Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 211 067
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 825
Ако имате хемороиди с кръв (особено вътрешни) е много трудно да се вземе нормална проба. Чувала съм съвети да не се взима от края на акото, ами по към средата. Но не знам това до колко е адекватно и дали ще помогне.
Не знам какво да ви посъветвам, най-добре е да си поговорите с кадърен гастроентеролог.

# 826
Имам хемороиди външни,рядко кървят,вътрешни не знам дали имам.Ерозивен гастрит също имам.Ще ходя на гастроентеролог,разбира се,но много ме е страх да не е рак

# 827

Merelenda, ти какви изследвания си правила за глутена, как са коментирали това гастротата? А така като чета "чушки, патладжани, домати, ядки" - те са с много целулоза, да не е от нея?
Никакви не съм правила. Аз писах, че дава добри резултати дори да няма доказана цьолиакия, но може би трябваше да уточня, че пиша това не на база личен опит. Аз не съм правила такива изследвания. Просто от споделено от други, които са правили. Казват че по изследвания няма данни да имат проблем, но когато спрат да консумират изделия с глутен и се чувстват много добре. Та и аз в това число.
Друг е въпросът, че обожавам всичко тестеничко. Голяма любов имам с това тесто Satisfied

Като по поръчка идва този пост:
https://www.facebook.com/850937108272315/posts/pfbid0U3pQubkLwmx … HPzP86F4N3QeKZPl/

Последна редакция: пн, 27 мар 2023, 20:56 от Merelenda

# 828
За изследвания май никой не е правил (то и аз нямаше да правя, ако нямах и друг проблем), но поне някой попадал ли е на информация на какво се дължи "непоносимостта", когато няма целиакия и антитела. Там може би е и отговора колоноскопия ли, кръвно изследване ли, за чревна флора ли и т. н.

# 829
За изследвания май никой не е правил (то и аз нямаше да правя, ако нямах и друг проблем), но поне някой попадал ли е на информация на какво се дължи "непоносимостта", когато няма целиакия и антитела. Там може би е и отговора колоноскопия ли, кръвно изследване ли, за чревна флора ли и т. н.
Детето(22) е с непоносимост без изследванията да показват нищо. Тя даже освен към глутен и към лактоза.
Прави колоноскопия и пак нищо, лекарката й беше заинтересована да намерят отговор но... Казали са и СРДЧ и толкоз.
Сега тества да пие л-глутамин (проучила е, че единствената причина да се пие костен бульон е л-глутамин) във високи дози и казва, че е ОК но и не консумира "вредни" храни.

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 11:47 от ☀️🌙🌬️🔥💧❤️🙏

# 830
Алгоритъм за диагноза глутенова ентеропатия (CD) и "потенциална" глутенова ентеропатия (PCD) според цитираната горе статия:

# 831
И все пак това е за ентеропатия. Когато има увреждане на тънкото черво.

# 832
Здравейте!
С тежка остеопороза съм, вече много ме боли и трябва да започна  някакво лечение. Предлагат ми Пролия - инжекции.
Но аз се страхувам медикамента да не активира автоимунните ми заболявания. Има и много хапчета, но заради тежкия колит ги изключват като опция.Аз обаче съм склонна да се реша повече на тях, защото мога веднага да спра, а инжекцията е на 6 месеца и не мога да реагирам при лошо приемане.
Затова питам: има ли някой с остеопороза и гаден колит, който е пробвал с хапчета? Как се отразиха нещата на червата?
А ако някой има опит с пролията също бих била любопитна да науча. В омагьосан кръг съм и ми се струва, че нямам полезен ход, каквото и да реша, все ще е грешно. А трябва нещо да правя вече.
Проведих консултации с лекуващите лекари. Повече ме объркаха, всеки с различно мнение, някои диаметрално противоположни. Реших да питам препатили...

# 833
Здравейте!
Имам въпрос към тези от вас, които са си правили изследвания за окултни кръвоизливи, калпротектин, гъбички, цялостна флора и т.н. Колко време след прием на антибиотик/релафалк в моя случай/, спазмалгон и парацетамол е добре да се занесе проба, за да бъдат достоверни резултатите? Коя лаборатория препоръчвате?

# 834
Здравейте!
С тежка остеопороза съм, вече много ме боли и трябва да започна  някакво лечение. Предлагат ми Пролия - инжекции.
Но аз се страхувам медикамента да не активира автоимунните ми заболявания. Има и много хапчета, но заради тежкия колит ги изключват като опция.Аз обаче съм склонна да се реша повече на тях, защото мога веднага да спра, а инжекцията е на 6 месеца и не мога да реагирам при лошо приемане.
Затова питам: има ли някой с остеопороза и гаден колит, който е пробвал с хапчета? Как се отразиха нещата на червата?
А ако някой има опит с пролията също бих била любопитна да науча. В омагьосан кръг съм и ми се струва, че нямам полезен ход, каквото и да реша, все ще е грешно. А трябва нещо да правя вече.
Проведих консултации с лекуващите лекари. Повече ме объркаха, всеки с различно мнение, някои диаметрално противоположни. Реших да питам препатили...
Ако бях на твое място, бих попитала във фейсбук. Има една група, която се казва Болест на крон и улцерозен колит. Попитай там, има над 4 хил. членове и съм виждала хора да постват с всякакви въпроси за лекарства и съвпътстващи болести. Все ще има някой, който да е пробвал тези инжекции. Дано да вземеш правилното решение и болките ти да минат!

# 835
Момичета, здравейте от мен. Аз имах затишие няколко месеца (с изключение на два пъти, през които получавах разстройство, след определени храни)
От около седмица обаче нещата се върнаха с пълна сила и малко съм се наплашила да не е най-лошото (на ММ приятел почина от рак на дебелото черво и само треперя сега и аз).
Това, което ме притеснява е почти постоянна болка в областта на ануса, която сравнявам като контракции (като по време не цикъл). Болката отива настрани към брича и отзад около опашната кост, както и към слабините. Наболява ме и под дясното ребро. Дали не е бъбрек, не знам. Имам леко разстройство и позиви за уриниране. Не ми е подут коремът. При вас имало ли е нещо такова и дали да се притеснявам сериозно. Усещам и леко Гадене. Нямам кръв или слуз.

# 836
  • София
Исках да споделя с вас една статия - много добре е обяснено нашето състояние и най-вече за мен беше ново, списъкът с пробиотиците доказани при СРДЧ. И това реално ми даде обяснение защо на мен само един вид пробиотици ме спасяват, а останалите дори ме влошаваха. Надявам се, че ще е полезно за всички

https://imupro.bg/naj-dobrite-probiotichni-dobavki-pri-sindrom-n … ebelo-chervo-ibs/

# 837
Момичета, здравейте от мен. Аз имах затишие няколко месеца (с изключение на два пъти, през които получавах разстройство, след определени храни)
От около седмица обаче нещата се върнаха с пълна сила и малко съм се наплашила да не е най-лошото (на ММ приятел почина от рак на дебелото черво и само треперя сега и аз).
Това, което ме притеснява е почти постоянна болка в областта на ануса, която сравнявам като контракции (като по време не цикъл). Болката отива настрани към брича и отзад около опашната кост, както и към слабините. Наболява ме и под дясното ребро. Дали не е бъбрек, не знам. Имам леко разстройство и позиви за уриниране. Не ми е подут коремът. При вас имало ли е нещо такова и дали да се притеснявам сериозно. Усещам и леко Гадене. Нямам кръв или слуз.
Имаз съм така. Оправя се, влоша, оправя се, влоша се и така вече 4 години.
Сега пак имам кръв малко по хартията и сърбежи.
Тези дни ядох доста суха храна и въпреки че съм с кашави пак имам запек. Много странно.
Най-редовно като разбера за някой с рак и се филмирам.
Пих антиниотик преди 3 седмици.

# 838
От няколко дни и на мен ми е поставена такава диагноза. Тъй като тук изчетох доста мнения и получих доста полезна информация, бих искала и аз да бъда полезна евентуално.
Нямам 100 %-ови доказателства, но мисля, че усложненията при мен се появиха след 3 седмична употреба на витамин А (бетакаротин), и то в съвсем допустима доза. Оказа се, че това никак не е безопасно витаминче и не трябва да се използва при доста състояния, например бъбречна или чернодробна недостатъчност, при нарушена абсорбция в стомашно-чревния тракт и галактозна непоносимост. Особено трябва да внимават и пушачите. Действието му се усилва от витамин Е или цинк.
Съветът ми е да погледнете състава на добавките и билките си, мазилата (често се добавя витамин А), особено при пушачите.

А специално за Ън - ако желаете, пишете ми на лични. И аз имах опасения за лечение на остеопороза, а всички лекари държаха спешно да ме лекуват. Но изглежда имам подобрение от "самолечение". Няма гаранция, че при друг ще работи, но няма гаранция и за резултатите от стандартно лечение.

# 839
След дълго затишие и при мен нещата пак се разбутаха. С тъга открих, че моят любим билков иберогаст вече е изтеглен и никъде не може до се намери. Някой да го е ползвал и да е преминал към нещо по-добро или подобно като действие и състав?

KPP, страхът е най-гадната част от тази болест. Прави си прегледите при гастро, периодични изследвания или профилактика и не се поддавай на такива мисли!

Общи условия

Активация на акаунт