Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 205 945
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 1 185
Благодаря ,утре ще видя какво ще каже лекаря .По принцип пия у антикоаголан и имам външен ,а може би и вътрешен хемероид.Надявам се да ме успокои.
Дано всичко е наред. Пиши как е минало после.
задължително , благодаря

# 1 186
  • София
Здравейте! Пиша за първи път в тази тема.

Малко история. Със СРЧ съм от над 15 години. Навремето, след близо 2 години обикаляне по доктори и сериозно разбита психика от жестоките болки в корема, започнах прием на антидепресанти. СРЧ се повлия много добре от тях и затихна. През годините съм имал кризи, но рядко (1-2 пъти в годината) и краткотрайни и се овладяваха много бързо с пиене на иберогаст и пробиотици за около 2 седмици (плюс малко диета). През останалото време съм ядял всякаква храна и не съм се лишавал от нищо.

През 2020 изкарах ковид за първи път, доста тежко. 2-3 месеца след това започнаха кризи с корема - болки, спазми, подуване, редуване на запек с диария. Общо взето всеки месец имах по една такава криза, която за 10-ина дни овладявах с познатата ми схема - диета, иберогаст, пробиотици. И така до следващия месец.
След много изследвания и нищо неоткрито отидох пак при психиатър и ми изписа допълнително към АД (антидепресанта) и Левид - това е антипсихотик, но в малки дози има свойства на прокинетик - тоест нормализира перисталтиката при лениви черва. С него се оправих за пореден път и проблемите с корема спряха.

През август 2022 изкарах втори ковид, уж доста по-леко от първия, но две седмици след това ме тръшна на легло с жестока умора, слабост, прилошавания, психиатрични проблеми и какви ли не още. И естествено ми влоши корема отново.

И този път оправяне няма. Намерих си няколко (буквално 6-7) храни, които не ми пречат и близо година карах с тях без болки, подувания и т.н.
Само че от няколко седмици дори и с тази жестока диета всичко започна отначало. Само да кажа, че през цялата тази година съм пил пробиотици и ензими (Гастровал - растителни), защото без тях се влошавах.

Сега нищо не помага. Корема си ме боли от горе до долу, стомах, черва, отляво, отдясно, все тая.
Правих изследвания на фецес за хеликобактер, клостридиум, кандида, микробиология - наред са.
Правих и гастроскопия преди една седмица (плюс ехография, рентген) - малки ерозии в стомаха, които не били нещо страшно. Чакам още изследването от биопсията дали ще покаже хеликобактер.
Отказах колоноскопия, защото и без това съм в ужасно общо състояние, жестока хронична умора и какви ли не още проблеми и просто не бих издържал прочистващия ден...

Самостоятелно съм си пускал ПКК, ЩЖ, панкреас (липаза, амилаза), бъбреци, чернодробни - всичко е в норма. А аз не съм добре и това е.
Да кажа, че в момента се храня със следните храни, основно под формата на супи и манджи - картофи, ориз, пилешко, свинско, хляб и краставици (единственият зеленчук, който не ми влошава симптомите).
За глутенова непоносимост съм се тествал - не излиза нищо. Пробвал съм и за кратко да спра хляба, но разлика не виждам, а и с тази ограничена диета той ми е основният източник на калории в момента.

Има ли някой, при който след ковид да са се влошили така нещата с храносмилането и да е намерил някакво облекчение?

Направо съм се видял в чудо и не виждам изход от ситуацията. От лекари помощ няма, защото като видят изследванията и това, че пия АД и казват "на психична основа" и ме пращат на психиатър.

Някой знае ли нещо за MCAS - мастоцитна активация и дали тук има изследвания за нея? Направо е побъркващо как човек сам трябва да чете и да се образова за всичко и да ходи с готови решения при лекарите. А те едно си знаят от учебниците от 80-те години и си карат с тези знания... Направо нямам думи вече - лутам се в омагьосан кръг и не виждам нито решение, нито спасение, поне нещо симптоматично. Гастрото изписа ензими, комфортекс и дуспаталин, от които файда не виждам никаква (освен от ензимите, които и без това си пия, че без тях става по-зле).

Благодаря, че ме изчетохте и се извинявам за дългия пост!

# 1 187
Кой АД приемате?

# 1 188
Здравейте! Пиша за първи път в тази тема.

Малко история. Със СРЧ съм от над 15 години. Навремето, след близо 2 години обикаляне по доктори и сериозно разбита психика от жестоките болки в корема, започнах прием на антидепресанти. СРЧ се повлия много добре от тях и затихна. През годините съм имал кризи, но рядко (1-2 пъти в годината) и краткотрайни и се овладяваха много бързо с пиене на иберогаст и пробиотици за около 2 седмици (плюс малко диета). През останалото време съм ядял всякаква храна и не съм се лишавал от нищо.

През 2020 изкарах ковид за първи път, доста тежко. 2-3 месеца след това започнаха кризи с корема - болки, спазми, подуване, редуване на запек с диария. Общо взето всеки месец имах по една такава криза, която за 10-ина дни овладявах с познатата ми схема - диета, иберогаст, пробиотици. И така до следващия месец.
След много изследвания и нищо неоткрито отидох пак при психиатър и ми изписа допълнително към АД (антидепресанта) и Левид - това е антипсихотик, но в малки дози има свойства на прокинетик - тоест нормализира перисталтиката при лениви черва. С него се оправих за пореден път и проблемите с корема спряха.

През август 2022 изкарах втори ковид, уж доста по-леко от първия, но две седмици след това ме тръшна на легло с жестока умора, слабост, прилошавания, психиатрични проблеми и какви ли не още. И естествено ми влоши корема отново.

И този път оправяне няма. Намерих си няколко (буквално 6-7) храни, които не ми пречат и близо година карах с тях без болки, подувания и т.н.
Само че от няколко седмици дори и с тази жестока диета всичко започна отначало. Само да кажа, че през цялата тази година съм пил пробиотици и ензими (Гастровал - растителни), защото без тях се влошавах.

Сега нищо не помага. Корема си ме боли от горе до долу, стомах, черва, отляво, отдясно, все тая.
Правих изследвания на фецес за хеликобактер, клостридиум, кандида, микробиология - наред са.
Правих и гастроскопия преди една седмица (плюс ехография, рентген) - малки ерозии в стомаха, които не били нещо страшно. Чакам още изследването от биопсията дали ще покаже хеликобактер.
Отказах колоноскопия, защото и без това съм в ужасно общо състояние, жестока хронична умора и какви ли не още проблеми и просто не бих издържал прочистващия ден...

Самостоятелно съм си пускал ПКК, ЩЖ, панкреас (липаза, амилаза), бъбреци, чернодробни - всичко е в норма. А аз не съм добре и това е.
Да кажа, че в момента се храня със следните храни, основно под формата на супи и манджи - картофи, ориз, пилешко, свинско, хляб и краставици (единственият зеленчук, който не ми влошава симптомите).
За глутенова непоносимост съм се тествал - не излиза нищо. Пробвал съм и за кратко да спра хляба, но разлика не виждам, а и с тази ограничена диета той ми е основният източник на калории в момента.

Има ли някой, при който след ковид да са се влошили така нещата с храносмилането и да е намерил някакво облекчение?

Направо съм се видял в чудо и не виждам изход от ситуацията. От лекари помощ няма, защото като видят изследванията и това, че пия АД и казват "на психична основа" и ме пращат на психиатър.

Някой знае ли нещо за MCAS - мастоцитна активация и дали тук има изследвания за нея? Направо е побъркващо как човек сам трябва да чете и да се образова за всичко и да ходи с готови решения при лекарите. А те едно си знаят от учебниците от 80-те години и си карат с тези знания... Направо нямам думи вече - лутам се в омагьосан кръг и не виждам нито решение, нито спасение, поне нещо симптоматично. Гастрото изписа ензими, комфортекс и дуспаталин, от които файда не виждам никаква (освен от ензимите, които и без това си пия, че без тях става по-зле).

Благодаря, че ме изчетохте и се извинявам за дългия пост!

Ох, да сте жив и здрав, че се включвате в тази тема!
Ако разбирам правилно сте мъж.
Аз съм жена и също от 15 години съм със СРДЧ. При мен се случи почти същото.
10 години бях всяка сутрин с разстройство по 2-3 пъти, но без болки. След безкрайно много лекарства, които смених, изведнъж ми мина и цяла година ходих абсолютно нормално по голяма нужда.
През есента на 2020 г изкарах ковид и всичките ми усилия отидоха на кино. Започна отвратителен запек, който се редува с разстройство, появиха се и болки, които ме мъчат буквално непрекъснато. Будя се сутрин още в 5.30, боли ме и през деня и никакви диети не помагат. В момента сега пиша и съм с болки. Спазмомена отдавна съм го зарязала и без това не минава от него, от нищо не минава.
Диетата ми е почти като при вас, ям съвсем малко храни, защото започва да боли буквално от всичко, понякога ме боли след като съм пила вода.
Правила съм и аз всевъзможни изследвания на коремните органи, окултни кръвоизливи, калпротектин и всичко е отрицателно. Имам обаче автоимунно чернодробно заболяване, следствие на което черния ми дроб е в лошо състояние, а жлъчката ми е пълна с камъни.
Не съм пила антидепресанти, но много мислих по тази възможност, защото съм чувала за това, че АД помагали....Май е само временно  итова чудо...

ПП Имате ли друго гастро заболяване, освен СРДЧ? Питам, защото моите лекари ми обясняват ,че всичките ми проблеми идват от автоимунното заболяване на черния дроб, което се мъча да овладея от 15 години. Обяснението е: ще се излекуваш от тези оплаквания, когато излекуваш черния дроб, а засега това е невъзможно. Автоимунното е нелечимо.

В сряда съм за пореден контролен преглед при гастро и съм си приготвила цял списък с предложения относно овладяването на този ужесен проблем с дебелото черво. Също като Вас сама взимам решения как да се лекувам и то не само болките в корема, ами и за черния дроб, което е направо скандално.

ППП. Сетих се и друго да Ви питам: проверихте ли се за херния, защото аз съм с такава, най-вероятно от запека. Само това ми липсваше!

# 1 189
  • София
Приемам два в момента - основният е Онелар (дулоксетин) и още един за сън - Тритико, че получих и инсомния от ковида.

Ън, и Вие ли сте така? Искрено съжалявам! Дано мине и да се оправим до някаква поносима степен Hug
Мъж съм, да.
Това е някакъв кошмар. Потресаващо е просто. Аз не знам колко още ще мога да издържа с тази ограничена диета. Повръща ми се вече от пилешка супа и картофи, а от всичко друго се влошавам много - започва от корема и цялостно започвам да се чувствам като пред умирачка Sad

При мен навремето се отключи след един доста стресов период и след това тежък грип и прием на два антибиотика. Както казах, като започнах да пия АД (две години се дърпах, но се влоших ужасно, почти не можех да ям нищо), нещата се успокоиха и с години нямах проблеми, докато не дойде шибаният ковид.
Сега нито АД, нито нещо друго от стандартните, дето изписват гастро, не ми влияе.

Затова питах за мастоцитна активация дали някой знае нещо (MCAS). Следя международни групи за дълъг ковид във фейса и се оказва, че много голям процент от хората с дълъг ковид развиват тази мастоцитна активация. Но нито знам при нас дали се изследва, как се изследва... Иначе се лекува с антихистамини - Н1 и Н2 блокери - примерно фамотидин (той освен, че намалява отделянето на киселина в стомаха, има и по-обща функция - отделянето на хистамин от Н2 рецепторите) и зиртек, кетотифен, атаракс, цетиризин (Н1 блокери).
На път съм на своя глава да започна да пия такива, да видя дали ще има някакво подобрение...

Иначе нямам автоимунни (открити) засега - пускал съм общи изследвания - АНА профил, засега отрицателни.
Херния имам ингвинална, но сякаш не ми прави проблеми, не усещам да е от нея нещо. За хиатална не съм проверявал.

Имам някакъв гастрит неуточнен, ама чак такива проблеми да създава, не знам, поне досега толкова зле не е било.
Иначе работната диагноза на гастрото последно е холецистит (възпаление на жлъчката), но според това, което предписа, по-скоро мисли за СРЧ, според мен. Ще видя какво е писала, като взема епикризата.

Наистина съжалявам, че и Вие минавате през това. Направо нямам думи да опиша колко е зле положението.

Иначе на черния дроб имам гигантски хемангиом (гледан на скенер) - 10х12см. Понякога си мисля да не е нещо друго, ама според лекарите за толкова години все щеше да се разбере, ако е нещо по-страшно.

Вие ако не сте пили антидепресанти, може да им дадете шанс. Според мен има голям шанс да се подобрят нещата, особено при човек, който не е пил досега. Макар че, с този ковид вече нищо не е сигурно. Щом и на мен вече не ми помагат... Не знам какво да кажа.

Интересно, че при мен преди изхождането винаги е било редовно, дори и в моменти на силни болки. Имало е диария понякога, но рядко. А сега съм абсолютно нередовно изхождане, запек, а когато ми се раздразни корема, с диария с много силни спазми и болки и после пак запек. Дори спазмалгон не ми помага. С лениви черва съм и по принцип трябва да избягвам спазмолитиците, но напоследък ми се налага. Няма особена полза. Е, може би малко, но болките си ги има.

Чета много, търся информация навсякъде (след втория ковид не работя, защото съм напълно неспособен и имам много време поне да го запълвам с нещо) и нищо и нищо. Направо задънена улица.

# 1 190
Приемам два в момента - основният е Онелар (дулоксетин) и още един за сън - Тритико, че получих и инсомния от ковида.

Ън, и Вие ли сте така? Искрено съжалявам! Дано мине и да се оправим до някаква поносима степен Hug
Мъж съм, да.
Това е някакъв кошмар. Потресаващо е просто. Аз не знам колко още ще мога да издържа с тази ограничена диета. Повръща ми се вече от пилешка супа и картофи, а от всичко друго се влошавам много - започва от корема и цялостно започвам да се чувствам като пред умирачка Sad

При мен навремето се отключи след един доста стресов период и след това тежък грип и прием на два антибиотика. Както казах, като започнах да пия АД (две години се дърпах, но се влоших ужасно, почти не можех да ям нищо), нещата се успокоиха и с години нямах проблеми, докато не дойде шибаният ковид.
Сега нито АД, нито нещо друго от стандартните, дето изписват гастро, не ми влияе.

Затова питах за мастоцитна активация дали някой знае нещо (MCAS). Следя международни групи за дълъг ковид във фейса и се оказва, че много голям процент от хората с дълъг ковид развиват тази мастоцитна активация. Но нито знам при нас дали се изследва, как се изследва... Иначе се лекува с антихистамини - Н1 и Н2 блокери - примерно фамотидин (той освен, че намалява отделянето на киселина в стомаха, има и по-обща функция - отделянето на хистамин от Н2 рецепторите) и зиртек, кетотифен, атаракс, цетиризин (Н1 блокери).
На път съм на своя глава да започна да пия такива, да видя дали ще има някакво подобрение...

Иначе нямам автоимунни (открити) засега - пускал съм общи изследвания - АНА профил, засега отрицателни.
Херния имам ингвинална, но сякаш не ми прави проблеми, не усещам да е от нея нещо. За хиатална не съм проверявал.

Имам някакъв гастрит неуточнен, ама чак такива проблеми да създава, не знам, поне досега толкова зле не е било.
Иначе работната диагноза на гастрото последно е холецистит (възпаление на жлъчката), но според това, което предписа, по-скоро мисли за СРЧ, според мен. Ще видя какво е писала, като взема епикризата.

Наистина съжалявам, че и Вие минавате през това. Направо нямам думи да опиша колко е зле положението.

Иначе на черния дроб имам гигантски хемангиом (гледан на скенер) - 10х12см. Понякога си мисля да не е нещо друго, ама според лекарите за толкова години все щеше да се разбере, ако е нещо по-страшно.

Вие ако не сте пили антидепресанти, може да им дадете шанс. Според мен има голям шанс да се подобрят нещата, особено при човек, който не е пил досега. Макар че, с този ковид вече нищо не е сигурно. Щом и на мен вече не ми помагат... Не знам какво да кажа.

Интересно, че при мен преди изхождането винаги е било редовно, дори и в моменти на силни болки. Имало е диария понякога, но рядко. А сега съм абсолютно нередовно изхождане, запек, а когато ми се раздразни корема, с диария с много силни спазми и болки и после пак запек. Дори спазмалгон не ми помага. С лениви черва съм и по принцип трябва да избягвам спазмолитиците, но напоследък ми се налага. Няма особена полза. Е, може би малко, но болките си ги има.

Чета много, търся информация навсякъде (след втория ковид не работя, защото съм напълно неспособен и имам много време поне да го запълвам с нещо) и нищо и нищо. Направо задънена улица.

Точно така е и при мен, както пишете в болднатото - запек, после червото се раздразва, започва диария със силни болки и спазми. Като премине кризата,  пак запек....и нищо не помага, просто изчаквам да стане поносимо.
Много интересни неща пишете иначе. Холецистит имам и аз, няма как да е иначе, автоимунното ми е на билиарната система, цироза на жлъчните пътища,  тоест те са разрушени от имунната система. Болен ми е черния дроб съответно, пишете, че имате там хемангиом и Вие. Какво са казвали за отстраняването му? Като че ли лекарите ми ще излязат прави, ако има някакъв проблем в черния дроб и жлъчката, започват проблеми и с дебелото черво.
Викат, че колита не се влошавал. Глупости! Влошава се и още как, в момента е ужас и при мен. Особено последните 2 месеца, защото в края на септември изкарах ковид за 3-ти път. Тая гадост ме лови много лесно, карам леко досега, но после става някакъв ад. Питах лекарите, викат, че не можело от ковид да се влошавам така, а ето че и Вие пишете същото......
Нищо не съм чувала за мастоцитна активация, допускам, че и гастрото не е. Отскоро съм при нова лекарка, че предишната се пенсионира, а тази скоро е завършила и още нищо не знае...ужас просто!
Аз съм с пъпна херния, за която не знаех, ново 20 ми е....
Отказах наскоро колоноскопия по същите причини като Вас, не мога да преживея деня на прочистването, аз вода пия съвсем малко, сол не ям от 15 години, така че няма начин....
Начинът на хранене при мен е същия, но от 15 години заради автоимунното. Имала съм крайно тежки моменти. Организмът ми отказваше  храната, която можех да ям, повдигаше ми се само като видя пилешкото и картофите, а бях гладна и плачех, защото няма какво да ям. Постепенно разхлабих диетата, за да оцелея, но пък боли от дебелото черво.
Ще питам гастрото в сряда за тази мастоцитна активация, да видим какво ще каже....

# 1 191
  • София
Съжалявам за автоимунното, най-вероятно и то има принос Sad Пиете ли някакви имуносупресори за него?
Аз бях и на имунолог. Оказа се, че имунната ми система е силно потисната, от ковида имам активация на всички херпесни вируси, включително и епщайн-бар, с високи антитела. Даде ми имуностимуланти, които се мъча някак си да пия, но и те дразнят корема и направо съм в чудо.

Вие каква храна приемате в момента? Направо не знам какво да правя с храната. Доскоро си позволявах и малко сирене (само един вид не ми дразнеше), сега и него не мога. Никакви млечни не ми понасят вече.
И аз си мечтая за дюнер, пица, пържени кюфтета, пържоли. Искам да се храня нормално. Явно не е писано...

Иначе лекарите абсолютно не са запознати, че даже съществува такова нещо като дълъг ковид. Сигурно ще минат 10-20 години, преди да го признаят като заболяване. Поне да можеха да се образоват малко и да знаят какво да гледат, като им дойде човек със 100 симптома, а не да вдигат рамене и да пращат на психиатър.
Аз много се пазя да не го хвана пак, че имам чувството, че няма да оживея вече... Ама то като никой наоколо не се пази, не знам докога ще имам късмет. Хората си живеят живота, моят приключи преди година. На легло, без сили, мозъчна мъгла, прилошавания, какво ли не. Цяла палитра са симптомите. И това с корема е като капак на всичко.

# 1 192
За всички, които се измъчват със СРЧ и не успяват да намерят решение на симптомите, се препоръчва следните две неща:

1. Диета FodMap.
2. Ниска доза Амитриптолин
-- 1х 12.5мг за първите 4 седмици и плавно увеличение при нужда след този срок. Прием: вечер преди лягане.

# 1 193
Диетата FodMap. така или иначе я прилагам от 15 години, но не бих казала, че дава резултати, даже не знаех, че така се казва...
Иначе аз имам своя диета, която е различна за времето, когато имам разстройство и много ме боли и когато съм със запек, но без болки или незначителни понякога.

Когато ме заболи и получа разстройство, поне половин ден не ям нищо, пия само минерална вода, от обикновена ме боли. Когато започна да ям, то е само пюре от картофи и моркови, добре узрял банан, който правя също на пюре и сухар, в никакъв случай не го заменям с препечен хляб. Взимам само от турските чичи бебе, тези на елит не струват. Пия само минерална вода и естествено пробиотици, както и и обезболяващи, ако не търпя болката. За стягане на стомаха след няколко дни започвам с печен картоф и содена питка.

Когато разстройството спре, обикновено след 1-2 седмици и болката затихва, трябва да си възстановя организма, защото съвсем  е отпаднал. Купувам това https://apteka.framar.bg/30019682/%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83 … -200-%D0%BC%D0%BB
Това е медицинска храна, съдържа всички необходими хранителни вещества. Взимам по 2-3 бутилчета, те са около 7 лв и различни вкусове. Пие се по малко,  но начесто. Аз обикновено го държа на компютъра до мен, защото работя и ми е удобно  да отпивам от време на време. По 2 на ден стигат. Заедно с това започвам захранване, което е обикновено с бебешки пюрета. Има всевъзможни неща, всичко е пюрирано и стомахът го приема лесно, а дебелото черво и черния дроб не се мъчат. Ако не е на пюре, боли. Купувам както зеленчукови, месни, така и плодови. Също и бебешки каши, не ме боли от тях. Смешно е, но като няма накъде, всичко се пробва.

Нормалната храна в момента за мен е всичко, което може да се сготви с пилешко и телешко - месо и кайма - картофи, ориз, зеленчуци. Киселото мляко не ми понася, но установих, че плодовите млека стават и ям такива.  Варени айца ям дори по време на кризите, но само белтък. Също мляко с грис, бисквитена торта.  Краставиците винаги ги приемам добре, домати само ако са белени и по-меки, но ям рядко. Тиквички също ям, не ме боли от тях, готвя ги по няколко начина. Чушки ям само печени, и само когато съм съвсем добре, иначе не може. Сиренето  - само краве и го обезсолявам, като го слагам в топла вода за половин час, после измивам със студена. Ям по малко, обикновено заедно с картофи -  варени или печени. Когато боли, хапвам нещо сладко съвсем малко, тушира болката, например един шоколадов бонбон. Изключение правя когато имам разстройство. Козуначените кифли са ми любима закуска, защото не ме боли никога от тях. Ям и филийка с крема сирене или извара, но винаги по малко.

# 1 194
  • София
Еньо, потърси групи във ФБ за histamone intolerance + MCAS. Не мисля, че е толкова елементарно да взимаш антихистамини. А и тестове май няма.

Казваш, че си с някакъв гастрит, и аз съм с някакъв-никакъв гастрит, но той ми разказва играта. Не ми влошава СРЧ, но влияе нагоре към главата - замайване, замъглено виждане, запушване на ушите. Пълна мистерия е, защо като получа безболезнено подуване на стомаха, ми се запушват ушите.
При мен всичко започна след антибиотик Аугментин преди 4 години. После пих и още 3 антибиотика. Ковид 3 пъти карах, но от леките варианти, не съм лекувала с нищо освен НСПВС.

Диетите и те са нож с две остриета - уж помагат, но дългосрочно май не. Аз лично заглеждам веганството, но от новия вариант - WFPB - Whole food plant based. Твърдят, че вкарват тялото в баланс и така лекуват всякакви метаболитни и функционални състояния, каквото е и СРЧ.

Важен фактор е и така наречената health anxiety, т.е притесняваш се за здравето си. Например ставаш сутрин и започваш да си мислиш какво ще ядеш и как ще ти стане зле, и как няма да можеш да направиш нещо или да отидеш някъде. Това влияе на храносмилателния процес и става като самоосъществяващо се пророчество - организмът се занимава със стресовите сигнали и не отделя нужните ресурси, за да смели и обработи храната. Несмляната храна става жертва на бактериите, които така или иначе са в дисбаланс, и цикълът се затваря.

Това, което пише sleek, е много модерен и успешен подход за лечение на стомашно-чревни функционални заболявания, но не е за Еньо, защото той вече пие АД.
Някои взимат СВД (канабидиол), но трябва много четене и пробване. То е по-безобидно от АД, но доста по-скъпо.

# 1 195
  • София
Благодаря ви за отговорите, момичета!

Аз ако можех да ям позволените неща във fodmap диетата, щях банкет да вдигна. От малкото неща, които ям сега, само хляба е в забранения списък.

Ън, благодаря за изчерпателния отговор! Скоро не се бях сещал за бебешките пюрета. Май ще се наложи, поне ще дадат малко разнообразие и хранителни вещества. Също и тази течност. Свободно ли я взимаш от аптеката? Пише, че е с рецепта и под лекарски контрол...
Да, печени чушки също мога, когато не съм в криза. Сирене само Дунавия, никакво друго не ми понася. Кисело мляко не мога, прясно пък съвсем. Някаква лактозна непоносимост ли е, не знам.
Яйца отдавна не съм опитвал. Само в застройката на супите, де. Трябва да пробвам. Жълтъкът не ти ли дразни, образува газове?
А пиеш ли храносмилателни ензими и пробиотици?

Silver cloud, изчетох доста за хистаминовата нетолерантност и MCAS. Общо взето подходът е fodmap + Н1 и Н2 блокери. На мен фамотидин не ми действа добре (Н2 блокер), защото съвсем ми блокира киселината в стомаха, а аз май съм с ниска. Сега започнах Н1 блокер (зиртек) и ще изкарам поне няколко седмици, да видя дали ще има резултат.
Иначе тези симптоми, които описваш, и аз ги имам, но ги свързвам с ковида, а не със стомаха - замайване, напрежение в главата и очите, влошено зрение. Мозъчната мъгла си е постоянна след последния ковид. Анхедонията също. Неспособност да почувстваш каквато и да е положителна емоция. Много е зле. И АД не помагат.
Веганството, според мен, е за хора със здрави стомаси. Суровите зеленчуци са много дразнещи за стомаха и червата. А и трябва да се засили приема на бобови, за да се балансира недостига на животински продукти. Също и вит. Б12 трябва да се суплементира при тези диети.
Health anxiety си имам, знам за него, но... просто не знам какво да правя. Преди поне можех да излизам, да спортувам нещо и да се разсейвам. Сега с тази смазваща хронична умора (даже си мисля, че при мен е СХУ - синдром на хроничната умора, защото той си върви още с букет от над 30 симптома, включително психични и проблеми с ГИТ) само лежа. Една разходка може да ме скапе и да се влоша цялостно. Като ходя по лекари, се мобилизирам, после рухвам и ми трябват дни да се върна на предишния baseline.

# 1 196
Благодаря ви за отговорите, момичета!

Аз ако можех да ям позволените неща във fodmap диетата, щях банкет да вдигна. От малкото неща, които ям сега, само хляба е в забранения списък.

Ън, благодаря за изчерпателния отговор! Скоро не се бях сещал за бебешките пюрета. Май ще се наложи, поне ще дадат малко разнообразие и хранителни вещества. Също и тази течност. Свободно ли я взимаш от аптеката? Пише, че е с рецепта и под лекарски контрол...
Да, печени чушки също мога, когато не съм в криза. Сирене само Дунавия, никакво друго не ми понася. Кисело мляко не мога, прясно пък съвсем. Някаква лактозна непоносимост ли е, не знам.
Яйца отдавна не съм опитвал. Само в застройката на супите, де. Трябва да пробвам. Жълтъкът не ти ли дразни, образува газове?
А пиеш ли храносмилателни ензими и пробиотици?

Silver cloud, изчетох доста за хистаминовата нетолерантност и MCAS. Общо взето подходът е fodmap + Н1 и Н2 блокери. На мен фамотидин не ми действа добре (Н2 блокер), защото съвсем ми блокира киселината в стомаха, а аз май съм с ниска. Сега започнах Н1 блокер (зиртек) и ще изкарам поне няколко седмици, да видя дали ще има резултат.
Иначе тези симптоми, които описваш, и аз ги имам, но ги свързвам с ковида, а не със стомаха - замайване, напрежение в главата и очите, влошено зрение. Мозъчната мъгла си е постоянна след последния ковид. Анхедонията също. Неспособност да почувстваш каквато и да е положителна емоция. Много е зле. И АД не помагат.
Веганството, според мен, е за хора със здрави стомаси. Суровите зеленчуци са много дразнещи за стомаха и червата. А и трябва да се засили приема на бобови, за да се балансира недостига на животински продукти. Също и вит. Б12 трябва да се суплементира при тези диети.
Health anxiety си имам, знам за него, но... просто не знам какво да правя. Преди поне можех да излизам, да спортувам нещо и да се разсейвам. Сега с тази смазваща хронична умора (даже си мисля, че при мен е СХУ - синдром на хроничната умора, защото той си върви още с букет от над 30 симптома, включително психични и проблеми с ГИТ) само лежа. Една разходка може да ме скапе и да се влоша цялостно. Като ходя по лекари, се мобилизирам, после рухвам и ми трябват дни да се върна на предишния baseline.

Фризубина го купувам абсолютно свободно от аптеката, никога не са ми искали рецепта. Аз пия по 2 бутилчета на ден, 40 кг с дрехите тежа. Иначе за по-едри хора дозата е до 4 на ден.
Жълтъци не ям заради черния дроб, ям само белтъка на яйцата.
Храносмилателни ензими ще искам в сряда от гастрото, че трябва всичко да е съвместимо с имуносупресора. Колкото и странно да е, дори витамини не мога да пия свободно, все питам.

# 1 197
Здравейте,днес след цяла седмица бодежи в ляво и кашави изпражнения,пуснах изследвания за кръв в изпражненията.Положителен.В неделя съм на гастро -Александър Маринов.Да се шашкам ли? Мнения за него
Аз бях преди няколко месеца при него и мнението ми е доста положително. Внимателен и отзивчив. Довери му се.
бях при доктора за него каза ,че няма нищо онкологично ,но ще направим колноскопия на 16,сега обаче пак съм във филм .Как да различавам симптоми от раздразнено дебело черво и нещо по лошо., изпръхненията са кашави пак но като излизат са тънки като молив

# 1 198
  • София
По повод на горния коментар, в някои държави хората минават всякакви тестове и сканове и чак тогава им се поставя диагноза СРЧ. А уж там здравеопазването било лошо, скъпо и не-знам-си-какво. Тук само се гадае и най-често пациентът си поставя сам диагнозата.

Еньо, ако имаш хистаминова нетолерантност, диетата е low histamine, а не low fodmap. Например пелешкото и хлябът от диетата ти са високо хистаминови. И всяка престояла храна също се превръща във високохистаминова. Освен това има и храни, които стимулират отделянето на хистамин. Не е много лесно да се спазва - общо взето само директно приготвена храна и то само от определени продукти.
Но ти не си сигурен, а като всеки страдащ без ясна диагноза, се хващаш за сламка за всичко. Много е вероятно да имаш SIBO (както и повечето със СРЧ). То и затова тестове няма, не са особено надеждни, има само един антибиотик, който сигурно го няма тук, а и лечението не е успешно.
Мога да ти препоръчам да пробваш elemenal diet:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-elemental-diet
Много е рестриктивна и се прави за кратко време, ще трябва да си почетеш, ако се решиш. Освен това е доста скъпа + това едва ли има тук от специалните прахчета. Но имам една рецепта за домашно приготвена смес:
https://www.siboinfo.com/uploads/5/4/8/4/5484269/homemade_elemen … _diet_options.pdf

Друго полезно е една книга:
https://www.amazon.com/Super-Gut-Four-Week-Reprogram-Microbiome- … ook/dp/B096RTDMXV
Правиш си едно мляко със специална закваска и авторът и много пациенти твърдят, че лекува SIBO.
Имам книгата в epub - ако искаш ще ти я пратя (английски).

Всичко е на проба-грешка, но истината е, че СРЧ е следствие от хиперсенситивност на ентеричната нервна система. Освен това е малко като яйцето и кокошката - дали нещо в червата е предизвикало късо съединение в нервната система или обратно, никой не знае. Но излекуването на едното, често води до излекуване на другото. Ако не изтеглим късата клечка ....

# 1 199
.Как да различавам симптоми от раздразнено дебело черво и нещо по лошо., изпръхненията са кашави пак но като излизат са тънки като молив

Като си направите количествен калпротектин тест, както ви бях писал по-рано, в т.ч. и туморни маркери САЕ и СА-19 9.
Ако ги имахте, докторът щеше да е доста по-наясно какво ви е положението.

Общи условия

Активация на акаунт