Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 206 571
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 1 995
  • София
Само показвам от какво ме е страх. Ако се влоша по някаква причина (примерно ми вкарат някоя вътреболнична инфекция - а те са резистентни на антибиотици и почти не се лекуват), ще ме пратят да си ходя и хич няма повече да ми обърнат внимание.

# 1 996
  • София
Не плашете излишно хората, защото така могат да се пропуснат сериозни проблеми! Просто предварително проучете къде да си направите изследването или пък по препоръки от близки.
Какво значи “не си им нужен”? Дано никога да не Ви се налага да видите как си отива човек от РДЧ, защото аз съм го виждала два пъти.
Скрит текст:
Свекърва ми почина само на 41г. Майка ми месец преди да почине беше на екскурзия в чужбина и всички мислехме, че е стабилизирана и добре. В последен стадии всичко се развива мълниеносно и удря по всички органи и с допълнителни инфекции.
Вътреболничните инфекции не идват от космоса и подлежат на антибиотично лечение. Нямам нито един познат който да е хванал такава инфекция след гастро или колоноскопия, така че това ако се случва, е изключително рядко и при хора с компроментирана имунна система.

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 01:42 от Skiorche

# 1 997
Ако разсъждаваш по този начин, има десетки варианти дори да не стигнеш до болницата. Подхлъзване, катастрофа, астероид летящ към земята.
 Затисни хипохондрията в някой шкаф, настрой се на вълната на успеха, извърви пътя, който никой не може да измине вместо теб, и накрая ела да ни се похвалиш тук, че всичко е минало благополучно!
Все пак всички сме оцелели, както личи, и в добро присъствие на духа.

# 1 998
Само показвам от какво ме е страх. Ако се влоша по някаква причина (примерно ми вкарат някоя вътреболнична инфекция - а те са резистентни на антибиотици и почти не се лекуват), ще ме пратят да си ходя и хич няма повече да ми обърнат внимание.
С основание се страхувате, мой познат го заразиха с хеликобактер, който преди изследване нямаше, а на друг му разраниха хранопровода, и въпреки интервенциите с нищо в последствие не им помогнаха, предписаха им ipp и антибиотици, нещо което може да го направят и бабите от пейката пред блока. За вътрешноболничните инфекции също сте права, сблъсквала съм се с кошмарни ситуации по време на престоите ми в болница. Има и неизнвазивни начини да се постави диагноза граничеща като точност с разните "скопии" - това го гледах в клипа на една Руска професорка, само от изследване на кръв и фекалии, но мисля че тук в БГ не става тоя номер. Вижте клипче как се прави ендоскопия в Бразилия 😁

# 1 999
На клипчето е гастроскопия. По същия начин я правят и в България. При мен беше комбинирано гастроскопия и колоноскопия, с лека венозна упойка (седация).

# 2 000
... това го гледах в клипа на една Руска професорка, ...

Ама, разбира се, къде другаде. Grinning

# 2 001
Здравейте,
Някой дали си е правил кръвен тест за непоносимост към храните?
Аз си направих за 283 храни и ми излезе непоносимост към всички млечни, глутен (умерено), пшеница , ръж, бадеми, кашу, кокосово мляко, пчелен мед и лепило за месо.
От 3 дни спазвам режим и ефекта е на лице.
Разбира се имам си оплаквания, но те се появяват предимно вечер.
В темата по-напред писах, че след 6 месеца ходене по лекари и лаборатории на 3тия път ми изолираха е.коли 2ра група. Пих 2 антибиотика,  след това пак ме изследваха и уж съм ги изтребила... но, за сметка на това от нелекуваната бактерия, червата са ми многооо зле. Установих и че пробиориците ми скъсват корема и червата от болки, спазми, газове и всичко за което се сетите...но това го установих и преси теста.
Та сега ям без глутен и без лактоза, замествам с каквото ми е позволено.
Ще се радвам някой да сподели, ако е правил такъв тип тест и дали е имало ефект.
Знам, че 1 година ще се лишавам от тези храни, защото червата трудно се възстановяват, особено след такава инфекция...
Благодаря за отзовалите се.

# 2 002
Правих такъв тест някога и всички лекари, на които го занесох, не признават резултатите. В това число гастроентеролог и имунолог/алерголог. Увреждането на червата доказано ли е някак - с изследване на фекална или кръвна проба за възпаление в тях, с признаци на малабсорбция или с образно изследване?

# 2 003
Здравейте,
Не, на този етап не мога да си позволя още 500лв за изследвания.
Ще ги направя след няколко месеца.
Иначе ми правиха туморни маркери, калпротектин и окултна кръв (всичко е наред) + CRP 0.6 от предната седмица.
Поздрави!

Правих такъв тест някога и всички лекари, на които го занесох, не признават резултатите. В това число гастроентеролог и имунолог/алерголог. Увреждането на червата доказано ли е някак - с изследване на фекална или кръвна проба за възпаление в тях, с признаци на малабсорбция или с образно изследване?

# 2 004
А поне разбрахте ли какви други изследвания могат да докажат непоносимост и пропускливи черва? Кое е 500лв (или само предполагате, че ще е така)? По принцип точно калпротектин и CRP гледат. Малабсорбцията се хваща с ПКК. Чак тогава се правят ендоскопия и т. н.
Аз бях готова на още някое изследване, но дори не ми казаха кое е алтернатива на тези за IgG (предполагам, че такова е правено), щом това не се признава.

# 2 005
Здравейте,
Моля за малко съдействие понеже съм при лекар чак другата седмица. Днеска след обяд получих пулсираща болка в горната дясна част на корема, под ребрата. Сега след вечеря отново. Гледан съм на ехограф преди и съм с прегъната жлъчка. Имам и гастроскопия от март с гастрит и рефлукс. След 8 месеца диета нямам вече болки от гастрита. След отрицателен калпротектин и направен скенер с контраст от лятото излезе единствено СРДЧ. Дали може да са от него тези болки? Благодаря предварително!

# 2 006
  • София
СРЧ в горната част на храносмилателния тракт се нарича Функционална диспепсия. След гастрита нервите от ентеричната нервна система са останали чувствителни и реагират пресилено на слаби стимули, изпращат аларми до мозъка, а той от своя страна реагира с болка, спазъм, отделяне на киселина и кой знае още колко други неща могат да му хрумнат, мозък е все пак. Понякога и мускулите в корема се включват, за да стане по-весело и да затрудни диагнозата и лечението.
Изчакай си спокойно прегледа при лекаря, вземи антиацид, дишай дълбоко, не се паникьосвай. Махни храните, които може да те дразнят евентуално.

# 2 007
  • На планетата земя
Докторите тези кръвни тестове за непоносимости ги отричат. Например д-р Стефан Митев във фейсбук често пише публикации и според него са пълна глупост тези тестове и също не препоръчва пълно отказване от глутена, дори го смята за вредно, освен ако човек няма доказана глутенова ентеропатия, което е болест на тънките черва. Разбира се всеки може да вярва на когото си поиска, но дали пък няма някой да си докара дефицит на хранителни вещества ако спазва показанията на тези тестове. Аз исках да си направя за лактоза, защото подозирам, че имам непоносимост, гастроентеролога ми каза дихателен тест, не кръвен и така и намерих лаборатория, която да прави такъв тест във Варна, та си я карам на проба-грешка.

# 2 008
  • София
Аз нямам глутенова непоносимост, но от 5 години не консумирам глутен и се чувствам в пъти по-добре от преди:
1. Изчезна постоянното подуване, тежест и спазми в корема, които при мен водеха до чести (2-3 пъти в годината) блокажи на червата и финиширане в болница на системи.
2. Изчезна хроничната умора
2. Понижиха се ТАТ и МАТ антитела и влязоха в референтни граници.
Предполагам, че не при всеки действа, но аз съм доволна от този хр. режим.
А какво значи “не препоръчва пълно отказване от глутена”?  Веднъж в седмицата да изядеш една филия я хляб ли?

# 2 009
  • На планетата земя
Можете да четете на страницата му. Изобщо не препоръчва безглутенова диета, но щом вие се чувствате добре спазвайте си я.

Общи условия

Активация на акаунт