Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 970
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 720
Имала съм усещания за разтягане и твърдост, но не са винаги.

# 721
Аз правих това за непоносимости за 24 храни и точно така една камара лекари не можаха да ми кажат това изследване показателно ли е, или е само за пари. Под показателно имам предвид да насочва към някакъв проблем, или да изключва такъв... Дори не можаха да ми кажат (вкл. в самата лаборатория) това "слабоположителни" на всеки човек ли излизат, или само на хора с проблем. Сега се чудя на тези за кандида и зонулин, но ако е същата тъмна Индия...

# 722
Ооо това за непоносимост в Щатите не се признава ако отидеш на официален доктор. Ако отидеш на хомеопат, първо с това те замотават. Не е одобрено за меродавно изследване. И него правих. Един куп неща ми излязоха с непоносимост. Аз повечето не ги ям даже. Морски работи ми излезе най-голяма непоносимост. Овесени ядки. Аз не ги консумирам. За хляб излезе че съм ок, за глутен. Но и хляб не ям. С квас от време на време. Един път месечно може би.

# 723
Искам да попитам тези ,които страдат от СРЧ, имате ли периоди без симптоми? И ако да, колко време ви отнема да се успокоят червата?

# 724
Тогава какво го изследват този имуноглобулин G и как го "откриват" в кръвта като не се образуват антитела реално?
С кандида и зонулин по същия начин ли стоят нещата?
* Аз за повече от 3 години не съм имала нито един ден с пълна липса на симптоми, дори съм забравила какво е...

# 725
Здравейте!
Следя темата от няколко месеца, тъй като и аз изпитвам дискомфорт в корема от няколко месеца. Чак вчера се престраших да отида на преглед при гастроентеролог. Оплакванията ми от октомври миналата година основно са честите пориви и нужда да посетя тоалетната след всяко хранене.
От вчерашните кръвни изследвания силно ме притесниха стойностите на реактивния протеин - 6, както и завишените моноцити и лимфоцити.
Моля ви, ако някой може да даде мнение дали са притеснителни тези резултати.

# 726
Може би не и зле да се консултираш с гастроентеролог и да пуснеш един калпротектин. Не че разбирам нещо от твоите изследвания, но това беше първото, която моето гастро ме посъветва.

# 727
Може би не и зле да се консултираш с гастроентеролог и да пуснеш един калпротектин. Не че разбирам нещо от твоите изследвания, но това беше първото, която моето гастро ме посъветва.
Благодаря много за отговора.
Само тези неща ми каза да изследвам гастроентерологът, при когото бях на преглед.
Нищо не спомена за калпротектин...

# 728
Маги, може би зависи от симптомите ти. Освен болка, неразположение и други, имах и слуз и проблемни изпражнения.

# 729
Маги, не съм доктор, но според мен се касае за вид колит. Докторът ще каже дали е възпалително заболяване и дали трябвят други изследвания.
Колити има най- различни (от "банални" до по-сериозни) . Картината показва възпаление според мен, но доколкото разбирам не е бактериално. CRP е граничен, но на фона на повишени моноцити, лимфоцити и понижени гранулоцити, за вид колит си мисля аз.
Дали трябва калпротектин, докторът ще прецени. Може да поиска и друго.
Това че толкова време си отлагала преглед, дано е показател за по-лека форма, че някои колити не са за търпене и едва ли щеше да го мислиш толкова посещението.
Пиши какво е казал после докторът.

# 730
Merelenda, обяснението на лекарят за завишените стойности е, че не усвоявам добре желязото и вит.Б12. И че има голямо количество солна киселина, която дразни лигавицата на стомаха и червата.
Прегледът беше и с ехограф, в заключение каза,че не вижда данни за колит и гастрит.
Моите симптоми са честото ходене, понякога веднага след хранене, дори от една хапка или глътка вода. Къркорене и бълбукане, които ми причиняват дискомфорт и тъпа болка в корема наподобяваща менструални болки. Но не съм имала остри болки и това се повтаря през няколко дни или седмица-две. Лекувах и гъбична инфекция вагинална точно в този период. Дали има връзка според теб с тези завишени моноцити и лимфоцити?

# 731
  • София
Magi_hr, направила си дисбиоза.
Аз съм с гастрит и язви, освен СРЧ. Желязото ми е ниско, В12 и то, но CRP ми беше 1.44. Мерено е денят преди гастроскопията. Освен това бях 8ми ден от ковид с все още активна инфекция в носа, но отрицателен тест. И всичките -цити ми бяха перфектни. A aз си бях с  акутна и хронична инфекция в този момент.
От друга страна, може наистина нещо безобидно да ти вдигне СРП-то. Твоето все пак е в границите.
Моят съвет е да не се занимаваш с кръвната си картина, а да помислиш за някакво симптоматично лечение. Можеш да си вземеш ентерол, нещо за диарията, да следиш кои храни те пращат в тоалетната, или кои не те пращат. Търсейки проблем само си докарваш повече стрес. Виждала съм хора да казват, че са тръгнали да се оправят след като са спрели да четат за симптоми и във ФБ групите. Аз още не съм на този етап - членувам в сигурно 30 групи само на тема черва и сие.

# 732
Silver cloud, и аз това си повтарям, че не трябва да чета нищо, особено в гугъл. Но като прочетох за "цитите" от кръвната картина, главата ме заболя. Иначе пия пробиотици от октомври - омни биотик стрес рипеър и омни биотик 10. И ям основно препечен хляб със сирене и ориз. Просто в някакъв момент всичко се повтаря и се опитвам да разбера какво го провокира. Може би не съм избрала правилния пробиотик.  Ще пробвам с ентеро- нещо си. Благодаря ти много Simple Smile

# 733
  • София
Magi_hr, спри пробиотиците тогава, вземи си ентерол - това е пробиотик, но инактивиран. Като почнеш да се оправяш, вземи пробиотик Сахаромицес Булярди, същата гадинка като в ентерола, но жива.
Псилиум взимам за затягане.
Смени ориза с картофи, или просто го махни и остани само на хляб на първо време.
Една супа лечебна знам. Взимаш моркови, нарязваш ги и ги вариш дълго време. Аз в тенджерата под налягане за 1 час. Целта е всичко да се разгради на по-ниско ниво. После пасираш и пиеш на гладно.

Не разбрах дали си взимала имодиум и подобни, ако не си, вземи си.

# 734
Silver cloud, не съм взимала имодиум. Не са диарични изхожданията. От спазмалгон изчезват и поривите.
Картофите ми действат разхлабващо. Ще пробвам с морковите.
Да, само на препечен хляб или гладна ми е най-добре.
Благодаря за съветите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт