Затова според мен е хубаво за има вероучение в училищата, за да се прекъснат всякакви форми на народен фолклор и хората да знаят истината.
Едва в последните години БПЦ започна да обяснява за безмислието на курбаните и, че последната кръвна жертва всъщност е на Исус Христос. Отраснала съм с мисълта, че в курбаните в чест на някой светец /а не да го омилостивяваме/ няма нищо лошо и дори е канонично. В повечето случаи курбаните са благодарствени, а не молебни.
За вероучението сте права, но това е едва ли ще стане, защото живеем в епохата на умнокрасивите либерали, които не желаят да им бъде налагано абсолютно нищо, щото най - важният е "Аз-а". Само ще вметна, че на Великден една дама във ФБ в една небезизвестна група беше попитала как да постъпи с госпожата в ДГ на дъщеря си, която им обяснявала, че първото яйце е червено като кръвта на Исус Христос и още някои дребни неща за християнството и празника. Та майката беше яко разлютена от това "своеволие" на учителката и се чудеше дали да не подава жалба, щото дълго и се наложило да оправя "щетите", които дъщеря и е понесла. Това, обаче не беше страшното. Страшни, противни, гнусни и подигравателни бяха коментарите под този пост на млади и уж ЕнтЕлЕгентни жени. Рядко губя надежда, но изчитайки ги ми се стори, че надежда няма ако такива майки възпитават деца. Вече, че няма вяра, няма, но изчезва толерантността , доброто възпитание и добрия вкус. Ужасно е!
За съжаление това не е единствения такъв случай в тази градинка. В друг ден пак минавах оттам и видях три-четири малки момиченца да подскачат върху гроба на някой свят човек. Има един заграден с каменни ниски стенички гроб. Те бяха прескочили стените и там си играеха. И този път се ядосах, но реших да не правя нищо. Не е моя отговорност дали някой се държи православно или не, а Господ поучава всички.