Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 224 182
  • 2 128
  •   2
Отговори
# 135
  • София
Лигия, гастро ми каза, че млякото дразни, аз прясно мляко изобщо не купувам. Сигурно и плодовете дразнят и ядките ..но не съм усетила , не мога да направя никаква,  абсолютно никаква връзка с конкретна храна и възникнал проблем.  Със сигурност обаче  зная, че нито сладко от рози, нито вкиснала боза, коприва, тиква, сливи и каквато и да е уж прокарваща храна на мен не ми действа никога. Аз съм толкова запечена винаги, че само с лаксативи живея.

# 136
Аз пък изобщо не мога да направа връзка на проблемите ми с храната, която приемам. По принцип храната ми са предимно плодове и зеленчуци, билков чай, зелен чай, кефир, сурови ядки и семена, хляб. Пържено практически не ям. А и хич не ям много, по скоро малко.Вегетарианка съм. И когато ми се изостря проблемът и имам криза съвсем не съм си променяла диетата. Затова с храна не зная как да си помогна.
В различни изтоници дават следните плодове и зеленчуци, за дразнещи:
Ябълки, кайсии, манго, череши, праскови, сливи, зрели банани, диня, круша - всички зрели и презрели плодове дразнят заради oligofructans.
Зеленчуци дразнещи се водят: зеле, аспарагус, карфиол, чесън, гъби, лук, сладка царевица.
Варивата: леща, боб, нахут.

# 137
Лигия, гастро ми каза, че млякото дразни, аз прясно мляко изобщо не купувам. Сигурно и плодовете дразнят и ядките ..но не съм усетила , не мога да направя никаква,  абсолютно никаква връзка с конкретна храна и възникнал проблем.  Със сигурност обаче  зная, че нито сладко от рози, нито вкиснала боза, коприва, тиква, сливи и каквато и да е уж прокарваща храна на мен не ми действа никога. Аз съм толкова запечена винаги, че само с лаксативи живея.

И при мен разхлабващите храни и плодове не дават ефект. Наскоро пробвах Елакса /хранителна добавка/.Меко действие има и не боли корема от нея. Дано само не се привиква и към нея.
Миналата година оправих кризата със сусамов тахан с мед - на гладно сутрин. Цяла година го ядох и нямах проблеми. Обаче сега и това не ме спаси.

Последна редакция: пт, 17 юни 2022, 09:01 от ps3

# 138
Добре, че ви има в тази тема, че направо ще полудея от тези самотни терзания.Sad
Влязох, за да питам дали някой от вас е лекуван с антибиотик за тези проблеми, защото вече нищо друго не ми остана?...Sad Но ме е страх да не скапя всичко окончателно. Да пия ли? Някой пил ли е при дълга и тежка криза?

Та така....моите проблеми не стоят на едно място, търпят някакви промени.
Разстройството и ужасната миризма, когато ходя до тоалетна спряха. Обаче...остана болката. Боли ме 1 пръст над пъпа, по цялото протежение на дебелото черво. Понякога нощем се събуждам от остра болка, сутрин имам газове. Като отида до тоалетна, нещата се успокояват за известно време. После пак се почва - боли ме ту отляво, ту отдясно, ту по цялото протежение на дебелото черво. После по някое време спира(обикновено когато не ям нищо), след час-два пак почва. Имам много, много проблеми, които може да ми докарат болки. Черният ми дроб е целия в некрози, имам автоимунно заболяване и то ми докара това чудо. Жлъчката ми е прегъната и пълна с камъни, но гастрото не дава още да се вади, защото пази черния дроб от омазняване. А това може да се получи при някоя криза, защото холестеролът ми се вдига много...
От 2-3 дни взе да ме боли кръста, към бъбреците, но сигурно ще е от дебелото черво. Може да е раздразнило жлъчката. Не знам дали е възможно това обаче, само така си мисля.....

Вчера за първи път ядох готвена храна от 1 месец. Постен гювеч със зеленчуци. Направих едно малко гювече и ядох. Нищо не ми стана, освен че ме боли....Sad Спазмомен не помага. От нищо не се влияе. Спрях пробиотиците. Не виждам полза от тях.
Не знам какво да правя.....Не ми се ходи при гастрото. Ще ми изпише пак един куп пробиотици и нищо накрая...вече съм го повтаряла стотици пъти.

От 1,5 месеца съм в нов апартамент. Купих го напълно самостоятелно с наследство, което ми остана след смъртта на родителите ми. Вложих и свои спестявания и толкова се радвах и гордеех, че постигнах толкова много, въпреки болестите и проблемите, а глава не мога да вдигна, за да се зарадвам. Плаче ми се. Постоянно...Имам чувството, че това чудо няма да изчезне вече. Никога. Мина месец.
Извинявам се за накъсаните изречения, но вече психически не издържам Sad

# 139
Не знам в отчаянието си дали не искаш да почетеш из нета за FODMAP diet. Може пък да ти помогне. Най-малкото да държи симптомите под контрол. Почети и за интервално хранене. Аз мисля че тези две неща биха се отразили благоприятно. Не мисля че могат да излекуват, но човек би се чувствал в пъти по-добре. Това са мои лаишки разсъждния и разбира се не заместват посещение при лекар в случай на влошаване на ситуацията.

# 140
с твоите оплаквания на мен ми помага Иберогаст обаче не става веднага към половината на голяма  бутилка ми поуспокоява болката. Фодмап диета също помага.

# 141
Пробвай други неща, както са ти писали.
Пробвай мастиха. Пробвай билки. Чайове от мента, риган, мащерка. Не губиш нищо, ако опиташ. Аз от билки и добавки съм в пъти по-доволна. Не става за ден, но лекуват билките и смолите. Заздравяват лигавица, черва.
Пробиотиците не са за постоянен прием, но продължават да ги изписват постоянно.

# 142
  • София
О, Ън, съчувствам ти силно. Дай Боже скоро се стабилизираш. Хубави препоръки са ти посочени, аз само се сещам, че Димков лекува с билки. Прави преглед и казва доста добре кое как. Ходила съм при него за различни неща и съм била доволна.

# 143
Ще ги видя тия диети, не пречи да пробвам. А иберогаст не знам защо гастрото не ми изписва, може би заради черния дроб или жлъчката...не знам, но не ми е изписвала никога. А тези ми оплаквания не е нещо ново и друг път съм ги имала, макар и съвсем по-поносими. А гастрото си го изписва иберогаста, харесва го това лекарство, но не и за мен. Ще трябва да звънна другата седмица да я питам освен...

# 144
  • София
Ще ги видя тия диети, не пречи да пробвам. А иберогаст не знам защо гастрото не ми изписва, може би заради черния дроб или жлъчката...не знам, но не ми е изписвала никога. А тези ми оплаквания не е нещо ново и друг път съм ги имала, макар и съвсем по-поносими. А гастрото си го изписва иберогаста, харесва го това лекарство, но не и за мен. Ще трябва да звънна другата седмица да я питам освен...

Привет! Simple Smile Аз също имам проблем с червата и той най-вече с дебелото черво. От 9г съм така Sad Мислех че имам СРДЧ, но в крайна сметка казаха, че е по-скоро възпаление на дебелото черво. Реално с безглутенова диета и като избягвам някой храни от FODMAP съм добре вече 2-3 години. Но след ковида пак се възпали червото, добре че отново диетолога ме посъветва пих Индийски тамян + водорасли + бифидус + ацидофилус. Тази комбинация много добре ми повлия. Почти нямам оплаквания, но продължавам да се въздържам от някои храни. Дори онзи ден открих, че сок от бъз ми създава газове Sad. Но все пак нямам запек и болка в червото. Когато съм на диета и пия добавките се чуствам много добре. Дори от известно време си позволявам глутен в малки количества и не ми се подува корема! Надявам се, че съм била полезна!

# 145
На добавка/капсули ли приема индийския тамян?
Аз имам клей. По едно време приемах, ама ме хвана шубе. Пишеше там, че ако има камъни в бъбреците може да разбута и да тръгнат да излизат, а аз имам.

# 146
  • София
На добавка/капсули ли приема индийския тамян?
Аз имам клей. По едно време приемах, ама ме хвана шубе. Пишеше там, че ако има камъни в бъбреците може да разбута и да тръгнат да излизат, а аз имам.

Аз приемах този: https://www.vitalabo.bg/zeinpharma/tamqn-kapsuli
Но не съм чувала за противопоказания за камъни в бъбреците - може и да не е добре да се приемат. Тогава можеби да се пробва осносно на храносмилането да се повлияе с пробиотиците и водораслите. Водораслите даже предотвратяват образуването на камъни в бъбреците.

# 147

Привет! Simple Smile Аз също имам проблем с червата и той най-вече с дебелото черво. От 9г съм така Sad Мислех че имам СРДЧ, но в крайна сметка казаха, че е по-скоро възпаление на дебелото черво. Реално с безглутенова диета и като избягвам някой храни от FODMAP съм добре вече 2-3 години. Но след ковида пак се възпали червото, добре че отново диетолога ме посъветва пих Индийски тамян + водорасли + бифидус + ацидофилус. Тази комбинация много добре ми повлия. Почти нямам оплаквания, но продължавам да се въздържам от някои храни. Дори онзи ден открих, че сок от бъз ми създава газове Sad. Но все пак нямам запек и болка в червото. Когато съм на диета и пия добавките се чуствам много добре. Дори от известно време си позволявам глутен в малки количества и не ми се подува корема! Надявам се, че съм била полезна!

Благодаря ти за този пост!
Как ти поставиха тази диагноза, какви изследвания ти правиха, за да разберат, че имаш възпаление на дебелото черво?
И аз имам точно това усещане. Досега имах СРДЧ и всичко беше по-различно - като симптоми и като продължителност и усещане. Обаче миналото лято изкарах някакъв гаден стомашен вирус, после ме хвана Ковид за втори път и мисля, че ми докараха това възпаление. Различно е. Боли. А СРДЧ не боли. Много дълго ме държи и ми е лошо през това време, а когато имам криза с СРДЧ не ми е лошо.

Аз съм с чернодробно автоимунно заболяване, имам некрози по черния дроб и болна жлъчка. Не знам как лекуват такива възпаления. Антибиотици не са ли подходящи? Мога да взимам няколко....
Какво ти е диетата, какво НЕ ядеш?
Защото....аз се бях оправила преди 3-4 дни. Цели 2 дни бях добре. Нищо не ме болеше, не ми беше лошо. Смятах, че всичко свърши. И реших да ям нормална храна. Сготвих си в едно гювече малко зеленчуци и ядох, нищо не ми стана. После опекох бяло пилешко месо и направих картофено пюре, както и салата от домат и краставица. Това мисля, че ми беше грешката. Доматите са кисели и 1/2 домат ми видя сметката. От 2 дни пък съм зле. Боли ме постоянно и ми е лошо...
Теб постоянно ли те болеше или тези кризи бяха от време на време? През колко време се случваха и при какви случаи?
Питам много, но мисля, че това ми е проблема и на мен, а е нещо ново сега и не съм се ориентирала. От опит знам, че трябва бързо да вляза в крачка с нови проблеми, защото иначе се мъча дълго Sad
ПП Направи ми впечатление също, че докато бях най-зле имах ужасно тежка миризма, когато ходех по голяма нужда. Също така имах и много газове сутрин. А това при СРДЧ никога не ми се е случвало....Имаше ли такива оплаквания? Кръв и слуз не съм имала обаче...

# 148
  • София
Как да не боли СРДЧ? Аз имам много силни болки даже.

# 149
  • София

Благодаря ти за този пост!
Как ти поставиха тази диагноза, какви изследвания ти правиха, за да разберат, че имаш възпаление на дебелото черво?
И аз имам точно това усещане. Досега имах СРДЧ и всичко беше по-различно - като симптоми и като продължителност и усещане. Обаче миналото лято изкарах някакъв гаден стомашен вирус, после ме хвана Ковид за втори път и мисля, че ми докараха това възпаление. Различно е. Боли. А СРДЧ не боли. Много дълго ме държи и ми е лошо през това време, а когато имам криза с СРДЧ не ми е лошо.

Аз съм с чернодробно автоимунно заболяване, имам некрози по черния дроб и болна жлъчка. Не знам как лекуват такива възпаления. Антибиотици не са ли подходящи? Мога да взимам няколко....
Какво ти е диетата, какво НЕ ядеш?
Защото....аз се бях оправила преди 3-4 дни. Цели 2 дни бях добре. Нищо не ме болеше, не ми беше лошо. Смятах, че всичко свърши. И реших да ям нормална храна. Сготвих си в едно гювече малко зеленчуци и ядох, нищо не ми стана. После опекох бяло пилешко месо и направих картофено пюре, както и салата от домат и краставица. Това мисля, че ми беше грешката. Доматите са кисели и 1/2 домат ми видя сметката. От 2 дни пък съм зле. Боли ме постоянно и ми е лошо...
Теб постоянно ли те болеше или тези кризи бяха от време на време? През колко време се случваха и при какви случаи?
Питам много, но мисля, че това ми е проблема и на мен, а е нещо ново сега и не съм се ориентирала. От опит знам, че трябва бързо да вляза в крачка с нови проблеми, защото иначе се мъча дълго Sad
ПП Направи ми впечатление също, че докато бях най-зле имах ужасно тежка миризма, когато ходех по голяма нужда. Също така имах и много газове сутрин. А това при СРДЧ никога не ми се е случвало....Имаше ли такива оплаквания? Кръв и слуз не съм имала обаче...

Здравей! Съжалявам да чуя, че те боли - много е неприятно Sad При мен болката беше долу в края на дебелото черво и ми минаваше след като пусна газове или отида до тоалетната. Но най-много болеше преди да се изпразни червото Sad...
Понеже от години не вярвам много на лекари, за този тип проблеми ходя при един диетолог. Не него му имам доверие. Той изпозва методът на д-р Флоу и така ми постави диагноза и провери кои храни ми дразнят. Когато за първи път отидох при него преди 9г. бях много зле - имах ужасен запек и направо ми се ревеше. Той ми направи специална диета + някакви билкови капки - и буквално за два дни вече се чуствах много добре! Реално от тогава съм на диета, но най-вече избягвам пшеницата, карфиол и червено цвекло - те ми действат най-зле - получавам запек и подуване с болки. Реално когато нямам криза (тоест нямам възпаление) продължавам да ги избягвам и ако получа някакъв дискомфорт - мисля какво съм яла и от какво може да бъде предизвиканоа и проверявам в applicaton-a "FODMAP Helper". Още не знам от какво са кризите - дали са на нервна почва или от самата храна, но определено го свързвам със секциото. ПОнеже всичко почна след него. Преди това никога не бях имала подобни проблеми.
Понеже спомена антибиотици - аз съм напълно против. Те не помагат за такива случай - ако е същото като при мен. Реално лигавицата е раздразнена и възпалена и трябва да й се помогне да се възтанови. Антибиотиците ще я раздразнят повече.

Общи условия

Активация на акаунт