Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 037
  • 745
  •   1
Отговори
# 240
Винаги има риск, дори и да не е на зелено.

# 241
Няма да коментирам дали до сега цените са били високи, но тука от 20 дни нещата са кошмарни, едни обяви на предлагане 95% не стават да си губиш времето за оглед а цените на тия имоти най - малко 25% отгоре за 20 дни, не знам дали някой предварително си слага в цената инфлацията на предлагания от него имот и който се хване да му мисли, не съм специалист и не ги разбирам нещата,  тия които разбират повече може да споделят, но нещата са който се хване хване, и по назад писах едно 95% от имотите които се предлагат в момента не бих дал и половината от исканата цена, просто не се повече от курник. Човек и да има парите няма кво да си купи Sad

# 242
В момента цените са фючърсни(както на петрола, газа, тока и пр.), война е, иде инфлация... По принцип в такива времена не се продава недвижим имот. Който се е осмелил да продаде, естествено се застрахова с цената. Проблема е за този който спешно се нуждае от жилище за живеене. Остава му варианта наем...

# 243
Глупости са това за 25% отгоре за 20 дни.
Никаква промяна нагоре няма в цените спрямо началото на февруари. Имотите, които следя и които са на пазара от няколко месеца (защото цените им са 10-15% над реалните пазарни) продължават да си стоят непродадени с непроменени цени.

# 244
Аз вече виждам и непродаваеми имоти, които седят от година, вече им качиха цените, кой с 5, кой с 10 к евра. А иначе е истина, че за последните 6 месеца цените се качиха с 30%. Нз надбавка инфлация или просто възползване от пазара - ако пазара ти го дава, естествено ще грабиш. После тр чакаш още 10 години за подобен момент. Сега търговията си върви, скъпите имоти с цени от по 200-300 к евра взеха да излизат във Варна, нз кой ги купува. В момента вече става рисково да влезеш в пазара със спекулативна цел на тези цени. Дали поне спекулантите ще се изчистят от пазара? Чудя се дали след 2-3 месеца ще има някаква корекцийка на пазара или поне задържане, успокояване на топката. Май трябва да се следи кво става в щатите, че те първи почнаха да вдигат лихвите, както и ест кво ше става с тая война. То тва явно е въпросът за 1 млн евро - ще има ли тотален срив на пазара, както се случи през 2008 г.; или пък обратното - хиперинфлация с някво тотално зануляване, не някви 20-30%, или да се подготвим следващото десетилетие за един по-висок стандарт и доста по-скъпи години. Ако е последното, честито на печелившите с кредити, ще си ги изплатят лесно.Ма защо ли ми се струва, че накрая всички ще сме преебани

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 15:21 от MaryPop

# 245
Този филм, че ще се изплатят кредитите с 2 заплати както е била, нали вече няколко пъти се обясни, че няма да го допуснат банките и че нещата оттогава доста са се променили.
Иначе пазара си върви. Като излезе нещо, се капарира за 2 дена, дори да е за изриване.
Но се чакат и по-високите цени, заради несигурноста на новото стоителство, се очаква хората да се пренасочат към вече построени апартаменти. Затова и не се вади нищо на пазара. Нека се почудят купувачите, да "узреят" и ще излезе златното старо строителство.

# 246
Потвърждавам за вдигането на цените дори на неща, които стоят на пазара от повече от година. За мен лошото е, че тъкмо мина достатъчно време след връщането ми на работа след майчинство, че да се чувствам ок и стабилно и имам нужда от жилище за семейството ми, а не виждам имот, който да мога да купя и да не го ремонтирам 2 години. Поради спецификата на работата ми чак лятото ще имам време за интензивни огледи и се чудя дали тотално ще е опоскан пазарът до тогава.

# 247
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз пък не мисля, че цените са се вдигнали, а че пазарът е в почти пълен локдаун и са останали само силно надценените и непродаваеми жилища. Следя пазара в долни Лозенец от няколко месеца. Има един апртамент на топ място, който преди два месеца беше обявен без посредник на прилична (за ситуацията) цена и клиентите наддаваха за него. Продавачката, обаче, се полакоми и вдигна цената с 30000 евро, което явно го позиционира в зоната на непродаваемото и всички се разбягаха. Вчера проверих и още си стои на тази цена, не е вдигната, и апартаментът не е продаден. Даден е и на няколко посредника.

# 248
  • Варна
Е то точно това означава, че са се вдигнали цените - когато 100% от предлагането е надценено...
И не е като да са останали само луксозни жилища, които наистина са с висока стойност... Продават се панелки по над 1000 евро - квадрата.

# 249
Е то точно това означава, че са се вдигнали цените - когато 100% от предлагането е надценено...
И не е като да са останали само луксозни жилища, които наистина са с висока стойност... Продават се панелки по над 1000 евро - квадрата.

Говорех, че не са се вдигнали последния месец, не че не са се вдигнали от една година. Давам пример: преди 3 месеца едно жилище е било на цена Х и е било надценено. Сега, след три месеца то е на същата цена Х и, логично, все още е надценено. Х=Х. Е, как точно се е вдигнала тази цена?

# 250
Просто евтините жилища се купуват и остават скъпите. Това се отразява лъжливо на статистиката.

# 251
Този филм, че ще се изплатят кредитите с 2 заплати както е била, нали вече няколко пъти се обясни, че няма да го допуснат банките и че нещата оттогава доста са се променили.
Иначе пазара си върви. Като излезе нещо, се капарира за 2 дена, дори да е за изриване.
Но се чакат и по-високите цени, заради несигурноста на новото стоителство, се очаква хората да се пренасочат към вече построени апартаменти. Затова и не се вади нищо на пазара. Нека се почудят купувачите, да "узреят" и ще излезе златното старо строителство.

Това, че банките няма да допуснат кредитите да се обезценят, не означава ли точно, след 1-2-3 години да очакваме пазарът да обърне тренда и да тръгне надолу? Ако инфлацията се задълбочи още, в един момент доходите ща започнат да я следват, тоест хората ще си погасяват успешно вноските и може да наливат повече пари там. Да обаче, за да не го позволят банките, трябва по-скоро да очакваме рецесия и безработица в някаква степен, т.е. Доходите все пак да не тръгнат нагоре в някаква висока степен. От друга страна обаче, в тази икономическа обстановка, ръстът на цените на жилищата, изпреварва доста и инфлация и доходи. В един момент имотите ще станат непродаваеми и брокерите ще са тези, които ще “вразумят” продавачите, все пак и те хляб ядат и от комисионна живеят и ще почнат да бутат цените надолу.

# 252
  • Варна

Говорех, че не са се вдигнали последния месец, не че не са се вдигнали от една година. Давам пример: преди 3 месеца едно жилище е било на цена Х и е било надценено. Сега, след три месеца то е на същата цена Х и, логично, все още е надценено. Х=Х. Е, как точно се е вдигнала тази цена?

Обявите, които аз следя, продължават да се вдигат и през последния месец. Постоянно получавам имейли с известия.

# 253

Обявите, които аз следя, продължават да се вдигат и през последния месец. Постоянно получавам имейли с известия.

Интересно. Би ли дала приемери, за да видим в кой район са и какви са били предложенията преди и сега?

# 254
  • Варна
Аз следя предимно къщи и парцели във вилните зони на Варна. Някои къщи ги актуализират с по 5 к евро нагоре месечно. Парцелите - с по-малко, но пак има ръст.

Общи условия

Активация на акаунт