Нашите орхидеи – тема 38

• 34 152
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
За росата по листа, цветоноси, цветове - в момента има луди температурни разлики. Нездравословни чак. Според мен са затова.

Здравейте, момичета! Идвам за консултация със специалистите по видови фалчета. Този екуестрис мислех, че ще цъфти от старите цветоноси, но това на десния цветонос вече не ми прилича на цвят.  Ако са кейки (две!) да ги оставя ли? Притеснява ме да не ми изтощят растението, то цялото е една шепичка живот, още си е в транспортната саксийка с мъх. Пък и ново листо пуска по същото време.

И двете са кейки. Това се случва много често на купешките цветоноси. Имам мнение че ги мажат с цитокининова паста и от там така се случва. По принцип видовите фаленопсиси винаги са дребни ( не смятам гигантините и кросовете им онези като слонски уши). Много едро няма да стане, аз имам две от 15 години и са си все толкова дребни с по 3 листа. Като гледам твоето, то си е адски богато растение с много листа, в чудесно здраве. Не бих рязала цветонос, те си цъфтят револверно по принцип, не бих махала и кейките. Ще си ги отглеждам до последно. Аз не съм на мнение че цветоноса трябва да се реже за да има сила растението. Орхидеите са невероятно интуитивни растения и ако не могат да цъфтят или няма сили да изхранват кейки няма и да го правят.

# 316
Ренка, благодаря! Безценна си. Почти съм сигурна, че тези цветоноси израстнаха вкъщи, аз не съм ги мазала с нищо. Но може и да греша, вече станаха много растения и не им помня биографиите Grinning

# 317
  • София
Екуестрисът е известен с кейкитата си. Нормално е. Пуска кейки и листа, и цветоноси наведнъж. После цъфти отвсякъде. Кръстовете му са същите.

# 318
Не знаех, че са толкова продуктивни. Бях си харесала и едно розовичко наскоро.

# 319
Не знаех, че са толкова продуктивни. Бях си харесала и едно розовичко наскоро.
И мултифлорите също са много продуктивни. Но те за разлика от видовките в един момент се бъгват и цъфтят терминално.

# 320
Как точно се ползва този тор

А и също да попитам вие как процедирате, при пресаждане ползвате ли част от старите кори или напълно нови слагате.
Имам 2 орхидеи с много развити корени и им се каня като прецъффтят да ги освежи и по- важно да им прибера всички корени по местата, в саксия 🙂
Наскоро си взех 2 от по- големите саксиики

# 321
Аз сменям корите с нови, и дезинфекцирам саксията. За всеки случай.
Корените не бих прибирала в субстрата, което е било извън саксията, си го оставям навън. Освен ако субстратните са увредени и се наложи да ги изрежа.

# 322
  • София
Ако фалчето няма проблеми с корените (винаги може да има по някой пречупен, загнил или тръгнал да изсъхва), слагам задължително от старите кори - една шепа може да е, но слагам. Така пренасям микрофлората от старата саксия в новата. Ако не е първоначалното пресаждане с махането на гъбата/торфената чашка и корените са наистина чудесни, то даже не ги разплитам. Каквото старо изпадне, изпадне. Допълвам с нови кори около корените и толкова.

# 323
  • София
Да добавя и аз. Като абсолютен лаик миналото лято реших да пресаждам моите орхидеи, защото имаха много корени навън. Купих по-големи саксии, и натъпках въздушните корени вътре. За две седмици всичко изгни. От тогава са в реанимация и берат душа. Порастнаха им по 2-3 коренчета с триста зора. И сега са в едни големи саксии, без въздушни корени, но и без никакви.

# 324
  • София
Най-вероятно заради големите саксии и многото влага в тях е станало така. И който въздушен корен се е поначупил при пъхането в саксията, бързо е изгнил след това. Аз прибирам въздушни корени като ги насочвам към субстрата докато е млад. Разтящите хоризонтално или нагоре не пипам, в 90% от случаите се чупят.

# 325
Да си покажа новата придобивка 🥰

Най-интересни са ми коренаците

Как успяват да ги отгледат такива дебели...🤷
И едно питане към дамите в чужбина. Какви препарати ползвате? За защита,обезпаразитяване и т.н.

# 326
  • Мадрид / София
Да добавя и аз. Като абсолютен лаик миналото лято реших да пресаждам моите орхидеи, защото имаха много корени навън. Купих по-големи саксии, и натъпках въздушните корени вътре. За две седмици всичко изгни. От тогава са в реанимация и берат душа. Порастнаха им по 2-3 коренчета с триста зора. И сега са в едни големи саксии, без въздушни корени, но и без никакви.
Върни ги в малки саксийки.

И едно питане към дамите в чужбина. Какви препарати ползвате? За защита,обезпаразитяване и т.н.
Във всяка страна са различни по име/състав. За коя страна искаш да знаеш?

# 327
Angela аз съм в Германия.Тук явно не одобряват много препаратите,които се ползват в БГ,Русия и т.н.,а до холандските професионални все още не мога да се докопам.
В магазина ми предлагат някакви,които май нещо не ми вършат работа.Та се зачудих вие какви ползвате.

# 328
Ами вариантите не са много. Ако нямаш разрешително за професионална употреба, ползваш каквото има в баумаркта, всичко идва от двама-трима производители. И онлай се продават все същите препарати. Аз рядко ползвам растителна защита, не знам кои препарати са най-ефикасни.
Понеже сме в орхидеена тема, мога горещо да ти препоръчам течния тор на Швертер, за мен няма по-добър.

# 329
  • София
Можете да търсите по производители - Sigenta, Bayer, Basf и т.н. Също можете да поръчвате от някои търговци или от оранжерии вероятно. В Амазон също има разни. Намирате вредителя или препарата в preparati.info и по активното вещество търсите при вас нещо.

Общи условия

Активация на акаунт