Бързи въпроси и отговори деца - 2

• 35 842
  • 778
  •   1
Отговори
# 390
Детенце на 2 и половина с Ковид? В карантина съм, не мога да го заведа на лекар. Вашите ако са го карали, как се лекувахте? Давам нурофлекс за температурата, имам и парацетамол, не знам кое е по-добре

# 391
Мда,всяко дете е рвзлично.Ако се уцели прозорецът към сън,става лесно.Ако се прескочи,идва "втората вълна"-всички признаци на умора изчезват,детето се ободрява,разиграва и сънят е мираж.В прозорецът налягането на сън е най-високо,след това спада и детето се "рестартира".Аз в такъв момент съветвам майките да прилагат "огледални неврони"-имитират поведение,че им се спи и детето почти винаги приема и пренася това върху себе си.

Хихи,Бобчи, що пъти съм дремала и заспивала ама нъц, никви неврони не й идват, признавам, случва се да изпускам тоя прозорец, знам че понякога не ги нацелвам нещата...
Та кви ли не техники прилагам, ама 🤗
Принципно има кво да се пипне

В колата и на завоите така готино хърка и спа, голям рахат й беше, обича да се вози

При нас няма преграда, никога не е спала в кошарата с преграда и няма как да я оставя сама да заспи на този етап,хаха, ще си дойде при мен в хола.
Панадолът мисля,че няма да помогне при ковид
Сега явно пак плъзна, наши познати са в болницата и 3мата с детето
Знам,че се дава авирон саше, вит д и нурофен ...но съветвайте се с лекар

За възрастните напълно важи, има си пик на мелатонина и после преминава, по спомен

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 22:15 от Orion_Sagitta

# 392
Детенце на 2 и половина с Ковид? В карантина съм, не мога да го заведа на лекар. Вашите ако са го карали, как се лекувахте? Давам нурофлекс за температурата, имам и парацетамол, не знам кое е по-добре
Предполагам имате предвид Нурофен и Панадол?
Зависи колко е т.
Панадол почти при нас не действа.
Само т ли има детето?

# 393
  • Бургас

И трите ми деца го караха с много висока температура. Средния до 40.1 стигна, другите с по 39.8 бяха. Давах витамини С, Д и температуро понижаващи. За 2 дена им мина, нямаха други симптоми. Да минава леко!

# 394
  • Пловдив
И нашето го изкара като беше на година и 4 месеца. Само Т беше симптомът, почти до 39.9 стигна , ужасно беше.
С панадол, Нурофен и влажни хладни кърпи по главата. Така мина за около 48 часа, но бяха доста тежки 48 часа за нас. Ту свали за малко и айде пак висока Т….

# 395
Ха, а възможно ли е тия прозорци да ги има и при възрастни? Аз съм забелязала, че ако не заспя до 10:30, после чак 1-2 мога, каквото и да правя Grinning После чак към 4-5.
Да,има ги ,има и "втората вълна "също .Хронобиологията ни разделя на три типа според съня-сови,чучулиги и гълъби,като тийнейджърските години ставаме сови.
В различните часове протичат различни процеси в организма ,но като цяло точно 22-22.30 е препоръчителен час за лягане на възрастни.
Тео,сънят беше лайтмотив на майчинството ми,нашата и в 19.30 е лягала дълго време,като цяло по-късно от 21 .15 не е заспивала.И все ми казваха,че то било рано,живота кипял по това време и т.н
Ние си решихме,че щом така й е добре на нея,ще си ляга рано .И ще влезем ние в нейния режим,вместо да я набутаме в нашия.
На година и 10м кара ковид,след това я заведох.Ако ти трябва лекар се обаждащ на джи пи за зелен коридор и отиваш.

Последна редакция: чт, 07 юли 2022, 23:51 от Bobchita

# 396
Синът ми имаше този прекрасен момент на ранно заспиване докато не стана на 1.5 годинки и не откри свободата да се движи сам.
Преди това ставаше 6-6:30 и лягаше 19-19:30.
Беше благодат за нас родителите.
Сега е на 2г+1м.
Става в 7-7:30 и заспива в 21:30.
Какви ли схеми на будуване и сън не пробвах и нищо не подейства.
Сега ще видим като почне яслата дали няма да се измаря малко повече и да изместя нощния сън към 20:00 - 20:30.

# 397
Рокет,правите ли "мостче " един час?При едното семейство с което работя,много,много помогна.А го приеха с недоверие.Иначе схемите са си схеми,но хватката е да отпуснеш детето максимално един час за тази възраст,после да го сложиш да легне .Мостчето позволява да се проявят признаците на умора,после кратък ритуал и става лесно заспиването.Не знам дали го писах в тази или друга тема подробно,но това нещо работи и за деца в училищна възраст.Не е "вълшебното хапче",но е голям помощник.По принцип действа след десетия ден,но при тях стана на четвърти-пети и им помогна за заспиване около или малко преди 21 .

# 398
Bobchi, под "мостче", тихи игри ли визираш?
Ако е това, много трудно ми се получава, да не кажа, че не се е случвало от доста време и може и там да е проблемът наистина.
Просто малкият е като природна стихия и всяко занимание, което би го задържало на едно място повече от 1-2мин е силно нежелано. Grinning

ПС: Най-често успявам да го ангажирам с усокояващи заниманиия 20мин преди лягане.

# 399
А редувате ли парацетамол и Нурофен? Дадох ибупрофен преди 3часа някъде. Кога мога да дам панадол? Освен мокри кърпи и оцет някакви други илачи за сваляне на температура да знаете?

Само температурата е за сега, няма кашлица, носът му започна да тече. Има и усилено сърцебиене, отвреме на време. Това нормално ли

# 400
Не само.Примерно-прибирате се от площадка,малко време да си поиграе с играчките си като ги види,вечеряте,гушкате се,редите конструктор или всяко занимание ,което не превъзбужда.Всичко което правиш и ти самата трябва да излъчва спокойствие,без да бързаш с нищо.Без никакви екрани .Мостчето трябва да насища с внимание и спокойствие .

# 401
  • Пловдив
А редувате ли парацетамол и Нурофен? Дадох ибупрофен преди 3часа някъде. Кога мога да дам панадол? Освен мокри кърпи и оцет някакви други илачи за сваляне на температура да знаете?

Само температурата е за сега, няма кашлица, носът му започна да тече. Има и усилено сърцебиене, отвреме на време. Това нормално ли

Да, редуват се на четири часа панадол и Нурофен.
Аз слагам мокри кърпи само с вода. От оцет не виждам смисъл, нито някой, който го ползва можа да ми обясни как точно помага оцета в сместа.
Водата отнема от топлината на тялото, това е идеята.

За съжаление не мога да дам други препоръки, просто се чака да мине. Поддържайте я да не минава 38.5-39 и така….

Сърцебиенето не е Ок, ако сте сигурна, че е сърцебиене, обадете се на лекарката.

# 402
  • София
Ако имате свещички ефералган, по-добре действат в случая от Панадол. Сърцебиенето е нормално при вируси и температура. Ако се задържи обаче е хубаво да го види педиатър и ако трябва снимка.

# 403

Редувайте нурофен и панадол на 4 часа. При висока температура ще сваля около час/час и нещо медикамента и на третия час пак ще започва да вдига и така на всеки 4 часа. Мокрете, събличайте и т.н. Всичко, което не кара детето да пищи ви върши работа. При мен пищи от всякакви компреси и температурата не пада, затова слагам на главата само докато спи. Сърцебиенето и учестеното дишане е нормално за температура над 38. Това е първото нещо, по което познавам, че нещо не е наред.
Ако не сте спокойна, винаги можете да искате зелен коридор и да я заведете, където преглеждат деца с ковид - напр. Пирогов, инфекциозна и т.н.

# 404
Ще се позаинтересувам за тоя мост, т като и при нас е трудно да я кротна някои дни, правила съм и грешка да минем през 3 площадки преди обед т.като иска и за да й е хубаво, да я зарадвам (т.е ще се прибираме и види нови люлки и иска и на тях, вече не го правя де) да я изморя и после оле мале, гледай шоу, хаха

А си познавам детето и ако не спи поне 1ч на обед до вечерта се почват едни кашкавалени занимания(т.е се лигавоти и тича, катери се и се гъне като кашкавал), ако излезем дори е опасно, просто изморена и пренаситена, пренавита, тя шоколад никога не е яла, но е като надрусана от умората, плюс грам внимание няма за тихи игри
За щастие, това се е случвало броени пъти.

Последният път като отказа да заспи на обед и в 19 и 15ч заспа от раз от умора ...В такива дни се чувствам лоша майка и се чудя като правя всичко защо не ми се получава, напр гушкане, книжки, разходките ...но разбира се, всеки ги има тия дни с Лошата майка ...Знам,че съм дала всичко с любов и съм искала да се случи по хубавия начин ама ...

Общи условия

Активация на акаунт