Православието като начин на живот - 9

• 52 192
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
Неразбирането ми/критиката ми е защо тези обяснения не идват от самата църковна институция, за да достигат до всеки човек. Защото ние се ровихме и дискутираме няколко дни, но повечето хора не, затова църквата трябва да има по-голямо обществено влияние.
Не не трябва, светска държава сме. Има си хора занимаващи се с история, култура, антропология, те трябва да пишат такива неща, дори да са любители. По света така се прави и може да си потърсиш в гугъла за подобни църкви и да намериш подробности за стенописи, дърворезба, кое кой направил, кога, какво значи и т.н.
Писах си с един църковен историк за рисунката и той отговори следното: „Да, нещо митологично, но картината е райска, добро животно трябва да е, освен ако не е нещо, което иска да разруши рая.“
Според мен едва ли селският художник се е задълбочавал толкова, просто е изографисал форми за украса, не че е конкретна библейска сценка. Обикновено в църковната живопис когато се изобразява конкретен момент от библията се включват и хора, защото те са всъщност центъра на случката. А библейска история в която някой иска да разруши рая няма.

# 511
От малкото знания, които съм събрала до момента, няма такова нещо, като " просто изграфисал форми за украса" . Всеки стенопис в православната Църква, всеки елементпо стени и по икони, по предмети, по книгите,  има своята символика.
T.Valcheva, много благодаря за разказа за св. Илия. Развълнувах се, не знаех, че ще дойде пак и че ще бъде убит. Стана ми тягостно , мъчно!
А как ще дойде пак на Земята? Не мога да си го представя.

# 512
От малкото знания, които съм събрала до момента, няма такова нещо, като " просто изграфисал форми за украса" . Всеки стенопис в православната Църква, всеки елементпо стени и по икони, по предмети, по книгите,  има своята символика.
Това за конкретната църква ли е или по принцип? Ако имаш информация за стенописа който беше показан със "слончето", някакви исторически факти, може да споделиш, ще е интересно.

# 513
Не само Илия, но и Мойсей ще дойде отново. Заедно ще пророкуват на евреите ( а може би и не само) в последните дни, за да бъдат избавени от антихрист, след което ще бъдат убити. Толкова неприемливо ще е за човеците Словото и чудесата които ще могат да вършат, че ще си раздават подаръци в този ден!

Скрит текст:

„И ще изпратя Своите двама свидетели, надянали вретище, да пророкуват хиляда двеста и шестдесет дена. Това са двете маслинови дървета и двата светилника, които стоят пред Бога, Господа на земята. И ако някой поиска да им причини зло, огън ще излезе от устата им и ще погълне враговете им; ако някой поиска да им причини зло, ще бъде убит по този начин. Те имат власт да затворят небето, за да не вали дъжд в дните на тяхното пророкуване. Имат власт и над водите да ги превърнат в кръв и да поразят земята с всякакви бедствия, когато поискат. А когато завършат свидетелството си, звярът, който ще излезе от бездната, ще воюва против тях, ще ги победи и ще ги убие. Тогава ще остави труповете им да лежат по кръстовищата на големия град, който преносно се нарича Содом, и Египет, където беше разпънат и нашият Господ. А от племената и родовете, от различните езици и народи ще гледат труповете им три дена и половина и няма да допуснат те да бъдат погребани. Онези, които живеят по земята, ще се зарадват заради смъртта им и ще се развеселят; и ще си разменят подаръци, понеже тези двама пророци измъчиха живеещите по земята.“ Но ето след трите дена и половина влезе в тях дух на живот от Бога и те се изправиха на краката си, и голям страх обхвана онези, които ги гледаха. Тогава пророците чуха силен глас от небето да им казва: „Изкачете се тука!“ И се изкачиха на небето в облак, а враговете им ги гледаха. И в онзи час стана силно земетресение и една десета част от града се срина, а от труса загинаха седем хиляди души. Останалите се уплашиха и въздадоха слава на небесния Бог.“

Откровение 11:3-13 НП

# 514
Леки и успешни богородични пости на всички. За мен това са единствените пости, които мога да изкарам като хората. Просто сезонът предразполага към по- лека храна.

# 515
Откривам и моите мисли в тази статия.

МАЧИЗМЪТ И „БЪЛГАРЩИНАТА“ КАТО „ПРАВОСЛАВИЕ“

Колко пъти ми е било мъчно, че много хора палят свещи "за здраве" или заради традицията, че ходенето на църква е по задължение, че кръстчета висят като украса и най-вече, че не се оценява спасението на душата и чудото на Възркесението.
Като се опитам да разкажа за красотата на нашата вяра, срещам насмешка и то именно от хора, които на пръв поглед са много свестни, семейни, но някак недопускащи Бог в живота си.
Напоследък обикаля из фейсбука един разказ на Елин Пелин и там една възрастна жена казва: "не бий булката си - Бога биеш."
Всичко си пише в Евангелията. Христос се е отнасял еднакво уважително към мъже и жени. Мъчно ми е, че се наричаме християни, кичим се с Неговото име, а не се стараем поне малко да го заслужим това. Disappointed Relieved
Тежко ми е на душата в последно време, а имам и лична тревога за една жена последните месеци и не знам за какво и как да се моля. Много сме безсилни, дори и с Божията подкрепа. Disappointed Relieved

# 516
За мен мъжът в дома е преобраз на Христос. Бракът е както Христос и Невястата (неговата църква). Кога Христос би посегнал на собствената си Невяста? Та той живота си даде за нея! Когато си избирах мъж си търсих такъв, който да има в себе си чертите на Христос и знам, че окото му няма да мигне да жертва себе си за мен ако е нужно. За ежедневната, грижа, любов и търпение няма какво да коментирам. Те са задължителни и за двамата от двете страни! Според мен хората трябва да избират много внимателно и да имат ценности и критерии, по които да търсят половинките си!

Много хора разсъждават по начина, по който ти описа, но защото не познават Божието Слово и не знаят какво пише за задълженията на мъжа към жената и на жената към мъжа и нямат критерии.

# 517

Колко пъти ми е било мъчно, че много хора палят свещи "за здраве" или заради традицията
Това не го разбрах...Защо се палят свещите? В самата църква на свещниците има табелки " За зраве".

# 518
За мен мъжът в дома е преобраз на Христос. Бракът е както Христос и Невястата (неговата църква).
Предвид плътския елемент който свързва хората в брака подобно сравнение не ми стои на място.

# 519

Колко пъти ми е било мъчно, че много хора палят свещи "за здраве" или заради традицията
Това не го разбрах...Защо се палят свещите? В самата църква на свещниците има табелки " За зраве".
Това са си лични мои впечатления. Не е някакво правило. Просто би било по-хубаво хората да се молят повече за спасението на душите си и по-малко за спасението на телата си.
Не че и аз не прося материални неща и здраве за близките си, но се старая молитвите ми да не са само за това.
Май не мога да го обясня добре, не съм богослов. Blush

# 520
Телата ни и душите ни са едно цяло в този живот. Не виждам нищо лошо да се молиш за здраве.
Да не говорим, че в църквите има само два вида отделения за свещи: за упокой и за здраве, но реално там където се слага за здраве се палят свещи за всякакви молби и желания.

# 521
  • София
Ако единствената цел да отедем на църква е да си запалим свещичка, то по добре да не ходим. Формалното палене на свещ не означава абсолютно нищо.

# 522
С цялото ми уважение мисля, че го казвате от позицията на хора.
Бог вероятно се радва на всяка стъпка, която приближава миряните към него.

# 523
Естествено, че Бог се радва.
Просто смятам, че ако има повече молитви за спасение на душите и опрощаване на греховете, като цяло ще живеем по-добре.
Молитвата е голяма сила.
Да не говорим, че в църквите има само два вида отделения за свещи: за упокой и за здраве, но реално там където се слага за здраве се палят свещи за всякакви молби и желания.
Ето това имам предвид, но явно не мога да го изразя с думи.
Постоянно ходим при Бог с искания.
Счита се, че молитвата е някакво просене да ти се даде.
Рядко някой благодари за това, което има или да се покае за греховете си, все се иска още и още.
Да, Бог е всемилостив и дълготърпелив, ще ни чака винаги и всякак. То не е заради него, а на нас ще ни стане по-добре, ако се научим да се молим, да благодарим и да живеем по-достойно.
Аз затова напоследък се опитвам да не се моля за конкретни неща, а само да кажа Отче наш и после просто Му казвам да направи това, което е най-добре за мен и за близките ми. Blush

# 524
Естествено, че Бог се радва.
Просто смятам, че ако има повече молитви за спасение на душите и опрощаване на греховете, като цяло ще живеем по-добре.
Молитвата е голяма сила.
Ето това имам предвид, но явно не мога да го изразя с думи.
Постоянно ходим при Бог с искания.
Счита се, че молитвата е някакво просене да ти се даде.
Рядко някой благодари за това, което има или да се покае за греховете си, все се иска още и още.
Да, Бог е всемилостив и дълготърпелив, ще ни чака винаги и всякак. То не е заради него, а на нас ще ни стане по-добре, ако се научим да се молим, да благодарим и да живеем по-достойно.
[/quote]
Мила Опосум, съгласна съм с теб и с дядо Хаджия. Хубаво е да има сърце и любов в молитвите към Господ и когато палим свещички за здраве и упокой. Да правим всичко със сърце и жива вяра. Свети Паисий Светогорец, когато го питат коя е най-хубавата молитва казва, че това е когато просим от Бог покаяние. Защото от покаянието ще дойде смирението, а от смирението - благодатта на Светия Дух.Sparkling Heart
Цитатът е от книгата "Преподобни Паисий Светогорец - Том 6, За молитвата". Аз я купих от църковния магазин в храм "Св. Седмочисленици" в София. Ето линк към книгата:
https://bukvara.com/prepodobni-paisij-svetogorec-slova-tom-6-za- … ton-starecat.html
Книгата е изключително ценна и мъдра.

Последна редакция: пт, 04 авг 2023, 08:35 от anela9

Общи условия

Активация на акаунт