Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 205 568
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 1 815
  • София
Някой знае ли защо е изчезнала от аптеките ентералната храна Фрезубин и дали е нещо временно? Няма и заместители...

# 1 816
Здравейте,

пиша тук с молба да ме ориентирате.

От може би 8-9 месеца имам проблеми с корема, които не са постоянни. Нямам болка, единствено от време на време имам страшно разтройство, което обичайно ме хваща през деня, а преди него издуване на корема и бълбукане. През другото време съм със запек или от време на време нормално изхождане.

Началото на юни ходих на гастроентеролог, според него коремът ми е раздразнен заради прием на Метфогама (заради СПКЯ). Изписа ми Омнибиотик и иритаколин. От както ги пия имам подобрение, доста по-рядко се случва да имам разтройство, но ме притеснява, че консистенцията на изхожданията ми всеки път е различна - кашави, нормални, после пак кашави и т.н, да не изпадам в поробности. Също така определено в стресови ситуации влизам отново в период на издут корем, присвиване и разтройство. Не съм си правила изследвания, той ме гледа само на ехограф като ми каза, че съвсем малко е уголемено червото и според него е от метфогаммата. На 24г. съм.

Не мога да преценя дали определни видове храна дразнят корема ми, защото някояй път ме присвива след хранене, друг път нищо ми няма. Дали може да се говори за синдром на раздразненото черво?

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 14:09 от Linasss

# 1 817
И аз тук с вече имам чувството хронична диария..
Взех си час за гастро, ще ходя идната сряда, но предварително ми назначи да пусна:

клостридиум дифисиле;
тест за окултно кървене;
фекален калпротектин;
Кандида;
паразити

Въпросът ми е как взимате секрет? Не съм изследвала за себе си фекалии от не знам кога.

# 1 818
И аз тук с вече имам чувството хронична диария..
Взех си час за гастро, ще ходя идната сряда, но предварително ми назначи да пусна:

клостридиум дифисиле;
тест за окултно кървене;
фекален калпротектин;
Кандида;
паразити

Въпросът ми е как взимате секрет? Не съм изследвала за себе си фекалии от не знам кога.
Скоро го бяхме коментирали в темата (106 страница). Потърси че предният път имаше възмутени от споделеното.

Последна редакция: сб, 27 юли 2024, 16:38 от IvanGeorgiew

# 1 819
Оправих се с изследванията, но сега звъннах на лабораторията и казаха,че тестът за окултно кървене ми е положителен.. много съм притеснена:( Дифициле и фекален калпротелтин са отрицателни.
Сега чета,че се спазвала някаква диета преди теста, но на мен никой нищо не ми каза. Снощи ядох спагети болонезе, през деня също не съм се съобразавала.
Всякакви съвети ще са ми от ползва,прегледът ми е чак в сряда.. по принцип мисля,че имам вътрешни хемороиди, защото понякога се е случвало да имам кръв върху хартията,но много рядко...

# 1 820
Вероятно са хемороиди,не се притеснявай

# 1 821
Здравейте,
След като забременях, започнаха проблемите със стомаха и червата ми - постоянни газове, многоооо болезнени, дори и в първите месеци беше ужасно тежко. Едвам издържах и след като родих секцио, нещата затихнаха за малко, но след преживян стрес и други събития от 2 месеца е някакъв ад.... особено последния. Няма ден в който да не ме боли стомаха и червата. Отслабнах с 5кг от неядене и стрес покрай малката. Безъсние и още куп проблеми. Пих АБ м.Май, тогава и малката се разболя, последва и стрес, местене и коренна промяна на обкръжението ми. Сега пак ни предстои местене вече в наш нов дом, но пак е много стресиращо. Постоянно се мъкнат багажи, ремонти, нямам почивка и сън... никакво спокойствие. Живеем при моите родители и те имат 2 котки.. Та, ходих и на психиатър, защото преди 3 седмици стигнах и до бърза помощ с паник-атака...такова нещо никога не ми се беше случвало..той ми изписа Валдоксан, от който може би все още нямам подобрение, но пък мисля че ми влошава нещата със стомаха. Виждам как се движат през корема ми газовете... Ходих на Гастроентеролог, каза ми че имам спаднал колон и диастаза и най-верояно е от това. Само, че аз сега имам оплаквания, а преди си бях добре. Гастрото ми изписа Трибурин, Биобаланс и Ензи-мил... и нямам никакво подобрение. Ям само хляб, картофи и ориз.. Сутрин имам едно изхождане и после се започват проблемите, защото не е достатъчно. Понякога през деня след прием на повече вода или веднага след първото изхождане, имам второ като разтройство. Но, явно не мога да отида изцяло и остава неизпразнено червото и затова имам много газове.
Извинявам се за разпиляния пост, но вече нз какво да правя. Ще се радвам от препоръки за пробиотик, ензими или нещо, което да ме облекчи поне малко.
И друг въпрос, пиете ли кафе? Защото аз ако не пия, ще ме заболи главата. Пък и с това безсъние....изобщо без кафе не става.
Благодаря за вниманието.

# 1 822
Почвам отзад напред.
Кафето пречи на стомаха. Спрете го. За безсъние триптозин. Съдържа малко магнезий, вит Б3, Б6 и триптофан, който се превръща в серотонин, който е хормон на щастието и съответно повлиява депресия, безсъние, вкл. помага справянето с пристрастеност(сладко, цигари и пр.).
Имам противоречив опит с ензимил, т.е. понякога помага, понякога не. Като алтернатива мога да предложа газдеп(ензимен комплекс + няколко билки и малко пробиотик), както и гастрозон(ензимен комплекс + билки). Това, което имат повече от ензимила са именно билките и не казвам, че са на 100% ефикасни, но при мен сякаш са по-ефикасни спрямо ензимила. При мен като цяло пробиотиците нищо не помагат. Единствено някакъв ефект от ibs support на webber. Абсолютно същите съставки като ibs support на webber ги има в ibs relief на natural factors, буквално 1 към 1, но нямам опит с второто все още. От омнибиотик много хора са доволни, както чета в нета, но при мен не помага. Но заради отзивите не го отричам. Като евтина, но добра алтернатива, която при мен работи преди време мога да спомена симфония ройтери, има само един щам и това го прави на хартия "по-слаб" и от там и по-евтин, но въпреки това имам добри впечатления.
Според мен част от нещата при вас се случват от това, че в момента сте много хора на едно място, така постоянно нещо се случва, като се преместите ще се поуспокоите. Позволете си да имате ден-два-три, в които нищо да не правите освен може би обичайните неща около детето, но нищо друго. Не сме роботи и понякога имаме нужда просто да спрем.
Хлябът ако е сухар, иначе обикновен бял хляб не яжте. Или поне го минете през тостер.
Може да пробвате колилен, изцяло билково е. Пие се 2 до 6 седмици. Като ако го пробвате по възможност 30 минути преди хранене, но спазвайте точно, т.е. може да ядете и един час след това, но не по-рано от 30 минути. Ефект евентуално ще видите след няколко дни.
Картофите ги намалете, защото уж не пречат, но само картофи не е ок. Повече ориз.
Позволете си да бъдете слаби. Днешната забързаност и максимализмът че всеки ден трябва едва ли не да постигаме нещо - да тренираме, да работим, да четем книги, да спортуваме, да правим това, да правим онова ... са пряк път до бърнаут. Повтарям, позволете си да бъдете слаби. Ден или два, в които не правите нищо, не "постигате" нищо, просто релаксирате.
П.С. Мнението ми е само препоръка на база написаното и казаното от мен са съвети, които вие си преценете дали важат за вас или пък да ги игнорирате напълно. Споменатите лекарства не са писани с цел реклама, а като алтернатива на изписаните пробиотик и ензимен комплекс. Ако имате последващи въпроси ще се радвам да отговоря, но се надявам и други да се включат с мнения и препоръки.

# 1 823
Харесва ми препоръката да си позволим да бъдем слаби! Аз за себе си установих, че точно стреса ми влияе зле, но нещо конкретно, а именно забързаното ежедневие. Иначе мога да кажа,че пробиотици и сие и при мен не работят. Усещанията, които описва потребителката са като мойте, но решение нямам.

# 1 824
  • Paris
Здравейте, някой може ли да ме ориентира какви са цените за колоноскопия в България? И задължителен ли е болничен престой?

# 1 825
Здравейте, някой може ли да ме ориентира какви са цените за колоноскопия в България? И задължителен ли е болничен престой?
Правих преди година, цени не помня (върти ми се нещо около 300 лева, и в Токуда и във Вита), без значение имаш или не направление.
Първият ден отиваш, правят ти изследвания на кръв и урина, чакаш до обяд да ти дадат прахчетата и се прибираш. На другия ден сутринта отиваш, правят ти колоното и ако се чувстваш добре 4-5 следобяд те пускат. (Аз даже се разходих из МОЛ-а ). Това е във Вита, в токуда ми го обясниха същото, но трябваше да чакам месец-два за дата.
Вече ако не си осигурен не знам.

# 1 826
  • Paris
Благодаря! Леле доста време се чака. Понеже се колебая дали да направя във Франция или България, а Гугъл ми беше дал информация около 900-1000лв…

# 1 827
  • София
2022 правих гастроскопия в Токуда с направление без упойка. Взеха ми 400лв. За колоно сигурно е поне двойно и то по каса. Най-добре попитай лично в избраната болница, защото моята цена беше формирана от измисленото Избор на екип (не съм избирала), което едва ли го пише в ценоразписа.

# 1 828
Здравейте!
Искам да попитам имали ли сте слуз(като желе) в изпражненията?И кога се появява?
Вчера имах болка под двете ребра,пареща и днес за първи път забелязах слуз.

# 1 829
В СБАЛО Свети Мина в Благоевград гастроскопия 120 лв, колоноскопия 150 лв.
В отделението работят д-р Газиев и д-р Килев, които имат и клиника за прегледи. Часовете в клиниката при д-р Газиев обикновено се запълват в рамките на половин-един час в началото на месеца за целия месец, при д-р Килев в рамките на месец може да се намери час. И за двамата има добри отзиви в супердок.

Скрит текст:
Цените в болницата са към 1 март 2024 г

Целият ценоразпис https://sbalo-svetimina.com/pdf/6.pdf

Ето и цените в Токуда https://acibademcityclinic.bg/docs/librariesprovider2/cenorazpis … sfvrsn=6dc4b634_3
Съответно 390 и 400

Общи условия

Активация на акаунт