Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 093
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Продукти като пшеница, олио, петрол или стомана са много, много по-реактивни от продукта "имоти". Изброените по-рано продукти са първични, т.е. базови и е нормално да има големи флуктуации в зависимост от моментната ситуация и тя се променя ежедневно.

При имотите има една по-сериозна инертност и забавяне в реакциите. Съответно когато тока стане 3 пъти по-скъп, стоманата стане 3 пъти по-скъпа и след няколко седмици/месеца ще видите и съответната актуализация в обявите на имотите.

# 136
Да, именно. И ще си загубят набързо ролята на влогове . 
Ситуацията в момента е много , много тревожна. Силните Европейски държави не са вече това, което бяхаи то така целенасочено се случи ... и никакъв софийски панел няма да те спаси от положението. Повечето работа в България е ... в чужди фирми

# 137
  • Sofia
Не разбрах защо очакваш имотите да загубят стойност? Имаш предвид, че някой ще се юрне да разпродава?

В момента ми изглежда, че вещаеш икономическа победа на Русия?
Обективно погледнато, енергийна независимост на Европа е от изключително значение покрай "зелената сделка". Т.е. това щеше да се случи рано или късно, като теглиш черата дали сега, дали след 10 години щеше да е факт.

Бързото преструкуриране може да осигури икономически тласък, а не обратното. Още преди беше пресметнато, че затварянето на мините (и освобождаването на работниците) за сметка на ВЕИ всъщност би ускорила икономиката и намали безработицата вместо да я повиши.

Дори и да има сътресения, сега покрай войната аз лично не очаквам негативи в дългосрочен план. По-скоро си мисля, че това което се мъдри и мъти от няколко години е по-високо ниво на интеграция на страните в Европа. В края на управлението на Тръмп също така се заговори за Европейска военна сила (поради оплакването на Тръмп, че САЩ харчи най-много, а Германия най-малко за военни цели). Така, че войната може да ускори този процес по създаването на една единна държава Европа, със собствена войска и точно този конфликт да забърза и икономическото обвързване на всички дръжави. Ето сега активно се говори и за единна енергийна сигурност, а не държава по дръжава.

Аз лично виждам много ентусиазъм в сегашната ситуация.
В крайна сметка цените на продуктите от последните дни се дължат на спекула (какво би станало АКО... евентуално другата година... ако баба му беше мъжка..).
Тепърва ще видим как ще реагира Европа Simple Smile

# 138
Цените на имотите се задържат високи, защото няма предлагане. В България предлагане няма не поради липса на жилищна площ, а поради страх. Може да коментираме колкото си искаме покачването на строителните материали, колко сигурна инвестиция е имотът и т. н. но тази инвестиция все някога трябва де се осребри. За много хора цените вече бяха недостъпни и преди войната, а сега по лично мнение рецесията в Европа е вече на прага и тепърва ще става сложно за биомасата. Относно банковото кредитиране,  не виждам по какъв начин затягането на кредитирането (уж не кредитират на акт 14 от 1-2 години) е факт, при положение, че първоначалната вноска я финансират с потребителски кредит. А относно потребителските кредити, ей богу, все още първата реплика на служителката в банката е "На колко Ви осигуряват и колко взимате (реално)?".  Материализирани в тухли пари ще имат шанс за възвръщаемост едва след края на рецесията, инвестираните дано нямат спешна нужда от тези пари. В момента нито ще си купувам жилище за живеене, нито ще се втурна към Тавекс. Но да купуваш по 12 годишни върхове сигурно може и да е печелившо.

# 139
Не разбрах защо очакваш имотите да загубят стойност? Имаш предвид, че някой ще се юрне да разпродава?
 ....
Имам в предвид, че ако на парите страшно бързо им пада стойността.
Останалото е, че цените и положението в Европа не опира само до войната в момента и не се дължи само на спекула. Нещата изобщо не са добре и не са  на добре.

# 140
  • София
Ако не приключи бързо тази война, ще ни засегне и нас и то много сериозно... Confused

# 141
Не е само войната. Основно проблемите са от преди това, особено разиграването на короната и еко, финансовата и миграционната политика.
Сега войната има някакъв ефект, но лавината се търкаля отдавна.

# 142
И да свърши войната, финансовите санкции и студената война ще останат. Вече сме преебани, просто се надяваме напразно.

# 143
от собствените ни правитества и политици . май то така си се случва винаги
Но вчера при дизел наближаващ почти 3 евро , на 4 лентов аутобан в Германия нямаше почти никой и малкото коли едва се влачеха с макс 110 за да не харчат. Това ако кякой ти го беше разправял преди 2г. за Германия ???

# 144
  • софия
Европа само ще пострада. Европа е едно голямо нищо между големите сили. Започвам да търся имот в щатите Smile

# 145
Да. Много е зависима.  Аз се чудя за някъде из Африка. Не всички имат конфликти.

# 146
Писна ми да чета за "балон" и "пукане".  Балон имаме при необоснован скок на цените, не при плавен растеж. А пукане имаме при срив на същите цени, с едно 30-50% или повече. Долу давам една класическа снимка на балон и последващо пукане - така наречения "дот-ком балон". Погледнете и кажете има ли нещо общо с имотите днес.

Има и друго - тази инфлация дефакто отдавна компенсира нарастването на цените и даже да е имало някакво напрежение вече го няма - ако мерим апартаментите в бутилки олио за квадратен метър даже има спад.

И накрая - и преди съм писала, че исторически погледнато след дълги периоди на растеж в икономиката се натрупват напрежения. В миналото са ги лекували с войни и инфлация. Сега дойде епидемия, след нея и война и нещата ще се наместят и ще се отвори шанс за нови години на растеж. Поне това сочи историята - ще има нови реалности, нови конфигурации в политиката, финансите и икономката о тази нова система пак ще заработи. Само да не стане истинска война с ядрено оръжие или продължителна позиционна такава.

# 147
Не може да има , защото всички са презаситени. Какво ще предлагаш. Нов телефон с един бутон в повече ... без значение за какво служи. Огледай се. Всичко има в изобилие и всек иима всичко. Сега се опитват с еко и разни изолации и санирания ... там може да има нещо като растеж. Иначе къде ???

# 148
Всичко ново е малотрайно и остарява бързо физически. Освен това остарява и морално. Нов лаптоп или нов телефон с едно копче повече не ти трябва, ама като сменят софтуера и новият изисква повече рам, повече диск и т.н. си купуваш ново.

# 149
повече, повече ... и още повече . не , не ми трябва .

Общи условия

Активация на акаунт