Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 035
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
Интересно. Би ли дала приемери, за да видим в кой район са и какви са били предложенията преди и сега?
[/quote]

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b161278952019151

Това в гр Варна, от 7-8 месеца поне се продава. Първо беше 72 k euro, сега е 82,900 к. Не съм ходила да го гледам, но е в хубав район и съм запозната със сградите там. Строителство 60 и някоя година и много нисък първи етаж.
Иначе аз купих двустаен през юли 2021 г., и сега имоти със същите параметри в същия квартал са с над 30% отгоре, за 8 месца месеца. Не виждам нищо здравословно в това, а само изкуствено възполване от пазара

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 13:00 от MaryPop

# 256
Явно бившо Еър БнБ, много такива има на партер около Чаталджа. Много е вероятно да е със статут на магазин или офис. Локацията е хубава, но на самия партер и при тази цена, трудно да се продаде, освен може би за някакъв малък бизнес като счетоводна кантора или офис.

# 257
В София море си нямаме, ама тротоарите в голяма част от центъра са точно така очукани като във Варна. Rage

# 258
  • На земята, която е всъщност звезда.
Интересно. Би ли дала приемери, за да видим в кой район са и какви са били предложенията преди и сега?

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b161278952019151

Това в гр Варна, от 7-8 месеца поне се продава. Първо беше 72 k euro, сега е 82,900 к. Не съм ходила да го гледам, но е в хубав район и съм запозната със сградите там. Строителство 60 и някоя година и много нисък първи етаж.
Иначе аз купих двустаен през юли 2021 г., и сега имоти със същите параметри в същия квартал са с над 30% отгоре, за 8 месца месеца. Не виждам нищо здравословно в това, а само изкуствено възполване от пазара
[/quote]

Това първо кога е било, преди 7 месеца, преди 4 месеца или преди две седмици?

# 259
  • Варна
Аз пък не мисля, че цените са се вдигнали, а че пазарът е в почти пълен локдаун и са останали само силно надценените и непродаваеми жилища. Следя пазара в долни Лозенец от няколко месеца. Има един апртамент на топ място, който преди два месеца беше обявен без посредник на прилична (за ситуацията) цена и клиентите наддаваха за него. Продавачката, обаче, се полакоми и вдигна цената с 30000 евро, което явно го позиционира в зоната на непродаваемото и всички се разбягаха. Вчера проверих и още си стои на тази цена, не е вдигната, и апартаментът не е продаден. Даден е и на няколко посредника.

Аз отговорих на това. Все пак нито пазарът и жилищата са само апартаменти, нито темата е само за апартаменти.
Къщи, вили, парцели, земеделска земя ако щеш... всичко е все имоти.
Темата не се върти само около вашето лично търсене на апартаменти. Дори и да има някаква тенденция във вашето конктерно търсене, не обобщавайте, че е валидна за целия пазар. Може да подведете някого.

# 260
Въпросната обява от варна е публикувана преди 1 година, оттогава цената се е вдигнала с ~19% при ясен и отчетен от НСИ ръст от ~10% в цените на имотите миналата година.
Не е ясно дали е outlier или не, но дори не се доближава до това 30% за 8 месеца.

Има си официална статистика на НСИ (https://nsi.bg/bg/content/13026/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D … D0%B8%D0%B2%D0%BE), включително има разбивка и на ниво град за 6-те най-големи града в инфостат.
Последните данни са за 3-то тримесечие на миналата година, индексът за София тогава е 170.68, а за Варна - 143.29. Ако това с 30-те % беше вярно, за първото тримесечие на тази година в София трябва да видим индекс 210, а във Варна - 180. Да, ама не. Дори във София индексът ще остане вероятно под 180.

# 261
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз пък не мисля, че цените са се вдигнали, а че пазарът е в почти пълен локдаун и са останали само силно надценените и непродаваеми жилища. Следя пазара в долни Лозенец от няколко месеца. Има един апртамент на топ място, който преди два месеца беше обявен без посредник на прилична (за ситуацията) цена и клиентите наддаваха за него. Продавачката, обаче, се полакоми и вдигна цената с 30000 евро, което явно го позиционира в зоната на непродаваемото и всички се разбягаха. Вчера проверих и още си стои на тази цена, не е вдигната, и апартаментът не е продаден. Даден е и на няколко посредника.

Аз отговорих на това. Все пак нито пазарът и жилищата са само апартаменти, нито темата е само за апартаменти.
Къщи, вили, парцели, земеделска земя ако щеш... всичко е все имоти.
Темата не се върти само около вашето лично търсене на апартаменти. Дори и да има някаква тенденция във вашето конктерно търсене, не обобщавайте, че е валидна за целия пазар. Може да подведете някого.

Да, отговаряте, но НЕ уточнихте, че говорите за сегмента "къщи и парцели"! Аз ЯСНО съм описала отдолу за какъв тип жилище говоря. А с отговорът "Обявите, които аз следя, продължават да се вдигат и през последния месец. Постоянно получавам имейли с известия." Вие също не давате яснота за какви обяви става въпрос и може да подведете някого!

# 262
Въпросната обява от варна е публикувана преди 1 година, оттогава цената се е вдигнала с ~19% при ясен и отчетен от НСИ ръст от ~10% в цените на имотите миналата година.
Не е ясно дали е outlier или не, но дори не се доближава до това 30% за 8 месеца.

Има си официална статистика на НСИ (https://nsi.bg/bg/content/13026/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D … D0%B8%D0%B2%D0%BE), включително има разбивка и на ниво град за 6-те най-големи града в инфостат.
Последните данни са за 3-то тримесечие на миналата година, индексът за София тогава е 170.68, а за Варна - 143.29. Ако това с 30-те % беше вярно, за първото тримесечие на тази година в София трябва да видим индекс 210, а във Варна - 180. Да, ама не. Дори във София индексът ще остане вероятно под 180.

Много добре помня какви бяха цените преди 7-8 месеца, когато активно търсех. И ги следя в момента също. Тя статистиката, този ръст ще го отбележи със закъснение. На пазара влязоха играчите просто и цените мн бързо се напомпиха. В момента на чаталджа има обявиза двустайни 60 кв м, над 100 к евра, аз закупих за 68 к преди 8 месеца, вие си смятайте. Не говоря за кенефи, 50-год сгради и първи етажи или последни без асансьор, а за читави имоти.

# 263
Това, че има обяви на цена Х, не означава нито че ще се продадат на тази цена, нито че това е средната цена.
2013 година, по време на абсолютното дъно на пазара, в Младост в София имаше обяви за 1500 евро/кв м при 800 евро пазарна цена - от това нищо не следва.

Аз вярвам на статистиката, а не на "спомням си какви бяха цените".
Статистиката сочи, че 30% е увеличението на цените в София от 2-ро тримесечие на 2018 до 3-то тримесечие на 2021. Вероятността да има същото увеличение от тогава насам е нулева.

# 264
Следете си статистиката, но това което се случва последните две тримесечия, очевидно е наваксало поне 2/3 от ръста последните 3 години. Аз не съм се заела да осреднявам целия пазар,  споделям това, което виждам - цените в отделни райони, с които съм запозната.

# 265
В момента цените са фючърсни(както на петрола, газа, тока и пр.), война е, иде инфлация... По принцип в такива времена не се продава недвижим имот. Който се е осмелил да продаде, естествено се застрахова с цената. Проблема е за този който спешно се нуждае от жилище за живеене. Остава му варианта наем...

Ако олиото е поскъпнало с 30% и народа не може без него, защо вече построените жилища поскъпнаха с 30%? Всъщност инфлацията и войната вече са тук - говори се за 30% и масови фалити, искат от нас да помагаме на Украйна с оръжия, извършиха се показни арести и какво ли още не.. Close Аз виждам доста опразнени офиси и празни витрини, липса на хора носещи пълни с покупки чанти. Всъщност се задава стагфлация, подобна на онази от 70-те години на миналия век... По принцип в такива времена не се купува недвижим имот, но е добре, че има хора мислещи различно. Разходите за живот се увеличават, несигурността на работното място и риска от покачване на лихвите по кредитите също. През Април, когато пада мораториума върху цените на електроенергията се очаква сметките на милиони домакинства да нарастнат с 50%. Който е имал възможност си е купил НИ, а който не най-вероятно ще изчака още известно време да се балансират цените и стабилизира ситуацията. Все още живота под наем е доста по-изгоден за мнозина. Абсурдно е да се мисли, че банките ще останат незасегнати от проблемите по веригите с доставки, глобалните кризи и ефектите на доминото в икономиките. След Ковида, и "операцията в Украйна", най-вероятния сценарий е за нова продължителна студена/хибридна война. Продължавам да се дивя на оптимизма на брокерите на НИ у нас и не намирам рационален отговор защо и докога ще растат цените. Но е факт, че преди 2 години гледах един апартамент, който все още остава непродаден.. направили козметичен ремонт и вдигнали с 50'000 евро цената :-х

Последна редакция: нд, 20 мар 2022, 15:45 от Пух

# 266
Ако хората купуват жилища в ранните етапи на строителство, и ако ситуацията като цяло се влоши, те може просто да не чакат апартаментите си.

# 267
  • инфантилно и разглезено хлапе
Аз не виждам драма с цените на жилищата.
Просто тея с ипотеките, вместо за 30 години, както е било досега, ще трябва да теглят кредити за 40-50 години.

# 268
Максималният срок за ипотечен е 30 години, и то го отпускат само на сравнително млади хора със стабилни доходи. Пазарът е в стагнация заради несигурността около войната и доставките на арматурно желязо от Китай, които ще дойдат след около 3 месеца за сега заявени количества. При успешен изход от кризата, догодина секторът може и да се нормализира.
ФЕД ще вдига лихвите бавно, няма това да е камъкът, който ще обърне каруцата на ЕЦБ, просто тази година не изглежда като удачна за покупка, независимо дали на зелено или с Акт 16.

# 269
Данните от статистиката не може да са меродавни за имоти с конкретен набор от характеристики, защото някои, примерно 2-стайни НС в СГ, може да са поскъпнали с 30%, а аналогичните жилища в Модерно предградие - с 10% или по-малко.
Затова и споделянето на впечатления от хора, търсещи имот с конкретни характеристики, е доста по-информативно за други търсещи. За статистически цели - не е меродавно, но купувачът купува не по статистически цени, а по реални оферти.

Общи условия

Активация на акаунт