Така че поповете да се дръпнат малко за брадите и да вземат да бъдат малко по- активни в набирането на енориаши.
Много свещеници тихо и без излишен шум организират непрекъснато инициативи за просвещаване на хората, водят ги на поклоннически пътувания, организират детски лагери и занимания, не взимат пари за треби на социално слаби хора. Но тези неща не се правят демонстративно и с апломб. Така и е редно. Но има значение и къде живеете и що за хора са свещениците, с които имате допир. Като във всяка професия и в свещенството има различно надарени хора.
А за Вашите преживявания с бабите ще ви разкажа следния истински случай:
Един свещеник разказва как при него дошъл човек и споделил, че отишъл първо в католическата църква, посрещнали го, почерпили го с чай, обърнали му внимание. После отишъл в протестантската - и там същото, че и булка обещали да му намерят. Накрая влязъл в православната. Ето впечатленията му: "Там само една бабичка метеше, погледна ме, изсумтя и се обърна с гръб. Отче, аз съм търговец и знам - една стока хвалят ли ми я, не струва."
За съжаление на пътя на доброто сатана винаги поставя пречки. Наскоро ми разказваха за едно момиче, което преди първото си причастие била в кола, която катастрофирала. Ако се чудите, въпреки това се причастила. Всеки християнин има поне една такава осъзната история, а колко подобни неща ни се случват и ние дори не си даваме сметка за духовната страна...