Нашите орхидеи – тема 38

• 34 162
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
  • Бургас
Лейдис, моето пафче пинокио нещо леко ме притеснява... Точно под цвета, има мънички пръски на скрина. Много мънички и трудно забележими, но всяка седмица като го взимам да го поливам, ги бърша и другата седмица пак има. Единият цвят прецъфтя, отвори се следващ и все е така. Иначе нищо му няма видимо, гледах и с лупа дали се вижда някъде нещо, но не фиксирах форми на живот Thinking

# 286
Не съм забелязала пафчетата да отделят каквато и да е течност. Но моите са така подредени, че и да капне нещо няма да разбера. Виждала ли си капчици медена роса по растението?
Ако имаш съмнения, може да го пръснеш превантивно с инсектицид. Май когато започат да се виждат бубите, вече много са се размножили и трудно се изтребват.

# 287
  • Бургас
Още ми е "под карантина" (от около месец) и е самичка саксията в друга стая, та затова забелязах, иначе нямаше шанс да видя тия миниатюрки. По самото растение няма медена роса, нито каквото и да е притеснително, затова се чудех дали е нормално или да го "черпя" с малко Биокил Persevere

# 288
  • Варна
Точно за сого готрис пелорик се сетих и аз, поръчах го заедно с един цимбидиум и като отворих кашона в първия момент не го видях Joy Мини та дрънка Laughing

# 289
  • София
Azy, извинявайте, че чак сега отговарям.
На извадената орхидея ще се наложи да ѝ отрежете цветоноса. Тя трябва да се пренасочи към образуване на корени, а не към цъфтеж. Цветоносът може да си го сложите във вазичка и пак ще ви радва доста време.
Добре ще е да я накиснете цялата за около час в голям съд с хладка вода /да не е студена, но все пак да не е над 40 градуса/или по-добре в разтвор на фунгицид. После я сложете за нарастване на корени. Има няколко метода, като за вашето растение аз бих я сложила направо в кори /малко - една шепа/ и бих я поставила или под отрязано 5-6 литрово шише от вода или в прозрачно найлоново пликче, така че да се образува нещо като парник. Това ще спомогне за по-бързото възстановяване на листата.
Основният фактор при подобен вид реанимация е дали орхидеята не е с гъбично заболяване. Повечето гъбични се чувстват прекрасно във  топла влажна среда, без приток на свеж въздух. Това може да прецените, като се сетите, как е загубила корените си, дали е имало хифи или конидии по корените или корите.

# 290
От магазина ми казаха да не им пращам изгнилата, затова я прегледах - дали да опитам по някакъв начин да я реанимирам. Тя обаче беше мека и миришеше силно на блато, така че я изхвърлих. Дори няколко сантиметра от цветоносите бяха загнили, стана ми мъчно за нея... Отрязах каквото можах - дано поне тези да се запазят за известно време (махнах няколко изсъхнали пъпки):

Да запазвам ли тази почва - горният слой беше в мухъл и го хвърлих:
Скрит текст:

Ето я бившата боядисана - изглежда много добре Simple Smile

# 291
pppqqq, изхвърли старият субстрат от изгнилата орхидея заедно със саксията! Със сигурност е заразен и ще ти направи поразии и на другите орхидеи.
Боядисаната не знам каква е бил преди, но в момента е идеална и много красива!

# 292
Беше синя Simple Smile

# 293
  • София
Много приличаше на снимката на бактериално гниене. Ако е такова е силно заразно. Гледайте цветоносите да не започнат да гният отдолу. Следи се две седмици и ако не започне пак гниене се смята, че изрязването е успешно. Мийте си ръцете добре след като сте пипали болната или части от нея. Саксията и субстрата - в найлон и в коша.

# 294
Благодаря за отговорите Simple Smile Предполагам, че и пръчките трябва да хвърля - мислех да ги ползвам за някое друго цвете, не орхидея.

# 295
  • София
Хвърлете ги.

# 296
От магазина ми казаха да не им пращам изгнилата, затова я прегледах - дали да опитам по някакъв начин да я реанимирам. Тя обаче беше мека и миришеше силно на блато, така че я изхвърлих. Дори няколко сантиметра от цветоносите бяха загнили, стана ми мъчно за нея... Отрязах каквото можах - дано поне тези да се запазят за известно време (махнах няколко изсъхнали пъпки):

Да запазвам ли тази почва - горният слой беше в мухъл и го хвърлих:
Скрит текст:

Ето я бившата боядисана - изглежда много добре Simple Smile
Скрит текст:
Вероятно ще изкарат седмица-две някъде.

# 297
  • София
Цветоносите, ако не загният, могат да стоят с месеци. Даже ми се е случвало, ако са на светло, да пуснат удължения или разклонения. Оформят и пъпки, но поне при мен не им стигат силите да ги разгърнат в нормален цвят. Съхнат или се отварят неоформени.
Имам няколко сполучливи опита с отглеждане на кейки от отрязн цветонос. Реално имам един сполучлив - кейкито пусн корени и е засадено в корички. Вече е на година. Имам още два цветонса с три кейкита, но нямат още корени, а са от лятото. Надявам се да пуснт коренчета. Имам и неуспешни опити, разбира се. Развиват бяла пухкава плесен и изгниват.

# 298
Тези цветоноси имат разклонения (но без развити пъпки). Те в началото изглеждаха по-добре, но след един ден бяха поувяхнали. Сега, като са във вода и отделени, може и да живнат...

# 299
Аз никога не съм успяла да запазя цветонос накиснат във вода, макс до седмица увяхва и самия цветонос отдолу се разкашква и загнива.
Нито съм успяла да съживя орхидея ако й натопя листо във вода, вместо корените.
Лично за мен тия методи са силно преувеличени.

Общи условия

Активация на акаунт