Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 043
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Ами те СИ вършат работата да ПОСРЕДИЧАТ. НЕ им е работа да вършат адвокатска работа. То ако беше така, адвокатите нямаше да учат х години, а щяха да си работят брокерчета със средно.

# 391
Тези агенции, в които са брокерите, нали имат адвокати? Тази немалка комисионна, която им се плаща не включва ли и юридическо обслужване?

# 392
  • Варна
На приказки - да. На практика - не. Говоря от личен опит дори за сериозни агенции като Адрес.

# 393
Абсолютно! Юристи с тапия - бол, със знания, желание и възможности да свършат работа - доста, доста малко. Отделно, че на юристите в агенциите им се плаща от собственика на агенцията, а неговият/нейният интерес е да мине сделката, а не да я усложнява/проваля. Така или иначе не носят никаква отговорност за проблеми, във връзка със сделката.

# 394
  • София
Нещо грешите в броя на шапките. Брокерът взима обичайно 3-3,6% от стойността на сделката. Това на един имот за скромните 100 хиляди евра е между 3000 и 3600 евро. Шест-седем хиляди лева за това, че не знае къде е имота, не познава собственика, не е виждал нищо от документите, не е сигурен за етажа и квадратурата и даже не може да прецени какво е изложението. Получава си комисиона на предврителен договор и после само присъства като портрет на държавен ръководител. Но смятате, че купувачът трябва да му вярва безрезервно?!? За разлика от него, адвокатът губи часове и дни да проучи имота по възможност до първи собственик, да установи наследници, граници, квадратури и всичко това за под 1000 лева. Като също преглежда договорите /предварителния и нотариалния акт/ и предлага клузи за защита на клиента си.
Извинявам се на онези брокери, които наистина си вършат работата, тичат по институции, вадят документи, проверяват имотите и консултират клиентите си на база опит и знания.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 13:51 от Raya

# 395
Айде някой да обърне плочата 🤨 То се вижда, че каквото в темата такова и на пазара, няма ред, няма познания, мътна вода и кой каквото улови.

# 396
Само да вметна, не че клиентът го интересува де, но от тези 3000 евро брокерът взема много малка част, почти всичко е за агенцията. Също и не защитавам брокерите, но е факт. За чужбина не знам точно как стоят нещата, но все ми се струва, че там има агенции, които си държат на реномето и не биха продали проблемен имот .. поне така си мисля.

# 397
Няма нужда от адвокат при изповядване на сделка на вторичния пазар.
...
Но пък имам много близък нотариус под ръка. Ако не беше той, преди две години шях да изгърмя с едно фалшиво завещание, което общо трима нотариуса гледаха.
От цялата работа разбрахме, че няма нужда от адвокат, защото ти имаш "много близък нотариус под ръка"... Ами какво правят 99% от хората, които нямат близък нотариус под ръка?
В твоя случай нотариусът е влязъл в ролята на адвокат и ти е свършил работа, защото ти е познат. При случаен клиент нотариусът няма да си дава толкова зор да защитава интереса на купувача извън това, което се иска по закон. Освен това ролята на адвоката не е само да провери за тежести и дали евентуални делби, дарения и т.н. са наред. Според зависи от казуса може да има други специфични проблеми. Може освен адвокат да трябва и строителен инженер примерно.

Според мен е безотговорно да се съветват хората да сключват сделки без адвокат. Колкото повече мнения се искат, по-добре. Разходите са незначителни в сравнение с цената на имота, да не говорим в сравнение с комисионата на брокера, който взема най-много от всички и 90% от времето само пречи и дезинформира.

В последствие изпратих доста приятели при въпросния нотариус по същата процедура и на вс им бе обърнато същото внимание. Никой нотариус, ако му отидете с документите няма да ви откаже проверка. Вече, ако е много заплетен случая, всеки сам си преценя и нотариусът може да ви препоръча адвокат, или викате и той си гледа таксичките. При сделки със строител съм твърдо ЗА адвокат, но за вторичния пазар може да св подходи според казуса

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 11:49 от MaryPop

# 398
  • Пловдив
Интересно ми е хората които търсят ново строителство защо се оплакват от брокери и защо търсят изобщо имот с брокер.Съгласна съм че при 250 000евро, 3,6% комисион са кажи речи 10 000евро, което е сериозна цифра.Без кифленски изказвания моля, ама какво са 10 000евро при 250 000евро.Ами как какво една не малка част от довършителните работи.
Мисълта ми е че нито една строителна фирма няма да ви откаже да купите имот директно от тях.Те не сключват някакви ексклузивни както ги наричат брокерите договори, само те да им продават апартаментите.Дори и да има такъв за тези оферти брокерите не вземат комосион от купувача.Ако сте си харесали квартал защо не обиколите строежите и да попитате на място.Много строители дори да им е продадено всичко специално на този строеж ще ви кажат какво предстои да започнат, за което ще ви информират ако пожелаете.В Пловдив например има 10 наистина много големи фирми, които всички знаят кои са.Когато и да отидете ще имат какво да ви предложат.Ако искате малка бутикова сграда в идеалния център, ами не са много обектите, но при една по сериозна обиколка ще намерите всички фирми които строят в момента.
Така че брокера не е чак толко страшен фактор.Ако търсите завършен апартамнт съм съгласна, че почти всичко е с брокери, но който е хитър мож да обиколи банките.На никой няма да бъде отказано инфо за апартаменти при ЧСИ, които продажби веднага могат да бъдат свалени от търгова процедура ако собственик и купувач се споразумеят на  свободния пазар, дори няма проблем да се прехвърли имота с ипотеката барабар като се приспадне от цената.Ако купувача не иска да стои ипотека и има кеш няма проблем да изплати всичко, може да му се отпусне и кредит, при по-изгодни условия за да погаси стария ако няма кеш, варианти колкото искате има.

# 399
Няма нужда от адвокат при изповядване на сделка на вторичния пазар.
...
Но пък имам много близък нотариус под ръка. Ако не беше той, преди две години шях да изгърмя с едно фалшиво завещание, което общо трима нотариуса гледаха.
От цялата работа разбрахме, че няма нужда от адвокат, защото ти имаш "много близък нотариус под ръка"... Ами какво правят 99% от хората, които нямат близък нотариус под ръка?
В твоя случай нотариусът е влязъл в ролята на адвокат и ти е свършил работа, защото ти е познат. При случаен клиент нотариусът няма да си дава толкова зор да защитава интереса на купувача извън това, което се иска по закон. Освен това ролята на адвоката не е само да провери за тежести и дали евентуални делби, дарения и т.н. са наред. Според зависи от казуса може да има други специфични проблеми. Може освен адвокат да трябва и строителен инженер примерно.

Според мен е безотговорно да се съветват хората да сключват сделки без адвокат. Колкото повече мнения се искат, по-добре. Разходите са незначителни в сравнение с цената на имота, да не говорим в сравнение с комисионата на брокера, който взема най-много от всички и 90% от времето само пречи и дезинформира.

В последствие изпратих доста приятели при въпросния нотариус по същата процедура и на вс им бе обърнато същото внимание. Никой нотариус, ако му отидете с документите няма да ви откаже проверка. Вече, ако е много заплетен случая, всеки сам си преценя и нотариусът може да ви препоръча адвокат, или викате и той си гледа таксичките. При сделки със строител съм твърдо ЗА адвокат, но за вторичния пазар може да св подходи според казуса

Как ще разбереш дали случаят е заплетен без да имаш вещо лице, което да провери документацията? Това е изключително лош съвет! Адвокат задължително при покупка на имот. Подводните камъни са прекалено много. А да разчиташ на нотариуса, че при изповядването на сделката той ще забележи всичко, е най-малкото наивно. Преди това нали се договаряте за сума, правят се допълнителни огледи или е ок да се губи времето? А парите, които са дадени до него момент? Аз пари за непроверен имот не давам, било то само депозит.

# 400
И да добавя - агенциите си работят с определени нотариуси. А това крие рискове за купувача.
От личен опит - сделка като продавачи, но и купувачът беше на същата агенция. Ние, като един от продавачите, рипахме за определени неща по н.а., защото не искахме да имаме един ден проблеми с купувача. За купувача също щеше да е по-добре с нещата, които ние искахме. Купувачът имаше адвокат, опитен адвокат, който го съветваше в посока на нашето мислене. За мен н.а. можеше да е по-прецизен, но нотариуската се държа адски нагло и отказа. Агенцията зомбира купувача, че сделката ще се провали (което не беше вярно) и той се отказа от съветите на адвоката си. Другият продавач с нас играеше заедно с агенцията и нотариуса. И агенцията е от големите, с много офиси, и нотариуската е на пъпа на София с огромна клиентела. Та така, макар и скромен, това е моят опит.

# 401
Както казаха по горе да сменим плочата,  семейни приятели края на лятото си купиха къща близо до Мюнхен защото в Мюнхен е адски скъпо, по скъпо и от Берлин, като продадоха апартамента си и на родителите останал като наследство или казано с 2 апартамента в София( и двата в Младост) си купиха къща в Германия. 
Както са тръгнали цените тука, дали след време ще можем като продадем гарсониерата тук да си купим мезонет в Берлин а може би в Лондон  Wink Grinning

И само една малка корекция и там им се наложи да ползват адвокат не за друго а за да докажат от къде ги имат тия пари за покупка на къща 

# 402
За сделките със строители да добавя, че брокерите си капарират имоти, които строителят спира да предлага, брокерите не вземат комисионна от строителите, мн ясно, че няма да вземат, та те им дават работа, за да правят пари, но ако са се уговорили на една цена със строителя, брокерите си добавят 5-6 к евра отгоре на тази цена и отделно си слагат и комисионна от купувача, така работи този бизнес. А при този възходящ пазар, брокерите могат даже и още отгоре да си сложат

Иначе по отношение на нотариус, задълже купувачът при свой нотариус да изповядва.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 13:35 от MaryPop

# 403
  • Варна
Ох, хайде научете я тази така сложна думичка КОМИСИОНА, че се пише с едно Н! Освен ако не се използва като прилагателно... Не че нещо, ама с такива елементарни незнания, цялото ви останало мнение "олеква".

# 404
Aко имате доверен нотариус , той ще ви провери документите и изрядността на сделката. Може да минете без адвокат . Ние така купихме без брокер . Но имаме компетентен нотариус , който ни е и личен познат и му имаме пълно доверие. Всичко мина съвсем точно , без светлата фигура на брокера.

Общи условия

Активация на акаунт