Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 211 427
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Да, преди малко пих с горещ ментов чай капките и веднага ми облекчи подуването в корема. Имах нахалството вчера да хапна 3-4 ягоди.
Верно голямо нахалство Dizzy FaceFlowers Strawberry
Благодаря за напомнянето за Кармолис - ползвала съм го преди, добро е. Аз си нося ментови капки в пластмасово шише в дамската чанта - изтисквам си малко директно в устата и прокарвам с вода като съм на зор.
Но колко сме различни - аз още не съм установила каква храна ми пречи, макар че съм с гастрит и язви.

Свет, и моята диагноза е гастродуоденит, но аз имам и язви и имах/имам Хеликобактер.
Ензими взимам Ензимил, горчивка- Шведска. Иберогаст също е хубав, но май времено е спрян от внос. И някаква домашна горчивка си бях забъркала.
Мастиха взимам около 1 грам сутрин на гладно с 1 чаша вода. Купувам си мастикс, смилам в мелачка (преди това държа във фризера няколко часа), една равна чаена лъжичка. Разтворими таблетки май са с по-малко съдържание. Има и капсули на Jarrow, но трябва да знаеш, че имаш Хеликобактер, иначе няма голяма нужда.

# 901
  • под тепетата
Точно вчера на работа си изстисках последните ментови капки ( и аз си нося в чантата) и днес като видях зор, се сетих, че имам Кармолис. Мента освен на вилата, която суша в огромно количество, имам и в сандъчета на терасата Smiley
На мъжа ми, който беше със СРЧ , му бяха изписали Креон и Ентеросан основен.

# 902
svet, досега съм установила, че наистина всичко идва от стомаха или малко след него. Миналата година лекувах хеликобактер, бях на "щадяща" диета, но това подуване и крампи не спря. Сега вземам Мастиха за евентуално връщане на бактерията, ензими и горчивки. Диагнозата, която съм си поставила е Липса на храносмилателна мощ, което води до лошо разлагане на храната още в дуоденума. Това вероятно води до подхранване на лошите бактерии в тънките черва и реакция на организма за изхвърляне на отровите (крампите, за които говориш и които аз изпитвам по същи начин). Както казах, автономната нервна система е намесена, но причината е в храносмилането в горната част.
Така че, още не съм се оправила, а постоянното търсене на решение внася допълнително стрес (health anxiety), и всичко се завърта в един порочен кръг.
Добре , че ми отворихте очите за да помисля и аз малко за липсата на храносмилателна мощ. Моите симпоми са много куркане на червата и газове. Сутрин още в леглото ме подкарват. Нямам болки никакви и затова го отдавах и на менопаузата, защото прочетох ,че при нея има нарушен метаболизъм . Благодаря ще пробвам с някакви ензими.

# 903
А как се лекува алтернативно хеликобактер? Че записах час за гастроентеролога и сигурно ще ми изпише антибиотиците, а аз съм алергична към аугментин например.
Да пробвам първо с народно лечение съм решила.

# 904
А как се лекува алтернативно хеликобактер? Че записах час за гастроентеролога и сигурно ще ми изпише антибиотиците, а аз съм алергична към аугментин например.
Да пробвам първо с народно лечение съм решила.

Хеликобактер се лекува с мастиха, може да пробвате с чесън ,той е естествен антибиотик, също става с  масло риган,мащерка на чай

# 905
Последните два дни нещата се усложниха и в стомаха освен в червата. Имам болки, киселини, оригвания, никакъв апетит.

Гастрохелп пия, но няма никакъв ефект. Пробвах също мента на капки, няма подобрение.

Не ми се иска да пия отново инхибитори на протонната помпа, че предизвикват диария.
Според вас ако си взема Мастиха, Креон и пия гастрохелп и пробитиотик, дали ще са прекалено много неща?

# 906
Последните два дни нещата се усложниха и в стомаха освен в червата. Имам болки, киселини, оригвания, никакъв апетит.

Гастрохелп пия, но няма никакъв ефект. Пробвах също мента на капки, няма подобрение.

Не ми се иска да пия отново инхибитори на протонната помпа, че предизвикват диария.
Според вас ако си взема Мастиха, Креон и пия гастрохелп и пробитиотик, дали ще са прекалено много неща?
Според мен е важно да започнеш да си даваш сметка, че храносмилателната система е много голямо и сложно нещо и няма да можеш да постигнеш ефекта "ще пия едно, две лекарства и ще ми мине веднага". Това не е като да имаш температура.
Според мен имаш гастрит или рефлукс или и двете и ти трябва дългосрочна и цялостна стратегия за хранене, дишане, чайове, упражнения и т.н. Ако се храниш правилно, ще имаш най-голям шанс да избегнеш бъдещи обостряния и връщане на проблемите.
Препоръчвам ти да разгледаш редит форуми и фейсбук групи на хора с такива проблеми, аз от там попаднах на много читави съвети, повечето свързани с начин на живот.

Според теб какво те е довело до това влошаване, какво си ял, какво си пил? Задавай си въпроси като преяждал ли си скоро? Пил ли си много кафе, спал ли си добре? Ползваш ли възглавница за рефлукс, да не ти се връщат киселините нощно време и да ти дразнят стомаха. Това трябва да разбереш, какво те влошава и да го коригираш. Иначе само ще стреляш в тъмното.

От добавките, мастихата е най-полезна. Аз си купувах от аптеката самата смола, а не таблетки. Смолата е на едни малки кристални топчета, дъвче се като дъвка известно време и после се плюе. Не се гълта! Има ефект, на мен ми помогна, но трябва да я дъвчеш редовно поне няколко дни, по две-три на ден.
За Креона и Гастрохелп не мога да коментирам. На слука е, ако ти помагат супер, ако не - защо ги пиеш. Аз не бих пила толкова много неща на веднъж, особено ако не е много ясно дали и колко ми помагат.

# 907
  • София
Свет, не помня дали си споменавал за Хеликобактер, имаш ли тест?
При гастрит, какъвто ти най-вероятно имаш, много е важно да не допускаш празен стомах, т.е ядеш по малко, но на често.
Полезно средство обострен стомах е оризовата - вариш 20 мин 1/4 чаша ориз  в 1 л вода, охлаждаш, прецеждаш и пиеш на празен стомах или като усетиш първите симптоми. Аз си държа в хладилника да имам.
Във Фейсбук има много групи на английски за всичко. Аз съм член на около 50 поне Simple Smile

Аз мастихата я приемам вътрешно, но не съм чела за противопоказания. Дори в един гръцки сайт четох как се гълта на перлички или смляно. Капсулите съдържат смлени перлички. От 1 седмица взимам по 1гр на ден, не усещам нещо негативно. Дано да няма, че съм решила 1 месец да я взимам.

Блумбъг е права, трябва самостоятелна детективска работа. 

# 908
Имам осезаемо облекчение от Салофалк... Това има ли го при СРДЧ (нали го водят, че е на нервната система, а това лекарство не е с действие върху нея) ?

# 909
Bloomberg, благодаря много за помощта. Не съм забелязал нещо специфично да ми е възпалило стомаха. Понякога се случва от супер странно неща и ще положа усилия да видя какво точно ми влияе негативно.

Взех си Мастиха разтворима и ще пия по една на ден. Също и тези зрънцата ще дъвча по 2-3 пъти на ден.
Взех и алое Вера да пия като се надявам да помогне също. Засега ще спра гастрохелп и няма да приемам други неща, като не виждам ефект.

Silver cloud, гастроскопия за последно си правих преди 3 години. Нямаше хеликобактер, само ерозивен гастрит с герб мисля. Трябва д видя точната диагноза тогава. Помня че ми бяха изписали нексиум и още нещо тогава.

Не съм ходил да си правя повторно някакво инвазивно изследване. Преди 2 години давах фецес и пак нямаше проблеми.
Миналата година ходих при гастро и почти бях решил да правя и колоноскопия да се успокоя за сериозни заболявания надолу, но той ми каза че просто няма смисъл според него и че имам сдрч редом с гастрита и да си живея живота.

Разбира се винаги като ми се обострят нещата влизам във филм че ми има нещо сериозно и ми идва да си направя отново гастро + колоноскопия но и разбира съм притеснен за това. Миналия път гастрото беше без упойка и беше ужасно.
Ясно ми е че за колоноскопията ще трябва упойка, но факта че трябва 2-3 дни да се лежи в болница + това че чувам за разни перфорации на червата ме плаши. Та мисля да го избягвам все още.

Според вас какъв тест да си направя за хеликобактер?

# 910
  • София
Според вас какъв тест да си направя за хеликобактер?
Фецес количествен го водят надежден, но други казват, че давал 50:50 достоверност.
Дихателен бил по-сигурен, но не знам доколко е вярно. Иначе биопсията е най-надеждна, но и за нея съм чувала, че зависи откъде ще вземат пробата.

# 911
Не мога да си обесня как доктор може да каже на пациент с оплаквания няма нужда от гастроскопия, от колоноскопия, еее имаш гастрит, но си кютай така.....На познати сина който е на 18г, започна да се оплаква от болки в стомаха. Мина на колоноскопия и му намериха полип. На 18г. дете. Намериха му и колит. Всъщност болките са били от колите, а не от полипа, защото полип не боли по принцип. Но добре, че тоя доктор не е дал такива съвети, че няма нужда от никакви прегелди. Яж на често по  малко и ако ти има нещо, ще се чуе....

# 912
Хеликобактериите ми ги хванаха с кръвен тест.
Първият път дори не издържах целият процес на лекуване и спрях АБ. Признавам си че гледах доста несериозно на тази гад.
Преди 2 години обаче го изкарах почти целият курс(единият от двата АБ ги спрях по-рано), но успях да я унищожа тази гадина.
От тогава горната част на стомаха ми е супер. Оказа се че прословутият гастрит който го имах сума ти години изчезна. Сега пак получавам киселини, но мнооого рядко. Преди бяха почти всеки ден, а си ям и пия същите неща.
Долната част на стомаха ми обаче почти не се промени.
Имай предвид че от АБ и инхибиторите може да получиш малко странични ефекти. Аз тогава загубих доста апетит и свалих килограми. Хвана ме някаква параноя и депресия че ми има нещо сериозно и това беше основната причина да спра единият АБ.
Ако ще почваш подобно лечение имай го предвид това. От една страна АБ дразни стомаха, от друга инхибиторите намаляват киселинноста и това влошава като цяло хранителният процес. Като цяло ще трябва да мине поне месец от спирането на лекарствата за да се оправи стомаха. Излезе ли ти положителен за ХБ не се замисляй.

# 913
Тази седмица мисля да дам фецес за хеликобактер и калпроктин да видим дали има някакво възпаление. Евентуално ако продължат зле нещата може и да правя гастроскопия + колоноскопия въпреки че съм притеснен малко за второто собено.

От вчера пия алое вера по 3 пъти на ден х 20 мл, Една разтворима таблетка Мастиха сутрин и по 2 пъти на ден дъвка от Мастикс на зърна по 20-30 минути. Усещам облекчение в болките.
Дали не прекалявам така с мастихата дневно? Питам защото вчера и днес имам един запек, който по принцип се случва изключително рядко при мен.

Благодаря ви!

# 914

Общи условия

Активация на акаунт