Православието като начин на живот - 9

• 52 198
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
Радвам се на тези обяснения, хората имат нужда. Сещам се, че наскоро видях публикация на една от победителките в Мастър шеф, която има свое предаване и обикаля България, да готви местни гозби. Беше открила на едно от тези пътешествия много стара църква с нещо като слонче с хобот на църквата отвън и обяснението й, с което всички пишещи се съгласиха беше  "все пак българите сме били езичници преди да приемем християнството (насила)." 🙄

# 496
Беше открила на едно от тези пътешествия много стара църква с нещо като слонче с хобот на църквата отвън и обяснението й, с което всички пишещи се съгласиха беше  "все пак българите сме били езичници преди да приемем християнството (насила)." 🙄
Дори и да е останало от езическите ни времена, за мен тези езически символи нямат място в един Божи храм. Кое е по-важно - да запазим историческата стойност или да сме угодни на Бога? Не го разбирам това бездействие от страна на православната Църква.

# 497
Точно че може да не е останало от тогава, а да има съвсем различно значение и символ, както беше даден по-горе примерът, (най-малкото повечето ни запазени църкви са от 18 век, рядко има по-стари от първите векове и те са каменни, а тази не беше), затова трябва църквата да обяснява на хората, защото се оказва, че повечето не знаят или мислят, че означава нещо различно. Ще потърся снимката, беше в някакво село.

# 498
  • София
Радвам се на тези обяснения, хората имат нужда. Сещам се, че наскоро видях публикация на една от победителките в Мастър шеф, която има свое предаване и обикаля България, да готви местни гозби. Беше открила на едно от тези пътешествия много стара църква с нещо като слонче с хобот на църквата отвън и обяснението й, с което всички пишещи се съгласиха беше  "все пак българите сме били езичници преди да приемем християнството (насила)." 🙄
Точно при прабългарите и славяните слона не е възприет с някаква религиозна цел. Вече писах, за змейовете и не разбирам пък защо не можем да приемем и други животни с цел доразвитие на сюжета. Например в арабските страни свети Мина е рисуван с камили, просто защото той се е подвизавал в такъв регион, а освен това камилите са показали на хората къде да бъде погребен светеца.

Ние имаме светци от много региони и нищо чудно някой картагенски светец да е рисуван пред слон. Слона също може да се радва на божията милост и е част от божия свят. Ние не се покланяме на животните, дърветата, реките, езерата нарисувани на иконата, а пред светия образ (на Господ, Богородица, светеца или свето събитие).

В допълнение на иконата изобразяваща Вход Господен в Йерусалим, нашия Господ Иисус Христос е рисуван върху магаре (осле) -да приемем ли, че магарето е просто част от сюжета или пък остатък от езичните разбирания на иудеите?

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 11:45 от дядо хаджия

# 499
В тази статия има обяснение за драконите и змейовете, че са поствизантийско наследство.
http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4135
Били са символи на императорската власт, а до 9 век държава и църква почти са се сливали.

# 500
Да, благодаря за обясненията, добри са и логични, но не всеки ги знае, затова е добре църквата повече да обяснява дори на хората, които не са част от нея, а изобщо хората в обществото да имат повече знания по тези теми.
Ето това е, в Долни Лом. Била е замазана и това било под долния слой.

# 501
Скрит текст:
А известно ли е от кое време са стенописите?
Кое е по-важно - да запазим историческата стойност или да сме угодни на Бога? Не го разбирам това бездействие от страна на православната Църква.
Ами понеже сме светска държава светското стои преди духовното, пък и имаме разни закони за опазване на историческото наследство и т.н. А и за да е човек угоден на бога го има и правилото "не съди за да не бъдеш съден".

# 502
  • София
Скрит текст:
Да, благодаря за обясненията, добри са и логични, но не всеки ги знае, затова е добре църквата повече да обяснява дори на хората, които не са част от нея, а изобщо хората в обществото да имат повече знания по тези теми.
Лично аз въобще не различавам в тази фигура ... слон. Всъщност не мога и да разбера какво е и дали пък не са две животни (щото ако говорим за хобот, май са два) или дали пък фигурата не се е появила по-късно нарушавайки симетрията на целия стенопис.
Скрит текст:

# 503
Струва ми се че е просто елемент за украса с животински мотив, не че е рисувано конкретно животно, с някаква цел още по-малко. Датирането продължава да е интересно.

# 504
Нямам никаква представа за годината на изографисване, не съм я и виждала на живо, но се разрових като попита за годината. Прочетох, че зографът е неизвестен, но постройката на сградата около 1848г., през 1944г. властта е поискала това въпросно замазване на стенописите. Сега обаче май има нужда от реставрация, запазени са хоругвата на църквата, две старинни икони и много книги. Прочетох за всичките църкви в Долни Лом и тази май се казва „Света Троица“ .

# 505
При сграда от 1848г не виждам къде търсим връзка с езичеството от 681г. Това за слончето ли или за драконите, вече се обърках 🤣

# 506
Днес е 20 юли – Илинден

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ

„Господ е Бог, Богът на Илия е Истинен Бог" (3 Цар. 18:38-39)

"Днес Църквата чества най-необикновения човек, живял на тази Божия земя, най-необикновения човек в целия човешки род. Толкова необикновен, толкова изключителен, че Господ го възнесъл с тяло на небето (4 Цap. 2:11). Дори Господ е преминал през смъртта в този свят. А пророк Илия не е преминал през вратата на смъртта, през която преминаваме всички в този свят. И Господ го възнесъл на небето. Защо ли? Защото той е бил неизказано велик изповедник на истинния Бог. Човек с пламенна вяра, целият той е бил огън! Неговата вяра е била огън и пламък. Неговият баща Савах, след раждането на пророк Илия, видял ангели Божии, които го хранели с огън и го повивали в пламък, вместо в пелени. И целият негов живот е бил огън и пламък. Този огън на вярата изгорил страстите първо в самия него. Изгорил е всеки грях с огъня на своята вяра. Така той е изгорил и смъртта! Между него и Бога не е стояла смъртта. И още нещо, най-важното. Той е изгорил дявола и лъжливите богове на този свят, изповядвал и проповядвал Единия Истинен Бог.
Ето какво правят Божиите светии в този свят - това, което и пророк Илия: служат на истинния Бог и Го проповядват. А какво прави дяволът в този свят? Дяволът измисля лъжливи богове в този свят и прелъстява хората.
Пророк Илия, човекът, който е по-силен от смъртта, по-силен от греха, по-силен от страстите, по-силен от всички дяволи, пак ще дойде на земята, за да свидетелства за Христа в края на историята, преди Второто Христово Пришествие, и ще умре, защото ще бъде убит, ще премине през смъртта, както всички останали хора, и след това ще бъде възкресен от Христос (Мат. 17:11; Откр. 11:3-12).
Нека неговите свети молитви и молитвите на всички пророци и светии, начело с Пресветата Божия Майка, да ни водят през този свят и да ни удостоят с небесното Царство. Амин."

При сграда от 1848г не виждам къде търсим връзка с езичеството от 681г. Това за слончето ли или за драконите, вече се обърках 🤣
Мисля, че се има предвид както има предания от векове и до днес останали като традиции и практики, някои от които възприети от ранните християни като боядисване на яйца, мартеници , нестинарство, лазаруване и т.н.

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 08:45 от T.Valcheva

# 507
  • София
Писах си с един църковен историк за рисунката и той отговори следното: „Да, нещо митологично, но картината е райска, добро животно трябва да е, освен ако не е нещо, което иска да разруши рая.“

# 508
Писах си с един църковен историк за рисунката и той отговори следното: „Да, нещо митологично, но картината е райска, добро животно трябва да е, освен ако не е нещо, което иска да разруши рая.“
Благодаря, много мило. На мен ми харесаха вашите обяснения и за поклоните на змейовете и всички животни, независимо добри или лоши.
Неразбирането ми/критиката ми е защо тези обяснения не идват от самата църковна институция, за да достигат до всеки човек. Защото ние се ровихме и дискутираме няколко дни, но повечето хора не, затова църквата трябва да има по-голямо обществено влияние.
Писах по-горе за пророк Илия, но повечето хора, ако не всички знаят не това, а за преданието с морето.

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 09:04 от T.Valcheva

# 509
  • София
... Неразбирането ми/критиката ми е защо тези обяснения не идват от самата църковна институция, за да достигат до всеки човек. Защото ние се ровихме и дискутираме няколко дни, но повечето хора не, затова църквата трябва да има по-голямо обществено влияние. ...
Нямам идея кой и по какъв начин пита църквата за различни неща. Лично аз колкото и пъти да съм питал свещеник дори във фейсбука, толкова пъти съм получавал негов отговор. Налагало ми се е например да питам сливенския митрополит дядо Йоаникий по въпросите на църковния календар и Типик и също съм получавал отговори. Един път спрях епископ Поликарп, когато си тръгваше от църквата света Неделя за да го попитам един чисто професионален въпрос като счетоводител (аз работя като такъв) и човека не само че ми обърна внимание, но даже настоя да отида с него в софийската Света Митрополия и там да изясним въпроса. Така че, отговарят. Сега ... сигурно не всички го правят, ама то винаги си има някакво изключение.

Общи условия

Активация на акаунт