Нашите орхидеи – тема 38

• 34 153
  • 743
  •   1
Отговори
# 300
  • София
При мен и двата начина действат отлично. Реанимирането с листа във водата е предпочитан от мен метод. Замислям се дали няма връзка с качеството на водата. Измервала съм водата у нас и според уредчето е много чиста. За София става въпрос. Може би, ако варовикът е много или хлорът, или нещо друго и се получава така.

# 301
И аз съм в София, но не се получава. Може да има разлика в районите. Но пък кисненето на корени във вода при мен работи. Дори и да съм орязала гнили, пак във вода ги слагам орхидеите и успявам да съживя. Виж с листо мисля хвърлих 2-3..

# 302
Как натопявате листата във водата? Орхидеята с "главата" надолу ли е, за да са натопени листата й или е друг начина?

# 303
При мен не работи за нищо натопено във вода. Варовита е водата но и да слагам двойно фитрирана все тая. Натопено те ми цветоноси могат да изкарат седмица, две. Но това е. Имала съм и  опити с продължителност няколко години за отглеждане  на водно, полуводно. Накрая всичко върнах по саксии. Предполагам е заради високата въздушна влажност. За мен варианта за реанимация е сфагнум. Но не съм слагала цветоноси в сфагнум. Вярвам че има хора при които работи - ежедневно обтриване листа с вода, потапяне листо във вода, цветоноси във вода. Вероятно е комплекс от фактори. Един да го няма и не става.

# 304
  • София
Как натопявате листата във водата? Орхидеята с "главата" надолу ли е, за да са натопени листата й или е друг начина?
Точно така да - орхидеята с главата надолу, корени (ако има) стърчат нагоре. Две държах така с месеци. Нищо и половина, лека по лека умряха листо по листо. С отрязани цветоноси значително по успешно се справях. Никога не изби кейки, но са пускали цветоносчета и цъфтяха. И аз живея в София, чиста чешмяна вода ползвам.

# 305
  • София
Днес минах през ателието - вечерта беше 17 градуса и 30% влажност на въздуха. У дома влажността е малко по-висока - към 40-45%. Реанимирам с листа във водата успешно. Върху мъх не ми се получава никога.

# 306
  • Варна
Успешният ми опит откъм реанимиране засега май ще се окаже една стюартиана (ПУ!ПУ! да не я урочасам). Все още се държи и даже гледам пак коренчета ще пуска. Закрепена върху кори, които редовно пръскам, пусна корени и листа. Все още е хилава и не съм спокойна, че е прескочила трапа, но имам надежда.
Водно, нито с листа, нито с корени във водата, не ми се е получавало.

# 307
Тази ми е в кашпата от миналата година по това време. Тъкмо бях решила да я връщам в кори и тя взе че изби цветонос. Реших да не я разбутвам докато мине цъфтежа, но ще видим:-) и само в мъх ми се получава докато пуснат корени..

# 308
second как се казва тази сладурка? От няколко дни гледам в магазина същата,но пусто хич не харесвам розови и цикламени орхидеи.Обаче тези точици ми грабнаха очите.Водят ги като редки видове на етикетите и ми  стана интересно

# 309
Manhattan се казва, и аз много си я харесвам:-) тук съм я купила от кауфланд, понякога има и малко по-“джиджани” от стандартните бели и розови, и от синьобоядисаните.

# 310
  • Бургас
Привет красиви 🤗

Анджи беше писала преди липса на какво е като почнат да жълтеят връхчетата на листата на Цимбидиум или Милтония? Май на магнезий - моля припомни и с какво да поливам пръскам. Горния малък Цимб започнаха полека лека няколко листа да жълтеят така

# 311
  • Мадрид / София
Това повече прилича на не достатъчно влага. При други растения обикновено е поради запушване на отворите на корените и влагата не може да стигне до листата.
Иначе магнезия се прилага 1 път месечно като се пръскат листата. При липсата на магнезий жълтото си остава жълто без да премине в кафяво. Не пречи да се прилага магнезий на растенията, дори стават по-силни. Купува се от аграрните аптеки или други места, където продават препарати за растенията. Прилага се 1мл на 1л вода.

# 312
Здравейте, момичета! Идвам за консултация със специалистите по видови фалчета. Този екуестрис мислех, че ще цъфти от старите цветоноси, но това на десния цветонос вече не ми прилича на цвят.  Ако са кейки (две!) да ги оставя ли? Притеснява ме да не ми изтощят растението, то цялото е една шепичка живот, още си е в транспортната саксийка с мъх. Пък и ново листо пуска по същото време.

# 313
Здравейте, аз тази сутрин забелязах медена роса по листата на една от орхидеите ми..
Напръсках я с Моспилан,  това имах вкъщи...
Както и всички останали,  освен една малка , на 2 листа е, в реанимация 😉
Достатъчно ли е..
И аз имам точиците 🙂

# 314
  • Мадрид / София
Phloxx, приличат на кейки, но нека да пораснат още малко.

Общи условия

Активация на акаунт