Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 210 886
  • 2 128
  •   4
Отговори
# 735
  • София
Анди, имам такива периоди, да. Слава Богу. Не мога да преценя колко време продължават проблемните периоди. Различно е. Последният път повече от 4 месеца.

# 736
Анди, имам такива периоди, да. Слава Богу. Не мога да преценя колко време продължават проблемните периоди. Различно е. Последният път повече от 4 месеца.

Ох.... Аз само си блъскам главата какво се обърка в този мой организъм. И скенер си правих с контраст, нищо не излезе и там. Освен спастични черва. Които защо решиха да станат спастични не разбрах. Ходя с една торба хранителни добавки, не че има полза. Един ден ям нещо не ме боли от него, на другия ден от нищото почва да ме боде и присвива. А и след този контраст ,който изпих заради скенера, ми се изостриха симптомите. Много е мъчително това положение. А ти когато не си в криза имаш ли симптоми?

# 737
  • София
Съвсем без симптоми май нямам такъв момент. Просто има дни, в които е по - леко и не ме мъчи. Преди имах. Но след последната криза от февруари до септември все нещо имам- газове, тежест ниско като при цикъл, запек, издуване и твърд корем, гадене.

# 738
Маги, възможно е, но гъбичната инфекция не си ли я лекувала преди месеци? Би следвало да са в норма вече показателите. Ако е било скоро, може на това да се дължат.
По описание и картина си помислих за колит.
Червата като не са ок не усвояваме нищо както трябва. Видях показателите от хемоглобина надолу. Някои неща за разчитане на анемиите ги знам уж, но не всички. Хубаво беше и един феритин да има.
Логично ми звучи написаното от  Silber cloud за дисбактериоза, особено щом си лекувала гъбична инфекция. Преди години се мъкнех с такива болежки месеци и гастрото все казваше, че по картина и ехографски всичко е ок. Но при мен всичко от-до си беше в норми. Аз се самодигностицирах с дисбактериоза.
Пробиотикът в много случаи може да влоши нещата. Преди беше много "модерно" да се пие. То и още е.
Няма полза, даже напротив.
Има определени условия, в които е нужен, но за кратко време. В останалите може да "преДобри нещата" и от много "полезни бактерии" да имаш тези симптоми.
Знаеш, не сме доктори. Просто по симптоми и описание ми изглежда като възпаление някакво чревно. Щом докторът не смята за нужно друго да пуска, значи или се доверяваш и следваш препоръките и ако не се оправят нещата търсиш друг начин.

Реално докторът какво каза да пиеш и правиш?

# 739
Merelenda,
Съжалявам, че не описах нещата по-подробно. 9-16ти октомври бях с това чревно неразположение, 2 седмици пих пробиотик, всичко се нормализира. Средата на ноември при контролен преглед за цитонамазка и МБ се изолира кандида парапсилосис малко количество, без оплаквания да имам. Изписаха ми итраконазол за 3 дни. Седмица след това пак се започна с къркорене и вълнение в корема. Пак пробиотик, взех си и иберогаст. МБ от 21ви декември и от 11ти януари отново кандида парапсилосис, но вече значително количество. Пих нистанин от 17ти до 22ри януари. Кръвните изследвания са от 30ти.
Гастроентерологът ми изписа спазмомен, ентеросан основен, лансопрол, пролайф ензими, ксанацид и още едно за холестерол. За един месец.
Не сме лекари, но те не гледат комплексно на проблемите ни. Всеки доктор лекува по неговата си специалност. Затова съм благодарна за всяко ваше мнение и съвет.

Последна редакция: чт, 02 фев 2023, 19:36 от Magi_hr

# 740
Merelenda с пробиотиците и аз не знам как да постъпя. Колко време според теб е добре да се пият? Аз пия вече месец и половина, първо пих Омнибиотик 10, добре ми действаше, сега си купих Синкванон... не знам от него ли, от друго ли, последните 10 дни пак се обостриха доста симптомите. При мен нещата се отключиха след доста антибиотици през последните години и реших че с пробиотици ще коригирам нещата. Да, ама не. А тези пробиотични храни не ми вършат работа- кисело зеле не мога да ям, туршии също, киселото мляко( колко е полезно днешното кисело мляко не знам) ми дразни. Нищо кисело не ми понася корема. Снощи изядох половин портокал ( не съм яла плодове от 2 месеца) и днес корема ме боли ужасно.

Между другото изписаха ми Peagastril , някой пил ли го е?

# 741
  • София
Здравейте и аз цоп при вас.
Накратко моя гастро ми постави диагноза СРДЧ, само че аз имам и ГЕРБ придружен с киселини и е доста забавно. Имам доста стрес в живота си, имам малко дете, което постоянно боледува и аз доста се тревожа покрай нея и доста напрегната работа, така че стрес имам в изобилие. Обикновено ме подпира нещо горе вдясно под реброто /тъпа болка/, огледа ми жлъчката, уж имам полип но било нещо много малко, което дори не ми написа в амб. лист, аз съм гледана на ехо също преди 2 месеца пак по повод на тази болка, подпиране, все едно имам нещо което ме подпира там, много неприятно отново нищо не ми откриха. Минава ми и пак се започва. Тъпото е, че имам слуз в изпражненията, киселини си имам почти постоянни от ГЕРБ, лекувах преди няколко години и Хеликобактер, аз доста се притеснявам да нямам нещо на панкреаса, мой близък почина пред 2 години от рак на панкреаса и беше много страшно. Започнах да се чудя дали да не си направя една колоноскопия, спорем моя лекар няма нужда всичко идвало от червото......Аз се чувствам отлично, не се уморявам, нямам повишена Т и т.н, имам киста на десен яйчник и пия противозачатъчни от около година и половина, според моя лекар тези хормони влияят също на червото, дали е така не знам, нямам отслабване драстично само 3-4 кг и то от стрес покрай детето. При вас в какво се изразява това заболяване като симптоматика? Някакви допълнителни изследвания правили ли сте си?

# 742
Накратко моя гастро ми постави диагноза СРДЧ, само че аз имам и ГЕРБ придружен с киселини и е доста забавно. Имам доста стрес в живота си, имам малко дете, което постоянно боледува и аз доста се тревожа покрай нея и доста напрегната работа, така че стрес имам в изобилие. Обикновено ме подпира нещо горе вдясно под реброто /тъпа болка/, огледа ми жлъчката, уж имам полип но било нещо много малко, което дори не ми написа в амб. лист, аз съм гледана на ехо също преди 2 месеца пак по повод на тази болка, подпиране, все едно имам нещо което ме подпира там, много неприятно отново нищо не ми откриха. Минава ми и пак се започва. Тъпото е, че имам слуз в изпражненията, киселини си имам почти постоянни от ГЕРБ, лекувах преди няколко години и Хеликобактер, аз доста се притеснявам да нямам нещо на панкреаса, мой близък почина пред 2 години от рак на панкреаса и беше много страшно. Започнах да се чудя дали да не си направя една колоноскопия, спорем моя лекар няма нужда всичко идвало от червото......Аз се чувствам отлично, не се уморявам, нямам повишена Т и т.н, имам киста на десен яйчник и пия противозачатъчни от около година и половина, според моя лекар тези хормони влияят също на червото, дали е така не знам, нямам отслабване драстично само 3-4 кг и то от стрес покрай детето. При вас в какво се изразява това заболяване като симптоматика? Някакви допълнителни изследвания правили ли сте си?

Аз правих колоноскопия, скенер, кръвни изследвания, микробиология и калпротектин на фецес. Исках и второ разчитане на скенера, защото се видя че панкреаса ми бил с по -широка опашка. И аз се бях ошашкала за панкреаса, но и втория лекар ,който гледа резултатите каза, че всичко изглежда нормално, няма тумори ,кисти, възпаления и други. Пусках Амилаза ,Липаза и кръвна захар, всичко беше в норма. До колкото разбрах панкреаса боли някъде над пъпа или под ребрата в ляво, той се намира зад стомаха. И болката е скоро след хране, при мен проблемите и болките започват когато храната слезе по - надолу. Няколко страници по - назад може да прочетеш как започна всичко ти мен. Общо взето имам болки, подуване, присвиване, боцкане в областта на червата. По принцип повечето проблеми с панкреаса започват заради камъни и възпаления на жлъчката. На ехограф какво се вижда и колко ,не знам. Панкреас на ехограф не се вижда, той е зад стомаха, болката често ирадира към гърба. Почти всички изследвания си ги пусках аз, лекарите не са щедри на направления, а за скенер да ти дадат направление или трябва да си много зле или лекаря да ти е познат.
Нерви и аз имам много, и аз съм с малко дете, което се скъсваше да боледува в яслата, баща ми почина точно преди да ме хванат тези проблеми. Но аз не го свързвам с нервите, не забелязвам да ме боли повече ,когато се притесня. А за хормоните не знам...синът ми се роди след 3 инвитро процедури, е докато ме тъпчеха а хормони нищо ми нямаше на червата. Така че не знам, те и лекарите май не знаят. Общо взето всичко може да ти дразни и пречи, а лечението е проба -грешка.

# 743
Не само на червото,противозачатъчните освен червото натоварват изключително много черен дроб и панкреас, моята гинвколожка по време на кривите ми ги преустанови приема им...
След мнооого четене и гледане на видеа с информативен характер ги спрях категорично
Лошото е че при Скпя човек не знае с какво да се лекува за да се държи положението

# 744
Аз също винаги съм имала СПКЯ, нормализирах си цикъла с масло от вечерна иглика и от него точно ми намаля ПМС /болки в гърдите, подуване, главоболие, гадене/ и се появиха чревните оплаквания, които цикълът влошава много. Спрях го, тежкия ПМС се появи отново и всичко ми се струва като един омагьосан кръг.

# 745
За втори път чувам, че това масло влияе зле на червата, а си го купих именно с тази цел, но уви едно хапче и вечерта имах болки.

Честно казано почти нищо не си заслужава болките и неразположенията в червата. Поне при мен. Ставам половин човек.

# 746
Lygia, аз го пих 3 месеца без прекъсване, после още 2 месеца минимална доза. Студено пресовано масло на botalife. И наистина се чувствах много добре от него. Единственият му страничен ефект е диария, за жалост.

# 747
  • София
При мен след последната криза се появи още едно отвратително оплакване.  Силен сърбеж около и отвора на ануса. Гастро ми даде да мажа проктен гел на ербагил, помогна, но се оказа временно, мина време и пак същото. Сърби при бърсане, иначе- не. Ужасно е. Има ли някой с такъв проблем? Какво да мажа? Сега мажа тридерм и само с 1 намазване веднага се оправям все едно никога не съм имала сърбеж, но след месец пак същото се почва.

# 748
  • София
При мен след последната криза се появи още едно отвратително оплакване.  Силен сърбеж около и отвора на ануса. Гастро ми даде да мажа проктен гел на ербагил, помогна, но се оказа временно, мина време и пак същото. Сърби при бърсане, иначе- не. Ужасно е. Има ли някой с такъв проблем? Какво да мажа? Сега мажа тридерм и само с 1 намазване веднага се оправям все едно никога не съм имала сърбеж, но след месец пак същото се почва.

Това на мен ми прилича на външен хемороид, аз имам и сърби и пари, когато се възпали, много е гадно. Аз съм се мазала с Репахерб, помогна ми. Скоро не ме е притеснявал, разбира се за сметка на СРДЧ. Аз вече почвам да си мисля, че ми се е прецакало червото от всички инхибитори на протонната помпа, които съм изпила, заради Герб-а. Всеки път като ги пия по месец и месец по късно имам или тежест в дясно, сега вече на друго място, точно където е жлъчката. Тъпотия......

# 749
Маги, яко те е натоварил докторът. Даже не намирам обяснение за доста от изписаните неща, като ти самата не си писала да имаш проблемите, за които са изписани.
Но никак не ме учудва. Отивайки при гастроентеролог, 99% се прибирам с по 1 на протонна помпа, 1 за газове (еспумизан, комфортекс), 1 за подпомагане на храносмилане- добавка (цинарикс -примерно), 1 пак за храносмилане - ензим (да кажем Креон), 1 за болки в червата (спазмомен или дуспаталин), 1 пробиотик- картинката е 1:1 почти при всички. Работата е малко ала:
- Болят те червата?
- Вземи тук тоя букет, та да те заболи и друго.

Скрит текст:
С тия на протонна помпа има да си влачи гъби човек... колкото му душа иска и ни пробиотик ще помогне, нито кисело мляко да си пъха там долу, с все му там пробиотични свойства, които му приписват, или пък чесън. Просто един омагьосан кръг от- вземи това за киселини, рефлукс, гастрит, пък пий пробиотик, после противогъбично, после вземи една дисбактериоза, пък после се оправяй сам и пий пробиотик чудо за 50-60 лв. Колкото по-скъпо - по-ефикасно (надяваме се наивно).
Тук има 50 страници писани. В предната тема са 170 страници. Честно казано, наистина не помня вече какви неща съм ползвала през годините. Мъчих се да си спомня някои неща. Убягват ми. Аз също съм се лутала и пробвала сама, като видя, че от изписаните неща с месеци нищо не помага. Просто в един момент човек намира неговият изход от ситуацията, защото всички не сме еднакви.
Виж, прочети, тествай нещо. Аз мога да изредя чайове, илачи билкови, за подмивания, за пиене бъркочи, но е ясно и че не може да пробваш всичко. Абсурд. Може да почнеш от едно, макс две неща и да видиш как ще върви, защото то вече са минали 3 месеца, че и повече и досега трябваше да е затихнало всичко. Бориш кандидата. Тя ти е белята.
Стреляш на посоки. Може да започнеш с баналното - чай от риган, примерно. Всеки ден. Правиш и пиеш сутрин и вечер чаша чай. Пък ако искаш и на добавка. Даже не съм ги проверявала какви и що има.
Или капсула маслинови листа.
Ригана и маслиновите са и за стомашно-чревните проблеми и за кандидата. То всичко си е навързано.
Има още опции - мащерка, мента, канела, джинджифил и т.н. Може да звучи смешно и наивно, това са леченията. Билките. По-евтиното. С химията докъдете успееш, после продължително с билките, да се нормализира флората. Оф, знам че объркано и не помагам, но всеки тръгва сам и пробва.
Между другото - Ентеросана е добър. Позабравен евтин пробиотик, но добър. Той май в хладилника се държеше. Аз съм пила основния, ама те няколко вида, според заболяването.

Анди
, аз бих заложила на билки, прополис, мастиха и все там различни илачи. Не на пробиотик.
Скрит текст:
Ако някой се зачете в коментарите ми назад през годините, ще види как съм се лутала и аз. Но от билките и алтернативните лечения съм с най-голяма полза. Никога досега при приключило лечение назначено от гастроентеролог аз не съм била безсимптомна. Обикновено накрая след месец, два, три лечение се казва - ами това е. Спазвай си диетата, пий си храносмилащото, ограничения, пий за газове и т.н. И аз се мятам да чета тук и по други форуми и т.н. и да се доизлекувам и да се оправям с болките както мога.

За сърбежите -
Скрит текст:
сцепвания, рагади, хемороиди и т.н., и страдания след запеци, диарии и други проблеми в областта  - онова от ветеринарната. Знам че има 16 000 човешки, ама само едно нечовешко действа. Разбрах го по трудния начин, защото смятах ползващите го за откачалки Smiley Даже не знам редно ли е да му пиша името.

Общи условия

Активация на акаунт