Стани богат с водещ Михаил Билалов - тема 7

• 26 551
  • 740
  •   1
Отговори
# 90
И какво му беше подвеждащо! Наистина ли не сте виждали баничарниците за Соф.баница, където ти режат от голямата тава колкото искаш, мерят парчето на кантара и ти изчисляват цената. Всички останали се продават във вид на отделни кифли, размерени още преди печене и на фиксирана цена.

# 91
  • София
Така е, така е, прави сте, има логика, а и съм виждал как като си купувам баница и отмерват на кило. Ама не внимавах просто и гледах с едно око.

# 92
  • София

Стани богат - 02.03.2022

# 93
Относно румънския. Не, че е нямало такъв език. Имало е, но до средата на 18 век официален е бил българският, а до средата на 19 са писали на кирилица.

Последна редакция: ср, 02 мар 2022, 20:18 от W

# 94
Въпросът за баницата наистина беше подвеждащ. То и хляба се продава на килограм. Като цена.

За мен пък не, явно е въпрос на това кой какво познава. Поне около нас софийската баница се продава на едни доста големи "охлюви" и ти режат колкото искаш и го продават на грам. А и да вземеш целия "охлюв", пак ти го мерят, защото не са еднакви (един охлюв при нас беше 7 лева, сега май е към 9). Цялата баница стига за 4 човека и е ясно, че ако сам човек си купува му режат парчета.

# 95
Наистина ли не сте виждали баничарниците за Соф.баница, където ти режат от голямата тава колкото искаш, мерят парчето на кантара и ти изчисляват цената. Всички останали се продават във вид на отделни кифли, размерени още преди печене и на фиксирана цена.

Аз например не съм. На този въпрос щях да умра права.  Simple Smile
Нито съм виждала, нито съм купувала. Не само в София, ами и в нашия град.
Но и грам не ме е срам, че баниците не си ги купувам, ами си ги правя сама. Simple Smile

# 96
В Плевен са на бройка. Даже има едни, които се казват софийски банички и са малко по-дълги от другите (и с 50 ст. по-скъпи). Такава навита баница може и да съм си купувала като студентка, но не помня.

# 97
Както неведнъж сме си говорили, не можем всичко да знаем 😀 Нали затова са жокерите.

# 98
  • Русе
Румънски език по онова време май е нямало. Говорели са на български.

"Под игото" е написана към края на ХІХ век. Румънският език, като продължител на езиците на Молдова и Влашко, е съществувал и се е развивал едновременно с останалите балкански езици. Старобългарският и среднобългарският са били използвани като официален език до средата на ХVІІІ век, а до средата на ХІХ век се е използвала румънската кирилица. Старобългарският език като "църковнославянски", литургичен се е използвал до началото на ХХ век. Най-ранният документ на румънски език е от първата половина на ХVІ век - може да се смята, че това е началото на румънската литература. Това, че във Влашко и Молдова са използвали вариант на кирилицата, не означава, че са писали на български.

# 99
  • Deutschland/HE
За софийската баница - във Варна я продават на бройка, завита на охлюв. Аз много я обичам и си я спомням от времето като съм била в началните класове (говоря за началото на 80те) и това лято купувах на децата и пак на брой я продаваха. Във Варна бърек продават на четвъртинки, но пак не го теглят.

# 100
Точно. Ние във Варна не теглим баницата.
Аз бих изгърмяла.

# 101
Няма ли кой да сложи и другите отговори, за да стане ясно, че това с тегленето е за заблуда само.

# 102
Може ли някой да напише до играта да променят въпросите в сайта на БТВ? Сама не мога да го направя.Синът ми пише.Аз съм на легло и решавам въпросите, но се повтарят и ги научих вече.

Последна редакция: чт, 03 мар 2022, 16:53 от MамаМума

# 103
Мисля, че редовно го обновяват. Не изцяло, но всеки път, когато съм играла, има по няколко нови въпроса.
Или прекалено често играеш и си им нацелила всичките, или твърде рядко и попадаш все на един вариант 🙂

# 104
Може би, ако някой не е от София може да изгори на въпроса за баниците, но едва ли има човек в София да не е чувал за Софийска баница. Аз не обичам купена баница, почти винаги съм имала проблеми със стомаха от нея, но съм виждала многобройните им павилиони. Дори синът на ММ ми предлагаше веднъж да купим такава за Бъдни вечер, за да не се моря.
Е, не! Уникален случай! И това е редактор! Може ли да не помни д-р Фауст? С право изгоря.

Последна редакция: чт, 03 мар 2022, 18:18 от Poni69

Общи условия

Активация на акаунт