Фентъзи и фантастика - 23

• 38 682
  • 708
  •   1
Отговори
# 255
  • Майничка
Аз първо гледах филма, а после четох книгата, в България излязоха с няколко месеца разлика, та ми дойде добре. Обратното сигурно и мен би ме разочаровало.

# 256
Малазана си е супер и си струва парите и четенето. Това, че някой в анонимен форум не я е харесал, Ами пък харесали са я стотици други потребители. И да, като я прочетеш, дълго държи.
Да, така е. нито един герой не ме подразни, докато в Колелото ми идваше да шамаросам Нинив още в първата книга.

# 257
Няма да чета безкраен спор, но най дразнещо в Нинив беше липсата на всякакви развитие. Плоска като дъска. Като характер. Едни и същи свади до края. Но движеше малко мудния сюжет.

# 258
  • Вестерос
Нищо не съм чела от анкетата.

В момента чета на четеца Сянка и кост , а на хартия предисторията на Игрите на глада

# 259
Чета Красавицата и Звяра (от списание Браво), която е подробен преразказ на филма на Дисни, но обогатен с модерна идеология (горя от нетърпение да разбера дали Лафу ще се обясни в любов на Гастон).
Стилът е специфичен - може би не е редно да се подигравам на книга, предназначена за 12-13 годишни, но имам съмнения дали изречения, като това биха ми харесали, ако бях дете:

# 260
  • София
Гледам много хора дават мнение за малазана , та и аз да се направя на експерт. Едно малко уточнение е , че  концепцията за света на Малазана в първоначален вид е това да бъде ролева игра .  Двама приятели Иън К. Есълмонт и Стивън Ериксън започват да обменят идей и  да създадават  измислен свят със свойте раси герои полубогове  и така нататък . И в един момент играта се превръща в поредица , която се пише от двама души . Единият признат за иноватор и обожаван от огромни маси чатели , другият често хулен и неодоценяван .  По същество Ериксън е оставил някой сюжетни линии  да бъдат развити от Есълмонт и обратното  . Затова книгите на двамата трябва да бъдат прочетени заедно и то не в хронологичен ред .  Ако теглим чертата . Ериксън е автор на 10 книги познати като Малазанска Книга на мъртвите ,5 повести които нямат голямо значение  и разглеждат даден герой като 3 от тях са преведени в една книга с изчерпан тираж на български . Друга трилогия  за Карканас от която третата част може въобще и да не излезе  . И може би  още една трилогия   позната  под заглавието  Свидетеля от която е излязла само първата част . До тук имаме 5 новели , и  21 книги  писани от единия  автор .  При Есълмонт нещата стоят малко по различно . Той е започнал да пише доста по късно от Ериксън поради една или друга причина и затова не е толкова ползотворен като автор . Има издадени 6 книги в серията Малазанската империя и още 3  в  Серия „Малазанската империя: Път за надмощие , ако не съм пропуснал и от него нещо . Света на малазана до момента включва 30 книги и 5 новели , казвам го с нотка на съмнение ако карканаса има 3 част и свидетелят е трилогия  . Сами виждате огромно творчество , което би обезсърчило и най -  върлия фен.
Но как най - добре да се подредят книгите да вникнем в смисъла на поредицата ?
Изваждаме новелите , трилогията за карканас и  Малазанската империя: Път за надмощие както и свидетелят . Това е предисторията и продълженията    за тях в друг пост .
Остават ни 16 книги писани от двама автори за един свят случващи се паралелно . Аз поне не знам други автори да са правили нещо подобно .
Ето го моят  вариант за подредба на книгите .
1. Нощ на ножове -  Есълмонт
2. Лунните градини - Ериксън
3. Дверите на скръбния дом - Ериксън
4. Спомени от лед - Ериксън
5. Дом на вериги  - Ериксън
6. Среднощни приливи - Ериксън
7. Ловци на кости - Ериксън
8. Завръщането на Пурпурната гвардия -  Есълмонт
9. Вихърът на жътваря - Ериксън
10 . Повелителят на Камъка  -  Есълмонт
11. Дан на хрътките  - Ериксън
12. Глобус скиптър трон  -  Есълмонт
13. Прах от мечти  - Ериксън
14 .Сакатият Бог - Ериксън
15. Кръв и кост  -  Есълмонт ( pre - order )
16. Assail  -  Есълмонт ( Няма превод и не е издавана на български )
Това от мен . И за финал надявам се вместо да гледам разни там снимки на 10 книги първо издание знаете за какво говоря да видя един ден преведени на български и издадени всички ама всички книги на двамата автори .

# 261
  • Майничка
... Стилът е специфичен - може би не е редно да се подигравам на книга, предназначена за 12-13 годишни, но имам съмнения дали изречения, като това биха ми харесали, ако бях дете:

Те просто няма да знаят кои са Антоний и Клеопатра, че да им е смислен текстът. Хайде, Клеопатра може  да са я чували от някоя анимация. 🤣
Mnooqsno, благодаря за информацията, не знаех предисторията. Явно концепцията тип D&D е повлияла на много автори на епично фентъзи в втората половина на миналия век. Вселената на Фийст също започва така, при него също има паралелни съавтори от първоначалната групичка.

# 262
E, как ами Клеопатра и Астерикс?
Ами  филма с Били Зейн и Леонор Варела?
да не подценяваме чак толкова младите, може да не четат книги, ама филми поне гледат.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 09:26 от Лорд Сняг

# 263
В Астерикс и Клеопатра, тя е гадже на Юлий Цезар. Марк Антоний изобщо не се споменава в комиксите (във филмите може и да го има, не помня).

# 264
Клепотра JoyJoyJoy

# 265
Да, грешката е моя. Но все пак си мисля, че поне филми гледат хората.
Pppqqq то историята с Цезар е нещо като предизвестие на историята с Марк Антоний. Който се поинтересува какво става после след Цезар, ще прочете в уикипедия коя Клеопатра.
А и филма с Били Зейн е тъкмо за Марк Антоний. Един филм  в който той прави прави чудесен образ.

За двата филма с Елизабет Тейлър  - Цезар и Клеопатра и Антоний и Клеопатра няма да отварям дума, защото не съм убеден, че много от младите знаят коя е Елизабет Тейлър.

Гаргамела,  и за мен бе много интересно това което ни сподели mnooqsno, но някак си не съм изненадан. В Началото на деветдесетте години много хора бяха повлияни или от "Подземия и дракони", или от Толкин, чиито сетинг до голяма степен се припокрива с "Подземия и дракони" - тук мога да сложа имена Р.Салваторе, Р.Фийст,  Р.ДжорданТ.Гудкайнд, Т.Брукс и много други неизвестни за мен имена.

Последна редакция: пт, 19 авг 2022, 09:34 от Лорд Сняг

# 266
Аз като дете не гледах такива филми. Всъщност, гледах с Елизабет Тейлър, защото родителите ми го гледаха, но ми беше скучен и не съм търсила информация за персонажите.

# 267
Ееее, как изпуснала си сцената където Елизабет Тейлър се появява от килима пред пред Рекс Харисън - Цезар! Stuck Out Tongue Winking EyeРичард Бъртън играе Антоний. Доколкото знам двамата са партньори и в живота, имат няколко събирания и раздели и във филма за Цезар и Клеопатра и двамата играят себе си Р. Бъртън - Антоний, а Е.Тейлър - Клеопатра.
Повторение на филма съм  гледал в зората на моето детство, дълбоко ме развълнува с трагичната си история, но все пак всеки е различен

като дете обожвах уестърни и исторически филми. Смело сърце, го бях записал и непрестанно го въртях. после разбрах че бил исторически недостоверен. Вече на по-късни години на "Атила, вождът на хуните" съм плакал
Скрит текст:
като умря Хилдико

# 268
Между другото, в тази книжка за Красавицата и Звярът странностите изобилстват - един пример (за описание), който ми направи впечатление, (леко перифразирам, защото книгата не е с мен в момента) - "белите рози бяха толкова светли, че изпъкваха на фона на пресния сняг".
Има се предвид, че светят ли? Като лампи?
Трябва да проверя на колко е години тази дама, която е адаптирала сценария за роман. Ако е около 18, значи още не й се е очупил стила и тези неща са нещо нормално.

# 269
  • София
Нинив нямаше кой знае какво развитие, защото беше много силна и с характер. Такава си и остана. Тя ми беше един от най-обаятелните образи в поредицата. Ранд ме дразнеше, той не се отърва от динамика - събитията го въртяха и така и не придоби характер (обаче се справяше с всичко!), дори с жените не можеше да се определи сам. Кога започва филмът? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт