Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 206 548
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 2 010
Всеки избира какъв хранителен режим да следва. Тенденциите постоянно се менят, а и лекарите препоръчват различни неща.
Все пак, досега не съм чувала за човек, при когото безглутеновата диета да е довела до негативни последствия.

А Лактозна непоносимост може да се докаже и с генетичен тест. Дихателният също е опция, да, но генетичният си е абсолютно точен - мисля, че всички се сещаме защо, опирайки се на логиката.

# 2 011
Аз имах някакви ползи от безглутеновата диета. Не беше за кратко. Доста време изкарах в ограничения, но да кажем, че не изпадах в крайности да чета по етикети кое може да съдържа глутен.
Имам предвид ония случаи, в които пишат на наденицата, примерно, че не съдържа глутен 😁
Поду ми се червото в илео цекума. Ама се поду и изпъкна като яйце. Писала съм тук назад в годините за случая. Не знам кой ми писа на ЛЛ със сходен случай.
Освен че месеци се лекувах и обиколих освен гастроентеролог и коремен хируг и други доктори, то започнах да ям само печен хляб и знаете там, още някои храни, които не дразнят.
Та приключих с ВМХ храненето и безглутеновите диети.
Да, помагаше. Най-вече нямах газове. Това беше най-големият бонус.
Не се и подуваше корема. Отслабнах. Толкова. С автоимунно заболяване съм и аз. Антителата си ми спадат и се повишават и без безглутенова диета. Само с основните хапчета. Не ме спря липсата на глутен да направя и рецидив на заболяването, а възлагах големи надежди, че щом съм променила хранене, движение, отслабнала съм, значи ще си помогна и за болестта.
Относително е. Но, да, чела съм, че на доста хора с Хашимото липсата на глутен повлиява добре. Въпросът е докога. И дали все пак не е редно в един момент да се "захранят" и постепенно да преборят непоносимостта.

Преди доста години при една невроложка-хомеопат пак бях правила това със спиране на глутен, млечни, яйца и след 2 месеца въвеждах. Тогава не се говореше за глутенова непоносимост. Имах чревни проблеми вследствие фрактура на таза и смъквания, неуточнен колит. Имах и гастрит от 12 годишна, който 20 г не се беше обаждал. Та тя ме накара да правя този домашен тест. Нямах реакции при включване на храни. Единствено къркорене от мляко. Не беше непоносимост. Да кажем, че е имало полезни бактерии в млякото и са се задействали. Еднократно беше.
Изключването на която и да е група храни води до някакво временно подобрение и понижаване на тегло. После не се знае. Според индивидуалния случай. Всеки си има някакви си непоносимости, заболявания и т. н.

# 2 012
  • София
Да, забравих да включа към “+”-овете и трайното понижаване на теглото. При мен с 6 кг. Но заедно с глутена спрях и вс. продукти от краве мляко, както и захарта. Може би комбинацията от елиминирането тези 3 групи храни ми се отрази положително. Не съм крайна, но глутенът изобщо не ми липсва. Замествам тестените изделия с безглутенови такива. Може би ще се “престраша” да включа лимец скоро.
Моите проблеми с червата винаги се развиваха много драматично и се стигаше до пред операционната почти. Та за мен този режим работи,  интересно ще ми е да прочета защо се определя като вреден от гореспоменатия доктор.
Междудругото приготвянето на хляб с квас, в голяма степен разгражда глутена и го прави доста по-щадящ за червата.
Merelenda, какво имаш предвид под рецидив на заболяването (за Хашимотото)?  Паднали са хормоните ли?

# 2 013
С Базедова болест съм. Повишиха се хормоните.

# 2 014
При мен всички изследвания за глутеново или каквото и да е увреждане на червата са отрицателни. Автоимунни нямам. Преди 5 години започна постоянно (ежедневно) подуване на корема и газове. Не беше от газообразуващи храни. Доста по-късно случайно установих, че 2-3 седмици безглутенова диета (трябва да е и без "следи") тези симптоми почти изчезват. Заради паралелно възникнал хормонален проблем (ниски естроген и/или прогестерон) не спрях глутена, но правех тези "почивки" от 2-3 седмици. Въпреки това, според лекарите причината не е свързана с глутена. И аз все си мислех, че може и хормоните и фазите на месечния цикъл да влияят, но сега съм бременна и хормоналните нива са други и са по-стабилни, но реакциите на червата към наличието и липсата на глутен са същите. Нямам обяснение, а ми е нужно.

# 2 015
Късметлийки сте вие, щом при спиране приема на глутен, регистрирате понижаване на газовете. При мен я няма тази благинка, за жалост. Sad
И глутен, и лактоза да спра едновременно, при това - за дълги периоди от време (в някои случаи - месеци), газове си имам с нормален интензитет, няма никаква редукция.
Виж, ако мина изцяло на протеинова диета (т.нар. "Carnivore Diet"), тогава - да, започвам да ги отделям в пъти по-рядко от обичайното. Ама не мога само месо да рупам денонощно. Flushed

Иначе, тоя проблем с подуването и излишните газове ми е от около 10 г. насам. Не знам дали е резултат от развитието на някакво заболяване.
Като значително по-млада, не си спомням да съм имала чак толкова много.

Ох, извинете, че обсъждам подобни неща, ама такава е темата, все пак. Simple Smile

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 13:02 от Гърне без похлупак

# 2 016
Но при мен спирането на глутена го свързват като една от причините за ниските естроген и прогестерон. Ако докажа, че ми вреди - ще се наложи да се търси друго "лечение".
Гърне, а с low-FODMAP диета?

# 2 017
  • София
Lili, аз те съветвам да се разровиш из научни източници из нета (на английски или друг език) и да видиш дали някъде се споменава за връзката безглутенова диета / нисък естроген и прогестерон. Когато лекарите нямат обяснение за нещо, което е от тяхната компетентност, най-лесно е да обвинят глутена, захарта, месото или каквото различно им кажеш, че предприемаш в хранителния си режим. Елиминирането на глутен не е отказване от въглехидрати или от зърнени храни - можеш да ядеш овес, просо, киноа, царевица, ориз, картофи, елда, нахут и т.н.
Стана ми интересно за опасностите от спирането на глутена и се разрових из постовете за споменатия гастроентеролог. Истината е, че има доста полезни постове.
Но има и такива, които не са научно обосновани - ето какво е публикувал в последния си пост по темата “глутен”:
Скрит текст:
За килограмите споменах вече, констипация предизвикват точно белият хляб и тестените изделия, а последната точка от “опасностите” няма да я коментирам.

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 21:43 от Skiorche

# 2 018
Здравейте! Имаше една потребителка, мисля, че беше от Бургас, не помня ника й, но се сетих, че отдавна не съм  виждала нейни мнения. Беше много активна. Сещате ли се какъв беше ника й?
Сетих се, май беше Лиляна, не съм срещала скоро нейни мнения.

# 2 019
Skiorche, никой не е казвал за връзка между липсата на глутен и тези хормони. "Големият" въпрос за лекарите беше някаква (каквато и да е!) промяна. При мен беше намаляване на въглехидратите и спиране на глутена. Първото ме беше излекувало от дългогодишна хронична умора. Второто го пробвах на шега и повлия само червата. Никога не съм се влияела от моди и течения. Дори ми беше странно защо естествен протеин е набеден за вреден и защо хора, на които не вреди, го спират.
А въпросната "промяна" можеше да е спиране на тютюнопушене примерно, или смяна на типа работа и т. н.

# 2 020
  • София
Lili, при дъщеря ми детски гинеколог и ендокринолог свързаха нисък естроген и прогестерон с ниски ЩХ, за които пък набедиха беден на въглехидрати режим, препоръчан от дерматолог за лечение на акне. Simple Smile)).
Нещата очевидно са навързани по някакъв начин, а и лекарите, колкото и да се компетентни, не могат да са наясно с всичко - и те са хора и бъркат понякога.
 Аз затова подчертавам, че ако човек реши да пробва без глутен, задължително трябва да си набавя достатъчно въглехидрати от други източници. Спирането на глутена не е гаранция за излекуването на какъвто и да е било проблем, но при много хора с АИ-заболявания се оказва, че действа.
За СРДЧ, без други диагнози и оплаквания, може да е “просто мода”.

# 2 021
Гърне, а с low-FODMAP диета?

Не съм я пробвала в чистия ѝ вид, но аз реално, когато съм на режим, така или иначе, не се храня с дразнещи стомаха и червата продукти, от сорта на: лук, чесън, боб, фасул, леща, повечето плодове и т.н. Ама излишни газове си имам, особено в някои по-кризисни моменти.
Това, което съм забелязала, е, че когато прекаля с мазнините, дори полезните такива, почти винаги имам проблеми. Съдя и по състоянието на изпражненията си, колкото и гадно да звучи. Някаква малабсорбция на мазнини се получава, но не знам на какво се дължи. Ще се изследвам допълнително.

# 2 022
А, като споменахте спиране на глутен и нисък прогестерон, та се сетих. Понеже бях на ВМХ-НВ преди над 10 г, рязкото ограничаване на въхлехидрати (не конкретно съдържащи глутен, но който е бил на тази диета знае, че храни съдържащи много въхлехидрати се изключват) доведе до цикъл 2 пъти в месеца. Тоест, идва менструация и тъкмо свърши и на 15 ден пак. То реално си липсва прогестерон. Пък сигурно и естроген в началото на МЦ (не съм на Ти с хормоните). Започнах да включвам въглехидрати от елда, картофи, бял ориз, но не. Даже май писах, че включвах хляб от лимец и докато не вдигнах въхлехидратите до 100-150 г на дневна база готов продукт (картоф, половин филия хляб, елда) , то цикъла беше зле. Отделно че се чувствах в хиперфункция на щитовидната жлеза 3 месеца. И когато писах за това в текущата тема за мнозина беше странно. После се случи да споделят още един, двама. Последващо започна да се говори, че жени с Хашимото (аз съм с Базед) не трябва да спазват толкова ниски въглехидрати, защото влияе на менструацията, а и не само. Но се препоръчваше въхлехидратите да идват от кореноплодни зеленчуци и други храни, не зърнени. Като цяло да се вдигнат. Позабравила съм точно нещата.
Аз докато не включих половин филийка хляб нещата не вървяха.
Последващо се нормализираха и хем хапвах хапка с нещо си с глутен, хем цикъла след 3-ти месец се оправи, хем си слабеех и се чувствах по-добре.
Имах още такива стриктни изключвания на всичко за по 1 месец (чисто ВМХ) и веднага ме удряше в цикъла 2 поредни месеца.
Индивидуално е. При десетки жени във форума такива проблеми нямаше, затова това което споделях звучеше абсурдно.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 10:18 от Merelenda

# 2 023
Абсурдно е, да. Повечето лекари никога не са срещали такъв случай. Късата клечка. А когато ВМХ-НХ се окаже лек за тежка хронична умора - още по-къса.

# 2 024
Здравейте,
Извинявам се,  че чак сега пиша, но с малко бебе ми е трудно.
Гастрото и ЛЛ са на мнение, че всичко идва от ешерихия коли, която не беше лекувана 7 месеца (защото на 3 пъти давах проба, и пак на 3тия излезе (+)). Преди това пак имах проблеми, но чак такива не.
Изследванията, които ми препоръчват са фекална проба за чревен микробиом(това е окло 375лв), Хистамин(120лв), Калий, Натрий, Прогестерон (защото предния път не е изследван), Кортизол,Зонулин - той е свързан с пропускливите черва (85лв).
Педиатърката също смята,  че съм отключила непоносимост към храна, след раждането.
От няколко дни не консумирам млечни продукти и такива без глутен, но хапвам доста въглехидрати (ориз, картофи и безглутенов хкяб, питки, течен шоколад и неща със захар), но се оказа че в безглутеновия хляб има фибри(псилиум) и това установих, че ми засилва перисталтиката. Та сега си правя хляб на хлебопекарната.
Това са ми изследванията за ПКК.
Казаха, че всичко е наред. Но да опитам да огранича дразнещите храни за 2-3 месеца.

А поне разбрахте ли какви други изследвания могат да докажат непоносимост и пропускливи черва? Кое е 500лв (или само предполагате, че ще е така)? По принцип точно калпротектин и CRP гледат. Малабсорбцията се хваща с ПКК. Чак тогава се правят ендоскопия и т. н.
Аз бях готова на още някое изследване, но дори не ми казаха кое е алтернатива на тези за IgG (предполагам, че такова е правено), щом това не се признава.

Общи условия

Активация на акаунт