Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 101
  • 745
  •   1
Отговори
# 60

Та  съгласна съм, че в Европа масовият европеец сувсем не живее лесен живот в разкош.

Среднастатистическият европеец има по-лесен живот, но не живее в ненужен ресурсно интензивен (енергия и т.н.) разкош. Идеята за живееш в къща с двор в сравнително голям град според мен е една от основните аспирации на южно и източно европейските имигранти, установяващи се в англо-саксонски страни, (наравно с по-високото заплащане, наличие на работа и не много високите данъци.) В момента, на световно ниво е проблем високата енергийна интензивност на страдния фонд и всички видове жилища, било те дървени, бетонни или тухлени имат проблем как точно да се ретрофитват. Дали всички (около 10 билиона земни обитатели, много грубо пресметнато) имаме нужда от 150-300м2 на семейство по-американски; или по спалня на дете, всеки има право на мнение, но май европейските норми са по устойчиви и разумни в дългосрочен план.

# 61
ЧС, във Великобритания старите къщи (традиционните) са и ниски отгоре на всичкото.
То и при нас е така - старите селски къщи са по 2,10-2,20 високи макс. Така се е строяло тогава по селата. Естествено, има и Бамбука - там е друго, Къщата с ягодите, апартаменти в центъра на София - също е друго.

Именията в САЩ (меншъните Laughing) са отделен сегмент, както и в София за сгради като горепосочените. Целевата група е различна. Дори в САЩ потенциалните купувачи на подобни сгради са малко, макар и повече, отколкото у нас.
Но да кажа, че няколкото, които съм гледала на снимки (собственост на разни холивудски знаменитости) като цяло не ме грабват с интериор. Ако се пусне тук обява с подобни снимки, преобладаващите коментари ще бъдат - има квадратура, но вътре е "цигански барон", за изриване. Различни са вкусовете в интериора в Европа и в САЩ. И аз гледам тази програма - малко разнообразие от негативните новини по другите канали, с идеята да се вдъхновя от нещо. Ами засега не успявам да открадна идеи - евтини материали, банален интериор, по FLN преди флип-ващите в Тексас на къщи за събаряне бяха много по-напред, по-идейни, по-близо до европейския вкус. При това за много по-малко пари. Иначе по тази програма имаше една серийка за някакъв строителен предприемач, който правеше "ремонти за милиони", при това не в преносния смисъл на думата, но в Ню Йорк - там ремонтът на пентхаус със зимна градина на част от покрива на стара сграда беше наистина повече от милион. Това включваше и подмяна на цялата метална конструкция, барабар с остъклението, с наемането на специален кран.

Честно, почвам да се чудя дали наистина знам български - милиони и милиарди е на български, световното население се изчислява в милиарди, засега. 1 с 6 нули - милион, 1 с 9 нули - милиард, 1 с 12 нули - трилион.

# 62
Предполагам че параграфът за милиардите е по-моя предишен коментар. В тази връзка, преди 23г, когато напуснах България нямаше думи в българския език като: маншън, флипвам или пентхаус, но е добре да се посочват грешките, по принцип.

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 17:14 от ierldan

# 63
Скрит текст:
Аз и сега не мога да намеря кратък и точен превод на флипвам и пентхаус, но имение и милиард са си думи в българския език открай време.
Разбирам по принцип объркването, когато толкова години си в чуждоезична среда, но има достатъчно онлайн речници.
Надявам се, че не съм те обидила, просто съм много чувствителна на тази тема.

# 64
  • Варна
22-23 годишен младеж/девойка в България какво точно да работа, за да може да си плаща наем и да им остават пари и за ядене?
На 22 хората завършват бакалавър по принцип и ако не са спали по кръчми и дискотеки 4 години, не виждам какъв е проблемът да започнат работа, с която да си плащат наема и яденето. Освен ако не искат да живеят сами в тристаен апартамент в идеален център и да се хранят по ресторантите всяка вечер.

# 65
Диди, а колко я виждаш тази начална заплата на току-що завършил виШу, за София говоря (помня, че ти беше под наем в София), така че да може да си плаща наема, консумативите и да не кара само на банички и бозички?

# 66
  • Варна
Никога не съм била под наем в София, но почти 10 години бях под наем във Варна. Тук наемите са по-ниски, но и заплатите също. А консумативите и яденето са еднакви като цени. Така че картинката в София не е много по-различна.
Пак питам - защо да е начална заплатата на тоя 22 годишен пресен виШИС? Спал ли е 4 години? Щото повечето мои колеги за 4 години караха стажове, работеха, че и спестявания заделиха, коли си купиха и т.н. Особено ако не си под наем докато следваш и се изнасяш чак на 22, е елементарно. Ако си бил на квартира през това време, е по-трудно, но с желание и хъс е съвсем постижимо.

# 67
Абе, може някои специалности и да успяват да работят и учат, но за много не става. И наистина с началната заплата да се изнесеш е равно на мизерия. Ми лекарите например, те не почват да печелят прилично до близо 30 годишна възраст някъде.

# 68
Голяма част от специалностите, съчетани с добро академично ниво на владеене на повече от един чужд език, биха ти дали възможност за приличен живот с парите от заплата, дори и на 22 годишна възраст.

# 69
Голяма част от специалностите, съчетани с добро академично ниво на владеене на повече от един чужд език, биха ти дали възможност за приличен живот с парите от заплата, дори и на 22 годишна възраст.

И как? Денем ще си работи по специалността, а нощем в някой колцентър с езика ли? Един инженер на 22 таман започва да навлиза в конкретната работа (при нашето висше образование). И това, че знае добре английски, какво му помага? И защо шефът да му плаща повече, понеже знае език, ако не се оправя с основния материал?

# 70
  • Варна
Знаех си, че ще намесите лекарите. Ми да намеся аз IT-тата тогава, като ще се дават крайни примери, както и всякакви там дигитални специалисти, които печелят по 4 цифри още от първи курс и то още от времето, когато аз бях първокурсничка, т.е. преди десетилетие. Те даже са много повече като брой. Хайде да не се отклоняваме повече, че темата ще стане много тъжна.

# 71

И как? Денем ще си работи по специалността, а нощем в някой колцентър с езика ли? Един инженер на 22 таман започва да навлиза в конкретната работа (при нашето висше образование). И това, че знае добре английски, какво му помага? И защо шефът да му плаща повече, понеже знае език, ако не се оправя с основния материал?
Защо разделяте работата по специалността и тази, свързана с владеенето на езиците. Не може ли да приемете, че един висшист, независимо от специалността, ако владее на прилично ниво повече от един чужд език,  ще има възможност за по- добре платена работа по основната специалност, в т.ч. и лекари специализанти, инженери и т.н.

# 72
Скрит текст:
Скрит текст:
Разбирам по принцип объркването, когато толкова години си в чуждоезична среда, но има достатъчно онлайн речници.
Надявам се, че не съм те обидила, просто съм много чувствителна на тази тема.

Не съм се обидила де - но малко и аз съм чувствителна на тази тема, защото примерно това за интернет речниците не го разбрах - да проверявам какво маншън, флипвам или пентхаус е? Или какво е билион/милиард? Защото ако е първото, аз в момента преподавам на студенти на английски в английско говоряща страна, та знам какво значат тези чуждици.

Ако е второто - наистина беше безобидна грешката, но предполагам всеки, който знае какво е маншън, флипвам или пентхаус ще е разбрал, че билион е чуждицата на милиард. На мен ми се струва, че е работа на всички, които милеят за родния си език да избягват чуждиците (особено ако те не фигурират в гореспоменатите интернетни речници.) Тъй че взех си забележката.

# 73
Защо разделяте работата по специалността и тази, свързана с владеенето на езиците. Не може ли да приемете, че един висшист, независимо от специалността, ако владее на прилично ниво повече от един чужд език,  ще има възможност за по- добре платена работа по основната специалност, в т.ч. и лекари специализанти, инженери и т.н.

Защото говорим за общия случай. А че може знам много добре - аз самата започнах направо с отлична работа именно И защото владеех добре английски (но не само). Обаче колко такива вакантни места имаше в този момент и на това място? Да не би за всеки? Повечето или изобщо не намираха нещо по специалността дълго време, или започваха далеч не толкова добри работи, често нямащи нищо общо с ученото.
Като цяло езикът е голям плюс, но е надбавка - нужен е за да можеш да комуникираш, ама ако не знаеш какво да комуникираш (ако не си разбираш специалността) увисва във въздуха. Точно това разправях някога отдавна на чавето - учи математика за да се научиш да мислиш и да знаеш какво да кажеш, а също така и език, за да можеш да го кажеш. Впрочем когато едно българче отиде в чужбина да учи и да работи езикът става абсолютно никакво предимство, защото всички местни го говорят. И затова трябва да има какво да каже в повече пот тях, за да се класира на добра позиция.

# 74
  • София
Наем на стая в споделен апартамент като гледам обявите - 270-300 лева, консумативи около 100-120. Малко млади хора с висше биха работили за минималната в София. Че то на Лидл вървяха обяви за консултант-касиер-всичко-в-едно, за 1300 бруто. Ако сте двойка гаджета - съвсем пък излиза сметката.
Не мога да се ориентирам, колко струва един едностаен, тип боксониера в Младостите например, но виждам обяви за по 450 лева. За млада двойка без деца или с такова до 2-3 годишна възраст си е чудесно.

Общи условия

Активация на акаунт