Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 819
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 90
new leaf, сигурно е така. Аз пробиотици не пия от години. Изключителни случаи има само ако съм пила антибиотик и то за кратък период от време, т.е., 2 седмици след АБ. Наистина дългият прием на пробиотици пренасища организма с добри бактерии, от които последващо се получават сиптоми както когато си с обострени стомашно-чревни проблеми. Фибрите дразнят червата и стомаха и когато има проблем с последните, силно ги ограничавам. За прием на ензими съм по-толерантна, тъй като често при СРЧ има "грешка в диетата" и тогава помагат за правилно усвояване, храносмилане и разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати. Иначе знаем - когато отидем на доктор, ензими като Креон, пробиотици, винаги се изписват и често с прием около месец и половина, два.
Аз лично пих около 3 месеца и съм много доволна. После само при инцидентни случаи. Мисля че точно ензимите ми повлияха много добре на стомаха. И наистина ползата от тях се усеща.

На Nature's Way не съм запозната с ензимите, но фирмата е добра.

Yellow Rose, капсулите са по-добри, от прочетено по темата. Аз даже не знаех, че имат и таблетна форма ензимите на Нау. Капсулите съдържат киселинно стабилна протеаза са писали под една от добавките и са отговорили на същия въпрос, който си задала и ти.

# 91
И сега да питам, дали може ензими при махната жлъчка преди 1г.

# 92
А Креон колко дълго ги пиете? На мен личната ми изписа за 6 месеца. Аз де ги вземам де не… Вземала съм и супер ензимите на нау, но така ме удрят в гастрита, че ги спрях. Вземам едни папая ензими пак на нау. Поне стомаха ми не е подут след тях. Редувам Креон и тези папая. Пробиотици не смея да вземам, че четох какви колонии можели да образуват в червата и да се усложни всичко оше повече. Не мога да обесня какво точно четох, но разбрах че не е редно с пробиотиците да се прекалява.

# 93
Как ги приемаше ензимите на Нау?
Аз и за гастро проблеми ги взимах и за имунната. Никога такъв проблем не са създавали. Напротив. За стомаха по време на хранене, а иначе за имунната система 2 часа след храна или час преди храна с голяма чаша вода, точно защото бромелинът дразни гастрита, но това лесно се оправя с още малко прием на вода. Ако се пият часове преди или след храна, с малко вода и особено вечер преди лягане, тогава започва болка в стомаха. Ври, направо пари и се надигат киселини. Затова повече вода, около 300 мл, когато се пият за имунната на гладно, и да не е веднага преди лягане. Няма никакъв проблем.

# 94
Здравейте!
Аз продължавам да се мъча, вече станаха 18-19 дни.
В началото бяха кашави изпражнения с адска миризма, после премина на разстройство, имаше и периодични болки, постоянно бълбукане в червата, подуване и тежест в корема. Доста ми пари в стомаха и по хранопровода. След неистови усилия разстройството спря. Обаче остана да ме боли корема, особено сутрин. Имам и газове, както и постоянни позиви да ходя до тоалетна, но като ида, нищо не излиза. Когато все пак ходя по голяма нужда не е разстройство, само малко по-меко ходя. Храня се съвсем малко и то само принцеси със сирене добре запечени и парченца краставица отгоре, препечени филийки, варени картофи и моркови. От 2 дни ям и банани. Не смея да ям готвена храна.
Всяка сутрин взимам пробиотик, постоянно пия спазмомен и не минава и точка. Периодично ме присвива ужасно, имам чувството, че ще се пръсна, ако не ида до тоалетна, но като отида, нищо....
Вече не знам какво да правя, измъчих се ужасно...
Пп Пила съм дуспаталин много продължително, но не ми влияе добре на мен това хапче...
Не знам на какво се дължи сега да не минава: дали защото чревната флора още не може да се оправи, или защото колита продължава да бъде активен? Почти съм изключила да има някаква бактерия, защото щях да имам разстройство постоянно.
Зациклих и не знам какво вече да мисля и правя. На гастрото още не съм решила да се обаждам, тя не успява да реши проблема, когато имам такъв.
Някой може ли да каже нещо полезно, което да опитам? Повече съм склонна да се доверя на някой препатил, отколкото на лекар. Честно....

# 95
Ами така, с храната ги приемам както казваш и ти. Обаче до час и направо като игли в областта на гастрита. Всички  толкова доволни от тях, не знам защо така ми дразнят на мен. Това само от супер ензимите.

# 96
Ън, и аз като теб вече месец се мъча с червата. Всички на, които имаш са същите и при мен, само беез миризмата.
Но постоянното къркорене, бълбуксне, в стомах, черва, парене и по хранопровода, пробождащи болки тук-там.... Мъка. И страх.
В петък съм на гастро и сърцето ме е свило.

# 97
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Такова изследване правили ли сте?
https://laborexpres.com/vidove-izsledvaniya-tzeni/kategoriya/mik … ses-diagnostichen

# 98
Ами така, с храната ги приемам както казваш и ти. Обаче до час и направо като игли в областта на гастрита. Всички  толкова доволни от тях, не знам защо така ми дразнят на мен. Това само от супер ензимите.
Жалко.
Да ти кажа, на мен също ми се беше случило с една прехвалена добавка. Сега не помня коя беше. Даже не помня за какво беше, само помня, че аз бях изтеглила късата клечка и при мен беше обратен ефект.

Ън, то ти консумираш и малко храна, то няма какво да излезе.
Иначе да споделя при една от моите кризи как заразях лечението, което не даваше резултат, но струваше доста пари. Понеже дебелото черво беше много раздразнено (калпротектин беше в норма), но то се издуваше на коремната стена и буквално ме подпираше дори като си обувам обувките, като вървя, като лежа опъваше. Беше ми предписан Спазмомен 3х2, онова другото за газове - Комфортекс и Пробиотик (забравих кой беше, един на сашета, който нямаше никакъв резултат), след 2 месеца прием и 0 ефект реших да спра лечението и започнах да пия сок от Нони. По него време беше 11 лв бутилка за 10 дни и рекламата по ТВ вървеше постоянно. Как хората си свалят захарта с него, как си лекуват кръвното, стомаха и т.н. Реших по-добре да давам 33 лв за сок, отколкото на всеки 5 дни по 15 лв за Спазмомена само (тогава струваше толкова).
Да, пих Нони 5 месеца. Да, позатихнаха ми проблемите с червата, но реално всичко се успокои точно вече след като спрях самолечението си.
С написаното искам да кажа, че трябва да опитваш. Щом тези неща, които приемаш, не дават резултат, опитвай други. Пробиотик - и друг път сме писали в темата, даже в предните постове, много често влошава нещата и не помага. Билките помагат в пъти повече. С количества съм пила запарен чай. То от риган, мащерка, жълт кантарион, като тройния микс се води противопаразитен, то джоджен при спазми на червата или мента при спазми в горната част. То Мастиха на разтворими таблетки, или дъвчех зрънца, или бърках с мед и зехтин. Ензими, Гастритол, ограничаване на млечни или само изкиснато зряло сирене, варено пиле, варени картофи. Като цяло с храната е на тото - пробваш, и което не ти дразни - ядеш него. При всеки с храната е различно. Аз се спуквам от болки и газове когато ям банани. Ако съм с обострени проблеми, никога не бих посегнала към банан, сурова ябълка. Та всичко е на приницип проба-грешка.
Опитвай.
Иначе ще отминат нещата. Със стомашно-чревните проблеми е така. Трябва време и човек да е малко перде. Защото като се тревожи, и червата и стомаха свиват и болят. Да, отнема време, понякога и месец, два, да не кажа и повече, а съпътстващите Спазмомен, Комфортекс, Еспумизан, ензими и т.н., целят просто да облекчат състоянието, докато затихнат проблемите. Те не лекуват. Диетата, ограниченията и времето лекува.

Дъвчи дъвка. От 15 до 30 мин след всяко хранене.

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 19:23 от Merelenda

# 99
Ами така, с храната ги приемам както казваш и ти. Обаче до час и направо като игли в областта на гастрита. Всички  толкова доволни от тях, не знам защо така ми дразнят на мен. Това само от супер ензимите.
Дъвчи дъвка. От 15 до 30 мин след всяко хранене.
Така няма ли да влезе още въздух в и без това издутите ни черва?
Ако реша да си пусна Калпротектон и излезе висок? Това значи нещо лошо?

# 100
Ще помогне за храносмилането. Аз дъвчех мастиха, после зрънце мастиха смесвах с обикновена дъвка (Орбит примерно). Абе - каквото има. Помага при издуване, газове и при болки. Когато бях с кризи от сутринта, денят ми започваше с дъвчене на мастиха, докато се успокои стомахът и после със закуска. Така ме е боляло, че абсурд да поема първо храна. Не пречи човек да опита. Така и така сте с болки.
Повишен калпротектин не значи задължително нещо лошо, а и се гледа на фона на всички оплаквания, често по стойностите му решават дали да предприемат колоноскопия. Но пък отрицателният му резултат е някакъв вид спокойствие, но ако питате болни с УК и БК, за тях не е, защото са имали кризи и са били с нормални стойности на калпротектин. И все пак... по-добре да е отрицателен/в норма.

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 21:19 от Merelenda

# 101
А нещо за къркорене/ куркане на червата да препоръчате? От вчера са адски звуци...
Merelenda, видях, че си писала и за ябълков пектин на прах, разтворен във вода. Колко вода се слага и разтваря ли се добре, че аз днес явно сложих много вода (една чаена чаша) и пектина остана на буца на дъното? Или трябва повече време да се желира течността? Само водата изпих.

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 20:22 от Yellow Rose

# 102
Оставете го да престои, ще се разтвори.
На мен не ми помага. Постоянно нещо ръмжи, вие и курка вътре.

# 103
  • София
Здравейте. Преди доста години бях опериран лапароскопски, от апендицит. След тази операция получих колит, и до ден днешен имам проблеми с дефекацията и непълното изпразване на съдържанието, с чувство за остатъчност. Нещата се влошиха последните две години, поради прием на антидепресанти, и почти няма и ден, в който да не прибегна до лаксативи. И разбира се, всичко това съпроводено от перманентно "подуване". Бихте ли ми казали, какво мога да приемам, или да направя, ако евентуално има шанс да се нормализират отново нещата? Благодаря!

Привет! Аз страдах от подобен проблем след секцио. И след големи мъки, попаднах на добър диетолог. За жалост до ден днешен когато ям пшеница ми създава запек Sad Много е неприятно. Тук от известно време освен диетата почнах побиотици и водорасли. Страх ме е да се похваля, но каточели действат много добре! Вечв 1-2 месеца съм много добре. Но все още.избягвам пшеницата. Днес имахме празник вкъщи и ядох пица, интересно ми е как ще ми се отрази. А вие правихте ли си някакви тестове за непоносимост към храни?

# 104
А нещо за къркорене/ куркане на червата да препоръчате? От вчера са адски звуци...
Merelenda, видях, че си писала и за ябълков пектин на прах, разтворен във вода. Колко вода се слага и разтваря ли се добре, че аз днес явно сложих много вода (една чаена чаша) и пектина остана на буца на дъното? Или трябва повече време да се желира течността? Само водата изпих.
О, пектин пък колко съм изпила... Да, забравих го него.
Трудно се разтваря. Разтварям в около 100 мл вода, която ако не е много студена, не става на буца. Но не трябва и да е топла. Нещо средно ако е, бързо се разтваря при разбъркване и става на каша. Иначе трябва да се чака. Аз не чакам. Разбърквам доколкото мога и си изяждам. Дори и бучици да има. Не ми е било проблем.
Приемах го и при запек, и при разстройство. По 2 пъти на ден преди хранене, но не да спазвам някакви стриктни часове. Хубаво е да има малко време и да е на гладно, но пиех както дойде.

Общи условия

Активация на акаунт