Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 205 307
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 2 085
  • На планетата земя
При мен забелязвам, че се обостря в дните на цикъл. Тъй като отдавна минах острата фаза и сега го наблюдавам. И аз съм в предменопауза и ми се появи точно преди една година СРДЧ.

# 2 086
Здравейте! От около 3 години и на мен ми казаха СРДЧ. Правих две колоноскопии и три гастроскопии от 2022 г. до 2024 г. През последните месеци бях се закрепила. Едно изхождане сутрин и толкова. По-често кашаво, но имаше и по-стегнати дни. Лошото е, че пт две седмици съю зле - имам запек с непрекъснати позиви за тоалетна, но ако излезе нещо, то ще е като вода в малко количество. Пак от толкова напипах два лимфни възела в ингвиналните  гънки, съответно посетих гинеколог, нефролог и хирург. От тримата, хирургът предложи първо АБ, защото подозира от изследванена урина инфекция, второ колоно и цистпскопия и вече третото е махане на възела... Мен сериозно взе да ме притеснява липсата на изхождания и това разстройство ли е, друго ли е...По кръвна картина имам някои промени. Неутроните са леко завишени а левкоцитите % леко занижени. Има ли някой с подобна картина? Давам си кураж, че последната колоноскопия е 2023 г. Но пък на първата са махнати 5 полипа. На втората не е имало нищо. Не искам толкова скоро да влизам за колоноскопия, но ако трябва къде бихте ме посъветвали. По принцип съм от Стара Загора, но за едното изследване пътувах до София. Благодаря!

# 2 087
Аз минах колоно и гастроскопия днес. Видели са полип, който трябва да се маха. За съжаление не са го махнали сега и ще трябва да мина през същото пак...

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 12:11 от jaspermmm

# 2 088
Идеята беше при стандартна колоноскопия ако се види полип да може да се махне веднага. Така с едно изследване, хем има диагностика на червото, хем ако се види полип се маха, за да не се налага втора колоноскопия. Друг въпрос е, че не всеки доктор го правеше и не знам идеята каква е била. Две клинични пътеки да се усвоят, или?
Тия дни видях това при доктор Стефан Митев.
Скрит текст:
До известна степен се обезсмисли и кампанията им за скрининг на рак на дебелото черво. По спомен- тестовете показваха евентуално за скрито кървене и последващо да се насочат пациенти към изследване.
Колоноскопията си е златна превенция и за нея трябваше да насочват хората. А откриването и своевременно отстраняване на полипите дава повече спокойствие.

# 2 089
това съм го пропуснала, ако е скорошно?, при д-р Стефан Митев, ужасно скандално ще е ако е така, можеш ли да дадеш линк към този пост, да прегледам коментарите...... 1 отстраняване на полип месечно за лекар,  ще е бъдеща смъртна присъда за много народ Sad

# 2 090
Веднага след като го пусна направих скрийн и го пратих на близка. Във 20:00 часа във вторник.
Търся сега публилацията и не я виждам. Имаше коментари.

# 2 091
  • София
Здравейте, някой може ли да ме ориентира какви са цените за колоноскопия в България? И задължителен ли е болничен престой?
Здравейте! Колоноскопията е безплатна, тъй като се дава с направление от гастроентеролог. Единствено се заплаща болничният престой, който е 4.80лв. ако не се лъжа. Миналото лято си правих, за това съм така сигурна.  Поставя се пълна упойка, процедурата е около 5-7мин.

"No fear... - Ентусиаст

# 92 апр. 2022, 14:48 ч.
Да се запиша и аз в новата тема 🤗
Бях писала преди време ако ме помните 😀
За болки/опъване отдясно от пъпа и по ниско долу пак в дясно. Ето от 4-5 дни пак съм така и вече ми писна да се тревожа. Усещането е все едно имам нещо там. Мога да го определя сякаш имам някакъв балон , който ми подпира/мърда. Странното е, че го усещам при движение/вървене, все едно нещо се тресе, мърда вътре...ниско долу в дясно го чувствам или малко по нагоре до кокала отпред на нивото на паласките- не знам как се нарича 😀.Някоя имала ли ги е тези усещания при вървене/сядане/ставане? Също и като трябва да се напъна повече като ходя до тоалетна го усещам силно и се подпирам/настискам там за да намаля усещането при напъването...
И друг въпрос имам. Ако си направя скенер на корем и таз ще се види ли ако имам някоя херния/тумор/апендисит?Ако е в червата ? Не знам всъщност дали е възможно да имам  херния там или някъде до него 🤔
Много се тревожа и депресирам вече... Sad
Кажете дали сте имали такива усещания ?" ....
....на този коментар искам да отговоря, тъй като описва много точно усещането, което имам и аз. Този проблем го имам от 2г и повече, ако се върна назад във времето... ще станат 11г.  образно казано, тропала съм по всякакви кабинети за които може да се сетите и съм правила необходимите прегледи. Преди 3г. направих скенер на корем и малък таз с контрастно вещество, откриха ми дивертикулит и нищо друго проблемно, миналото лято направих колоноскопия, която беше непълна ще ви кажа защо и която потвърди изследването от скенера, но пък изключи рак на дебелото черво. Усещането в дясно остана. Колоноскопията беше непълна, защото както ми обясни доктора, била съм много слаба и не може да се обходи цялото черво, за да не се причини перфорация, тъй като стомаха ми притискал червото под него и в дясно колона остана неизследван, но пък ми препоръчаха газов анализ.... трънки и глогинки, отказах естествено, защото не бях убедена че са на верен път. Показвам с ръка точно къде ми е проблема, и ми се казва че така боли дивертикула и че не е апендисит нито херния.  Агонията продължава и последното ми потропване на кабинет беше при хирург този месец. Останах потресена, защото заключението му беше, че имам Инципиентна ингвинална херния, която била толкова малка, че за момента не се налага операция. Между другото, доктора едвам я напипа. Понякога херния, може да се обърка с яйчник, но съм била на преглед със симптомите, и нищо... Обясних болките и страданията ми и какво  правя и какво не, когато съм в криза. Обяснението беше, да не се преуморявам, да не се напъвам, тази малка херния може да остане така много дълго, може да не наголемее изобщо, да не нося колани, които да притискат корема, за да не се получат сраствания и усложнения. Когато ме заболи, да седна или легна, докато отшуми. Тази агония ме е стегнала за гърлото и съм почти всеки ден със свито сърце. Изчела съм всичко по въпроса за хернията. От друга страна започвам да се съмнявам, че е херния, защото и аз понякога имам запек и се напъвам, кихам, кашлям, но нямам болка. Само при ходене има опъване и  не винаги. Следващият месец отивам да тропам при друг хирург за второ мнение, защото така не се живее. Не знам с колко от това съм била полезна, за сетен път съм изумена от компетентността на докторите, за 11г. никой, нищо конкретно не може да каже или да те насочи. И още нещо да допълня, усещането за болката или спазъм, не знам точно, не се облекчава с болкоуспокояващи, за което съм я нарекла механична, т.е. ако подгъва на панталона се е разпрал, трябва да се зашие.  Разбрах също, че ако имате херния, може неправилно да се лекува за гастрит.  Това лято щях да се набутам с три вида антибиотици, които допълнително да ми сринат имунната с-ма. Направила съм всички необходими изследвания за гастрит и други подобни за наличие на бактерии- нямам, а хеликобактер ми е на границата.  Оф, стана адски дълго. Дано не съм била досадна и поне малко полезна.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 10:11 от morfei_ka

# 2 092
Здравейте, някой може ли да ме ориентира какви са цените за колоноскопия в България? И задължителен ли е болничен престой?
Здравейте! Колоноскопията е безплатна, тъй като се дава с направление от гастроентеролог. Единствено се заплаща болничният престой, който е 4.80лв. ако не се лъжа. Миналото лято си правих, за това съм така сигурна.  Поставя се пълна упойка, процедурата е около 5-7мин.

"No fear... - Ентусиаст

# 92 апр. 2022, 14:48 ч.
Да се запиша и аз в новата тема 🤗
Бях писала преди време ако ме помните 😀
За болки/опъване отдясно от пъпа и по ниско долу пак в дясно. Ето от 4-5 дни пак съм така и вече ми писна да се тревожа. Усещането е все едно имам нещо там. Мога да го определя сякаш имам някакъв балон , който ми подпира/мърда. Странното е, че го усещам при движение/вървене, все едно нещо се тресе, мърда вътре...ниско долу в дясно го чувствам или малко по нагоре до кокала отпред на нивото на паласките- не знам как се нарича 😀.Някоя имала ли ги е тези усещания при вървене/сядане/ставане? Също и като трябва да се напъна повече като ходя до тоалетна го усещам силно и се подпирам/настискам там за да намаля усещането при напъването...
И друг въпрос имам. Ако си направя скенер на корем и таз ще се види ли ако имам някоя херния/тумор/апендисит?Ако е в червата ? Не знам всъщност дали е възможно да имам  херния там или някъде до него 🤔
Много се тревожа и депресирам вече... Sad
Кажете дали сте имали такива усещания ?" ....
....на този коментар искам да отговоря, тъй като описва много точно усещането, което имам и аз. Този проблем го имам от 2г и повече, ако се върна назад във времето... ще станат 11г.  образно казано, тропала съм по всякакви кабинети за които може да се сетите и съм правила необходимите прегледи. Преди 3г. направих скенер на корем и малък таз с контрастно вещество, откриха ми дивертикулит и нищо друго проблемно, миналото лято направих колоноскопия, която беше непълна ще ви кажа защо и която потвърди изследването от скенера, но пък изключи рак на дебелото черво. Усещането в дясно остана. Колоноскопията беше непълна, защото както ми обясни доктора, била съм много слаба и не може да се обходи цялото черво, за да не се причини перфорация, тъй като стомаха ми притискал червото под него и в дясно колона остана неизследван, но пък ми препоръчаха газов анализ.... трънки и глогинки, отказах естествено, защото не бях убедена че са на верен път. Показвам с ръка точно къде ми е проблема, и ми се казва че така боли дивертикула и че не е апендисит нито херния.  Агонията продължава и последното ми потропване на кабинет беше при хирург този месец. Останах потресена, защото заключението му беше, че имам Инципиентна ингвинална херния, която била толкова малка, че за момента не се налага операция. Между другото, доктора едвам я напипа. Понякога херния, може да се обърка с яйчник, но съм била на преглед със симптомите, и нищо... Обясних болките и страданията ми и какво  правя и какво не, когато съм в криза. Обяснението беше, да не се преуморявам, да не се напъвам, тази малка херния може да остане така много дълго, може да не наголемее изобщо, да не нося колани, които да притискат корема, за да не се получат сраствания и усложнения. Когато ме заболи, да седна или легна, докато отшуми. Тази агония ме е стегнала за гърлото и съм почти всеки ден със свито сърце. Изчела съм всичко по въпроса за хернията. От друга страна започвам да се съмнявам, че е херния, защото и аз понякога имам запек и се напъвам, кихам, кашлям, но нямам болка. Само при ходене има опъване и  не винаги. Следващият месец отивам да тропам при друг хирург за второ мнение, защото така не се живее. Не знам с колко от това съм била полезна, за сетен път съм изумена от компетентността на докторите, за 11г. никой, нищо конкретно не може да каже или да те насочи. И още нещо да допълня, усещането за болката или спазъм, не знам точно, не се облекчава с болкоуспокояващи, за което съм я нарекла механична, т.е. ако подгъва на панталона се е разпрал, трябва да се зашие.  Разбрах също, че ако имате херния, може неправилно да се лекува за гастрит.  Това лято щях да се набутам с три вида антибиотици, които допълнително да ми сринат имунната с-ма. Направила съм всички необходими изследвания за гастрит и други подобни за наличие на бактерии- нямам, а хеликобактер ми е на границата.  Оф, стана адски дълго. Дано не съм била досадна и поне малко полезна.

Болничен престой няма, ако си платиш процедурата. Не всеки е здравно осигурен.

# 2 093
Колоноскопията е безплатна, ако е назначена след преглед с направление, но упойката се заплаща.

# 2 094
Колоноскопията е безплатна, ако е назначена след преглед с направление, но упойката се заплаща.

# 2 095
  • София
В някои частни болници се заплаща, дори и да си с направление. Преди 2 години платих 400лв за гастроскопия с направление и без упойка. Това в Токуда.

morfei_ka, попитай за капсулна ендоскопия, с нея може да се види всичко от-до. Единият проблем е, че е скъпа. Другият е, че трябва да се прецени дали нямаш някъде стеснявания и да се заклещи камерата. Не пречи да попиташ обаче.

# 2 096
  • София

Странно ми е!? Това лято направих тази процедура. Имах направление и единствено което платих е за престой....

...и, да отговоря по-горе на Silver cloud! Точно това е,  имала съм стеснение, но вече не мисля за този проблем.

# 2 097
Здравейте! Преди 3 седмици по време на вечеря ме заболя корема и легнах да се свия. Доста боля чак ме изпотяваше и прилошаваше и отидох няколко пъти до тоалетна, като единия беше кашаво към течно. Следващия ден вече нямах проблем с изхождането и остана болка в корема, която отшумя. Сега от около 6-7 дни запопна отново. Закусих както обикновенно, пих кафе и почнаха силни болки с изпотяване и прималяване и 5 пъти едно след друго до тоалетна, но нормални (не бяха нито течни, нито кашави). После си продължиха болките които ме притесняват а изхожданията 1 или 2 на ден. Понякога след изхождане имам усещане че още има и че пак ще ми се доходи. Притесних се и бях на гастроентеролог. Каза че сигурно е синдром на раздразненото черво и ми изписа пробиотик, дуспаталин за болката и езопражен. Аз сама си възложих като диета и ям само ориз картофи и неща които не би трябвало да дразнят корема, но все още имам болки и ми става зле. Сутрин като се събудя веднага започват, заедно с къркорене и газове и по някое време може и след час ми се дохожда до тоалетна. Приемам ги 5 дни вече но още съм по този начин. Според вас възможно ли е да е раздразнено черво или може да има и друго или какви изследвания бих могла да пусна. Преди време ми се е случвало същото но еднократно за няколко часа или 1 ден и е отшумявало докато сега доста време съм така

# 2 098
Кафето спряхте ли? При този синдром дразни и ако го пиете сутрин може и то да допринася за сутрешното неразположение. Ако не сте, спрете го за няколко дни да видите дали ще има разлика.

# 2 099
На мен момичета много ми помага спазмомена, дуспаталина НЕ!

Общи условия

Активация на акаунт