Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 092
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Ако цените продължават да се качват ще зачестят подобни случай:

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/258269-sled-2-godini-chakane … -7m90i_oStVcWq2Fw

# 151
Ако зачестят подобни случаи, замислете се как ще се отрази това на цените на вече завършеното строителство. Т.е. когато хората, които досега са били склонни да платят на зелено и да чакат няколко години, се присъединят към тези, които търсят готово.

# 152
На нашия имот все още не се отразява по никакъв начин. Но ние го пуснахме да се продава с началото на войната. Вчера брокерите ни предложиха да свалим 4000 евро от цената, въпреки че и без това започнахме с цена под предложената от тях. Решихме да изчакаме още малко, предвид това, че са минали само две седмици, че покупката на зелено става доста рискова, а и не на последно място, засега не сме на зор. Но да, нито един оглед все още и само едно запитване.

# 153
Как дасе отразят? Първата стъпка към обратен тренд. На зелено купуват много инвеститори, които са готови да поемат риск с цел печалба. Ако я няма тази печалба, няма да купят. Въпросния господин от статията е купил 2 ап с цел инвестиция.

# 154
Е, поне с цел инвестция по-лесно се преглъща подобно нещо. Но ако това е била единствената ти възможност за собствен имот, е мнооого по-неприятно.

Но съм по-скоро на мнението, че ще скочи търсенето на имоти с Акт 16. А не че е първа стъпка към обратен тренд. Инвеститори винаги ще има...

# 155
Гого, смяташ, че със свиването на опции за купуване на имот, цената ще пада ли? Това ще бъде прецедент. Според мен натискът ще се пренесе при имотите с Акт 16 и те ще станат по-недостъпни за средностатистическите семейства, които търсят имот за живеене.

В този форум има много потребители, които купиха на зелено за собствени нужди, точно защото е по-евтино. Не ми се струва ОК тази радост, че се развалят договори на зелено и то става все по-рисково.

# 156
Нищо не е радостно в момента. Но е интересно да се види какво ще стане с инфлация, доходи, лихви по кредити. Те цените може и да растат, ама кой ще купува? Още преди няколко месеца като говорихме с един строител, той ни каза, че и той вижда, че цените вече от 200 000 евро идват нанагорно за хората (колкото струваше тогава нормален тристаен в хубав район), но пък явно имаше достатъчно на които да не е проблем.. ето това например беше пуснато преди няколко месеца на проект за над 200 000, мисля към 230 000 беше и не се купи, сега е 303 000, дали ще се купи? https://m.imot.bg/details/1c164690154594023

# 157
Ще купува който може, както винаги е било. Интересно ми е ще поскъпнат ли панелките в Обеля, дали тристайните НС ще паднат под 50кв.м. и дали ще престанат да строят блокчета с магазинчета на партера. Или дали бесарабските българи ще се насочат към България.

# 158
ЕммаТ - Ефибуш ти е дала пример от къде ще дойде предлагането. Когато тренда се обърне, такива спекуланти (хора и строители) с кредит, сложили 100к отгоре ще се юрнат бързо да се оттърват. Не си правете илюзии, особено с тая война лихвите ще скочат изключително. Отдавна ви говоря, че се води икономическа световна война за нов световен ред. Единствения вариянт Запада да остане на власт е да убие търсенето, докато изтока иска да го вкара в хиперинфлация чрез помпане на суровини и ресурси. Лихвите особено в Европа ще се вдигнат много, защото иначе еврото и съюза ще се разпаднат. Хич не й дреме на Германия за Италия, Испания и Гърция. За сега единствено златото и инвестиции в хранителна промишленост са безопастни.

# 159
Като почнете да сипете такива категорични прогнози тука, направо падам. Като си толкова уверен в това което казваш, не е лошо да го подкрепиш с факти и източници как аджеба стигаш до това заключение.

Всичко останало е теория на вероятностите и точно такива постове от псевдо разбирачи по форумите и фейсбук психират хората.

# 160
... Но е интересно да се види какво ще стане с инфлация...
Пише във вестника 7,1 днес , до 10 се очаквало.
Стискат се с лихвите много народ и държави можело да изпофалира . Опитват по друг ачин. Германия гласува, че се отказва от данъци и такси по горивата и цените щели да паднат с около 50 цента. Ако пак се качат заради спекулации , на обогатилите се по този начин от енергетика ще се сложат допълнителни данъци ...
Има някакви опити за регулация без лихвите

# 161
Скрит текст:
ЕммаТ - Ефибуш ти е дала пример от къде ще дойде предлагането.
Когато тренда се обърне, такива спекуланти (хора и строители) с кредит, сложили 100к отгоре ще се юрнат бързо да се оттърват.
Скрит текст:
Не си правете илюзии, особено с тая война лихвите ще скочат изключително. Отдавна ви говоря, че се води икономическа световна война за нов световен ред. Единствения вариянт Запада да остане на власт е да убие търсенето, докато изтока иска да го вкара в хиперинфлация чрез помпане на суровини и ресурси. Лихвите особено в Европа ще се вдигнат много, защото иначе еврото и съюза ще се разпаднат. Хич не й дреме на Германия за Италия, Испания и Гърция. За сега единствено златото и инвестиции в хранителна промишленост са безопастни.

Гарантираш ли?
На мен ми се струва, че при катаклизъм първо го отнасят най-малките и уязвимите, а едрите собственици огладняват последни.

Но от години чета тук как предстои въздаването на вселенска справедливост, когато само едрите ще страдат, та да видим. Последно с радостно нетърпение май се чакаше падането на мораториума покрай ковид, когато тези с ипотеките щяха да продават на половин цена. Не знам какво стана, май мораториума падна, а цените продължиха нагоре. Това по въпроса с категоричните прогнози.

Дано най-накрая дочакаме деня, когато средностатистическото семейство да може да си позволи да купи преди едрия инвеститор.

Но пак да кажа - не се радвайте, че покупката на зелено ще отпадне като вариант за хората, това просто ще им намали вариантите за достъпно жилище.

# 162
ЕммаТ - Ефибуш ти е дала пример от къде ще дойде предлагането. Когато тренда се обърне, такива спекуланти (хора и строители) с кредит, сложили 100к отгоре ще се юрнат бързо да се оттърват. Не си правете илюзии, особено с тая война лихвите ще скочат изключително. Отдавна ви говоря, че се води икономическа световна война за нов световен ред. Единствения вариянт Запада да остане на власт е да убие търсенето, докато изтока иска да го вкара в хиперинфлация чрез помпане на суровини и ресурси. Лихвите особено в Европа ще се вдигнат много, защото иначе еврото и съюза ще се разпаднат. Хич не й дреме на Германия за Италия, Испания и Гърция. За сега единствено златото и инвестиции в хранителна промишленост са безопастни.
Гого, аз мисля, че хората с огромни ипотеки са закупилите за лично ползване, а не спекулантите. Тези които са си купували, защото няма какво да си правят парите и са инвестирали в имоти, надали са опрели до банкови заеми за 20 години напред. Не знам дали съм прав - аз поне така ги виждам нещата.

# 163
Гошето изплиска мивката, че и я потроши с тия размисли Satisfied Ситуацията в България е уникална с това, че има много жилища на практика, нуждаещите се въобще не са притиснати да купуват извън възможностите си, не ги мислете.  Просто има търсене на определени имоти и определени градове, останалите не ги споменаваме в темата и от там се е поизкривила същността на разговора Wink Защо говорим само за НС в София? Военни конфликти някъде по света нямат никакво влияние върху имоти и лихви в България в момента ¯\_(ツ)_/¯

# 164
Как дасе отразят? Първата стъпка към обратен тренд. На зелено купуват много инвеститори, които са готови да поемат риск с цел печалба. Ако я няма тази печалба, няма да купят. Въпросния господин от статията е купил 2 ап с цел инвестиция.
От статията звучи , че Грийнлиф са го направили за цялата сграда, без значение кой с каква цел го е закупил.
Според мен трябва да се промени законовата  основa за такъв тип сделки. В момента строителните компании имат твърде много права. Ако цените бяха паднали дали щяха да връщат на хората пари?
Причината да продават на зелено по-евтино е финансирането, тоест клиента плаща предварително и строителя не трябва да взима големи банкови заеми и може да крие ДДС.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 18:35 от Sapien

Общи условия

Активация на акаунт