Фентъзи и фантастика - 23

• 38 621
  • 708
  •   1
Отговори
# 525
Някой, ако е чел по-скоро "Вещерът" би ли ми казал какво се случваше в книгите с Фрингила и Вилгефорц. Аз ги четох преди доста години и нямам спомен какво се случи с тях. Гледам 2-ри сезон на сериала.

# 526
Не съм чела тези книги, но давам една идея- дали не могат да се намерят резюмета на тях - така съм търсила с ключова дума книга и автор и “plot” и ако има писани резюмета излизат. Наскоро така намерих за една книга, която беше част от поредица за последната книга, която не знам дали изобщо ще преведат тук.

В жанр фантастика сега избрах да чета “Мравките” на Бернар Вербер.

# 527
  • Майничка
Меган, Гералт уби Вилгефорц, но не помня точно при какви обстоятелства.
С Фрингила май нищо, остана при императора.

# 528
Чакам мнение за "Мравките". Много му се чудя на Бернар Вербер, книгите му отдавна са изчерпани и нови издания не се предвиждат.

# 529
Аз имам Денят на мравките и Революцията на мравките.
Не ги помня много, но основно се разказваше за една мравка-работничка, която се еманципира и се превърна в принцеса.
Скрит текст:
Ето - либерална тематика - мравката си сменя пола Wink Шегувам се, това е въпрос на който може да отговори специалист (ентомолог?), но според мен мравките-работнички по начало са женски мравки, просто не произвеждат съответните хормони, които да им позволят да се развият и да снасят яйца.
Мравката преминава през много приключения, основното в сюжета е сблъсъка на мравешкия свят с човеците, които тази колония до сега не е забелязвала, но започва да възприема като заплаха.

Основното, което дразни в тези книги (Денят на мравките и Революцията на мравките), е че персонажите хора са нещо не наред - често постъпват тъпо и нелогично, освен това са дразнещи. Насекомите са по-симпатични и изглеждат по-интелигентни.

Сигурно не ги преиздават, защото ги разпродадоха трудно - по едно време в Озон бяха по 5 лв. Вербер може да е много известен и харесван във Франция, но не успя да се наложи на българския пазар.

# 530
Меган, Гералт уби Вилгефорц, но не помня точно при какви обстоятелства.
С Фрингила май нищо, остана при императора.
Намерих резюме, както ме посъветва съфорумката и прочетох.

# 531
Интересно защо не мога да си намеря първата книга за мравките, като съм сигурна, че я имам...
Забравих да напиша, че сега дочитам трилогията на Цъсин, която имам отдавна, но така и не завърших. Не помня защо - сигурно ми се е чело нещо друго и после съм забравила...
Много увлекателно пише!
Успоредно продължавам да гледам сериала по Трите тела.

# 532
Аз си оставих за друг път "Към небето" на Брандън Сандерсън. Нещо не ми е до този жанр след Мартиновата скука.

# 533
Тази година бях предимно на вълна Робин Хоб, така че мога да номинирам:
1. "Сага за живите кораби" - Робин Хоб
2. Поредицата "Разделената империя" - Марк Лорънс
3. Поредицата "Своенравните деца" -  Шонин Макгуайър
4.  Поредицата "Вълшебният народ" - Холи Блек

Първата част на  Цъсин не ми хареса, може би се повлиях от четеното за нея, но продължавам с втората част.

# 534
Доста номинации има тази година, което е радостно.

За момента номинациите са както следва
Скрит текст:
1. Джо Абъркромби -трилогията "Първият закон"
2. Джо Абъркромби - Половин война
3. Джо Абъркромби- неприятната страна на мира
4. Брандън Сандърсън - Ритъмът на войната
5. Брандън Сандърсън - Към Никъде
6. Брандън Сандърсън - всичките новели свързани с поредицата Дръзки
7. Анди Уеър - Андромеда
8. АНди Уеър - Аве Мария
9. Браян Маклелън  -трилогията Барутните магове.
10. Дмитрий Глуховски - граничен пост
11. Дмитрий Глуховски - Метро 2035
12. Дмитрий Груховски - Разкази за годината
13. Робин Хоб - Думи като монети (на руски и на английски)
14. Робин Хоб - Сага за живите кораби.
16. Джоан Харис  -Евангелието на Локи
17. Гарт Никс - Трилогия за старото кралство
18. Алексей Пехов - вятър и искри
19 Дейвид Гемел - първите 2 от поредицата "Риганте" (Нощен Сокол и Меч в бурята)
20 Пол Йънг - Ева
21. Мегън Шепърд - Мрачните красавици
22 -Лиу Цъсин -  Безсмъртната смърт - земното минало
23Лиу Цъсин - Трите тела, Тъмната гора, Безсмъртната смърт
24. В.Е.Шуаб - "Злодей" и "Отмъстител"
25. Антъни Райън -  дуалогия "Острието на гарвана"
26. Стивън Диас - трилогия "Спомен за пламъци"
27. Марк Лоърс - поредица Разделената империя
28. Холи Блек - поредица Вълшебният народ
29. Шонин Макгуайър - поредица Своенравните деца
30. Сергей Лукяненко - не е време за дракони
31. Питър Брет - Защитения
32. Ръсел Кърпатрик - пред лицето на света
33. Клифърд Саймък - Градът
34. Тед Чанг - историята на твоя живот
35. Йозеф Перец - краят на осма база
36. Йозеф Перец - OBБС
37. Йозеф Перец - Съдба
38. Йозеф Перец - гост от палеолита
39. Ан Райс -Мерик
40 Каролин Пекъм - зодиакалана академия (на английски)

Списъка ще се допълва, възможно е да съм изпуснал нещо, но засега имаме  40 заглавия, а в предни години се е случвало с мъка да съберем 6-7

прави впечатления, че голяма част сме чели предимно новели и кратки разкази

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 11:03 от Лорд Сняг

# 535
Чудесен списък, благодаря ❤!
Може ли да добавим към него Светослав Славчев- “Следа към Вега-Орион”?

# 536
  • София
Ооо, добър списък Simple Smile Мерси за труда, Джон Сняг Simple Smile Гледам някой е чел Пехов. Има и други мои любими неща, четени предишни години. Не е като да е слаб списъка. Да сме чели тази година книгата ли беше правилото за номинация? Забравила съм Simple Smile

Междудругото, гледам сериалчето по Властелина. Heart Изобщо не разбирам хейта, който отнесе, при все че съм до втора серия. Харесва ми.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 11:01 от Marisha*

# 537
Marisha Може, защо да не може - допълвайте смело, списъка ще се актуализира. Възможно е да съм изпуснал някое заглавия смело допълвайте. Има време преди да ударим 50-та страница.Смело се обаждайте.

Меган, извинявай, написала си, че някои неща ти харесват, но не разбрах номинираш ли нещо?

Да сме чели тази година книгата или поредицата, независимо кога е издадена. Клифърд Саймък е добър пример - минали са десетилетия откак е издаден.

Класацията няма съзтезателен, а по-скоро информативен характер - какво е било интересното през годината.

опитах се подредя по автори имената, но списъка ще се актуализира. Следва да се отбележи, че някое заглавие може да е с две номинации - отбелязал съм само имената, а не колко души са номинирали заглавието.

# 538
Моите номинации са:
1. Червенохалата - Цветелина Владимирова
2. Републиката на дракона - Р.Ф.Куанг
3. Искрящият меч - Крис Удинг
4. Злодей - Шуаб
5. Обрат в играта - Шустърман

# 539
А Лиу Цъсин е два пъти в номинациите - един път с цялата трилогия и един път само с последната част на трилогията - правилно ли съм разбрала?

Общи условия

Активация на акаунт