Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 040
  • 745
  •   1
Отговори
# 405
Ох, хайде научете я тази така сложна думичка КОМИСИОНА, че се пише с едно Н! Освен ако не се използва като прилагателно... Не че нещо, ама с такива елементарни незнания, цялото ви останало мнение "олеква".

Благодаря за корекцията, моя грешка. Аз не претендирам да съм знаеща и някой да се води по мнението ми. Просто споделям моя опит, а такъв имам

# 406
  • София
Какво значи, че агенцията работи с определени нотариуси? Аз като купувах, брокерката ми каза, че аз избирам нотариуса, защото аз го плащам. Така трябва и да бъде според мен. Как агенцията ще ми определя измежду кои нотариуси да избирам? Аз се колебаех между два, защото канторите ми бяха много на удобно, а нямах никакви предпочитания, понеже не ми беше трябвал нотариус до тогава, и съответно попитах брокерката според нея кой от двата нотариуса да избера. Тя ми препоръча единия, че с него са работили и го познава и аз избрах него, нищо че излизаше със стотина лева по-скъпо при него (накарах банката да провери, не съм се занимавала аз).

# 407
  • инфантилно и разглезено хлапе
Ох, хайде научете я тази така сложна думичка КОМИСИОНА, че се пише с едно Н! Освен ако не се използва като прилагателно... Не че нещо, ама с такива елементарни незнания, цялото ви останало мнение "олеква".

Недей да объркваш хората, правилно си е написана думата.

За сделките със строители да добавя, че брокерите си капарират имоти, които строителят спира да предлага, брокерите не вземат комисионна(такса) от строителите, мн ясно, че няма да вземат, та те им дават работа, за да правят пари, но ако са се уговорили на една цена със строителя, брокерите си добавят 5-6 к евра отгоре на тази цена и отделно си слагат и комисионна(такса) от купувача, така работи този бизнес. А при този възходящ пазар, брокерите могат даже и още отгоре да си сложат

Иначе по отношение на нотариус, задълже купувачът при свой нотариус да изповядва.

# 408
Всяка агенция си има нотариус за “проверка” на докс, никой не задължава купувачите да изповядат при този нотариус, но могат да ви консултират при нужда чрез брокера, ако нещо конкретно ви интересува.

BlueIce, благодаря. В интерес на истината комисиоНа за съществително, комисиоННа за прилагателно. Комисионна сума, комисионна такса е правилно също, както подчертахте, и би следвало да се подразбира.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 14:02 от MaryPop

# 409
  • Варна
BlueIce, в случая думата е употребена самостоятелно като съществително - заместник на конкретен вид такса. Правилният правопис е с едно Н. Ти пиши както искаш, но недей да спориш с граматиката.

https://kaksepishe.com/komisiona-komisionna/

Аман от "капацитети"... че и забележки ми правят, че обърквам хората... Laughing

п.п. Грубо нарушение е да правиш цитат и да го променяш, като добавяш свои думи в него!

# 410
Didi168 Да, разбрахме разликата, не се притеснявайте, няма да умрем неграмотни, но цял живот ще се учим.

# 411
  • инфантилно и разглезено хлапе
. Ти пиши както искаш, но недей да спориш с граматиката.

https://kaksepishe.com/komisiona-komisionna/

Аман от "капацитети"... че и забележки ми правят, че обърквам хората... Laughing

п.п. Грубо нарушение е да правиш цитат и да го променяш, като добавяш свои думи в него!

Ама разбира се. Аз ще си го пиша както на мен ми харесва - а именно с две н.
Ако някой брокер, или какъвто ще да е, тръгне да ми обяснява за "комисиона" и за "натурален акт"(както някой спомена по-назад), директно ще му покажа вратата към улицата.

По твоята логика, думата "инвестиционна" с едно или с две н трябва да се пише?

# 412
  • Варна
Не бе, човек. Това не е моя логика. Такъв е българският правопис. Отвори линка или си купи речник. Да не си чужденец? Или просто си глуповат човек?

# 413
Както казаха по горе да сменим плочата,  семейни приятели края на лятото си купиха къща близо до Мюнхен защото в Мюнхен е адски скъпо, по скъпо и от Берлин, като продадоха апартамента си и на родителите останал като наследство или казано с 2 апартамента в София( и двата в Младост) си купиха къща в Германия. 
Както са тръгнали цените тука, дали след време ще можем като продадем гарсониерата тук да си купим мезонет в Берлин а може би в Лондон  Wink Grinning

И само една малка корекция и там им се наложи да ползват адвокат не за друго а за да докажат от къде ги имат тия пари за покупка на къща
Извинявай за любопитството, може ли да дадеш малко повече информация?
Къде точно "до Мюнхен" са купили твоите семейни познати? Кой град/село?
Нова ли е къщата, и ако не, колко е стара? На колко етажа е, колко е голяма (квадратура), има ли двор, гараж?
Ако е удобно да кажеш и цената на която са я купили?
Благодаря!

По въпроса с комисионата абсолютно подкрепям Диди!
Думата всъщност е "комисион", която има и вариант в женски род "комисиона". От тези двете не знам коя е грешна или са еднакво правилни. Пак от "комисион" идва и прилагателното "комисионен", съответно комисионна/комисионно/комисионни според зависи съществителното след него.
Ако някой каже "комисионна такса", тогава добре, макар че и това е грешно, защото комисионата не е такса.

Между другото много се радвам, че се повдигна тука въпроса, аз отдавна съм се отказал да споря на тая тема, защото повсеместно го пишат и дори изговарят с две нн. Което обаче не го прави по-вярно.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 14:42 от Slashy

# 414
За нотариуса - имаме 3 сделки за последните 2 години, 2 - като продавач, 1 - като купувач. Като продавач, купувачите бяха от същата агенция. Абсолютно сигурна съм, че купувачите не са си избирали нотариус, изповядването беше при нотариусите, с които работят агенциите. Поне 99% съм сигурна, че агенциите пишат н.а., имат си уговорка с нотариуса да вземе пълна такса от купувачите и горницата (различни са таксите, ако нотариусът сам пише н.а. и ако клиентът отиде с готов н.а.) отива пак при агенцията. Сделката като купувач - пак продавачът (инвеститор) само ни уведоми кой е нотариусът и за ден и час на изповядване. Абсолютно сигурна съм, че нямаше да се съгласят на смяна на нотариуса.

# 415
Не бе, човек. Това не е моя логика. Такъв е българският правопис. Отвори линка или си купи речник. Да не си чужденец? Или просто си глуповат човек?

Тук се намира много полезна информация, но понякога и загрубява форумът. Комисион е професионален жаргон, при това чуждица, Вие обяснихте правописа,  защо с тези квалификации “глуповат” човек?

# 416
  • Варна
Защото му се каза, показа и доказа няколко пъти, че правописът е такъв, а той продължава да си мисли, че това е някаква моя си логика; че и брокери щял да наритва, ако му кажели "комисиона" Еми...  Rolling Eyes

За да не е само спам - за колко време ориентировъчно се изкарват скица и данъчна оценка?

# 417
Мине се, не мине време и почват оплакванията от брокери. Ами просто не им звънете, щом сте недоволни от услугите им или не ви се плаща комисион.
Почвате да обикаляте квартали, да лепите бележки, че купувате, да се договаряте сами с по няколко наследника, да обикаляте строежи, да звъните на строители, които ви размотават, да се редите на опашка в имотния регистър за изваждане на преписи от нотариални актове и др.
Те брокерите от небето им падат имотите, които продават.

# 418
  • Варна
Те хубавите имоти се купуват директно точно както си го описал. Изобщо не стигат до обява в интернет.  Аз точно сега се уговарям с трима наследника, за място, което сама си намерих след многогодишно обикаляне.
Иначе аз съм карала стажове в две брокерски агенции преди години. Как се набираха имоти: Купуваше се вестник Позвънете и започваш да звъниш по частните обяви, лъжейки, че имаш клиенти за точно такъв тип имоти. Grinning

# 419
Мине се, не мине време и почват оплакванията от брокери. Ами просто не им звънете, щом сте недоволни от услугите им или не ви се плаща комисион.
Почвате да обикаляте квартали, да лепите бележки, че купувате, да се договаряте сами с по няколко наследника, да обикаляте строежи, да звъните на строители, които ви размотават, да се редите на опашка в имотния регистър за изваждане на преписи от нотариални актове и др.
Те брокерите от небето им падат имотите, които продават.

Доста елементарно и недостатъчно аргументирано изявление. Който не знае, няма време, възможност и желание, използва посредник и си плаща. Но като цяло, като се мине по този път, не е нещо ужасно страшно да се справиш сам с помощ от адвокат. Правила съм всичко от изброеното, добила съм и опит и увереност. Но хора разни.

Общи условия

Активация на акаунт