Фентъзи и фантастика - 23

• 38 628
  • 708
  •   1
Отговори
# 465
Зачетох се в две книги едновременно - Ритъмът на Войната на Сандърсън и Dragon Keeper/поредица Rain  Wild Chronikles на Р.Хоб. Втората книга си я  превеждам през руски, поради което чета бавно.
Сандърсън малко ме дразни, с това че Ритъмът...стана супер епичен, направо засенчва Малазана и ми е трудно да следя няколкото основни истории - на Каладин и Далинар. Предполагам, накрая ще се наложи отново да прочета всичко от самото начало. Въпреки това историята е яка епика и става все по-епична.

При Хоб действието безумно се точи. Предполагам след като бях свикнал да "тичам" с убиеца Фицрицарин, а по-късно и с Кенит, ми е досадно да слушам въздишките на Седрик на колко противен кораб се намира и размислите на Алис. Всъщност най-доволен съм от главите на Тимара - в тях поне има дракони....ако могат да се нарекат така.

Брандън Сандерсън определено ми е любимият автор.The way of kings изчетох на един дъх. На втората книга се замотах и я четох, прескачайки някакви части, после се връщах на тях. Когато излезе третата - тръгнах да я чета, но нещо желанието ми секна. Истината е, че тази му поредица изисква време. Не става между другото да се чете. Може би, когато човек е на почивка и докато е на плажа и просто си почива, е идеалното време да се чете.

На Хоб изчетох преди време първите две книги от "Тайните на занаята". Пише добре, но докато четях през цялото време се депресирах. Не си спомням вече точно, но сякаш главният герой беше потънал в някаква меланхолия.

Сандърсън определено изгражда страхотно света в книгите от The Stormlight Archive. Има доста герои, което определено помага за това. Поредицата си е епична отвсякъде. (любимият ми поджанр) По мое мнение няма много общо с Малазан. Малазан се пробвах да чета три пъти с различни книги от поредицата и не мога да схвана цялата картинка (авторът нарочно те потапя така в историята без експозиция). И докато много експозиция е лошо, липсата на такава по мое мнение спъва доста четенето. Отделно четох в интернет, че след първата книга писателят изцяло сменя героите. Появяват се чак след няколко книги пак. Някои хора я считат за най-добрата фентъзи поредица, но на мен не ми хареса.

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 22:59 от Alucard

# 466
  • София
Прочетох Последния меч на силата на Гемел, в повечко ми дойдоха повествованията и тия символи с боговете от Олимп, дето обаче бяха подивели (като се замисля, женските образи... Гемел има проблеми с женската част. И в Риганте женските образи не бяха добре изградени?). Риганте ми хареса много повече. Как са Троя и Дренай?

Дайте препоръка за нещо от новите книги?
Какво си взехте от панаира?

# 467
Камъните на силата са по-класическо, наивно фентъзи. Троя, Дренай и Риганте са по-добри. Троя му е най-силната серия според мен. Особено първата книга адски ми беше харесала. После има лек спад, особено в третата книга, която е дописвана от съпругата на Гемел и това си личи. Но си струва определено. Най-малкото е на ниво Риганте, ако не и по-добра. Дренай е може би една идея по-слаба от тях, но също не е лоша.

# 468
От Панаира - нищо. колебах се за Крис Удинг и за Децата на безименните, но не се реших.

Алюкард за Фицрицарин си има обяснение защо е все в плен на мрачни емоции. Сенч му дава самодивско биле, за да му укрепи физиката, а то се дава на робите, защото им товари психиката и ги прави по-малко склонни да опитват бягства; Нека добавим, че Фиц се разкъсва между желанието да има свой живот и дълга към Короната. Лично аз ти препоръчвам да прочетеш и третата книга от тази поредица, за мен тя  най-хубавата на Хоб.Втората трилогия на Хоб за убиеца (Лорд Златен) също е интересна но там се клишират нещата към края. Третата трилогия вече ми бе досадна - там вече меланхолията е пълна.
Скрит текст:
(прекалено лесно Фиц се събра със семейството си и прекалено лесно Копривка му прости - малко холивудски финал)

Сага на Живите кораби
на Хоб също е безкрайно интересна и е на практика в друг Сетинг - този за Бинград и Трехог, действието се развива на юг от Шестте херцогства. Представени са много точки на различин герои.

В момента чета Rain WIld  Chronikles. Превеждам си от руски, като за по-неясни неща сравнявам с английския текст; а специално имената ги сравнявам и с излезлите преводи*. Опитвам се  да направя фен превод,  с първи том  от четирилогията се справих, с втори съм кажи-речи на средата.

Много кратка анотация за драконовите пазители - книга първа от Rain Wild Chronikles
Скрит текст:
7 години са минали откак дракона Тинтаглия сключи довора с Алианса на Търговците от Бинград и Трехог...уви, от морските змии са излезли деформирани дракони, неспособни да се грижат за себе си. Тинтаглия ги изоставя на милостта на съдбата, а те са в тежест на търговците. Драконите подмамват търговците към търсене на легендарен град - Келсингра, а те изпращат като експедиционна група "белязани" деца. Сред тях по-важна е участта на петнадесет годишно Тимара...
Алис Кинкарон а "стара мома" на 21 години. Тя мечтае как ще се превърне в най-големият експерт по дракони и древни и събира прашасали тайни. Ненадейно богатият и красив мъж Гест иска ръката й, като и обещава да финансира нейното хоби. Но нещата не са такива каквито изглеждат...
Капитан Лефтрин, далечен роднина на рода Вестрит нарушава договора с Тинтаглия и използва т.нар. живо дърво, за да създаде жив кораб.Но това ще му излезе през носа...

Поредицата е директно продължение на Сага за живите кораби. Някои от предните герои като Малта, Алтея, Брашън, кораба Образцов се появяват и тук  с поддържащи роли, макар че основните герои са други.

*бедата е, че е пълна какафония в преводите. Има трима преводачи,(Радин Григоров, Венцислав Божилов, Валерий Русев) девет книги (трилогия за Живите кораби, трилогия за Лорд Златен, трета трилогия за Фицрицарин) и всеки е превеждал както си иска

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 15:49 от Лорд Сняг

# 469
  • София
Аз си взех Луна на Йън Макдоналд. Много харесах трилогията му Евърнес. Дервишката къща обаче ми беше тегава, имах чувството, че я е писал друг автор.. .

# 470
Само да кажа, че Евърнес не е трилогия, а четирилогия и че няма шансове четвърта книга да излезе някога. иначе да, хубава поредица. Но реално не е завършена от близо десетилетие. Надеждата е, че Макдоналд е по-млад от Мартин.

# 471
  • София
О, не мисля, че и да иска, ще му се получи продължение вече.... В онези книги има уникална тийн култура във фентъзи света. Успял е на опише субкултури, устойчиви в паралелните светове, има и забавност, и динамика.
Сегашният Макдоналд е коренно различен.
Хич да не пише повече Евърнес. Не знаех, че е написал четвърта част, явно е скоро.

# 472
Не е написал, там е проблема. Финалът на трета част е много отворен. Навремето е имал идеи да продължи, но явно и тук са се разсъхнали нещата. От 2015 няма продължение, явно няма и да има. Проблеът с много от авторите е, че когато напишат бестселър издателите и феновете започват да ги натискат за нови и нови продължения и те трябва да си изсмукват неща от пръстите.
Игра на тронове е замислена първоначално като трилогия; Демонски цикъл също е замислено като трилогия, а става пет книги и пр. Затова мното поредици остават недовършени

# 473
Някой, ако е чел скоро "Кръвовещ" на Сюзан Денърд и е с по-пресни спомени би ли ми написал в скрит текст, какво точно се случи с Мерик и Кълен.
Скрит текст:
Кълен съм сигурна, че загуби физическата си форма, но с Мерик не се сещам, какво се случи в третата книга.

# 474
Вчера довърших "Сенковещица", аз харесвам поредицато, но в другите книги го нямаше това напрежение, както в тази. Само беди на главите на Сафи, Изьолт, Вивия и Ванис. Тъкмо се измъкнат от една и ги връхлита друга, нямаше край. Стигнах до там да прехвърлям 40-50 страници само за да видя споменава ли се името на героинята и да си отдъхна малко.После си дадох сметка, че книгата е почти е към края си и тази история няма да завърши в нея, проверих в Goodreads и за мое огромно разочарование се оказа, че ще има и пета книга, която още не е излязла на английски. Очаква се през 2023 , евентуално средата на годината.
Сега чета "Мареси" от Мария Турчаниноф , първа книга от "Хрониките на червеното абатство". Засега се описва живота на острова, но е една такава мила, спокойна и топла атмосферата.  ще видим по -нататък как ще се развие книгата.

# 475
  • Майничка
Хубава е "Мареси", хареса ми.
Приключих "Отдавна отминала светлина" на Гай Гавриел Кай, разкошен, както винаги.

# 476
Хубава е "Мареси", хареса ми.
Приключих "Отдавна отминала светлина" на Гай Гавриел Кай, разкошен, както винаги.
И аз си я купих.

# 477
Хареса ми "Мареси", очаквах малко повече магия, но и така става. Сега ми предстои "Наондел", която е предистория.

# 478
  • София
По празниците преглеждах стари и любими фентъзита. Попадна ми "Мъглявината Андромеда" - това е книгата, която ме подпали по жанра, бях още дете, може би 6-ти клас Simple Smile Четох я с удоволствие, само за спомена как си представях по детски онези чудовища и самотния космически кораб, кацнал на непозната планета.
Изгледах повторно втори сезон на Вещерът. Някой знае ли какво става с трети? Много харесвам Хенри Кавил в ролята на Гералд, рядко добро попадение Simple Smile Покрай ковид епидемията четох, че има проблеми със снимките...

# 479
Изгледах повторно втори сезон на Вещерът. Някой знае ли какво става с трети? Много харесвам Хенри Кавил в ролята на Гералд, рядко добро попадение Simple Smile Покрай ковид епидемията четох, че има проблеми със снимките...
Снимките на трети сезон са приключили този септември. Ще излезе през лятото на 2023. Това ще е последният сезон с участието на Хенри Кавил, който напуска сериала поради творчески различия с екипа на Netflix - не е доволен от свободните съчинения на сценаристите и е искал да се придържат към книгите на Анджей Сапковски. От четвърти сезон ролята на Гералт ще бъде играна от Лиъм Хемсуърт.
А преди няколко дни, на 25 декември, е излязъл минисериал The Witcher: Blood Origin, прикуъл на Вещерът, в който действието се развива хиляда години по-рано.

А за Хенри Кавил най-новата информация е, че ще работи по екранизация на Warhammer 40,000.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 17:29 от BronzeIce

Общи условия

Активация на акаунт