Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 19

• 45 842
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
Аз съм хетерозигот на протромбин. Консултирах се с 4 гинеколога, един хематолог, един ангиолог, и един имунолог.
Само имунолога - Доц. Конова е на мнение че се изисква терапия с НМХ, останалите са на мнение че трябва да се следят кръвните на 3-4седмици и ако има раздвижване да се почне веднага НМХ, до тогава аспирин/натаспин. Аз съм много притеснена защо има такива разлики в мнението на лекарите и това много ме обърква, лутам се и всеки ден се тормозя, чета и т.н.
Много зависи на кого сте попаднали. Тези гинеколози/хематолог/ангиолог занимават ли се с бременни с тромбофилия? Пускали ли са ви допълнителни изследвания? Защото ако не следят бременни с тромбофилия, е много вероятно да ви кажат, че нямате нужда от терапия въпреки високорисковата мутация.

На мен двама гинеколози, един генетик и един хематолог ми казаха, че нямам нужда от терапия. Причината беше, че не съм хомозигот по Протромбин!

Аз също съм хетерозигот Протромбин (риск от повишено кръвосъсирване)
+ още 4 мутации (една от които хомозигот Тафи - нарушение в системата на фибринолизата). Което означава, че хем заради Протромбина кръвта може да се съсирва повече от нормалното, хем заради Тафи фибринолизата ми е нарушена (системата, която позволява на кръвта да остане течна и да се оттърве по естествен път от образувани тромбчета).
+ много нисък Protein S (който е естествен антикоагулант), който никой от изброените специалисти не се сети да ми пусне, освен Паскалева и Калчев. И се оказа, че ми е в недостиг и не може да противодейства ефекта на Протромбина.
+ сериозна фамилна обремененост (без да навлизам в подробности).

Тези които ми казаха, че трябва да съм на терапия от положителен тест бяха двама гинеколози, един хематолог и един имунолог.
Едно АГ + хематолог включиха терапия НМХ в хода на бременността, но бяха на различно мнение относно точния момент (13гс или 20гс).

Така че колкото и специалисти да попитате, ще имате различно мнение. Накрая за жалост решението си остава на бременната на кого да се довери според собствената си медицинска история и риска, който е готова да поеме.

ПП : сега като ги преброих, във времето съм се консултирала с 10-12 специалисти 🤯. И всеки е на различно мнение относно терапията.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 10:43 от Brin de muguet

# 451
Абсолютно сте права, наистина накрая решението си остава лично, на кой да се довери. Благодаря за изчерпателния коментар ❤
Аз съм хетерозигот на протромбин. Консултирах се с 4 гинеколога, един хематолог, един ангиолог, и един имунолог.
Само имунолога - Доц. Конова е на мнение че се изисква терапия с НМХ, останалите са на мнение че трябва да се следят кръвните на 3-4седмици и ако има раздвижване да се почне веднага НМХ, до тогава аспирин/натаспин. Аз съм много притеснена защо има такива разлики в мнението на лекарите и това много ме обърква, лутам се и всеки ден се тормозя, чета и т.н.
Много зависи на кого сте попаднали. Тези гинеколози/хематолог/ангиолог занимават ли се с бременни с тромбофилия? Пускали ли са ви допълнителни изследвания? Защото ако не следят бременни, е много вероятно да ви кажат, че нямате нужда от терапия въпреки високорисковата мутация.

На мен двама гинеколози и един хематолог ми казаха, че нямам нужда от терапия. Причината беше, че не съм хомозигот по Протромбин!

Аз също съм с Протромбин (риск от повишено кръвосъсирване)
+ още 4 мутации (една от които хомозигот Тафи - нарушение в системата на фибринолизата). Което означава, че хем заради Протромбина кръвта може да се съсирва повече от нормалното, хем заради Тафи фибринолизата ми е нарушена (системата, която позволява на кръвта да остане течна и да се оттърве по естествен път от образувани тромбчета).
+ много нисък Protein S (който е естествен антикоагулант), който никой от изброените специалисти не се сети да ми пусне, освен Паскалева и Калчев. И се оказа, че ми е в недостиг и не може да противодейства ефекта на Протромбина.
+ сериозна фамилна обремененост (без да навлизам в подробности).

Тези които ми казаха, че трябва да съм на терапия от положителен тест бяха двама гинеколози и един имунолог.
Едно АГ + хематолог включиха терапия НМХ в хода на бременността, но бяха на различно мнение относно точния момент.

Така че колкото и специалисти да попитате, ще имате различно мнение. Накрая за жалост решението си остава на бременната на кого да се довери според собствената си медицинска история и рискът, който е готова да поеме.

# 452
Имате ли препоръки какво да изследвам и да предприема предвид мутацията, която имам и резултатите от витамини/хормони?
Скрит текст:

Скрит текст:
Хомоцистеина ти е висок. Витамин б12 може да е по-висок, по към горна граница трябва да е. Върни се няколко страници назад в темата,  обсъждали сме хомоцистеина. Ти нямаш мутация на MTHFR, но диетата също играе роля, примерно ако си вегетарианец.
Момичета, здравейте! Имам нужда от съвет- това са ми резултатите за тромбофилии- какво следва ? Към кого да се обърна за адекватно разчитане? Някой има ли такива мутации и предприел ли е терапия?Изобщо има ли нужда нещо да се прави? Извинявам се за многото въпроси , но съм много объркана.Благодаря!

За MTHFR - хомоцистеин, витамин б12, витамин б6 и фолиева  киселинае хубаво да изследваш. Имаш проблем с усвояването им и е възможно хомоцистеина да ти е повишен, което повишава риска от спонтанен аборт.

Трябва да приемаш само метилирани форми на витамините от б групата.

Малко изглежда, че намилам за хомоцистеина, ама:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1472648321001851
Цитат
Hcy is highly negatively associated with clinical pregnancy and implantation rate during the first IVF/ICSI cycle, especially in women carrying the MTHFR C677T TT genotype.
Цитат
In this study, there was a significant difference in serum Hcy concentration between the group of women who became pregnant and those who did not. In the whole population, Group 3 (with Hcy 6.20–9.29 µmol/l) and Group 4 (with Hcy ≥9.30 µmol/l) showed a higher chance of unsuccessful pregnancy when compared with the referent group (with Hcy <6.20 µmol/l).

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 11:13 от Мinerva О.

# 453
Скоро ги изследвах витамините.Казаха ми да спра да пия фолиева киселина за известно време.Пила съм всякаква - и метилирана и обикновена, защото не знаех за мутацията. Също ме притеснява ice/i/d - трябва ли да се пие нещо?Забравих да спомена , че правим опити за бебе.

# 454
Е щом си в тази група е ясно, че правите опити за бебе.
Тези, които си изследвала изглеждат да са ок. Пусни си и хомоцистеин. Ще ти даде ориентир дали трябва да правиш нещо.
За Pai и ACE - консултация с хематолог. Виж какво обсъждат тука като имена.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 11:57 от Мinerva О.

# 455
Здравейте, в 22 г.с. съм и д-димера ми е 422 ng/ml при реф. стойности 0-200. Знам, че е нормално да е завишен, но не намирам какви са реф. ст-ти за бременни. Някой има ли такава информация?

# 456
  • София
На първа страница на темата има подробна информация, включително референтните стойности по триместри.
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm

За хомоцистеина - рискът е висок при жени с хомозиготна мутация в MTHFR (ТТ gene mutation). Но не пречи и тези с хетерозигот да си направят едно контролно изследване.

За витамини от група Б - освен метилирани витамини, може да се наблегне и на диета, богата на бионалични форми на витамините. За Б9 (фолат) се хапват повече зеленолистни - салати, марули, спанак и т.н., за Б12 се хапват дробчета, яйца (по възможност от пасищни животни). Все пак имайте предвид че дефицити само с храна не може да се компенсират.

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 01:22 от delisardeli

# 457
Момичета, тъй като именно тук получих първата и най-подробна информация за моите резултати и то напълно безплатно, сега считам за редно да ви разкажа как протече онлайн консултацията при д-р Кондева, която тук ми препоръчахте. Ами не ме разбирайте погрешно, разбирам, че тя е медицинското лице, а не вие и че "всеки сам си преценя" на кого да вярва, но при моите мутации:

Ми се струва много вяло и несериозно срещу. 30 лв да получа следния отговор:

За разлика от нея, още с първият ми въпрос тук ми беше подробно разяснено коя мутация каква е и какво е стандартното лечение, и то не включваше само фракси, затова не мога да ѝ се доверя на 100%.
Зададох и допълнителни въпроси, но ми се струва сякаш и вадя думите с ченгел. Оставям това тук, за други момичета, които се чудят за онлайн консултация при нея.

# 458
Мерси, delisardeli. Там реф. ст-сти при nonpregnancy са малко различни и затова се чудех, но днес така или иначе ще звънна на док да потвърди дали е ок.

# 459
  • София
Момичета, тъй като именно тук получих първата и най-подробна информация за моите резултати и то напълно безплатно, сега считам за редно да ви разкажа как протече онлайн консултацията при д-р Кондева, която тук ми препоръчахте. Ами не ме разбирайте погрешно, разбирам, че тя е медицинското лице, а не вие и че "всеки сам си преценя" на кого да вярва, но при моите мутации:

.
Със почти същите мутации съм и аз ,изкарах цяла бременност на Фраксипарин 0.4 ,бях на няколко пъти на ръба да ми включат 0.6 в месеците преди раждането.

# 460
Bubble, без аспирин или Натаспин дори?

# 461
  • Sofia
Bubble, без аспирин или Натаспин дори?
Аз също съм с Протромбин и АСЕ + др. и Паскалева ми включи Фраксипарин 0,3 в 12-13 гс.

Дотогава АГ прецени, че един Акард 75 ми е достатъчен. Даже по едно време ми беше изписал 50. В повечето случаи Аспирина или Натаспина го включват според резултатите от доплера, а не автоматично заради Протромбин/др. мутации. Тоест АГ би трябвало да го изпише по негова преценка.
Сигридов ми обясняваше, че има други мутации, които изискват терапия най-вече с Аспирин и не толкова с НМХ, но това не било моя случай.
Също така Аспирина могат да го включат или увеличат, ако преценят, че има риск от прееклампсия.

Аз лично намирам коментара на Кондева за адекватен, на фона на други специалисти, които ми твърдяха, че аз нямам изобщо нужда от НМХ (въпреки Протромбина).

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 14:25 от Brin de muguet

# 462
И аз смятам, че е ок коментарът и, не разбирам защо трябва да е до 12 гс, но така или иначе поне е насока да се почне с НМХ, а после може да се следи с АГ.

Хематолозите май не тачат много натаспина, иначе много жени си карат само на Фракси, аспирин се добавя според кръвните или кръвотока.

# 463
Благодаря на всички, както винаги полезни. Успокоихте ме, че докторката е ок, ще се доверя докато ми дойде часа за Паскалева (ако изобщо имам + този месец, разбира се)

# 464
  • София
Според мен също е адекватна терапията, макар че е малко лаконично. Вероятно е написала до 12гс, защото тогава идва БХС и феталният в зависимост от състоянието на бебето и кръвотока може да прецени как да продължи терапията и дали има нужда от аспирин. Правилото е обаче че веднъж започната, терапията с НМХ не се спира.

По мое мнение да чакаш обаче от фетална до фетална за промяна на терапия е много, особено с високорискова мутация. Така че най-добре да потърсиш АГ рискова бременност с опит в проследяване на бременни с тромбофилия, за да те проследява по-често, да следи кръвотока и да променя терапията когато е необходимо.

Общи условия

Активация на акаунт