Аблация на сърцето - 11

• 63 091
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
Другарчета по съдба! Пак съм аз! Искам пак да ви предупредя - никога не си правете аблация на сърцето в НКБ и особено при д-р Стоянов и професор Шалганов!

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 10:50 от Tonka Kurchumova 698772

# 421
Почти се бях навила на аблация, но след холтера вчера един водещ аритмолог в Сити Клиник ми каза, че моите електрасистоли са малко на брой за аблация - 6% от общия брой, освен това са безобидни /с произход дясна камера; били често срещани при здрави сърца, отчитат се и надкамерни/. Дори не препоръчва да приемам  медикаменти за това. Като цяло съм съгласна с него, но не знам как се живее с този ежедневен проблем... Да отбележа, че съм пила бетаблокери почти 30 години с малки прекъсвания.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 15:41 от oprav

# 422
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте,
Моят случай е идентичен с вашия. С екстрасистоли съм от тийнейджърска възраст. Имала съм дълги периоди на затишие. От около 7-8 години, обаче, /съвпада с периода на навлизане в менопауза/  имам много гадни моменти, при които съм почти денонощно с интензивни ЕС.
Обикалянето по кардиолози и всякакви други специалисти не ме е довело до решение. Пила съм почти всички видове бетаблокери и антиаритмици без особен ефект.
През май тази година осъмнах в спешното на НКБ с ЕС на всеки втори удар и тахикардия и докторът, който ми направи кардиограмата ме посъветва да се консултирам с електрофизиолог.
Направих консултация, Ехокардиография и холтер в окръжна болница при проф. Балабански.  При разчитането на холтера стана ясно, че ЕС произхождат от дясната камера на сърцето и са безобидни/да де, ама за мен са нетърпими/.
И моите ЕС бяха само 3 % , което било сравнително малко като количество, но пък и холтера беше поставен на обяд и махнат на сутринта /т.е. не беше за 24 часа/. Предложиха ми като решение катетърна аблация, ако вече не мога да ги търпя и ми влошават качеството на живот, но реших да си помисля.
Междувременно имах и записан час при д-р Протич от Сити клиник. Вчера беше прегледът  и той потвърди казаното от проф. Балабански, а именно, че сърцето ми е структурно здраво и ЕС се пораждат в дясната камера. Докторът обясни, че аблацията помага в 92 % от случаите и след това, дори да имам екстрасистоли, няма да са с такъв интензитет и няма да ми пречат, както сега.
Та се реших, днес ще ме планира за септември, пък каквото сабя покаже. Така повече не може да се живее.

# 423
Много сте ги търпели пак. Моята аблация я прави д-р Протич, много съм доволна.

# 424
  • Sofia, Bulgaria
Ами човек все се надява от самосебе си да минат. Както казах, имала съм доста дълги периоди на затишие и все си мислех, че пак ще престанат, но не... Този път не взема ли мерки, ще е доживот явно.
Аблацията е насрочена за 07.09. и ще е при д-р Протич. Ще мина да се отчета.
Стискайте палци! 🤗

# 425
Вчера най-случайно се запознах с жена от Варна, с аблация при д-р Марчов. За ПМ. Каза, че най-случайно е открит проблема, тя нищо не е усещала. Ходила на кардиолог след изкаран КОВИД и се установило, че е извън ритъм.
Озадачи ме, че след аблацията не е имала нищо разреждащо?
А на мен, и не само на мен, ми изписаха за 1 месец Аспирин протект.
Има ли друг в темата без разреждащи след аблацията? Ако има значение, крио е била нейната. Моята е класическа, радиофреквентна.

# 426
Вчера най-случайно се запознах с жена от Варна, с аблация при д-р Марчов. За ПМ. Каза, че най-случайно е открит проблема, тя нищо не е усещала. Ходила на кардиолог след изкаран КОВИД и се установило, че е извън ритъм.
Има ли друг в темата без разреждащи след аблацията? Ако има значение, крио е била нейната. Моята е класическа, радиофреквентна.

Да, и на мен нищо не ми изписаха. Даже аспирин. На своя глава пиех около седмица.

# 427
  • Варна
С криоаблация съм. Пих ЕЛИКВИС таблетки 5 мг по предписание!

# 428
. Аз правих аблация 2016 при Марчов /без никакъв резултат! /и на мен ми спряха всички лакарства 2 дни предварително, след аблацията ми казаха да пия аспирин протектор за 1 мес. по 1т. на ден и това е. Питам се откъде имат толкова смелост(а и аз с какъв акъл съм се доверила) при положение, че не са сигурни  в резултата от аблацията. Отделен е въпроса, че работиха върху  AVNRT, а сега разбирам, че всичките ми излизания извън ритъм от 2008 г. насам са ПМ  и трептене.

# 429
За кое да са сигурни?
Преди аблация се спират лекарствата, да.

# 430
За кое да са сигурни?
Дали аблацията е успешна и дали са се справили с проблема (излизане извън ритъм), защото никой не дава 100% гаранция, че след процедурата сърцето ще е мирно и тихо.

# 431
За кое да са сигурни?
Дали аблацията е успешна и дали са се справили с проблема (излизане извън ритъм), защото никой не дава 100% гаранция, че след процедурата сърцето ще е мирно и тихо.
За съжаление е така! Аз ,даже съм по зле след аблацията!

# 432
На мен също не са ми обещали 100% гаранция.
Рискувах и съм доволна.

# 433
За кое да са сигурни?

Мен ме предупредиха преди аблацията, а и бях чела, че има няколко % вероятност за рецидив. Но успеваемостта е от порядъка на 92-5%, така че рискът си заслужава.

# 434
Здравейте и от мен! Аз съм жена на 30 години, моят кошмар започна преди 8 месеца. Седмица след леко прекаран ковид получих пристъп на камерна тахикардия от дясната камера с пулс 200 и се озовах в болница без никога да съм имала сърдечни проблеми. След всички възможни изследвания се разбра, че сърцето ми е здраво и реших да направя аблация в Сити Клиник. Изключително доволна съм от целия екип, както и от престоя в болницата. Проблемът е, че вече 4 месеца след това имам много повече екстрасистоли, отколкото преди аблацията (тогава имах единични и много редки), а сега според холтера са около 4000, камерни, отново от дясната камера, всеки ден ги усещам, понякога повече, понякога по-малко, при най-малкото напрежение, при ходене, качване на стълби, вече не мога да спя на лявата страна, сутрин със събуждането усещам как прескача. Възможно ли е след 4 месеца сърцето още да не се е възстановило и това да отшуми с времето ? Докторите не ми дават никакво обяснение, само казват да си живея живота и да не се притеснявам (което не виждам как да стане ) и казват, че това няма връзка с аблацията, но за мен има ... Пожелавам трайно излекуване на всеки, попаднал в този кошмар!

Общи условия

Активация на акаунт