Отговори
# 600
И в Атласи ти е вярно, но е "нито, като подсилване на смисъла на думи или изречение. А при твоя пример е съюз, който свързва думи, или части на изречение.

# 601
  • Варна
Моля ви, обяснете ми защо в това изречение
"Апогеят на този процес е Чипровското въстание, чийто разгром оставя в забрава постиженията и ръкописите на Чипровската книжовна школа"
"постиженията и ръкописите" са допълнения? Първата ни мисъл беше такава, но не са ли определения на Чипровската книжовна школа?

# 602
Те отговарят на въпроса „какво?“ след глагола оставя. Това ги прави пряко допълнение, защото изразяват предмета, върху който се насочва действието на сказуемото. Определението пояснява съществително – то придава признак (качество, принадлежност и т.н.) на някой друг предмет.

# 603
Какво прави? -  оставя, сказуемо. Какво оставя?- постиженията и ръкописите, допълнения
Какви (чии) постижения?- на Чипровската школа, тя е несъгласувано определение

# 604
Виж им дефинициите и кое какво пояснява.

# 605
  • Варна
Какво прави? -  оставя, сказуемо. Какво оставя?- постиженията и ръкописите, допълнения
Какви (чии) постижения?- на Чипровската школа, тя е несъгласувано определение
схванах. Наобратно сме ги определили. Това е някакъв ужас.

# 606
  • София
Интересно от Павлина Върбанова:
Неоповестени промени в платформата БЕРОН
"Наскоро приключих сверяването на всички над 3800 публикации в „Как се пише?“ с платформата БЕРОН. Допреди 2024 г., когато тази платформа стана достъпна, информацията в „Как се пише?“ се основаваше на хартиения Официален правописен речник от 2012 г. (ОПРБЕ). И така, около година и половина ми бяха необходими, за да актуализирам всички данни и да вмъкна линкове от БЕРОН в почти всяка публикация в сайта..."
https://kaksepishe.com/articles/neopovesteni-promeni-v-platformata-beron/

# 607
  • волно калдъръмче
Обяснете ми как се пише гол майстор или голмайстор според правилата в БЕРОН?

и

Много дървено обяснение - "по традиция". Сега да си представим, че съм дете и тепърва опознавам традиционните течения в езика.

Дадох този безумен пример за голия майстор, защото с него се показват въпросните взаимноизключващи се правила за слято, полуслято и разделно писане, които се опитаха да наложат от БАН в последно време. Положителната страна е, че много се внимава да не се включват спорни примери в тестовете за зрелостници.

# 608
  • София
Ами, като прочетох "гол майстор", веднага си представих някакъв майстор, чисто гол. Wink

Общи условия

Активация на акаунт