Нашите орхидеи – тема 38

• 33 397
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
Любимият ми аромат за стая се раздаде този път:

# 556
  • София
Иха! Колко цвята отвори?

# 557
Шест на новия цветонос. За мен си е рекорд Joy
По-старите цветоноси цъфтяха през зимата с по 1-2 цветчета.

# 558
  • Бургас
Мойто Лио с пет цветчета се отчете тази година от нов цветонос. От старите нищо - леко удължават, може есента да съм отново Хепи.

# 559
Пак съм аз. Ето снимка на орхидеята и тора, който сина ми използва.

Горната част на орхидеята взе да пожълтява след торенето, преди това беше зелена.
Колко вода е добре да се използва, когато растението се полива и тори?
Правилно ли е да се тори всяка седмица, както пише на упътването?

# 560
Пожълтява защото е прецъфтяла и цветоноса просто умира след това.
Торенето всяка седмица не е препоръчително. Аз примерно торя само на есен, когато евентуално да стимулирам следващ цъфтеж, и то по веднъж в месеца.
За тази голяма саксия със сравнително малка орхидея поливането всяка седмица също не е наложително, защото вероятно във вътрешноста е още мокра, което може да загние корените. Наблюдавайте тези корени които се виждат- като станат бледи и сребристи, тогава се полива. Също може да се прецени по това че саксията олеква като се повдигне.
Най-лесно е за поливането след като имате кашпа-просто да напълвате кашпата с вода, да поседи така накисната и после да излеете, като оставите малко саксията да се поизцеди извън кашпата.

# 561
А не трябва ли и да се махне кашпата, за да имат корените достъп до светлина? Аз съм купувала орхидеи с кашпа и ползвам кашпите като моливници...

# 562
Минитата ми седят в кашпичките.. само корените седят по-бледи, но иначе не съм забелязала нещо да са по-зле от другите, които стоят в прозрачни кашпи.

И пак бял цвят на тетрасписа Simple Smile на трето място е вече, не дава червено и това си е!

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 19:09 от second

# 563
  • Пловдив
От Джъмбо взимам от тези стъклени "вази" за орхидеите

По едната орхидея на листата видях едни като листни въжки, но бели, стои настрана от другите две. С какво да я третирам?

# 564
  • тук и там
А за колко време горе-долу се отваря цвета и въобще с каква скорост протичат процесите.
Аз чакам една орхидея от две години,най -накрая пусна цветонос, обаче я чакам вече два месеца-не е цъфнала..Юли си заминавам в БГ за два месеца, сигурно точно тогава ще цъфне-за да не мога да и се насладя..Това чудо две години го чакам,и накрая ще намери време да цъфти,в едонственото време -когато не съм в къщи...

# 565
  • Бургас
Ън това, което наричате горна част на орхидеята всъщност е края на цветоноса. Цветовете са окапали и той си е изиграл ролята. Аз изчаквам да изсъхне целия и тогава го отрязвам максимално долу около 2-3см от розетката. Сега за вас е важно корените и листата да са здрави. Поливайте когато корените посивеят или олекне саксийката. С този тор за цъфтеж за момента няма нужда да торите. До година или есента октомври ноември ако се грижите добре за цветето ще пусне нов цветонос тогава почнете да торите с този тор, но веднъж на месец не на седем дни 😉

Папагаьото пуска цветонос, често не очаквах.

# 566
  • тук и там
Прилагам снимка на тази дето я чакам да цъфти. Между другото,ей сега забелязах че има някакви капчици по нея. Това проблем ли е ?

Тук се виждат капчиците по стеблото.

# 567
Ън,
Не ми харесва колко е закопано стъблото на орхидеята. Има риск от загниване, особено в този супер влагозадържащ субстрат.
Махнете горния слой, за да се открие и "проветрява" основата на стъблото.

pppqqq,
Корените на фаленопсисите могат да фотосинтезират, но растението не разчита на тях за това. Развиват се отлично и в плътни, непропускащи светлина кашпи.

Десиссслава,
Ако не е проблем използването на препарати, най-доброто решение според мен е поливане с инсектицид от агроаптека / строителен хипермаркет. Например Моспилан.

Кайсия,
Вече оформя пъпки, така че ѝ давам около месец до цъфтеж. Имай търпение, вярвам, че ще я видиш преди да заминете.
Капчиците по цветоноса може да са естествено явление (някои орхидеи просто са си "ревливи") или заради температурни разлики (със сигурност има такива, ако стои на перваза).

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 21:03 от Impala

# 568
Не е изобщо задължително саксиите и кашпите да са прозрачни. Ако растението си има листа, фотосинтеза от корените не е задължителен, тоест не пречи да се развива или да е причина за по-бавно развитие.

# 569
  • София
Всичките са ми по непрозрачни кашпи. И керамични, и пластмасови. Няма грижи.

Общи условия

Активация на акаунт