Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 45 843
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
Не е хубаво да се сменят постоянно
Има ли проблем когато се сменят инжекциите понеже си ги намирам много трудно и каквото има това си вземам.

# 346
До всички момичета с инвитро. От кога започвате да пиете аспирин протект и да слагате нмх преди трансфер. Имам изписан аспирин протект през ден преди трансфер, но не знам кога да го започна.  Предполагам когато ми включат прогестерона. В деня на траснфера поставяте ли си нмх и кога?
Трябва да говориш с репродуктивния лекар и да обсъдите какви мутации имаш, защото аз съм с две високорискови и две нискорискови и бях по дълъг протокол където от началото лекарствата, нищо че не са прогестеронови са кръвосъсирващи и бях на аспирин протект * 1 вечер от началото на протокола.
НМХ започнах около 2 дни след трансфер, защото ми отне време докато направя консултация с хематолог. В деня на трансфера не съм имала нмх, но съм пила аспирин протект вечерта.

# 347
  • София
Аспирин протект взимах от началото на подготовката за ЗЕТ, т.е. 2-ри ден на цикъла. НМХ от деня на трансфера. Прогестеронът не е толкова голям проблем за кръвосъсирването, колкото естрофема и кортикостероидите. В крайна сметка терапията компенсира кръвосъсирващия ефект на медикаментите.

# 348
Пак ще ви занимавам с мен, но искам да ви споделя… Днес ми звънна лично проф. Марков, за да изкоментира резултатът от тромбофилията. Момичета, леко съм в шок… каза ми да пия по 1 Аспирин вечер (аз от месец вече съм на Акард изписан от моята АГ) и никаква друга НМХ терапия щом до сега не съм имала тромби, проблеми и т.н.,, както и да не си пускам изследвания като Д-димер и останалите вие ги знаете (аз още не съм ги запомнила на изуст кои бяха всички затова не ги изреждам).
Ами не мога да повярвам… много се притесних, защото очаквах терапия, четох и за аборти след 20 и 30 седмица и искам да взема мерки, а това само с Акард/Аспирин ми е несериозно. Надявам се моята АГ следобяд да не е “против” терапията и да се започва, защото наистина се притеснявам така Без.

# 349
  • Sofia
Darling, споко аз съм с Протромбин + още 4 други (от които два хомозигот). Марков и на мен ми ги наговори едни, че при тромбофилия профилактиката била само аспирин.
Отидох при Паскалева и си ми назначи НМХ.
Консултирай се с хематолог, това им е работата (Паскалева, Лисичков, лошото е че те не консултират онлайн) или някой съдов хирург/ангиолог от Токуда или др.

# 350
Дарлинг, попринцип и на мен са ми го казвали това, че при първа бременност и ако до сега нямаш загуби не започват с инжекции. Ако твоята АГ не ти предпише терапия, си запиши час при хематолог - Паскалева или Личев, иначе в Токуда може при ангиолог да влезнеш май от днес за утре или при проф Герчева тя също е хематолог.
П.П. И аз така се бях притеснила докато ми уточнят терапията в началото, явно при започването на инжекциите никой не иска да носи отговорност?!

# 351
  • Sofia
Сега и аз с въпрос, че нещо пак се притесних.
АГ, което ще ми прави секциото поиска да пусна коагулация (интересувашe я най-вече аPTT, другите каза, че ще са завишени, но това е нормално).
Изследванията този път съм ги правила във Вита, а не в НКБ.

В 36+3 съм. Резултатите са следните:
Д-димер - 1,20 ug/ml (реф. гр. във Вита 0-0,5/реф.гр. в НКБ за трети триместър са 0,5-2,2 IU/L);
Фибриноген - 5,9 g/L! (реф.гр. във Вита 2,00-4,00/реф.гр. в НКБ за трети триместър 3,7-6,2 g/L);
aPTT - 21,7 sec. !!! (реф.гр. във Вита 25-38 sec. /никога не съм го пускала при Паскалева в НКБ и не знам какви са им реф.гр.).
Само да уточня, че тези изследвания съм ги пускала ПРЕДИ да си бия инжекцията този ден и въпреки това аPTT е под реф.гр.

И сега, това аPTT не й хареса. Каза, че явно 0,4 ми е много, защото кръвта ми е разредена повече от необходимото. Каза ми да се върна на 0,3 до 12-ти включително. На 13-ти пауза и на 14-ти (ако издържа дотогава) ще е секциото.

Някой наясно ли е какви трябва да са референтните граници на аPTT по време на бременност с терапия?
На някой случвало ли се е ниско APTT и висок фибриноген/д-димер?

Аз като си гледам изследванията и нещо блокирам - хем кръвта била разредена, заради APTT, хем е сгъстена заради д-димер/фибриноген.

Не смея да си намалявам дозата, но все пак АГ ще е операторът и тя би трябвало да си прецени.

Последният път при Паскалева (около 28-29гс) дозата 0,3 ми беше добра, но тогава бях и на Акард. Тя ми каза, че за моите килограми е ок. Но и каза към 35гс, когато спра Акарда да мина на 0,4. Повече не съм ходила при нея (вика ме чак три седмици след раждането) и реално не съм проверявала дали тази доза ми е ок.

Много съм объркана да намалявам дозата точно на финала, но и от кръвоизлив ме е страх. За преглед при Паскалева вече е късно, но пък няма и тя да ме оперира.

Извинявам се за дългия пост, но нещо съвсем откачих.

# 352
  • София
Брин, то ниското APTT означава намалено време, тоест сгъстена кръв. Ето референтните https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/aPTT.htm
Нормално е преди раждането да е по-ниско, организма се приготвя за раждане.

# 353
Брин чак се плаша от твоята докторка. Как ще ти намалява дозата, като резултатът от АПТТ показва, че времето за образуване на кръвен съсирек при теб е скъсено. Демек в момента кръвта ти е склонна по-бързо да прави съсиреци. Което в края на бременността принципно е нормално и все пак при нас с мутациите, може да бъде опасно. Аз от месец съм на 0,6 и показателите ми се подобриха, колкото и да не влияе НМХ точно на тези изследвания. А ти си с високорисков фактор.

# 354
Брин, аз в началото на бременността започнах с 0.4 и после АГ искаше да намаля на 0.3 и го намалих, но като започнах едно чудене едно тръшкане трябва ли не трябва ли, даже съм се будила през нощта да мисля. И като ми дойде консултацията при Паскалева тя ми обясни че разликата между двете дози е много малка и трудно може да се отрази. Според мен си продължавай с 0.4 защото си в края на бременността, аз също вече месец съм на 0.6 - организма има склонност да съсирва в този период, а не да разрежда. Няма място за притеснение от кръвоизлив защото даже деня преди секциото няма да биеш инжекция доколкото разбрах, изрично питах Паскалева за раждането каза че организма се изчиства от действието на инжекцията след 24 часа напълно дори след 12 часа няма опасност, а в твоя случай часовете ще са повече. Според мен трябва да се притесняваш от съсирек, повече отколкото от кръвоизлив, явно във Вита се застраховат, най-добре вземи решение какво ще биеш и спри да го мислиш. Аз щях да бия 0.4 без да казвам във Вита 😉 Всичко ще е наред, споко Hug

# 355
  • Sofia
Много Ви благодаря момичета!
Изобщо не знаех това APTT на какво съответства. Никой не ми е искал да го изследвам досега, нито Паскалева, нито Вецев...

А за моята АГ, по отношение на тромбофилията много не й се доверявам, защото според нея изобщо не би трябвало да съм на терапия. Така че тя все натам си дърпа. Ама сега като предстои секцио и почва треска да ме тресе 😖.
Много се колебаех и днес бих 0,3 😟. Но от утре ще си върна 0,4.

# 356
И това съм го правила даже 2 дни 0.3 и после 0.4 няма страшно Grin Наистина 0.1 е разликата не им се връзвай и не го мисли и на мен тогава момичетата ми пишеха, но аз в какъв филм живеех, сега като се сетя че беше в началото на бременността и съвсем е била излишна лудостта ми Joy
В Токуда също го гледат АПТТи фибриногена  и д-димер. Моя фибриноген 5.67 при горна граница 4, докторката реагира че е много висок и пия и натаспин, но при мен и д-димер и всичко е в небесата въпреки увеличената доза. Та и от гледна точка на фибриногена няма какво да те е страх от 0.4...

# 357
Здравейте! Ако бебето върви добре  (измерено като по-голямо за седмиците си дори), може ли да се заключи, че кръвотока е добре?
Продължавам да се дерзая, че доплер не ми е пускан, в 17-та седмица съм, явно ще на ФМ чак, а ми прави впечатление по темите, че на други мами им се проверява и по-рано? Кръвните ми изследвания последно бяха в норма.

# 358
Здравейте! Ако бебето върви добре  (измерено като по-голямо за седмиците си дори), може ли да се заключи, че кръвотока е добре?
Продължавам да се дерзая, че доплер не ми е пускан, в 17-та седмица съм, явно ще на ФМ чак, а ми прави впечатление по темите, че на други мами им се проверява и по-рано? Кръвните ми изследвания последно бяха в норма.
Не сте единствена. На мен също не ми е пускан доплер и даже ми разредиха инжекциите. Казаха ми, че се гледа след 18 седмица.

# 359
Аз знам че се гледа след 12 седмица, защо не отидете при друг лекар, който да ви пусне доплер? Иначе това че бебето върви добре би трябвало да е добър знак, но с тромбофилия трябва да се измери кръвоток все пак..

Общи условия

Активация на акаунт