Православието като начин на живот - 9

• 52 306
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Скрит текст:
от тук
Болестта на религията и нейното православно лечение
Сигурна съм, че могат да се прочетат още ценни материали по темата, просветляващи и даващи яснота.
Съмнявам се. Първия линк е към страница, която не пише от кого е създадена и статията също няма автор. Второто започва с преводна статия. На мен и двете ми изглеждат силно "сектантски" на пръв поглед, не мисля да им отделям втори.
[/quote]
Eфибуш , не съм сигурна, че те разбрах правилно.

Текстът от първия  линк е от „ВЯРАТА НА СВЕТЦИТЕ. КАТЕХИЗИС НА ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА“

Авторът, светител Николай Велимирович – (1881-1956), наричан още сръбският Златоуст, е един от най-добрите проповедници на миналия век.

Това ли наричаш сектанско?

# 256
православната църква какво прави, за да спаси хората от сектите, които върлуват - по-конкретно Йехова и Мормони?
Всеки има право на избор. Религията е нещо лично и не е редно да се налага насила което и да е вероизповедание. Радвам се, че в България сме свободни да изповядваме вярата си и да не крием убежденията си. Поради тази причина не смятам, че колежката ви сектантка може да ви навреди по някакъв начин. Проблемът е във вас, не в нея.
Отделен е въпросът, че и аз не съм доволна от Православната църква. Бих искала тази организация да е по- дейна в благотворителността и публичните изяви. Може да се организират много събития и мероприятия, но аз, като обикновена православна християнка, не съм чула за ни едно такова. За сметка на това служителката, която продава свещи, отказа да ми продаде такава, защото съм й давала и жълти стотинки. Друга пък направо си ме изгони от храма, защото “това не било читалня”. А аз бях взела от православните брошури, които имаше вътре и понеже ме грабна заглавието веднага седнах да го прочета.
Та как няма да бягат хората и да търсят връзката с Бога другаде?! Мормони, йеховисти, дъновисти, евангелисти и тем подобни са просто хора, които вярват в Бог и си търсят общност, където могат да бъдат разбрани и да намерят съмишленици. Поне според мен е така. И кучето ходи където му дават хляб, а не където го гонят с камъни, та какво остава за хората.
Така че поповете да се дръпнат малко за брадите и да вземат да бъдат малко по- активни в набирането на енориаши.

# 257
ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ, благодаря ти ❤

Цитат на: bubolina73 в сб, 22 окт 2022, 00:12
Свидетелите на Йехова са официално признати и  регистрирани в България като другите религии.Те имат достатъчно пари да си плащат разходите и не търсят помощ от държавата.Възпитани са и са много любезни и много помагат, като разберат, че някой е в нужда и така зарибяват хората.

Благодаря за информацията, не го знаех. От къде имат пари тогава... значи някой ги финансира. Къде може да се намери списък с регистрирани религиозни учения в държавата? Не мога да повярвам, че някой е допуснал това... прочетох че по света има хиляди самоубийства, провокирани или извършени от Свидетел на Йехова. Провокирани...

Дори и от официални религии всякаква крайност и  фанатизъм са изключително опасни не само за психиката на отделния индивид, но и за целия социум.  Може би заради това всякакви отклонения преди векове са се преследвали като ерес.
Ако чуя, че някой свещеник или друг е казал на детето ми, че желанието за живот е грях.... не знам какво ще му се случи. Борбата за живот, желанието да си жив  ... силата и радостта от това според мен идват от Бога.
Мисля, че патриарх Кирил на Русия използва подобни прозвища, когато ги изпраща на бойното поле. Мисля, че не съм разбрала правилно, за което се извинявам, но така или иначе ми звучи фанатично.

Mia Rulana, прочети малко за Свидетелите и се запознай с разликата между църква, събрание, религия и секта и тогава ми казвай, че вината била у мен! Това, че религията е нещо само лично не е съвсем така. Сигурно и тези, които са изгубили живота си заради тях или са се самоубили вината е била у тях, а не в сектата? Прочетох че някакви такива отказвали да лекуват детето си, защото е грях, обаче във Франция има закон за защита на децата в такива ситуации, когато религията или сектата ти засягат някой друг в обществото, дори собственото ти дете и не можеш да им кажеш това е лично, това са моите убеждения.
Свобода на вероизповедание не трябва да означава, че всякакви секти могат да върлуват около училища, уязвими групи, кибер пространството и никой да не прави нищо по въпроса. Трябва да има разлика между свобода и краен либерализъм.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 08:43 от T.Valcheva

# 258
Как се справяте с гнева?

# 259
Как се справяте с гнева?

четене на духовна литература, молитви, пост.
Препоръчва се изповед, причастие- за тези, които имат щастието за лесен достъп до тези дейности е благословия!

# 260
Т. Валчева, казвам че вината е у теб, защото ти критикуваш и то човек, за когото твърдиш, че е мил и с нищо не е провокирал твоето негативно мнение. Така че вместо да се ограждаш с чесън и молитви по- добре помисли върху поведението си и се покай.

# 261
Т. Валчева, казвам че вината е у теб, защото ти критикуваш и то човек, за когото твърдиш, че е мил и с нищо не е провокирал твоето негативно мнение. Така че вместо да се ограждаш с чесън и молитви по- добре помисли върху поведението си и се покай.
Мисля, че е ясно, че не се страхувам да не ми сложи отрова в чая, а точно защото е мила, но по много неестествен начин. Те са и добри оратори, понеже по този начин са обучени да успяват да зарибят човек без да се усети понякога, особено ако е по-податлив на пропаганда или внушения. И после измъкването е много трудно. Тяхна мисия е да откриват нови членове.

# 262
T.Valcheva, не се притеснявай излишно. Срещала съм всякакви на пътя си, дори един път попаднах на някакво събитие на петдесятски църкви. Един младеж ме убеди, че Господ ме прати и да не подминавам. Бях на 20г.  Ами видях само, че не е моето нещо и му казах по средата на сбирката и се махнах. До сега никой не ме е дърпал за ръката да ходя някъде.
Чела съм, че има и опасни, които водят до масови самоубийства и т.п. Интересното е, че водачите им не се самоубиват с тях. Надявам се, че такива с опасните ритуали държавата ги контролира и не се допускат. Останалите ги приемам за различни и ако не са агресивни не ми пречат.
Катерица, нямам отговор на твоя въпрос. Не разбирам нищо свързано с раждането, смъртта и душата. Примирих се, че не ни е дадено да знаем повече от това което разбираме и се опитва да живея надявайки се на божията милост.
caprice трудно, най-вече когато срещам несправедливост. Основно с молитва и молба за прошка за гневните мисли в главата ми.

Последна редакция: сб, 22 окт 2022, 11:40 от Dari_77

# 263
Съседите ми са Свидетели на Йехова.Не са страшни или опасни.Много са учтиви и любезни със всички.Предлагат,ако искаш да изучаваш Библията с тях, не настояват.Ако видят някой в нужда или беда помагат безвъзмездно и така привличат хора.Повечето са доста заможни и оставят дарения и така се издържат.При съседите ми идват семейства на доктори, собственици на големи фирми и др.Много си помагат.Когато човек е изпаднал в нужда и получи помощ се зарибява.Старейшина им познава всички, знае кой от какво има нужда и много си помагат- с труд, със средства, със всичко.И не общуват много със други хора, освен с тяхните си братя и сестри.

# 264
Не мисля, че има опасност от общуването с хора от друга религия, ако човек вярва. Аз няколко години имах приятелка  православна християнка, чиято най-добра приятелка беше евангелистка. И покрай нея се запознах и с други хора от тяхната църква. Вярно, агресивни са да привличат последователи, пробваха се и обиколно и директно. Обаче аз си знам, че съм православна и не ми повлияха по никакъв начин. Иначе много е хубаво при тях, то са китари, йоники, помагат си, лекции, разговори, молитви, екскурзии. В моята църква такова нещо нямаше, както описа някой по-нагоре, едва ли не те гонят. Обаче като влизах, като видех иконите, като каже свещеникът първите думи на литургията и направо ми се свиваше сърцето от хубаво. А при евангелистите не.
То затова е вяра, просто вярваш, без никакво обяснение, ама как, ама защо. И сладки приказки, китарки и цигу-мигу не влияят, защото вярата не се влияе от убеждаване отвън, тя си идва отвътре.
Това са си мои разсъждения, аз не чета много религиозна литература, признавам си.
Т. Вълчева, аз като съм сред хора, си казвам Иисусовата молитва. Кратка е, и мога да си я кажа наум между разговорите и без някой да ме прекъсне. Повтарям си я по няколко пъти, за колкото има време.
Иначе, най-много ми помага и ме успокоява Господнята молитва.
Но аз и само тези знам наизуст. Не чета и молитви различни, за което понякога се упреквам, но пак в крайна сметка си казвам предимно тези двете и накрая обикновено завършвам с "Господи, направи каквото е добре за мен и каквото смяташ, че е правилно.". Защото си знам, че има голям шанс да поискам нещо грешно и после ще съжалявам.
А в много напрегнати и трудни моменти ми идва в ума тропара на Свети Йоан Рилски. Просто почвам да си го пея наум, ако съм с хора и даже на глас, ако съм сама.
Ако колежката ти започне да те притеснява, просто ѝ кажи с твърд тон, че си православна християнка и си много вярваща и реигиозна. Мисля, че това ще е достатъчно да те остави на мира.
Ако не ти говори за религия, още по-добре, дръж се и ти любезно с нея, казвай си молитвите и не забравяй да се помолиш и за нея. Ако се молиш и за нея, ще видиш, че няма да те е страх от това, което би ти казала, а и ще ѝ направиш голямо добро.
Това е и моя съвет към caprice за борбата с гнева - молитва за този, който те е разгневил. Аз трудно се насилвам да го направя, гневлива и злопаметна съм, обаче даже и насилена да е молитвата, помага. По-лесно идва прошката и покаянието после.
Ех, колко е лесно даването на съвети, ако можеше винаги и аз да постъпвам според собствените си думи. Confused
Напоследък и на църква не ходя редовно. Sad

# 265
  • София
Имам приятели от най-различни вероизповедания, вкл. будисти, шинтоисти (дори не знаех, че имаме такива у нас), бахаи и т.н. Имам дори познати руснаци (преселници у нас) староверци.

И нямам абсолютно никакви проблеми с тях.

Водели сме разбира се и религиозни спорове, но те повече водеха дзо взаимно опознаване, отколкото до раздори и раздели.

Всичко е въпрос на взаимно уважение. Хайде да не взривявам тук аудиторията, като кажа, че едни от най-добрите ми приятели са мюсюлмани.

# 266
..Също моля ви, дайте ми някакъв съвет и молитва, която да си казвам, понеже съм на нова работа и се оказа, че колежка, с която работя ежедневно и имам най-голям пряк контакт изведнъж ми изръси, че е от Свидетелите на Йехова....

На мен много ми допада тази молитва:

"Господи, закриляй ме от лоши човеци, и от бесове, и от страсти, и от всякакви други непристойни неща."

Скрит текст:

СВ. ЙОАН ЗЛАТОУСТ: 24 МОЛЕНИЯ, СПОРЕД БРОЯ НА ЧАСОВЕТЕ НА ДЕНЯ И НОЩТА

Господи, не ме лишавай от Твоите небесни блага.                                 

Господи, избави ме от вечните мъки.

Господи, ако с ум или мисъл, с думи или дела съгреших, прости ми.

Господи, избави ме от всяко незнание и забрава, малодушие и вкаменено безчувствие.

Господи, избави ме от всяко изкушение.

Господи, просветли моето сърце, което лошото пожелание помрачи.

Господи, аз като човек съгреших, а Ти, като милосърден Бог, ме помилвай, виждайки немощта на душата ми.

Господи, прати ми на помощ Твоята благодат, за да прославя Твоето свято име.

Господи, Иисусе Христе, запиши мене, Твоя раб, в книгата на живота и ми дай добър край.

Господи, Боже мой, макар и нищо добро да не сторих пред Тебе, но по Твоята милост дай ми да поставя добро начало.

Господи, поръси сърцето ми с росата на Твоята благодат.

Господи на небето и земята, помени в Твоето царство мене, грешния, безсрамен и нечист Твой раб.
Амин!

Господи, приеми ме в покаяние.

Господи, не ме изоставяй.

Господи, не допускай да изпадна в беда.

Господи, дай ми добра мисъл.

Господи, дай ми сълзи и умиление и да помня смъртта.

Господи, дай ми да мисля за изповядване на моите грехове.

Господи, дай ми смирение, целомъдрие и послушание.

Господи, дай ми търпение, великодушие и кротост.

Господи, насади в мене корена на доброто: страха Божий, в сърцето ми.

Господи, удостой ме да Те обичам от всичката си душа и мисъл и във всичко да върша Твоята воля.

Господи, закриляй ме от лоши човеци, и от бесове, и от страсти, и от всякакви други непристойни неща.

Господи, Ти знаеш, че всичко вършиш според Своята блага воля:

нека бъде Твоята воля и в мене грешния, защото си благословен во веки.
Амин!

- - -

По темата за йеховистите,

от книгата "Избрани съвети - Свети Порфирий":

Скрит текст:

# 267
Благодаря ви момичета и момчета за съветите и молитвите, беше ми полезно. И аз най-често си казвам Господнята молитва и отвреме на време чета Киприяновата. Има хора, които са много силни и устойчиви, а аз съм слаб човек, но мисля, че се почувствах по-добре след споделеното. Точно видях, че ми е писала моята приятелка от САЩ със сръбската църква, сънувала ме и усетила, че нещо не ми е добре, още преди да съм й споделила. Ех, разстоянието и часовата разлика ни пречат да си споделяме постоянно.

# 268
До сега четох за Св. Йоан Рилски, благодаря на Opossum, че спомена за тропара!
Преди дни, на 19 октомври почетохме свети Иван Рилски Чудотворец -  небесния закрилник на българите и България.
Намерих едно видео, хареса ми и ме разтърси, напълни ми душата с живителни сокове:

# 269
Мисля, че е ясно, че не се страхувам да не ми сложи отрова в чая, а точно защото е мила, но по много неестествен начин.
Всички сектанти са мили по неестествен начин. И говорят със заучени фрази. Поне тези, които познавам.

Общи условия

Активация на акаунт