени.

Общи условия

Активация на акаунт