Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 207 778
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте момичета, нова съм в тази тема, но имам нужда от съвет какъв лекар да посетя.
Винаги съм била с много чувствителен стомах, най -вече на психическа основа , когато съм спокойна и нямам стрес всичко е наред, но напоследък имам много странна болка и се чудя дали е от дебелото черво -боли ме много в ляво, там където е кокала от тазобедрената става и болката се движи нагоре и надолу , понякога и ниско долу около левият яйчник, насполедък я усещам и по навътре, не е силна и по -скоро на моменти ме срязва и най -вече като седя седнала ... някой имал ли е подобно симптоми , не знам дали да посетя гастроентеролог или друг доктор 🤔
Аз често имам такива болки-но отдясно , точно на местата които описваш и все ме е страх да не е апендисит.НО преди 2 седмици имах подобна болка от ляво, но беше по често в областта на яйчника.На моменти не можех да седна, сякаш притискаше нещо ниско в ляво- отидох на гинеколог и се оказа киста 3см.След няколки дни болката изчезна- и кистата я нямаше.
Но от дясно имам често разни болки и не знам защо, притесняват ме.

# 361
No fear , и аз започвам да мисля че може да е яйчник или мускулно ставна болка, защото я усещам най вече в седнало положение , тези дни ще мина през личната да видим на къде ще ме насочи

# 362
Днес пак имам болки .До обяд бяха като спазми , сега са тъпи постоянни и се местят из корема.Забелязвам, че като се навеждам, прегъвам ме боли повече....при вас така ли е??
Няколко дни бях ок...днес пак.Снощи вечерях свинско с гъби и сметана...дали от това нещо стана,  не знам....аз нали нямам и диагноза и си стоя и се тревожа какво ми е...
Какво мога да пусна като изследвания ? Кръвни?Фецес?

# 363
Момичета аз бях със същите болки в седнало положение и когато трябва да се сгъна или наведа.Но според моя гастроентолог това се дължи на силно прегънато дебело черво .А всички знаете ,аз писах тук за моята колоноскопия и на 24 ще махна полипа 18 мм и ще ми кажат резултата от биопсията.И мен си ме боли имам дни на запек и дни на диария.Болките си ги имам ,но по леки  Много нещо промених по негов съвет в хранене и живот.

# 364
Момичета аз бях със същите болки в седнало положение и когато трябва да се сгъна или наведа.Но според моя гастроентолог това се дължи на силно прегънато дебело черво .А всички знаете ,аз писах тук за моята колоноскопия и на 24 ще махна полипа 18 мм и ще ми кажат резултата от биопсията.И мен си ме боли имам дни на запек и дни на диария.Болките си ги имам ,но по леки  Много нещо промених по негов съвет в хранене и живот.
А болката при прегъване/сядане дали има връзка с полипа 🤔 .Моята ниско долун в ляво изчезна, като ми изчезна и кистата на яйчника...

# 365
Не знам дали полипа има връзка с болките като седнеш или се свиеш.Днес ходих до болницата. Биопсията е показала доброкачествен полип.Доктора ми обясни ,че ще го махнат с колоскопия .Но от това колко ще прокървя зависело кога ще ме изпищат ми каза.В най-добрия случай във вторник или в петък в най-лошия.Момичета искам да ви питам боли ли след това и кърви ли.Много съм притеснена моят не е малък -18 мм.Ще се радвам ако някой сподели и колко време му трябвало след това да се възстанови.

# 366
Ох тоя доктор много те е наплашил. На мен при колоноскопия ми махат полипи всеки път, и не един. НИкой не ме приема в болница (не съм в БГ). Преспиват ме за 15 мин, събуждам се, ставам и си тръгвам. Нито нещо ме боли, нито лежа в болница, нито кървя, нито усещам каквото и да е. Единствено трябва да имам придружител който да ме прибере, че понеже съм била под упойка не е разрешено да шофирам по закон. Но определено съм с акъла си като се събудя, защото говоря с доктора след това, обсъждаме диаграмата с полипите, понеже са отбелязани къде са били и ми я дава в ръката. Не се притеснявай толкова. Щом се знае, че е и доброкачетвено, другото не го мисли. На мен най-трудното ми е пиенето на очистителното, защото ми идва много течността, а не ми се пие, а трябва да я изпия.

# 367
Да ви питам има ли ли сте опасващи болки? На ниво пъпа през целия корем и кръста?

# 368
Да ви питам има ли ли сте опасващи болки? На ниво пъпа през целия корем и кръста?
Имала съм, когато съм яла нещо, което не трябва да ям. Ако спазвам диета и избягвам храните, които съм установила, че не ми действат добре, рядко имам чак такива болки.

# 369
Забелязвам, че ако лежа или съм в по удобна поза ми минават болките и когато стана и почва да ме боли , на различни места в корема, дажв по някога ходя леко присвита защото като си изпъна хубаво тялото в изправено положение болката се засилва после леко намаля.главно на ниво пъпа от ляво отдясно или под ребрата...какво е това нещо не знам вече...при вас има ли такива болки?

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 23:43 от No fear...

# 370
Забелязвам, че ако лежа или съм в по удобна поза ми минават болките и когато стана и почва да ме боли , на различни места в корема, дажв по някога ходя леко присвита защото като си изпъна хубаво тялото в изправено положение болката се засилва после леко намаля.главно на ниво пъпа от ляво отдясно или под ребрата...какво е това нещо не знам вече...при вас има ли такива болки?
Да, случвало ми се е и на мен. Забелязали ли сте тези болки да се появяват след ядене на определени храни? Има ли нещо, което ги провокира?
На мен в повечето случаи ми е ставало така (както написах по-горе), след като съм яла нещо, което не ми действа добре. Ако ям лук в салата например, получавам същите опасващи болки в целия корем. Ако е в супа обаче, мога да го ям.
Животът с това заболяване е труден и човек трябва непрекъснато да се съобразява какво яде и какво пие, за да няма проблеми. Друго решение засега не съм намерила.

# 371
Да, случвало ми се е и на мен. Забелязали ли сте тези болки да се появяват след ядене на определени храни? Има ли нещо, което ги провокира?
На мен в повечето случаи ми е ставало така (както написах по-горе), след като съм яла нещо, което не ми действа добре. Ако ям лук в салата например, получавам същите опасващи болки в целия корем. Ако е в супа обаче, мога да го ям.
Животът с това заболяване е труден и човек трябва непрекъснато да се съобразява какво яде и какво пие, за да няма проблеми. Друго решение засега не съм намерила.
Не мога да го свържа сякаш, понеже понякога ям без да се съобразявам и нямам проблеми.А като имам болки не съм яла нещо по специално и различно.Аз не съм и ходила по задълбочено по лекари...Понеже знам , че без гастро и колоноскопия няма как да ми кажат на 100% какво ми е.. И стоя и си мисля и лоши неща понякога....През годините съм имала подуване на корема , но не и болки.От няколко месеца ден през ден ме боли...Сега последната болка започна преди 3-4 дни , вечерта бях яла пържоли със сметана и гъби...не знам дали има връзка.Имах на сутринта първо болки на спазми, разтройство еднократно и после само тъпи гадни болки на местата които казах по горе.Още на същия ден почнах пробиотик и ензи мил...сега и до тоалетна не мога да отида (мисля че е от тях).Ходя но сууупер малко и трудно- а не е запек...Но продължавам да ги пия тези неща защото пък имам болки...Направо ми писна вече да ме боли и да се тревожа защо...според вас това типична картина на СДРЧ ли е и на колит?Преди 2 месеца може би бях на гастро,  тогава имах болка предимно под лявото ребро и се притесних да не е панкреас, гледа ме на ехограф и каза че всичко изглежда нормално- само жлъчката ми е прегъната...Каза че може да СРДЧ , може да е хиатална херния...без гастро и колоноскопии нямало как да се каже на 100% какво е...
Вас по колко дни ви държат болките? Колко че често ги имате?И как бихте ги описали?Като спазми?Тъпа местеща се болка? Опъваща? И на кой места е?
Не ми се иска да си правя такива инвазивни изследвания...но може би е разумно да ги... Sad
Всички ли имате правени колоноскопии преди да ви поставят диагнозата СРДЧ?
Съжалявам за много въпроси...просто съм притеснена вече..

# 372
И аз имам подобни симптоми - предимно вляво, като болката е опасваща, стягаща и опъваща, а понякога и режеща. В седнало положение се усилва и продължава от няколко часа до 1-2 дни. Ако взема мерки и огранича някои храни, се оправям по-бързо. Ако ям всеки ден салата с лук например, постоянно ще съм в това положение.
Ходила съм при доста гастроентеролози, правили са ми и изследвания - уж нищо ми няма, т.е. като не виждат нищо притеснително, ти казват, че страдаш от този синдром. Предписват ти някакви лекарства и с това се приключва темата.. На мен лекарите с нищо не ми помогнаха, но поне знам, че съм ходила, направили са ми необходимите изследвания и съм се успокоила, че не е нещо по-сериозно, както си мислех.
При мен тези симптоми категорично имат връзка с храната, защото почти винаги се появяват след ядене. Ако спазвам лунната диета например и цял ден не ям нищо, веднага усещам подобрение и нямам проблеми. Сметаната и гъбите, които споменахте, са храни, които избягвам. Недоспиването също влошава симптомите при мен.

# 373
И аз имам подобни симптоми - предимно вляво, като болката е опасваща, стягаща и опъваща, а понякога и режеща. В седнало положение се усилва и продължава от няколко часа до 1-2 дни. Ако взема мерки и огранича някои храни, се оправям по-бързо. Ако ям всеки ден салата с лук например, постоянно ще съм в това положение.
Ходила съм при доста гастроентеролози, правили са ми и изследвания - уж нищо ми няма, т.е. като не виждат нищо притеснително, ти казват, че страдаш от този синдром. Предписват ти някакви лекарства и с това се приключва темата.. На мен лекарите с нищо не ми помогнаха, но поне знам, че съм ходила, направили са ми необходимите изследвания и съм се успокоила, че не е нещо по-сериозно, както си мислех.
При мен тези симптоми категорично имат връзка с храната, защото почти винаги се появяват след ядене. Ако спазвам лунната диета например и цял ден не ям нищо, веднага усещам подобрение и нямам проблеми. Сметаната и гъбите, които споменахте, са храни, които избягвам. Недоспиването също влошава симптомите при мен.
Какви изследвания ти правиха на теб?

# 374
На мен ми бяха поставили диагнозата СРДЧ без никакви изследвания, само с ехограф. И то две от смятаните за най-добри във Варна. Симптомите първо ми бяха силни болки, стягане, не можех да спя по корем, да си закопчая дънките... След два месеца се появи оригване и силно къркорене с часове. Изписваха ми лекарства едно след друго без резултат. Накрая ми дадоха направление за гастро- и колоноскопия и излезе, че стомахът ми е пълен с жлъчни сокове, т.е. имам жлъчен рефлукс. Засега няма резултат и от лечението и не знам дали и какви други изследвания трябва да направя. Задължително трябва и по-строг режим, макар че казват редовното "без мазно, пържено, люто". Някой има ли такъв рефлукс и може ли съвети? Чета, че се появява вследствие на друг проблем, но нямам идея какво да търся като първоизточник на проблема.
Едит: Задължително си правете ендоскопии, не е нищо страшно, но наистина е най-добрият начин на изследване. Аз се доверих на лекарите и изпатих. Иначе питах още в началото дали има нужда и бях готова.

Общи условия

Активация на акаунт