Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 17

• 55 372
  • 794
  •   1
Отговори
# 195
Май все повече вървя на там да се намажа с къна/билкова боя следващия път. Особено след отзивите за чувствително заздравена коса. И особено като видях в темата за професионалните серии за коса колко тона продукти препоръчаха на жена с изтощена от боядисвания с обикновена боя коса... Чудя се коя да бъде още. Така като чета, май Khadi се споменава като една от най-добре покриващите.

# 196
Да, наистина косата е по-здрава. Също къната е като слънцезащита. Прави филм и пази от слънцето. Но трябва много да се внимава да не се повтаря на едно и също място иначе става почти черно и се засилва цвета. Ас съм на крачка да мина на боя заради красивите цветове, но всички ме спират заради вредата. С къна ти трябва безсулфатен шампоан и маска само, понякога балсам.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 11:23 от jess12

# 197
Аз искам да я потъмня. Но ми е интересно дали пак няма да се отмие от дължините, както става с боята. Поне няма да се притеснявам да я къносвам по-често, само време не знам как ще отделям.
А на теб защо ти оранжевее надолу? Защото я правиш по-светла ли?

# 198
Имам 15г опит с къна и за съжаление няма как да покрие перфектно белите коси. Винаги стоят леко оранжеви след време като изпада. Пада като боята, но по-малко и изглежда по-равномерно, дори като расте от корена разликата с новата коса прелива, а не е рязка като с боята. Затова и повечето хора минават на боя, когато имат по-голям процент бели коси. Не покрива идеално.
След къносване е тъмна и белите коси са перфектно покрити, но след около 3 седмици започва да пада индигото и става оранжевеещо от къната.
Връхчетата ми са мазани с Herbul/Eagles,  тя се държи само 30 мин и хваща бетон. Там гаранция никога няма да се появи бяла коса. Задържа се цвета благодарение на двете добавени съставки PPD и Citric acid. Аз бях доволна, косата здрава и лъскава, но направих алергия към PPD с парене на скалпа, подуване на лицето, хрема и сълзене 2 дни след всяко къносване. Писах на производителя в Индия и те казаха да я спра. Също и трудно се намира вече по магазините тази къна.
Правих опит и с микроскоп. Косата с Herbul е дебела и обвита в черно, ама най-черното черно. Докато косъм с Cultivator's има по-естествен нюанс и леко прозира. Не е така плътно.
Дано не съм ви отегчила с този пост.

Добавям, че не е доказано, но вероятно PPD уврежда косата. С новата къна на Култиватор косата ми е много по-мека.

На връхчетата опитах да боядисам с Lakme Chroma 5.00 но не хвана. Стоях 40мин. Никаква промяна. Все едно не бях мазала. Джри вреда няма. Моята фризьорка ме уговаря да мина на боя заради белите коси и заради вонята от къната. След 40 дни още леко мирише като я мия в банята.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 12:02 от jess12

# 199
Опитвам да мина на по-светъл цвят с билкова боя Cultivator's.
Остана ми малко по-малко от половината да отрежа. https://imgur.com/a/fihzKiU
и тук https://imgur.com/a/nYnMnAD   
Сега имам chestnut но мисля да взема Walnut и да направя микс от двата цвята за да е леко по светло.

За съжаление не мога да отворя снимките, но понеже и аз се боядисвам с тези бои, бих искала да споделя какво се получи при мен. Като почнах да мажа с Walnut - корените ми станаха по-светли, но там където бях мазала няколко месеца с Chesnut все си ставаше по-тъмно. Понеже моята коса е до брадичката това не ми е крайно фатално, защото за няколко месеца е израсте, но фризьорката ми каза да мажа няколко пъти само корените, а да оставя дължините да изсветлеят един вид и аз така направих. Сега + изсветляването от слънцето се получи един доста приятен цвят, далеч по-светло от Chesnut, който поне на мен ми идваше много тъмен. Аз съм със светлокестенява коса натурално, но вече имам доста бяло. То пък в момента седи златисто 😃.
А за смесването на боите - според мен няма да има смисъл. Това вече, което е хванало надолу пак ще си стане по-тъмно. По-добре пробвай това, което ти писах поне 1 месец и виж резултата.

# 200
Аз мажа само корени но смесвам орех и кестен и май лееко по светло става. Никога не мажа дължини.

# 201
Jess12, как така никога дължините? То след няколко месеца небоядисване не пада ли цвета? Все пак това не е трайна боя? 🙄
И най-вече - имаш ли бели косми и ако да - какво се случва с тях?

# 202
  • волно калдъръмче
Не пада по дължините, защото пигментът се е натрупал. Бялото при мен се покрива много добре.

От началото на лятото съм с мароканската къна Сахара Тазарин. Невероятна е. Бързо се разбива на гладка каша. Нямах време да я чакам да се оксидира и я мажех веднага. Пследния път я оставих 6 часа преди да нанеса на косата. Цветът стана много по-ярък и наситен. Сега съжалявам, че съм пропуснала да се възползвам максимално от качествата на тази къна. Остана ми за две мазани и ще експериментирам с друга мароканска, че тази е двойно по-скъпа.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 16:29 от Вяра

# 203
  • Fire & Blood ".... ако танцуваш с дракони трябва да очакваш да се изгориш" Джордж Р.Р. Мартин
Момичета от толкова добри отзиви за Сахара Тазарин и аз
си взех, но като ви чета явно трябва да я разтворя с топла вода /не гореща/
и да я оставя поне 10,12 часа в неметален съд. После мажа и стоя примерно
5,6 часа, за да покрие и белите коси, нали така? Веднъж вече пробвах с някаква
билкова боя от  Зоs, но пишеше веднага да се разтвори и стои 40,50 мин. и нищо не ми хвана.
Направи ми косата обаче като слама, едвам успях да я разреша и мирише отвратително.
Пишете, че слагате глицерин, той не е ли вреден? Аз мисля да сложа стабилно количество
бадемово масло, дано не попречи на свойствата на къната. За убиване на миризмата,
която наистина е отвратителна, освен канела не би ли могло да се сложи
етерично масло от мента или портокал да речем?

# 204
  • волно калдъръмче
Момичета от толкова добри отзиви за Сахара Тазарин и аз
си взех, но като ви чета явно трябва да я разтворя с топла вода /не гореща/
и да я оставя поне 10,12 часа в неметален съд. После мажа и стоя примерно
5,6 часа, за да покрие и белите коси, нали така? Веднъж вече пробвах с някаква
билкова боя от  Зоs, но пишеше веднага да се разтвори и стои 40,50 мин. и нищо не ми хвана.
Направи ми косата обаче като слама, едвам успях да я разреша и мирише отвратително.
Пишете, че слагате глицерин, той не е ли вреден? Аз мисля да сложа стабилно количество
бадемово масло, дано не попречи на свойствата на къната. За убиване на миризмата,
която наистина е отвратителна, освен канела не би ли могло да се сложи
етерично масло от мента или портокал да речем?
Маслата не пречат на оцветяването. Канела не бих те съветвала да слагаш, защото убива червеното. Използвала съм черен чай или кафе вместо топла вода. Внимавай с етеричните масла, задължително много пестеливо и ги смесвай с някакво базово.

# 205
Иланг иланг съм слагала в къната, че от ароматните обикновено това съм имала под ръка, то парфюмира много. Пачули също е хубаво като аромат за коса, но с него хептен предпазливо че е тежка миризма. Комбинация от двете също става, косата си е направо парфюмирана. Поне на мен ми харесва, капвала съм в балсам без отмиване и си е направо парфюм за коса. Отново, говорим за броени капки в примерно половин флакон.
Мента и евкалипт обикновено също имам де, ама не се виждам да се разхождам миришеща на лукчета Joy Те са за настинки и хреми а не аз да се ароматизирам с тях.

# 206
  • Fire & Blood ".... ако танцуваш с дракони трябва да очакваш да се изгориш" Джордж Р.Р. Мартин
Много благодаря Вяра, аз точно тицианово червено гоня
или идея по-тъмно да речем, добре че ми каза за канелата.

# 207
  • Бургас
Ментата охлажда и не е добре в случая, защото търсим ефект затопляне. Канелата не разваля цвета /аз слагам, малко, около 1с.л./може и масло от канела, портокал, здравец, карамфил, чаено дърво по малко в къната, спомагат за заздравяване на косата. С по-ароматните масла си намазвам с 1 капка  дланите и леко минавам през косата след измиване. Имала съм жасмин, магнолия, мимоза, нероли -все миришат хубаво и силно. Дори и подмишниците съм си мазала, миниатюрно количество с малко базово и разтъркано по дланите.

Най-хубав и наситен цвят става когато къната е стояла повече време -ден, два или е била във фризер и след това размразена без добавки, тях  преди къносване слагам. Досега съм ползвала само Хена Фокс и Тричуп.

На слънце

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 13:41 от Галчудо

# 208
За да не се заплита косата използвайте силно хидратиращи шампоан и маска. Няма проблем с тях. Косата ми е почти до кръста и мажа само корени, никога дължини, защото цветът си стои.

# 209
В смисъл заплитане по време на самото къносване или след това?

Общи условия

Активация на акаунт