Нашите орхидеи – тема 38

• 33 550
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
Не съм с голям опит с Камбриеви, но и на тях слагат нещо като фитил от сфагнум по средата плюс това, че си субстрата е някакъв от влакна кокос като слама е грам кори няма. По късно ще снимам първата ми Камбрия, която е с по светли листа и на тях има петна. Новата булба расте и няма петна. Забелязах при предната булба пак нямаше петна, но като пусна цветонос се появиха. Растението е добре според мен листата са твърди и здрави, булбите опънати.

# 91
  • Варна
За това сбръчкване не разбрах нормално ли е или не. Цимбидиумът ми дойде с три стари булби есента. Пусна две нови, които пораснаха много бързо и изглеждат супер. Но двете стари се набръчкаха. Поливам по края на саксията проточено. В момента е на Източен перваз в стаята, това е положението. На закритата тераса в тоя студ нощем става 2-3 градуса, не мога да го оставя там. Като се задържат над 7-8 ще го изнеса. Та дали има проблем?

# 92
Аджи, точно така е както обяснява Мая. При нас всички камбрии се продават в такова, аз затова я наричам торфоподобна смес защото в утре има торф, кокос, а корите са сигурно 3%, само отгоре леко пръснати , колкото за красота. Вътре винаги има фитил, както го нарече Мая_ точно под дъното едно като малка степана саксийки от материал, в който се е развивало цветето като малко. Може да е сфагнум, може нещо като органичен дунапрен, може едно като дървено лико. А наскоро попаднах в двойна кошница, първо сфагнум, отгоре органичната гъба.
Този материал е ужасен, степан, прашен, страшно влагозадържащ. За да ти вирее цветето в него според мен трябва Субстратът да се опръсква леко или също толкова леко да се полива поточно по ръба на саксията. Вероятно в оранжерии те даже не ги поливат, а само им създават мъгла. Тази смеска се овлажнява от високата въздушна влажност и всичко е ок. Но при домашни условия това отглеждане е невъзможно. Нали ние със субстрата имитираме подходящите за отглеждане  условия, създавайки такива за корените и променяйки с тази овлажнена субстанция около корените (субстрата) стайната въздушната влажност за орхидеите. Е, това е субстрат за оранжерия, за домашни условия изисква голямо майсторство и ненужни врътки.

Месечинке, хората го отглеждат на остъклена източна тераса. Той няма проблеми с температура и около 0 но не трябва да е полят. В Китай ги вали сняг, за кратко дреме го понася без проблем. Сигурна съм че на остъкления ти балкон няма как да падне под 5 градуса. За него това е перфектно. Ако жъфти обаче, защото не разбрах дали цъфти в момента си го остави вкъщи. Просто да е по на хладно за да държи цвета.

# 93
Хваля се с първо оцеляло, успешно цъфнало и различно от фаленопсис орхи😀 тайната че успях да го отгледам е че не му обръщам никакво внимание 😂😂

# 94
То това е тайната за повечето орхидеи, че дори и стайни цветя Satisfied

# 95
  • София
Моите две камбриеви и единят онцидиум Туинки съм ги пресадила отдавна в кори в ЗС подобно на фалчетата и по абсолютно същият начин - отдолу камъчета, отгоре кори. Преди това имаха доста петна по листата - поради неправиния ми режим на поливане. Не опръсквам изобщо, освен когато трябва да ползвам някой инсектицид или медсъдържащ препарат. Щом листото започне да развива петна по 2-3 мм и го отрязвах. Сега нямам петна и булбите се изпънаха.
Не твърдя, че това е правилния начин за отглеждане, а само че се оказа подходящ за моите условия.

# 96
  • Мадрид / София
Re_ge,  при такъв субстрат наистина е висше майсторство да оцелеят. Най-добре е да се смени. Тук не съм забелязала такова кощунство, ама и повечето ми булбести са купувани от частни оранжерии и тяхното отношение към орхите е различно.

# 97
Аз бих отрязала листото с черните петна. Не знам какво е, но не ми харесва как изглежда.
Може би знаеш, цимбидиуми се гледат на студено, зимата около 10- 12 градуса, лятото може и навън, но не на слънце. В стая с отопление няма да е щастлив и няма да цъфне никога вече.

За бебето, не бих го отделяла, но щом майката е тръгнала да мре, явно нещо не е наред. Аз бих пресадила в нови кори и бих третирала с фунгицид. Огледай за инсекти също, най-добре с фенерче и лупа, много са дребни.
Phloxx, благодаря ти за съветите 🌷За съжаление обаче не е засегнато само едно листо на този цимбидиум. Повечето листа на по-голямата от двете булби са с такива петна. Всичките ли да ги окастря?
И да, за съжаление в момента го гледам в отоплена стая, просто защото нямам по-хладно помещение у дома. Другият избор е между открита южна тераса и закрита северна /ако навън е -2 градуса, там е 0 /
Това са снимки и на други засегнати листа
Скрит текст:

И още едно питане: това на снимките предполагам са бебета върху цветоносите на едно фалче. На предните страници беше обяснено на друг потребител с подобен случай да изчака да пуснат коренчета и тогава да ги отделя. Вероятно и аз така следва да постъпя, но за всеки случай да попитам 🙂
Скрит текст:

# 98
  • Варна
Реге,
не цъфти, купих го прецъфтял и преоценен. Ще го изнеса навън, само да се качат малко температурите. Имам термометър на терасата и тая сутрин беше 3 градуса, януари беше паднала до 0 и едно цвете ми замръзна. Иначе мушкатата са там, даже кактуси и ам, но за цимбю ми е жал Crazy Тая сутрин го полях пак по ръба на саксията, значи трябва и да просъхне леко.

# 99
  • Бургас
Little Pearl  Цимбидиума ти сякаш е от по дребните, виждам, че цъфти в момента. Може да издържи в стаята, моя който е в къщи държа на пода близо до вратата на терасата. Т е около 18-20градуса, в момента пълни пъпките, обаче тия петна на твоя не ми се струват Ок.

# 100
  • Мадрид / София
Little perl, тези петна са точно серкоспора. Третирай с фунгицид и наблюдавай дали се увеличават. За сега не е нужно да ги режеш, но ги третирай.

# 101
Благодаря ви, момичета. Под третиране разбирам да опръскам листата с фунгицид, нали?

# 102
  • Мадрид / София
Да, това означава третиране в този случай.

# 103
  • София
Little Pearl, точно това са детки/кейки на цветонос на фаленопсис. Трябва да изчакате за коренчета. Не е бърза работа.

# 104
И аз да кажа на Пърл, само не слагай цимбю на южната тераса. Лятото на северната ще си е екстра Grinning

Общи условия

Активация на акаунт