162 Американски четирилистни детелини за късмет и сполука през 2022

• 73 771
  • 707
  •   1
Отговори
# 570
  • Чикаго / София
Tanq25 Шибойган е малко градче, доста на север. Не знам от къде си в България, но ако отидете там, ще те очаква стабилен културен шок.  Градски транспорт - няма, така че карането на кола е задължително, за да успееш да напазаруваш, да заведеш голямото дете на някакъв спорт или друго занимание, да отидете на разходка. Да, в началото ще може и без да караш кола, но това много ще те ограничи.

Имаш малко бебе и предполагам си свикнала на Бг начина на разходки и социални контакти с другите майки по градинките. Е, това тук го няма в този си вид. Това ще е и първият ти шок, че по градинките деца почти няма, и затова се подготви. В Шибойган е по-студено, подготви се и, че няма да е мек климата, ще имате дълга зима - от Ноември /ако имате късмет есента да е мека/ та докрая на Април, все ще е студено. Е, да през Април няма да са минусови температури, но определено няма да са приятните топли температури от Бг. Затова пък, имат прекрасни библиотеки американците, с чудни кътчета за деца да играят, да им четат истории. В библиотеките през студените месеци се събират повечето майки с деца.

Иначе природата там е красива - ако обичате да сте сред природа - има прекрасни места - паркове, езера, дори на около час и половина - два, има няколко писти за ски, ако обичате зимни спортове. Милуоки е на около час път, така че ще имате възможност да се отбиете и до голям град. В Милуоки има хубави бирарии - ако обичате бира, ще ви дам съвет къде да отидете, ние всяко лято ходим до там поне веднъж.

Има какво да видите в САЩ ако се решите да прегърнете предизвикателството. Трябва обаче да си дойдете с настройката, че ще вземете каквото можете за тези 3 години - детето ще научи английски, тук средата за малки деца е чудесна - отношение, база,  може да използвате времето да пътувате и разгледате Америка - Ниагарския Водопад, Флорида през зимата, Гранд Каньона и каквото друго ви е на сърце  - някои от големите градове Ню Йорк, Чикаго. Изобщо чудесна възможност ви се предоставя, въпреки културния шок и доста големите различия в начина на живот, които ви очакват.

Успех!

# 571
Здравейте,

Може да ви се сторя крайна, но моите допълнителни претенции биха били:
- ако заплатата не е 150 к , поемане на таксата за частно у- ще поне на 1 дете.
- какъв е здравния пакет , който се поема за семейството
- 4 самолетни билета 1 годишно до Европа
- Сума кеш за релокация (10-15 к), с които да си закупите нещата от първа необходимост , след преместването.

За мениджърска позиция 150к не е толкова много. Особено когато искат да те привлекат и релокират. Не се притеснявайте да си поставите условията, вие не губите.

Проверете училища като Св. Георги какво биха ви изисквали, ако се върнете след 3 години. Или такъв тип училища, които се учи на англ. ез.
Лично аз, бих отишла до най- близкото квартално или в населено място на родители училище и бих поискала да запиша детето , като частен ученик. Да се явява накрая на годината. За да няма евентуална спънка , ако решите после и в държавно училище да го запишете после.
Има не малък шанс да решите да не се връщате.
Успех на където и да поемете!

# 572
Tanq25, компанията ще предложи пакет allowence за самата релокация ( по въздух и море/ може само едното) - заплата, COLA, визи,наем, обикновено частно интернационално училище за децата, помощ при намиране на жилiще( работодателя дава гаранция защото нямате кредитна история в страната), един път в годината двупосочни самолетни билети за цялото семейство, поемана на данъчните декларации ( специфични за експатс - обикновено с Deloit или EY), здравна застраховка ( важно е да се знае каква част се поема от работодателя ) и т.н.
Ако не поемат разходи за училище, попитайте the global mobilty advisor ( international HR)за добрите училища и ерииите в града. Обикновено компанията даже предварително знае къде ще ви настани. най-вроятно като пристигнете ще имате 30-60-90 дни, във временно жилище докато си намерите постоянно и ви пристигне багажа - по въздух или море, а може и двете. Не се плаши, това е възможно най-безболезненто местене в чужда държава. Компанията ползва фирми или има отдел, които ще ви помагат при всяка стъпка - документи, жилище, данъци, местене.
Имам опит в сферата и като international HR и relocation advisor. Ако имаш въпроси можеш да ми пишеш и на лични, с каквото мога ще помогна.
Децата се адаптират бързо, тук има много чужденци и даже в обикновено училище има програми за децата кото не говорят езика. Шофирането тук е много важно, но се кара по-лесно от бг. Simple Smile между 100 и 150 хил, разликата е голяма, нека информирано се стреми да е по-близо до втората цифра Simple Smile

п.п. ако имате алауънс за контеинер с местене по море, но не искате да го ползвате попитайте дали ще ви дадат сумата като CIL ( Cash in lieu), а на място ще си обзаведете с тези пари апартманта с нужните ви вещи. Тук апартаментите са с пълно кухненско обзавеждане. Преценете дали си заслужава да местите мебели, особено ако ще сте в апартамент. Живот и здраве ако след години се прибирате в БГ или ви пратят в трета държава( това се случва често), може да ползвате контейнер в обратна посока. CIL се плаща( ако го предлага компанията като опция) за една посока за моментото местене.

# 573
  • Sofia
п.п. ако имате алауънс за контеинер с местене по море, ...

Винаги ми е било интересно, колко горе-долу струва това начинание с контейнера? От любопитство питам. Simple Smile

# 574
Покрай ковид беше 2000$. Сега не знам.

# 575
п.п. ако имате алауънс за контеинер с местене по море, ...

Винаги ми е било интересно, колко горе-долу струва това начинание с контейнера? От любопитство питам. Simple Smile
  Зависи какъв рамер контейбер - 20 или 40 фута, като цената на транспоста по може да се окаже най- евтината част.
Честно казано, до Бг и обратно не знам точно, защото не ми се е случвало да релокирам някой по море. Мисля, че 2-3 пъти съм местила хора от Бг, но само по въздух.  В момента работя на един Колорадо - Хелсинки - 40 фута, цялото упражнене в момента излиза окло $24 000. Водният транспорт е $ 4,821, останоалото е пакетиране, транспорт по суша тук и във Финландия, освобождаване от митница, деливери и разпакетиране ( без подреждане).
Ако сам пакетираш / разпакетираш ще ти илезе около 1/3 от тази сума.
за 20 - фута контейнер, цената на водния транспорт в момента е приблизително същият ( $200-500) разлика.

# 576
  • София
Преди две години проверявах и аз тази история и един човек от логистиката ми каза следното: в момента цената на морския транспорт е толкова висока, че си заслужава да я платите единствено, ако пренасяте мебели антики, иначе в никакъв случай.

# 577
Освобождаването на лични вещи е най- трудоемко за спедиторите. Описи, проблеми с митниците и не всички се наемат да го правят, затова и често тази цена е висока.
Наистина е много по- изгодно да си договориш сума за релокиране, с която да си закупиш каквото ти е необходимо, вместо да го чакаш с месеци. После винаги има и нещо счупено. То не е само морския транспорт, винаги следва и сухопътен.
През 2017 за релокиране от Европа в САЩ, местна фирма даде 15 к на близка.

# 578
Имам въпрос, ако някой може да ми даде съвет. Дъщеря ми иска да гледа конкретен мюзикъл, но мислим да отидем до NYC с кола, с кучето. Мъжът ми ще е с нея (с кучето), а ние двете ще отидем да гледаме мюзикъла. Предпочитаме да сме извън града, но искаме да отседнем някъде, където има транспорт до Times Square, да е безопасно. Ще стоим ден-два, ще отседнем в хотел, но да зная къде да търся.
Ако е много сложно, ще летим, но ни се искаше да пътуваме с кола, за да ни е по-удобно и да вземем кучето.

# 579
abadjieva80,

Бих прескочила Бронкс и Йонкърс и бих отишла над тях в района на Untermyer Gardens Conservancy има малки , красиви, спокойни селца. Не отговаря на условието за градски транспорт, но съпругът ви може да ви закарава / взима до метрото. А и Не е никак далеч с кола и до Таймс Скуеър.

# 580
Здравейте,
Един приятел американец в момента е в Европа и иска да дойде до Бг за 5 дни. Направих стегната програма София-Копривщица-Етъра-долината на тракийските царе- (евтл. Велико Търново)-Пловдив-Рилски манастир-София.
1. Важният въпрос е ще може ли да си наеме кола с американската шоф. книжка? Аз не съм шофьор, а в тея жеги без кола и с тая програма ще е трудно.
2. ако имате идеи по програмата, моля споделете
Благодаря

# 581
Лично мнение - за 5 дни е много натоварена и много каране. Аз бих изключила Рилския манастир. Алтернативно, бих изключила Търново и Етъра. А ако иска съвсем да съкрати София - Пловдив  - Бачково - Копривщица. Зависи много какви са му интересите.

За кола - ако има международна книжка, ще е с една идея по-лесно. Аз не съм си подновявала българската и на някои места не ми дават кола под наем с американската. Не е невъзможно, просто малко по-сложно.

# 582
Ами история, култура, природа…  професор по право е…
Включих Етъра, защото е близо до Казънлък и май може да се видят старите занаяти, аз там още не съм била. Да Търново е под въпрос, и по-скоро ще го пропуснем.

Ти от коя фирма си вземала кола под наем с американската книжка?
Надявам се и шофираното сред нашата действителност да не му се стори трудно.

# 583
Azalee,
Той сам може да си провери и да си резервира онлайн автомобил. С тяхните кредитни карти имат отстъпки, също той може да има и корпоративна отстъпка.
Кажи му сам да си резервира автомобил. От големите рент-а-кар компании не би трябвало да му откажат. Той ще иска и кола с автоматични скорости. Нека си провери сам условията. Неговата кредитна карта, може да му включва и безплатна застраховка. Това би трябвало и сам да може да свърши!
Имайте впредвид, че летния сезон е силно натоварен и по- малките/ евтини компании вероятно вече нямат свободни автомобили.
Миналата година ми беше доста трудно да намеря свободен автомобил за лятото за 3 дни в София ( трябваше ми лично).По малките искаха минимум седмица до 10 дни наем.

# 584
Ами история, култура, природа…  професор по право е…
Включих Етъра, защото е близо до Казънлък и май може да се видят старите занаяти, аз там още не съм била. Да Търново е под въпрос, и по-скоро ще го пропуснем.

Ти от коя фирма си вземала кола под наем с американската книжка?
Надявам се и шофираното сред нашата действителност да не му се стори трудно.

Не си спомням кое фирма беше, защото я бях запазила чрез авиокомпанията. Но като ми отказаха, на самото летище има доста компании и бяха 50/50 тези, които дават и тези, които не дават.

В Пловдив непременно посетете базиликата - много добре и по американски тертип е направен музеят.

Общи условия

Активация на акаунт