Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 45 816
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
Аз ходих при двама АГ и двамата ми казаха, че е рано. ( ако въпроса беше към мен ☺)

# 361
Благодаря за мненията, адски много се дерзая, по принцип точно така реших да процедирам - имам запазен час при друг доктор, за когото четох, че следи по-стриктно бременни с тромбофилия, даже е за утре. Но направих голяма бъркотия, вчера бях при следящия (за болничен) и ме прегледа с коремен ехограф.
Сега съм в жестоката дилема дали да ида и на утрешния преглед, който чакам почти месец (трудно се запазва час и следващия възможен при него е на... 11-ти май), или да не ида, защото ще ми станат 2 УЗ прегледа - буквално през ден.

# 362
  • Sofia
... ще ми станат 2 УЗ прегледа - буквално през ден.
Аз съм така цяла бременност. Събирали са ми се и три УЗ за седмица.
Обикновеният УЗ не вреди с нищо на бебето.

# 363
Аз съм имала 2 УЗИ в един и същи ден. Единият за ФМ, а другият след това заради болничен, АГ каза, че няма проблем.

Да ви попитам като стойност каква е нормата за кръвотока по принцип?
На мен АГ ми го гледа всеки път, като вчера и напомних да ми го погледне, а тя каза, че всеки път го гледа, добре ми е и ще си го видя на листчето.

И понеже ви занимавах няколко дни с мен, да се отчета след прегледа вчера - от днес съм на Фраксипарин, доволна съм, че АГ го изписа веднага и вече съм спокойна ☺
Около 10:00ч Фраксипарин 0,4 и вечер Акард 150, мисля че е добре.

# 364
Принципно оптималните стойности за PI са под единица, но и над единица са приемливи може би резистентност над 2ка вече се гледа като по-проблематична, но пак зависи дали се касае за единия или за двата съда, защото често едната артерия компенсира Simple Smile

Ако бебето върви напред, значи се храни добре, и не виждам нужда от спешен доплер. Имат значение и кръвните показатели - ако д-димер напр. Е добре очевидно не правите съсиреци, и терапията работи. Въпреки това човек не знае докога точно терапията ще работи добре, но имайте предвид че има хора, които се следят при хематолог веднъж на триместър.

Имайте едно наум с ходенето на втори и трети лекари, защото често ще се опитат да се намесят и в терапията ви, и да поемат ролята на следящия освен ако не сте отишли само на ФМ. Казвам го защото понякога човек в опита си да се успокои се насажда на още по-големи въпроси и тревоги.

Това с ехографиите са митове, няма как да навреди Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 13:54 от gushka

# 365
Ехографа и аз знам че не вреди и аз съм ходила често на прегледи защото така са се случвали часовете.
Gushka, не знам какво имаш предвид като казваш да имат едно наум с ходенето на втори и трети лекари, обаче аз от опит искам изрично да кажа НЕ ходете само при един и не му се доверявайте спяпо. Защото като знаят че ходите само при тях може да ви кажат диагноза например, която свят да ви се завие, ако обаче я проверите да се окаже че няма такова нещо. За съжаление някой доктори се възползват че не може да ги проверите, ако нямате втори и трети лекар.

# 366
за мен просто идеалният вариант е да намерите лекар, на който имаш доверие и дори да можеш да му споделиш, когато си решил да търсиш доплер, второ мнение и т.н. Споделям личен опит, защото отидох на втори лекар за доплер, а той веднага ми изписа още една шепа лекарства, и се изказа доста крайно за терапията ми, та после обиколих сумарно още 4-5 лекари само за да се върна на терапията от началото.
Разбира се, че човек като е притеснен, е нормално да се чуди дали прави най-доброто, но в такъв случай гледайте в идеалния случай да е синхронизирано с лекар номер 1, който и да е той, за да не стане много баби, хилаво внуче.
Споделям лична перспектива, разбира се, и затова казвам имайте едно наум - може да ви успокои допълнителното ходене на лекар, а може да ви вкара в още по-голям стрес. Аз лично много неща бих си спестила, но това го знам сега разбира се след като съм обикаляла.
Същото важи и за четенето във форуми - някой може да каже например, че без Анти-ха не става, или че трябва да ходиш ежеседмично на доплер - дали е така обаче за всички е друг въпрос.

# 367
Момичета, това са ми изследванията от днес. На фраксипарин от 0.3 съм и натаспин. В 17 гс. Какво мислите, как ви се струват?

# 368
Момичета, това са ми изследванията от днес. На фраксипарин от 0.3 съм и натаспин. В 17 гс. Какво мислите, как ви се струват?

Анти Ха не сте ли писнали?

# 369
Утре, защото бях била инжекцията вечерта.

# 370
  • Насам-натам
Момичета здравейте!

Нова съм в темата и всичко ми е много неясно. Сама реших да си пусна тромбофилии, след 1 спонтанен аборт преди почти 2г. и много съвети от близки приятелки (не от лекар). Вчера видях резултатите:

MTHFR (c.1298A>C,p.Glu429Ala) C/C - Хомозигот по мутантния алел
PAI1 (SERPINE1)(5G>4G) 5G/4G - Хетерозиготно носителство на мутацията

Хетерозиготното носителство на делецията 4G в PAI1 не повишава риска за венозни тромбози.

При хомозиготни носители на мутацията A1298C се наблюдава синтезиране на белтъка MTHFR с намалена ензимна активност.

Предстои ми първо ИКСИ след 10тина дни и не знам какво да правя. Лоши ли са тези резултати, какво трябва да предприема? Моля за съвет. Confused

# 371
Jenche, когато на мен ми излезе хетерозигот за ПАИ от геника ми бяха написали:
Уместно е обсъждане на генотипиране на ACE I/D и FXIII: p.Val34Leu, за да се оцени комплексния им ефект върху системата на фибринолиза

Тествах ги и те излязоха хетерозигот.
И забележката е
Генотипната комбинация по маркери PAI-ACE-FXIII се асоциира с кумулативен ефект върху риска за понижена фибринолитична активност.

Според хематолога трябва да съм на фраксипарин ако забременея.

За MTHFR - хомоцистеин, витамин б12 и фолиева е хубаво да изследваш. Имаш проблем с усвояването им и е възможно хомоцистеина да ти е повишен, което повишава риска от спонтанен аборт.

Трябва да приемаш само метилирани форми на тези витамини. Така можеш да понижиш хомоцистеина. Но е хубаво да се консултираш с добър лекар.

# 372
Уместно е обсъждане на генотипиране на ACE I/D и FXIII: p.Val34Leu, за да се оцени комплексния им ефект върху системата на фибринолиза

И забележката е
Генотипната комбинация по маркери PAI-ACE-FXIII се асоциира с кумулативен ефект върху риска за понижена фибринолитична активност.

За MTHFR - хомоцистеин, витамин б12 и фолиева е хубаво да изследваш. Имаш проблем с усвояването им и е възможно хомоцистеина да ти е повишен, което повишава риска от спонтанен аборт.

Трябва да приемаш само метилирани форми на тези витамини. Така можеш да понижиш хомоцистеина. Но е хубаво да се консултираш с добър лекар.
Аз съм с ПАИ АСЕ и Ф13 и съм на Клексан 0,6 (вдигнаха ми го от 0,4) плюс аспирин заради риск от прееклампсия.

# 373
И още една забележка, повишен хомоцистеин е повете от
- 5 според Денис мнение #313 ,
- 7 според д-р Калчев
Моя беше 11 първият път, когато го изследвах. Което е в норма според референтни стойности.

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 14:02 от Мinerva О.

# 374
  • Насам-натам

И забележката е

Благодаря за отговора, Мinerva О.

Аз от 2 години пия фолиева киселина и редувам други витамини, но явно не ги усвоявам добре... В петък съм при репродуктивният ни и ще говоря с нея как да процедирам... Надявам се да не отложи инвитрото за този месец. Sad

Общи условия

Активация на акаунт