Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 49

• 21 754
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Метформин и Метфогама е едно и също, има го под още много имена. Индивидуално е кой как го понася и колко. То всъщност и с млечните е така, някои ги ядем а други не могат да си го позволят.
За витамин Д си права че доста от нас имат нужда да го повишат.
За жълтъците на яйцата само едно мога да кажа - не се занимавай с глупости. Че то почти всичко хубаво му е в жълтъка на едно яйце... белтъците ги ям само защото мразя да хвърлям храна. Особено на варени яйца, на моменти направо съм ги оставяла на половинката да ги изяде, на него са му еднакво вкусни белтък и жълтък.

# 661
Махни го тоя холестерол в приложението, не му обръщай внимание. Голямата част от холестерола ти го произвежда тялото ти така или иначе. Този, който консумираш с диетата, кажи-речи не оказва никакво влияние на този в кръвта.

Да, разбрах че е от ИР. Всъщност имах от няколко изследвания 2-3 месеца повишен АЛАТ. Сега разбрах, че е от ИР дошло това. Аз мислех, че е от едни ензими, които приемах и ги спрях заради това. Както всичко си е имало сигнали. Добре, че реших да отида на ендокринолог иначе нямаше да разбера още дълго време. Кардиоложката ме пращаше още септември да ходя ама аз взех, че го отложих все. Понеже на какви ли не доктори не ходих.
Добре, а какви най-често за признаците че е ниска КЗ? Освен така нареченото мозъчна мъгла, по какво друго да разбера? Сърцебиенето признак ли е? Аз по скоро го свързвам него с повишаване на КЗ.

natka Благодаря! Значи е, все едно кое от трите е, пак ще ми се гади докато свикне тялото. Ще тествам с млечните. Аз май установих, че по кръвното се ориентирам кое от храната не ми е окей. И аз нз вече. Два дни ми беше 130/90. Днеска е 115/80 нормалното ми кръвно. 😄 То, ужасно ме дразни проблема ми с кръвното... 😡

# 662
  • Столичанин ама не в повече :D
Да, ще търся варианти. А идеи с какво да заместя ориз и фиде в супа? Правя копривена и обичайно слагах ориз, ама сега не може. Имам елда, става ли?
Супите всъщност не са добра идея, защото разреждат стомашните сокове, съответно затрудняват храносмилането и оттам усвояването на макронутриентите, което оказва влияние и върху производството на инсулин.
Здравейте момичета, тези дни не пиша тк . имам доста издънки.
Имах рожден ден пораснах с още една година 😂
Мъжът  ми купил букет лалета  и шоколадова торта и хапнах две парчета в два последователни дни  ето тук идва и момента с глюкомера само дето не му пръснах дисплея.
Обяда днес - кюфтета и салата
Вечеря - вратна пържола със салата домати,чушки, краставици и авокадо.
След тортата обаче ми се вдигна кз на 6 . Не е за хвалба работата.
Първо чрд да си жива и здрава, второ кз на 6 па и след торта изобщо не е никакъв проблем, референтните граници на кръвните показатели не са измислени ей така от нищото, ами след много дълги и мащабни проучвания, като същото се отнася и за холестерола и за размера на талията ако щеш т.н. и тук идва основното осъзнаване здравето не е кръвна захар под 5, а е съвкупност от всякакви показатели вариращи в определени граници и никога не е вглеждането в един показател, а неглижирането на друг.
Не ми беше хрумвало да тествам сирене.

Да ви се похваля днес получих пратка от сестра ми. Тя живее в испания.

Чинията да си призная не ми стигна и туко що си сипах още.
В петък и моята чиния ще е подобна, но със скумрия и херинга Yum
Исках да ви питам и за яйцата, махате ли жълтъка?
😄 И те това е, друго няма да питам повече.
Ъъъъъ ко? Да не съм луда да махам жълтъците. Laughing Точно жълтъците са на почит.

Като вкараха в MyFitnessPal 3 яйца и холестерола скочи до небето.😂 За това да си питам. Никога на диета като съм била не съм ги махала ама знам ли ся с този метаболитен синдром. Още не съм стигнала до него в книгата Код Диабет.
По-добре е намаляването на яйцата, вместо махането на жълтъците, защото то реално всички витамини и минерали се съдържат в жълтъка, но всъщност по-скоро следи холестеролния си профил, и намалявай или изключвай в зависимост от това той как се променя.
Махни го тоя холестерол в приложението, не му обръщай внимание. Голямата част от холестерола ти го произвежда тялото ти така или иначе. Този, който консумираш с диетата, кажи-речи не оказва никакво влияние на този в кръвта.
Моите холестеролни изследвания, които много пъти съм показвал тук показват точно това, че влиянието на храната е огромно (всъщност не пречи да ги постна пак).
Скрит текст:

# 663
jerami Благодаря! Мен ми сложиха диагноза метаболитен синдром. Като ми казаха да мах а мазните храни от менюто и да ям ниско маслено. Млечни с нисък %, извара. Пък също, да не ходя и съвсем в Кето ми да имам и ВХ в менюто. Като все още не разбирам освен зеленчуци какво друго ВХ може да има? От варивата не всички са подходящи.
Аз искам да ви кажа, че от септември до декември бях на 90 ДД и свалих тогава от 65 до 58 кг. Забелязах, че след ВХ ми се качва малко кантара ама то всичко си има логика... Съчетава я и с фаст. В крайна сметка януари си върнах на 60 кг. Сега с метфоргамата пак съм 58 кг. Пия я го от 10 дни вече.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 23:03 от Sineochka_24

# 664
Моите холестеролни изследвания, които много пъти съм показвал тук показват точно това, че влиянието на храната е огромно (всъщност не пречи да ги постна пак).
Скрит текст:
Холестеролът в храната не влияе на холестеролът в кръвта, по-точно влиянието му е минимално. Говорим за различни неща.

# 665
Не говорим за различни неща, защото аз съм подобрил холестеролите именно с хранене (както всъщност и всички кръвни показатели, което е и най-голямото доказателство за правилната посока).

# 666
Говоря за ядене на холестерол. Ти говориш за вид хранене.

# 667
jerami Благодаря! Мен ми сложиха диагноза метаболитен синдром. Като ми казаха да мах а мазните храни от менюто и да ям ниско маслено. Млечни с нисък %, извара. Пък също, да не ходя и съвсем в Кето ми да имам и ВХ в менюто. Като все още не разбирам освен зеленчуци какво друго ВХ може да има? От варивата не всички са подходящи.
Аз искам да ви кажа, че от септември до декември бях на 90 ДД и свалих тогава от 65 до 58 кг. Забелязах, че след ВХ ми се качва малко кантара ама то всичко си има логика... Съчетава я и с фаст. В крайна сметка януари си върнах на 60 кг. Сега с метфоргамата пак съм 58 кг. Пия я го от 10 дни вече.
Чакай сега, пишеш в тема за ВМ-НВ хранене и кето при ИР, а пък чак сега това прочитам... и ние се чудим на какъв режим се опитваш да си.
И всъщност кето не означава само много ниски въглехидрати, означава и много високи мазнини така че точно кето няма как да "ходиш" при всяко положение. Но пък ако целиш ниски мазнини в храната и се водиш по това което споделяме по-голямата част тук, съвсем ще се объркаш. Почти никой в тая тема не се пази от мазнини в храната, а дори напротив.
То няма лошо, ти си преценяваш как да се храниш ама споменавай че търсиш нискомазнинно по-честичко, иначе ще получиш съвсем различни от това съвети.

# 668
И 3,6 не е добре, нали? Късно седнахме да вечеряме и до тук съм на една салата зелении микс със зехтин и сурови семена(сусам, тиквени и ленено семе) и отделно сланина, че витамин Д пия. Чопнах си и малко сирене котидж... Не ми е много ясно все още кое как и защо се случва и какво трябва да направя...

# 669
Мне, това също не е ок, както сега са модерни високомазнинните режими, през 70те са били модерни нискомазнинните режими, а всъщност нещата са съвсем различни нужна е естествена храна, тоест примерно питайки за млечните най-доближаващите се до тези правени навремето на село са най-добрия вариант (а по мои впечатления и спомени това са млеката 2%), суроватъчната извара по принцип е приемлива и по-добър вариант от сирената и кашкавалите, но всъщност млечните са инсулиногенни и тяхното изключване е най-добрия вариант (което от личен опит знам колко е трудно). От варивата би могла да наблегнеш на такива с голямо количество протеин (а това са бобовите, ако се търси нисковъглехидратно зеления и жълтия фасул са такива, но според мен храната с най-добрия растителен протеин се нарича нахут).
И 3,6 не е добре, нали? Късно седнахме да вечеряме и до тук съм на една салата зелении микс със зехтин и сурови семена(сусам, тиквени и ленено семе) и отделно сланина, че витамин Д пия. Чопнах си и малко сирене котидж... Не ми е много ясно все още кое как и защо се случва и какво трябва да направя...
Ако имаш предвид кръвна захар, да, не е добре.

# 670
Да, захар. Какви са възможните причини? Сутрин е около 5,3-5,6... След салата пък 3.6..

# 671
Исках да ви питам и за яйцата, махате ли жълтъка?
😄 И те това е, друго няма да питам повече.
Ъъъъъ ко? Да не съм луда да махам жълтъците. Laughing Точно жълтъците са на почит.

Като вкараха в MyFitnessPal 3 яйца и холестерола скочи до небето.😂 За това да си питам. Никога на диета като съм била не съм ги махала ама знам ли ся с този метаболитен синдром. Още не съм стигнала до него в книгата Код Диабет.

Вкарала си яйца в някакво приложение и там холестерола се повишил? Joy
Вие сериозно ли се занимавате с такива глупости.
Толкоз яйца и месо съм изяла от 4 години насам. С холестерол вече нямам драми.
Като караш на читав режим, после се изследваш и холестерола ще ти е наред. Ако не е, значи режимът е смотан.
Има си  и книги на тая тема и не винаги високия означава нещо лошо.
То и Бари Сиърс ги дрънка тия глупости за жълтъка, ама да си гледа работата.
Сега и нискомазнино правиш. Дано ти уври главата. Цикъл имаш ли въобще?
Ох, толкова ли не можете да му намерите баланса на тоя режим, че все в крайности отивате.
ИР е за цял живот. Не се лекува за пет месеца и после пак да се ядат боклуците.
Доживотен режим си е това.

# 672
jerami, израсла съм на село, баща ми беше и млекопроизводител сума време, 2% мляко непреработено поне аз не съм виждала та ми звучи малко странно това. Към 3,5% или 3,6% като стандарт приравняват кравето мляко при изкупуването, но често е и по-маслено.
За другото си прав, трудно си е да се откаже човек от млечните, прекалено са вкусни Grinning Но докато не се отрежат изцяло, няма как да се види разликата с тях и без тях. И аз съм го правила за някакви периоди, щото нали трябва да се пробва че да знам. За щастие установих че на мен не ми пречат съществено, но бях наясно че може и друго да излезе... Е, говоря за зрели сирена и за готвене понякога със сметана, а не за прясно мляко.
И кисело мляко обичам много но съм го заменила с кефир който си правя сама, че на тия в магазина им нямам вяра. Никакъв процент и никоя марка кисело мляко от магазина не ми прилича на домашното, освен че май ги и пастьоризират и няма и много живи бактерии в тях. Язък че сме известни по цял свят с киселото си мляко...

# 673
Ааааа, много лесно ще откажа млечните, ако ме принудят всеки ден да ям кисело мляко 2%! 😁🤣😂 Това за мен не е мляко, което да се доближава до онова на село от едно време...Напротив, майка ми ми разказва за масленности, които днес не могат да се намерят в търговската мрежа (имам предвид, че не са масовия асортимент в супермаркетите)...Та, ако говорим за домашно като от село навремето, едва ли ще е точно 2%... 🙂
Иначе аз съм отказвала млечните в някои периоди (в други само млякото)- не съм забелязала чак някакви драстични разлики при мен. По-скоро ми е въпрос на навик. Много е трудно понякога на психиката да се откаже от нещо хубаво, физически се свиква доста бързо...😁
Гъбената супа добре ми се отрази. Но точно това и очаквах- КЗ 5,1.

# 674
При мен, единствено прясното мляко е проблемно. Другите млечни не създават грижи.

Общи условия

Активация на акаунт