Нашите орхидеи – тема 38

• 34 164
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
Добро утро от мен и Равело! Innocent

И тя цъфна на вълшебният ми прозорец в спалнята. Relieved Вече там ще е "родилното". Joy Като изкарат цветонос, ще ги командировам там. Simple Smile

И новата ми питомка Виолетка Joy Името ѝ е от цвета, не мога да го хвана с камерата, по-наситен е - лилаво към пурпурно е. Ако знаете как се казва ще се радвам да споделите.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 09:49 от Sysly

# 271
Аз най-накрая разбрах що е то истинско мини 🤣 Вчера минах точно покрай Орхидеи.бг магазина в Младост, Сф и се прибрах с едно мини. Ето за сравнение какво досега мислех за мини (вляво) и новато нюню красота 😇

# 272
  • София
Честито ново съкровище!
 С риск да ви разочаровам - това не са минита. Това са млади мидита мултифлори. В зависимост в каква саксия ще ги засадите, могат да пораснат до 20-25 см. на лист и височина около 40+ см. с изправени цветоноси. Истинските минита са наистина миниатюрни и много от тях се гледат в орхидариуми.
Ето тук можете да видите някои сортове:
https://www.pumpkinbeth.com/national-collection-miniature-phalaenopsis/

# 273
Raya, много благодаря за разясненията. Това обяснява защо старото мини вече не е мини 🤣 Но поне на размер са го докарали, засега ми върши работа да не заема много място и да му се радвам.

# 274
  • Пловдив
Titolino, честито! Много красив мъник.
Бях писала тук, че на стар цветонос на една от големите орхидеи се появи кейки. То си расте, но сега на разклонение на същия цветонос се появи още едно
Скрит текст:

Иначе при мен мъниците цъфтят с пълна сила, но повечето имат много въздушни корени и корени въобще. Не съм ги пресаждала, трябва ли и как става. Знам, че не са в кори.
Скрит текст:

# 275
  • София
Ако не го пресаждате в по-голяма саксия, ще си остане малко. Като бонсай. Ако следвате нуждите му и го прехвърляте според количеството корени, то ще се окажете с растение в саксия 12-ка за няколко години. Затова пък цъфтежите му ще са пищни облачета от цветове. Цветът почти не нараства на големина.

# 276
  • Пловдив
Благодаря Raya! За сега няма да пресаждам, като прецъфтят ще реша.

# 277
Да попитам за съвет. Как да активирам корените на няколко орхидеи?
"Минитата" са ОК.
Четири други също , а 4 са с оклюмали дехидратирани листа и с изтормозени коренчета .твърди , но мънички . Две от тях с цвят и прецъфтяват на бързо. Декември дали ги преторих и им изсъхнаха корените... Незнам , но им трябва помощ!!!!

# 278
  • София
Така по обща снимка не може да се каже нищо. Има огромна разлика между фаленопсиси и булбови. Трябва да покажете конкретното растение и да снимате проблема от близо и на фокус.

# 279
Аз имам мини, което прехвърлих в саксия деветка. На корени порастна, почна да си пълни саксията. На листа (освен че пусна няколко нови) не е по-голямо. цветовете са си все така мънички и съпоставими с размера им в началото. Някак не си представям да порастне до миди… не е “расово”

# 280
  • Пловдив
Second, в кори ли прехвърли минито?

# 281

Това е положението . Три са така.

# 282
  • София
second, имам Кранбери Ча-ча в саксия 12-ка. Виждала съм Вайълет Куин в същата, Пикси, Тайсуко Коболд и какво ли още не, дорасли до таква. Единственото мини, от тези, които се продават по-достъпно и си стои мини е Сого готрис пелорик. Може и той да расте, но не и моят. Не съм и виждала голямо растение. Екуестрисите и техните кръстове също стават обемни растения, още повече, че правят много детки. Разните дребоси - Лиус Трипринс, Лиус Пинк и Лиус Бери, дето са на 50% Лобии и те стават по-едро растение, а не стоят един напръсник корени и една стиска листа.
Може ли снимка на минито, дето стои дребно?

# 283
Juja, да в кори е.

Ето го “минито” спрямо друго мини

И спрямо една с по - големи цветове, която не знам как се казва:

Мисля че за пета година е при мен.

# 284
  • София
О! Мини Биг лип! Всъщност нямам опит точно с тях. Имах три, вече са два. Но са ми на година и нещо и на под година.
Сега се сещам, че онзи дето се спомина хич не беше малък като размер на растението. Само цветовете му бяха дребни.

Общи условия

Активация на акаунт