Фентъзи и фантастика - 23

• 39 665
  • 708
  •   1
Отговори
# 135
От известно време издирвам

Requiem (The Psalms of Isaak)
by Scholes, Ken

Но не мога да я намеря да я сваля само на 1 място я намирам в хартиен вариант в Америка за 35 долара. Ако някой я има може ли да ми я прати. Моля

# 136

by Scholes, Ken

Но не мога да я намеря да я сваля само на 1 място я намирам в хартиен вариант в Америка за 35 долара. Ако някой я има може ли да ми я прати. Моля

Има я в zlibrary. Ако е същата книга.

Последна редакция: пн, 11 юли 2022, 01:25 от BronzeIce

# 137

by Scholes, Ken

Има я в zlibrary. Ако е същата книга.

Имам някакъв "проблем с въпросният сайт" като го отварям при търсене в гугъл ми дава грешка, но ако някой ми го прати всичко е ок, пратиха ми линк и я свалих, много благодаря Simple Smile

# 138
Днес случайно се натъкнах на "Безучастният бог" на Стивън Ериксън, и изключително много се зарадвах, че ще има нова трилогия за Малазанската империя. Разбира се, купих я веднага, и след малко я започвам.
Страхотен, късметлийски ден имах!

В анкетата гласувах за "Клара и слънцето".
"Аве Мария" прочетох тази година, мисля, но не съм сигурна дали не беше декември 2021. "Пиранези" ми е от 2022.

Ще ви следя за заглавия.

# 139
захванах "придворният убиец", дори вече отметнах първата
не знам защо години наред пропусках хоб, явно сега й е дошло времето
харесва ми - много

# 140
  • Майничка
Нали, нали! Завиждам ти за първия прочит!🙂
Доживях и аз отпуск! Сега дълбая "Диви жокери", втора и трета част.

# 141
Хоб е страхотна, за мен е неповторима авторка.
Първите две трилогии за Фицрицарин са наистина добри. (само за третата трилогия за Фицрицарин имам забележки). Хоб в едно интервю обяснява, че е твърде лесно да си Конан и да си сирак. Искала е нейният герой да се бори с желанието си да защити  семейството си и дълга към короната.

най- хубаво е това, че както при Р.Фийст книгите могат да се четат напълно самостоятелни или като поредица
Живите кораби също са много интересни, те са....много многопластови. разглеждат няколко героя едновременно, като повечето от тях  променят характерите си във времето
Скрит текст:
(например Малта и донякъде - Кенит)

Корабите могат да се четата между първата и втората поредица за Фиц (хронологично), след като човек прочете трилогията за Лорд Златен (трилогия за фиц 2), или дори да не се четат-
Аз в момента  чета Rain Wild Chronikles 1 - Dragon keeper на Хоб -  стигнал до средата.

Слова като монети също е много интересна новела.

Последна редакция: пт, 15 юли 2022, 16:30 от Лорд Сняг

# 142
Имате ли впечатления от “Историята на твоя живот и други разкази” на Тед Чанг, струва ми се, че ще е интересна (но все още не мога да стигна и до нея с купчинките книги, които съм натрупала напоследък)?

# 143
Извинявам се, че пускам пост след мой преден, но вече нямам достъп за редакция, а сега попаднах на нова книга на Блейк Крауч, макар че неговата  “Тъмна материя” не харесах, но новото заглавие ми се стори интригуващо  - “Upgrade”. Ако някой го е чел , ще се радвам да сподели мнение, засега има сякаш добри отзиви в ГР и още един сайт.

# 144
Тронът на Алкирия. от Богдан Русев/Робърт Блонд

Купих я, тъй  като книгата бе промотирана, като  художествено фентъзи-приключение на книгата -игра "Принцът на Алкирия". Припомням че тя бе написана от същия автор опреди толкова години (и на предходната Варварския бог и пр.). На младини Блонд бе сред любимите ми автори на книги-игри, а светът на Варварският бог/Принцът на Алкирия/четирилогията Магията на мрака ми бе сред любимите.Книгата "Тронът" бе промотирана като "най-великото българско фентъзи", "най яката книга след Мартин" и пр.

Да се каже, че бях неприятно излъган и горчиво разочарован е твърде меко казано. Русев е решил да се прави на сериозен автор и да пише  фентъзи, което няма нищо общо с неговия лековат стил.  Навремето  стилът на Русев бе характерен с лековати шегички и с множество свалки. В Първите два Българа на Н.Богданов (Русев е съавтор) отново има типичният за него хумор например "Какъв е Ханко Брат на Аспарух - брат, баща или майка?"

Уви, "Тронът "е едно доста суховато, епично и в някакъв смисъл - мрачно фентъзи. То е писано от гледна точка на "лошите", които тук реално са трагични герои. Обратно добрите герои от предния сетинг - като Алвиан брата на принца от "Принца на Алкирия" са изкарани някакви интриганти тук.  В първата половина на книга почти няма пряка реч.

За мен изключително дразнещо бе, че Русев е писал с дълги, обстоятелствени изречения. Давам пример

Синът на един древен благородник, който беше останал без наследствените си титли и владения, след като бащата на Принца бе започнал да управлява Алкирия, като главен имперски наместник преди половин век, се беше опитал да отмъсти на неговия син за това, като го беше нападнал на церемонията - и единствено навременната реакция на Алвиан, и ненадминатото му майсторство като фехтовач (разказа сериозно самият той) бяха спасили живота на крал

Не знам дали обърнахте внимание на факта, че това изречение се състои от поне осем прости изречения? За съжаление повечето текста е такъв. Претрупване с информация.Често има и повторения. В рамките на три страници се казва седем пъти че Алвиан е млечен брат на принца. И веднъж - че майка му е дойка на принца. Излишно напомняне .Прави впечатление, че принца постоянно е написван с главна буква (Принца), сякаш това е личното му име. Ние все пак не сме Британия, където всяко второ съществително е с главно буква. Русев, като преводач би трябвало да знае нормите на българския език.

Мотивацията на героите е предадена хаотично. Често решенията им изглеждат нелогични.
Ще дам пример:
Героите отиват на супер тайна мисия, но всъщност за нея научават най-малко двеста човека. В един момент те спокойно могат да пресекат западната граница - кой ще обърне внимание на четирима пътници? Вместо това взимат кораб, пътуват стотици мили на изток - за заблуда. По средата на морето ги застига друг кораб, който е също пълен с моряци, двамата кораба се скачват и те си избират някакво супер-оръжие, пред погледите на 70-100 моряка. Припомням - това е супер тайна мисия. По-натам единият от героите при преминаването на поне три граници вдига патардия, че е капитан от стражата на Алкирия. Говорим все още, за тайна мисия. При това тази мисия ги води на запад-югозапад и е супер спешна, но героите пътуват стотици мили на изток-североизток, за да заобикалят. Защо ли?  -  за да се прикрият. Не става ясно от кого се крият, като до този момент никой не знае за съществуването им.
Също така има поредица от нелогични неща - от къде на къде ще се опитваш да убиеш някого, той ще те арестува, и изведнъж ти ще повярваш на честната му дума и ще почнеш да му помагаш?

Може би нямаше така книга толкова да ме подразни, ако не я бе писал Русев, и ако не бе писана тъкмо в сетинга на Алкирия. на практика всичко е обърнато надолу с главата, спрямо предните книги

На кратко - не се връзвайте, колко е велика тази книга, според мен е пълен боклук. не бих дал 10-те лева за нея, ако трябваше да я купувам отново, а виждам, че и други хора са на моето мнение.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 15:00 от Лорд Сняг

# 145
Аз четях от него неща като Небето ви чака, Вампирите на Флавия и още от този тип (в момента не мога да се сетя повече заглавия, но имах доста книжки). Не помня да е имало нещо хумористично, бяха си класическо фентъзи.

# 146
Малко коментари от Godreads. https://www.goodreads.com/book/show/60819280?ac=1&from_searc … izj7Xe&rank=1
Не един и двама са останали разочаровани. Присъединявам се към мнението на Стефан Стефанов/Логус

May 26, 2022
Стефан Стефанов rated it did not like it
 I'm finished, но не съвсем. Въпреки всички си опити в продължение на месец, стигнах до 98-ма страница и толкова. Не върви и не върви - екшън сцените са тромави, героите са плоски, сюжетът неясен, светът - недостоверен, стилът - съвсем оплетен. Прекалено смело ми се струва да започнеш история точно там, където е свършила преди 20+ години в книга-игра и да разчиташ на носталгия и детски спомени за основна мотивация на читателите да посегнат към книгата ти. Вече не сме деца, въпреки, че авторът сякаш ни третира като такива. Децата днес пък, не вярвам да се зарибят. Да не забравя, подходих с много ниски очаквания и пак останах разочарован.

Edit, прочетох я все пак до края заради поста на Ейдриън Уейн в една друга група.

СПОЙЛЕРИ, СПОЙЛЕРИ, СПОЙЛЕРИ!
Скрит текст:
Ще започна със структурата и стилистиката. Сегашно просто време беше супер за книги-игри от 2-ро лице или конкретни МНОГО БЪРЗИ сцени. Тук цялото повествование е създадено по този начин и мен лично ме дразни, особено имайки предвид тромавото развитие на фабулата. Казвам фабула, защото историята е изключително линейна (и предвидима), въпреки честите препратки към миналото, които не надграждат с никаква нова информация, не дават разкрития и т.н., т.е. можеше изобщо да ги няма. Всяка глава е оформена по следния начин – попадаме изведнъж в ситуация, която няма нищо общо с края на предишната глава и две-три страници по-късно се връщаме назад във времето, за да видим бавно и спокойно какво се е случило. В последствие стигаме до въпросната начална сцена, но динамиката се е изгубила по пътя. Голям недостатък в този развой ми идва и обясняването на едни и същи неща по два пъти, а поне да беше през погледа на различни персонажи (най-пресен ми е примерът с „дългите широки ножове“ на „мъжете с дългите миризливи коси“). Като казвам повтаряне, ето го и с имената – в някой случаи имаме по поредни изречения, които започват с името на героя, от типа „Чейн видя…. Чейн си помисли… Чейн се потърка….“. Бойните сцени, доколкото ги има, са като в изключително протяжен забавен кадър, с хиляди описания (също толкова дълги текстове в скоби), съответно, с усещане за безметежност, безтегловност и изведнъж свършват, а читателят се връща в началото на изречението пет реда по-нагоре, за да се увери, че не се е объркал и е изтървал нещо. Ако предното изречение ви е харесало, значи ще няма да имате проблем и с тези в книгата. Има общо петима персонажи с повече от две реплики и никой от тях не търпи развитие, затова пък те правят изключителни заключения от нулеви факти. Пример – как Сола изведнъж решава, че Тарк е истинският водач на групата? Как Тарк изведнъж проумява, че Сола знае адски много за Кожените маски от едно-единствено твърдение, повторено по-рано на много места в историята?
Причинно-следствените връзки и в това число мотивацията на героите ми се губят на повечето места. Това, което се случва е или изключително предвидимо, или му липсва тотална логика и е спуснато, за да обясни случващото се. Пример – мотивацията на Сола: отива да убие убиеца на човека, убил дъщеря й, защото… така повелява обичаят и точка. Пример – фукото ще преведе хората от другата страна на границата, ще им вземе парите и като стар обичай ще остави един от тях да бъде убит със стрела от граничарите от другата страна. Защо? Ако превежда само един човек ще го убият ли? Ако са осемнадесет, данът няма ли да стане по-голям, примерно двама убити? А защо изобщо граничарите трябва да убият произволен пътник? Преживяваме го, някой ще умре. Фукото гледа тримата мъже в отряда, мисли си: защо не този, защо не онзи, защо не пък третия? Е, вече е ясно, кого ще порази стрелата, нали?
Светът е изключително некохерентен, в един фентъзи роман е хубаво да разберем какво има и какво няма в този свят, ако има магия, каква е, ако има наука, каква е, докъде е стигнал прогресът, как е устроен изобщо – за да усещаме кохерентност и достоверност. Така и не успях да позиционирам „Тронът на Алкирия“ – ще има коне и мечове, но с много произволни елементи от съвремието. Кавалерийска сабя – ама чакай сега, имало ли е нещо като рицарство в Империята, имало ли е кавалеристи, този тип оръжие в реалната история се появява много по-късно от типичния фентъзи сетинг… Говорейки за оръжия, героите тръгват на някакъв „black ops”, правят безумна обиколка по картата, за да не привлекат внимание – нищо, че са просто четирима скитници без отличителни белези, излизат извън териториални води, за да получат въоръжение от контрабандисти, изпратени от техния работодател, все едно не можеше в задния двор на кръчмата да вземат брадва и щит, каквито носи всеки втори наоколо. Четирите стъкленици бяха „гранатите“ , които да бъдат използвани в точния момент, за да ни измъкнат от сюжетна дупка – flash bang, incendiary; мехлем, който изливаш отгоре си, докато тичаш…
Подхвърлят се факти в света, които по никакъв начин не обогатяват историята, например втората съпруга и малките деца на бащата на Принца. За какво бяха там, щеше ли да е текстът по-беден без тях? Споменавайки Принца, това е най-кухият образ. Добре де, герой, който си ти, т.е. никой – поне да говореха за него в трето лице и никъде да не го срещаме. Единствената запомняща се сцена с него е как Принцът, дето го пазим като очите си, за да го короноваме, се коронова сам с ябълка и кара пияницата Чейн да я уцели с джобния си арбалет. Защо, какво показваме с тази сцена? В същия ред на мисли, камата на Сола – освен да я разнася насам-натам, еротично скрита покрай чатала й, каква роля изигра тази кама? Хайде, двойно извитият нож за хвърляне с дръжка по средата на Тарк поне го използвахме някъде (Богдане, ти виждал ли си нож за хвърляне, който да може да бъде описан така и как изобщо се хвърля???).
Не искам да влизам в сцена след сцена, ще спомена накрая „коронацията“. Извратената логика на фабулата да направиш коронация с 1000 случайни и въоръжени граждани, за да можеш да видиш кои са най-смелите убийци, промъкнали се пред тях, не успях да я преглътна. Нито как тези 1000 души са наредени на толкова дълга маса, че са само от едната страна и гледат подиума. Да не говорим как никой няма да види двама убийци, които напускат тази същата маса (и седят почти един до друг), заедно изтичват до подиума, качват се, влизат в схватка със супер-умния брат на Принца и някъде 30 минути по-късно стражата се намесва, за да прибере труповете, т.е. двамата обезвредени убийци.
Изобщо цялата история ми се строи недостоверна – мотивацията на Алвиан, мотивацията на 4-мата убийци, които са си най-обикновено несретници, защото реално се справят само с 1 ситуация, цялостната идея на мисията им, и разбира се, тъпият край – ами да, те Коболд вече го убиха, докато вие си джиткате по планини, морета и партита, сега много набързо трябва да умрете. Какъв беше смисълът Алвиан да впрегва целия този ресурс, за да съпътства четиримата, които дори никаква работа не свършиха?
Най-добър български фентъзи роман. Чел съм много по-добро българско фентъзи и се надявам и занапред да прочета много по-добро българско фентъзи. Изрових днес „Роди се сянка“ за да прочета нещо от същия автор, от което са ми останали само хубави впечатления.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 15:15 от Лорд Сняг

# 147
Реших междувременно да погледна и оценките с 1* за Upgrade на Блейк Крауч и първоначалния ми ентусиазъм след като прочетох анотацията на книгата се изпари- за пореден път се убеждавам, че в ГР точно ниските оценки са ми били най-полезни да се ориентирам дали дадена творба би ми допаднала. Предвид това, че не харесах “Тъмна материя” и описаните там слабости на “Upgrade” , мисля да я пропусна. Реших, че е по-добре сред Тед Чанг, Лиу Цъсин  (имам много за четене от трилогията Земното минало) или Клифър Саймък да избера следващата книга.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 16:10 от fenyx

# 148
  • Разпиляна във въображението
Основно чета отрицателния мнения. Доста разочарования съм си спестила.

# 149
Основно чета отрицателния мнения. Доста разочарования съм си спестила.
Аз чета всички мнения или поне повечето от тях. За някои читатели хубавите неща в книгата за мен може да са недостатък или обратно. Скоро точно мненията с 4 и 5 звезди ме отказаха от книга, защото се оказа, че в историята водещото ще е любовната история, а на мен това не ми се нрави.

Общи условия

Активация на акаунт