Православието като начин на живот - 9

• 52 138
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
Приемам апела. Да ви питам нещо по- банално: колко струва една свещичка в храмовете, които посещавате? Четох, че в Пловдив от днес са станали 80ст 😳 Това ми се струва много, според мен. Интересно ми е как е по другите населени места?
И в Русе станаха толкова.

# 121
Ами в Библията си пише доста точно как да се познае за последните времена, и не е за гей-паради.

В последните времена човек ще се чувства безпомощен срещу злото, което сякаш ще вземе невиждани размери и ще бъде облечено в нормалност. Преди години четох една книга ---------- "Предречено от Библията", която не знам дали вече може да се намери, но беше написана много увлекателно и точно по отношение на последните дни....
Матей 7:15
"Пазете се от лъжливите пророци".

# 122
  • София
Цените на свещите се определят с решение на Светия Синод и не би трябвало да бъдат различни на различните места.

# 123
  • Пловдив
Е, така е.
Разбрахме за решението на Светия синод по емпиричния метод....

# 124
  • София
Е, така е.
Разбрахме за решението на Светия синод по емпиричния метод....
Решението си беше обявено още на 22.06.2022 год. след последната сесия на Синода и не разбирам кому е необходимо да прилага емперичен метод. .Няма как храмовете да плащат електроенергия по цени за производствени предприятия, цената на суровината на свещите да скочи тройно и ние да искаме свещите да си останат на същата цена.

# 125
За четене на молитва колко давате?В нашите храмове няма ценоразпис и като питам колко струва ,,колкото дадеш".Откъде да знам колко да дам?

# 126
  • София
40 ст са ни най-евтините свещи. И при нас е "колкото дадеш".
Чувала съм, че последните времена са почнали от идването на Христа. Т.нар. осми ден.

# 127
Ориентировъчно колко е ,,колкото дадеш"? 5- 10 -20 лева?

# 128
На мен ми харесва изразът “колкото дадеш”. Това означава, че ако си беден даваш малко, ако си богат даваш много. Това е хубаво. Фиксираната цена реално разделя хората, защото тези със скромни възможности няма да могат да си позволят услугата.

# 129
Не е така.На един свещеник,който беше ,,колкото дадеш"  дадох 5 лева, отговора беше ,,може и нищо", видяло му се е малко.На друг дадох 10 и каза, че е много и не е сервитьор да събира бакшиши, таксата била достатъчна, беше три лева и се плащаше на свещопродавачките.От тогава не съм чела молитви.Затова питам по колко се дава на ,,колкото дадеш".

# 130
Ама така ли се дават пари?
Аз мислех, че се пускат по лично желание в кутия около касата или около входа на Църквата.
Таксата си е такса, другото е доброволно и е добре никой да не знае..... дори .. по възможност  " лявата ръка да не знае какво прави дясната".

# 131
Всички треби в църквата се заплащат,а пущането в кутиите е отделно.Затова е хубаво да има ценоразпис за всички треби и човек да знае,а не да се чуди колко.

# 132
Всичко се плаща в църквата, но няма как. Все отнякъде тази институция трябва да се издържа.

Последна редакция: ср, 06 юли 2022, 20:18 от Mia Rulana

# 133
  • София
Ориентировъчно колко е ,,колкото дадеш"? 5- 10 -20 лева?
В кръга на шегата, зависи от молитвата. За 5 мин. - 5 лв.

Ако трябва да съм сериозна, наистина е абсурдно да има тарифа за моитва. За мен това би било много порочно. По принцип требите и тайнствата би следвало да не се заплащат. Но хайде за панахиди, опело, венчавка, кръщене вече навсякъде се плаща на каса, защото доста хора ги правят като ритуал. Но да не може да ти се прочете молитва, ако имаш нужда, но нямаш пари - що за богослужители биха били това? В същото време процеса би трябвало да е двустранен. Миряните трябва сами да се сещат да правят дарения за църквата и когато се е случило да придобият повече пари, да оставят малко повече в храма, вместо да се черпят например.
Особено когато това си е "техния" храм и си го чувстват като свой дом, за който да отделят средства според възможностите си.

В храмовете, кото съм посещавала редовно последните 20 години, пари за молитва, водосвет, петохлебие, бабина вода (след като родих) са се слагали в кутията за дарения (по настояване на свещениците). По едно време една баба - клисарка ми обясняваше: "В ръката на попа, ще ги дадеш в ръката на попа!". Само брах срам, отчето просто ми посочи кутията когато се опитах да му набутам в ръката сгънатата на четири банкнота. А по време на молитвата вместо да мисля за нея, през цялото време се притеснявах как точно ще я свърша тази работа с подаването на парите. В последствие същата ми даде съвет и след изповед да му дам нещо в ръката. На която идея за "индулгенция" категорично се възпротивих.

# 134
Всичко се праща в църквата, но няма как. Все отнякъде тази институция трябва да се издържа.
Не са ли на държавна издръжка? Според мен и много странно да си плащаш за молитва. До даряваш в кутиите да, но да плащаш за молитва.....
За кръщене, венчавка, опело, освещаване да, но за молитва     ....  звучи ми неприятно и тотално се губи духовното .

Общи условия

Активация на акаунт