Паническо разстройство 53

• 47 674
  • 792
  •   1
Отговори
# 150

Здравейте. Преди около две години изживях силен стрес, след който започнах да изпитвам умерена тревожност. Личният лекар ми изписа Золофт. Взимах го близо две години и се чувствах много добре. Тази зима, вследствие на ковид кризата, имах много проблеми, а и се разболях от вируса. Тревожността отново се върна, придружена от безсъние. Золофта явно вече не действаше, и личният лекар реши да ми го замени с Ремирта, заради безсънието. Втори месец съм на този антидепресант. Поуспокоих се, но физически се чувствам ужасно. Вече спя през нощта, но сутрин не мога да се събудя, чувам алармата, а не мога да си отворя очите. Преди да започна Ремирта, бях много активна физически, спортувах почти всеки ден. Сега просто не мога, нямам никаква енергия нито за кардио, нито за силови упражнения. Изобщо съм станала доста ленива и най-ужасното, качвам килограми от нищо. Много моля да ми кажете, кой антидепресант според вас е на принципа на Золофт-а, да не успива, и да не се напълнява от него, а човек да е спокоен и енергичен? Разбира се, няма да почна да го взимам на своя глава, но поне да го коментирам с личния лекар, защото не мога да продължавам до безкрайност да експериментирам с антидепресанти, докато открив" моя"...

# 151
Здравейте, искам да попитам по-опитните и пушачите как ви се отразява пушенето? Имам усещането, че от цигарите ми се появяват някакви симптоми в сърдечната област нещо като слабост и бодежи, но не точно, незнам как да го обясня. Кардиолога каза, че сърцето е добре. Понякога вечер имам изтръпване на крайниците или по точно нещо като тръпки и топли вълни, понякога ми се увеличава пулса и кръвното за кратко и после се оправя само или с Валидол, имах и проблем със съня известно време, сега е по-добре, но се чудя дали това са ПА, до сега не съм имала. Свързвам го и с цигарите, но дали е от самия никотин или от постоянното мислене, че пак трябва да ги спра и вината, че въобще ги започнах отново.
И аз съм по същия начин след пушене, но при мен има връзка и ако е топло времето.

# 152
  • София
Здравейте, някой пробвал ли е да приема конопено масло при тревожност. И ако, да, то имаше ли ефект.

# 153

Здравейте. Преди около две години изживях силен стрес, след който започнах да изпитвам умерена тревожност. Личният лекар ми изписа Золофт. Взимах го близо две години и се чувствах много добре. Тази зима, вследствие на ковид кризата, имах много проблеми, а и се разболях от вируса. Тревожността отново се върна, придружена от безсъние. Золофта явно вече не действаше, и личният лекар реши да ми го замени с Ремирта, заради безсънието. Втори месец съм на този антидепресант. Поуспокоих се, но физически се чувствам ужасно. Вече спя през нощта, но сутрин не мога да се събудя, чувам алармата, а не мога да си отворя очите. Преди да започна Ремирта, бях много активна физически, спортувах почти всеки ден. Сега просто не мога, нямам никаква енергия нито за кардио, нито за силови упражнения. Изобщо съм станала доста ленива и най-ужасното, качвам килограми от нищо. Много моля да ми кажете, кой антидепресант според вас е на принципа на Золофт-а, да не успива, и да не се напълнява от него, а човек да е спокоен и енергичен? Разбира се, няма да почна да го взимам на своя глава, но поне да го коментирам с личния лекар, защото не мога да продължавам до безкрайност да експериментирам с антидепресанти, докато открив" моя"...

Като за начало посетете психиатър. Не знам защо личния ви лекар предписва антидепресанти…

# 154
Аз бих искала, ако може някой да сподели отзиви от т.н селективнини инхибитори на обратното захващане на серотонина? Посещението при психиатър за мен е чисто губене на време. Разбира се, имам предвид при леки тревожни разтройства, не при тежки психични заболявания.Започва се с " Дай да пробваме с това...и след месец-два ще видим как си , ако не, друго ще ти предпиша" и така месеци наред. Ще се радвам да чуя отзиви от хора, които са взимали сертралин и подобни.

# 155
Здравейте, братя и сестри по съдба.
Вие как сте с ПА по време на положителни емоции? Аз мисля, че няма оправия за мене… Дори когато се смея, скачам, танцувам, забавлявам се, радвам се, ми изтръпват ръце, крака, глава, завива ми се свят и се свивам в ъгъла като настъпано коте.
Човек да не смее да се засмее…
Вече са ти го казали по-горе. При засилена тревожност всякакви емоции (положителни и отрицателни) водят до влошаване на състоянието.

# 156

По колко пиеш от Ремиртата? Според мен дозата ти е много и трябва да се намали. Аз пия по 1/4 и нямам такъв проблем с ленивост и трудност да ставам сутрин.

# 157
Когато съм пила Бифлокс /българският еквивалент на Прозак/, не съм качвала кг. Специално ми е предписан по тази причина. Като кажеш на доктора, би трябвало да се съобрази. Доколкото знам е единственият такъв. Но при мен проблемът беше, че не можех да спя от него и точно Ремирта взимах за вечерта, от която пък качвах кг., т.е. ефектът от свалянето не се получи. В последствие се сдобих с инсулинова резистентност и преддиабет и нямам изобщо опция за дългосрочно вземане на лекарства. Единствено Прозак, той влияе даже благотворно върху килограми и кръвна захар.

Иначе да - правилно ти е казала последната потребителка. Веднага започвай да го намаляваш. Ако взимаш 1 вечер, следващата вечер вземи 3/4, така карай 2-3 вечери подред, или 2 седмици, ти ще си прецениш как се чувстваш. После намали на 1/2 ако трябва и ако трябва на 1/4. Мисля, че 1/4 или 1/2 взимах от ремиртата /аз и сега си я имам и я ползвам ако не мога да спя понякога/ и пак ми беше много - адски ми отваря апетита това чудо. Но след 1/4 сутрин си се будя ОК, не съм замаяна или ленива.

Само да кажа, че не съм с панически атаки, а с /хронична/ депресия, периодично съм пила най-различни медикаменти, последно ми изписаха Сетинин и като го проверявах в нета попаднах на вашата темичка, не знаех, че съществува. Винаги се консултирайте с психиатър, а най-добре и с психолог, по повод лекарствата и внимателното следете състоянието си! Трябва да започнете да следите движение, хранене и сън също така, медицински изследвания, стрес, при мен се оказа сериозна липса на витамини + нездравословно хранене, висок кортизол и какво ли не. Трябват си промени в начина на живот, но това се прави след като минат поне няколко месеца от започване на лекарства.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 14:43 от Минерва

# 158
Благодаря ви, момичета! Докторът ми изписа Ремирта по половинка вечер. Вероятно е трябвало четвърт. От два дни не съм взимала и няма да взимам повече. Имам вкъщи симпатил. евентуално ще взимам едно сутрин и едно вечер, колкото да не
съм рязко съвсем без нищо. Искам малко да се изчисти ефекта от Ремиртата, за да отида на лекар и да видим какво ще правим.
Непременно ще го питам за еквивалента на Прозак. Сега се сетих, че леля ми в Щатите взимаше Прозак, там беше много актуален, сега не знам дали е така.
На изследвания съм ходила, скоро си правих пълна кръвна картина, правих за инсулинова резистентност, а също и за щитовидната жлеза. Всичко е в норма, само холестерола ми е граничен, но аз от доста години съм така.
Що де отнася до Ремиртата, през деня се храня нормално. Вечер е някакъв ужас, рязко ме присвива корем, връхлита ме вълчи глад. При Золофта нямаше нищо такова. Знам, че трябва да си променя начина на живот, преди всичко да си лягам по-рано, да се движа, да спортувам. Точно затова реших да спря рязко Ремиртата, не мога да се позная с тази липса на физическа активост. Искам да спортувам, а нямам никакви сили, просто ужас...

# 159
И витамините са важни.
А, ако взимаш Ремирта от 2 дни разбира се, че ще е такова положението. След седмица-две се свиква. Не го спирай рязко, вземай няколко дни по 1/4, иначе няма да можеш да спиш. Това ми е препоръката, не че я спазвам самата аз де Simple Smile Ъъъъ, нещо не съм те прочела правилно, извинявам се, но си оставям писанията, евентуално на някой друг ще му бъдат полезни. Дълги години започване и спиране на медикаменти ме доведе до тези знания и е разбираемо някой, който е с проблем отскоро, да се лута.
Браво, че си се изследвала, аз чак миналата година есента го направих, а депресивните ми симптоми няма да ви казвам от кога са. Първата /и единствена/ паник атака получих точно есента, даже не знам дали беше това.
При следващи изследвания изследвай и вит. Д, Б 12 е много важен за нервите, желязото, кортизола, абе изчети и ще намериш информация, на мен ми ги изписа ендокринолог поради проблемите с КЗ, инак не знам кой друг специалист би се занимавал с това, да се консултираш.

# 160
Положението е майка плаче.
Бифлокс и Бринтеликс са единствените , които не влияят на теглото. И при золофт се среща но е индивидуално. От друга страна Ремирта е медикамента, с който се качва теглото главоломно.

Никотина като стимулант на ЦНС е нормално да стимулира производството на надбъбречните жлези, та ефекта му е 1 час.

И на края - посещението при психиатър е повече от задължително, защото друг тип лекари за лечение на душевно здраве и състояния няма. Донякъде невролозите са в тази сфера, но те повече са за физическите прояви. Затова всякакви други свободни съчинения от лични лекари... Са опасни!!! Че който не става за нищо, става личен лекар, ако не знаете!

# 161
Бринтеликс на мен не ми се отрази изобщо добре, иначе е вярно, че не влияе на кг. В момента съм на Аритави и Флуанксол, от които се пълнее, за съжаление.

# 162
Искам да споделя с вас моята история. Миналото лято имах тежка мигрена една вечер, а на следващия ден беше много горещо. Тогава нещо се случи. Рязко започна да ми се вие свят, да се задушавам, да си усещам пулса ускорен, и ръцете ми изтръпнаха. Това се случи на плажа и лекарската там каза, че кръвното ми е паднало и ми даде айран с една супена лъжица сол. Резултата беше ужасяващ и извикаха линейка. В спешното казаха, че съм получила паническа атака и съм вдигнала кръвно, а солта го е вдигнала още повече. Приех го, но 2 месеца стоях затворена вкъщи под климатика, защото навън жегата и високата влажност ме задушаваха, отделно всеки ден ми беше ускорен пулса и вдигах кръвно, а навън си мислих, че ще падна някъде на земята и няма да мога да се прибера с малкото ми дете. Когато минаха жегите започнах да излизам и се чувствах добре. Ходих при ендокринолог, кардиолог и невролог. Всички казаха, че не виждат нищо притеснително в изследванията ми. Мислих си, че всичко е в миналото. Онзи ден обаче беше слънчево и топло,  изпуших една цигара на терасата и пак ми се ускори пулса и ми се замая главата. Не знам какво ще правя лятото. Някой имал ли е подобен проблем?

# 163
Искам да споделя с вас моята история. Миналото лято имах тежка мигрена една вечер, а на следващия ден беше много горещо. Тогава нещо се случи. Рязко започна да ми се вие свят, да се задушавам, да си усещам пулса ускорен, и ръцете ми изтръпнаха. Това се случи на плажа и лекарската там каза, че кръвното ми е паднало и ми даде айран с една супена лъжица сол. Резултата беше ужасяващ и извикаха линейка. В спешното казаха, че съм получила паническа атака и съм вдигнала кръвно, а солта го е вдигнала още повече. Приех го, но 2 месеца стоях затворена вкъщи под климатика, защото навън жегата и високата влажност ме задушаваха, отделно всеки ден ми беше ускорен пулса и вдигах кръвно, а навън си мислих, че ще падна някъде на земята и няма да мога да се прибера с малкото ми дете. Когато минаха жегите започнах да излизам и се чувствах добре. Ходих при ендокринолог, кардиолог и невролог. Всички казаха, че не виждат нищо притеснително в изследванията ми. Мислих си, че всичко е в миналото. Онзи ден обаче беше слънчево и топло,  изпуших една цигара на терасата и пак ми се ускори пулса и ми се замая главата. Не знам какво ще правя лятото. Някой имал ли е подобен проблем?
Среща се често лятото това. И ако пробвате в сауна, парна баня или горещ басейн, ще имате същата реакция. Това е реакция на симпатиковата нервна система, поради неизвестна причина мозъка регистрира опасност и хвърля организма в паника. За съжаление няма решение. Ще трябва да се адаптирате. В случая няма и подходящи хапчета. Донякъде бета блокер би решил проблема с пулса, но другите неща няма как да се премахнат.

# 164
[/quote
И аз съм така..едно лято припаднах в магазина в жегата ,с детето докато бях.И се започнаха мъките..все мисля че ще се повтори,опитвам се да избягвам жегите ,все ми е задушно ,все се изпотявам..и какво ли не

Общи условия

Активация на акаунт