162 Американски четирилистни детелини за късмет и сполука през 2022

• 73 765
  • 707
  •   1
Отговори
# 600
Едно допълнение - струва ми се, че най-важните знаци които трябва да знае са за път с предимство / път без предимство. В щатите няма еквивалент - правилата са други, както са ви дали няколко примера.

И допълвам с една моя мунска постъпка - в щатите имаш навсякъде знаци за скоростта, в бг си ги знаеш - като 90 на междуградски. Първия път, когато карах в бг, карах доста време със 70, защото това бяха единствените знаци които видях Flushed

Последна редакция: вт, 30 юли 2024, 16:55 от Miss K

# 601
rosss ги е описала много добре!

Десният завой на червено не е възможен навсякъде, трябва да се гледа за забраняващ знак. Разбрах, че са го въвели по време на ковид, за да пестят време, и така си е останало след това.

Всъщност от 1980та година съществува правилото, че можеш да направиш десен завой на червено, след като спреш напълно, и ако не отнемаш предимство и няма забранителен знак.

Аз в момента съм в България и оглеждам точно правилата за шофиране, защото следващият път ще трябва да взема кола под наем, и на места ми е доста объркано. При път с няколко платна, светофарите не са над всяко платно, ами са наредени един до друг над най-дясното платно и трябва да гледаш по стрелките накъде точно ти е зелено. Знаците за еднопосочно движение в подземните паркинги изобщо не се спазват, всеки си кара откъдето си иска. Ако аз карах в момента, досега десетина катастрофи дотук не ми мърдат. Зоните за паркиране също са ми абсолютна мъгла.

# 602
Имах впредвид, че в България десен завой на червено не е разрешен.
А , че в България си карат както искат, е съвсем различно. Признавам си без бой, че и аз на паркинги не спазвам често посоката на движение, особено ако е по- празен паркинга, а уж съм от дисциплинираните шофьори!
Често и платната в България не са разчертани. По този повод, когато платната са разчертани , българинът си кара често по средата.

# 603
  • Плевен
Здравейте!
За Нова година ще сме в Далас. Интересува ме, ако някой знае, как стои въпросът с транспорта в новогодишната нощ, тъй като ще сме в къща на около 3-4 км от downtown? И изобщо има ли програма като при нас или трябва да запазим за ресторант и после фойерверките?
Допълвам се - ако не сме на ресторант или на някое организирано парти какво можем да правим? Две семейства сме и не сме били в Америка за Нова година,та дано не ви се струват смешни въпросите ми:)

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 09:49 от plamsi

# 604
  • Чикаго / София
plamsi, да не те разочаровам, но американците не празнуват особено много Нова Година. Никога не сме били на заведение за Нова Година защото те не са отворени до късно. Не знам как е в Далас, но при нас всички си лягат като на обикновен ден, няма фоерверки и шумутевица. При нас има програма и празненства в Българските и източно европейските ресторанти. Ако има организирано парти някъде, то свършва в 12.05 и до 12.20 всички са си тръгнали. Били сме на 2 Нови Години в Маями на центъра - преди 12 концерт, става 12 брои си и след това всички си тръгват. До 12.20 цялото място вече е празно. Иначе за превоз - такси, убер, лифт - каквото има налично.

# 605
В интерес на истината и ние не сме били на заведение на Нова Година.
Домашно събиране най много.

Може би във Вегас или Чикаго ще има нещо балканско организирано.

# 606
  • София
Продават се новогодишни пакети/куверти за ресторанти, но са твърде далеч от нашата представа за празнуване на Нова година, това ми е впечатлението за Филаделфия. Може би най-тържествено би било на Time Square, но цените са грандиозни, а и не искам да стоя права от 3-4 ч следобед до полунощ, за да си пазя място. Преди две години имаше организирано голямо българско тържество на Пунта Кана.

# 607
На Таймс Скуеър съм посрещала Нова Година веднъж и повече няма да повторя никога - да, настроение имаше, но купон в истинския смисъл на думата - не. И в Мексико съм я посрещала - препоръчвам с две ръце, независимо дали в претенциозен AI курорт или в някоя кръчма с местни!

# 608
Препоръчвам един круиз да направите за Нова Година.
Далас - Хюстън и от там Галвестон.

# 609
  • Плевен
Ние се връщаме от круиз на 22.12, та от там ще сме в Далас. Аз гледах разни пакети по барове предлагат- само напитки и DJ, има една кула с въртяща се падаща топка - май им е main attraction  за новата година. Благодаря ви за мненията!:hugs:
А на 01.01 работят ли ресторанти и магазини?

# 610
  • Spain
Здравейте!
Искам да попитам кой е най - добрия вариант за Мобилен провайдър . Интересува ме да има много или неограничен достъп Интернет и евтина телефонна  връзка евентуано с Европа (Испания - но като цяло Европа). Голямата ми дъщеря е решила идното лято да работи в САЩ (студентска бригада) , има оферта от работодателя вече , но все още не сме започнали самата подготовка (чрез проверена фирма ). Та въпросите ми освен за телефон  /Връзка  ,  нормално ли е заплащане 16$/ час , 150-200$ наем на седмица , какви разходи ще има за храна на седмица (примерно колко струва 1 хляб , килограм месо - пилешко , пуешко и т.н., Меню в Кфц или Макдоналд , бутилка вода 😁, къде е евтино да купуваш и къде излиза скъпо ) / колко струва градският транспорт и такситата - разбирам че е много относително това . Ще бъдат някъде по крайбрежието между Ню Йорк и Вашингтон , ако всичко се получи с визата. Ако ви се пише - кажете как е зоната там и има ли места където не трябва да ходят Simple Smile . Мерси предварително. Идеята е да ѝ дадем пари за пътуването а после тя да ни ги върне заработвайки ги. За мен дори варианта да не спечели нищо като  пари/ само да върне вложеното / ппак става , поне ще види какъв е живота при вас , но все пак искам да си направя добре сметката.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 10:56 от Ада Деспейнада

# 611
За телефона - всеки мобилен провайдър ще й свърши работа. За разговори до Европа телефонна връзка не ви трябва, трябва ви неограничен интернет и безплатен апп, примерно фейсбук месинджър. Пак всеки мобилен оператор го предлага, при приблизително еднакви условия.

За всичко останало - много е важно точно къде ще бъде. "Между Ню Йорк и Вашингтон по крайбрежието" са горе-долу толкова прецизни координати като "някъде по Средиземноморието". За зона там не може да се говори - това са пет отделни щата в този географски район, стотици населени места, всяко със собствен характер и собствени закони, за цени изобщо да не говорим. Информация за заплащане и наем би трябвало да получат от работодателя при подписване на договора - първото е задължително по закон, за второто зависи от работодателя, но аз честно казано не бих си пуснала детето да работи за някой, който не предлага поне базови насоки в това отношение.

Когато знаете с по-голяма точност в кое населено място ще бъде, можем да сме по-полезни с информация.

# 612
  • Spain
Благодаря , мястото го знаем , просто не исках да споменавам , Delaware също така съм казала че е проведено интервю , написах ви цени за наем и условията 16$/час  и попитах това добре ли е , нормално ли е за САЩ - това са университетски бригади , но все пак като майка се тревожа да. Бихте ли написали кой са тези телефонни компании , ние тук например имаме Водафон , телефоника , Пепе фон , Лоуй - предполага не сте ги чували в САЩ  , ами едните са Компании ,а другите са нискотарифни компании - предлагат едно и също но на различни цени - с по 40-50€ на месец , аз съм на договор , има и предплатени Сим карти  , предполага на нея ще ѝ е по изгодно нещо такова , но като не сме били зад океана не ги знаем тези фирми   - ясно ми е че като има интернет можем да общуваме , но е възможно един път да се наложи и да няма интернет така че да ,интересуват ме тарифите (😆😌),
Детето е на 20 , не съм безотговорна майка , нейни колежки вече са били , но децата се учат от грешките си и след като има цял форум за взаимопомощ / информация / защо да не си помагаме ? - ето например знаете ли какво е месарница халал ? - ми едното дете не яде какво  да е месо и едва когато са си тръгвали от там е разбрала че такова нещо има ѝ в САЩ 🙂. Затова информацията е важна . За тези 3 месеца в който са били тази година са видяли неща  , но също и са работили .искам да помогна на децата , ако мога с повече информация . Те са ползвали някаква компания телефонна Минт (нииищо не ми говори / имат ли добър обхват , мултинационална ли е ,). В смисъл пишете ми за ФБ Месинджър , при вас няма ли Вайбър,  WhatsApp  или телеграм ? Тук това е безплатно и не е обвързано с оператори

# 613
Госпожо, детето е на 20г.  Ще се оправи, особено ако ползва английски. Колко студенти са дошли и са се оправили, та вашето ли няма.
 Въпросите ви са много хаотични. Разбрахме за 16$/h но не разбрахме работодателя какво поема, ще има ли нужда от транспорт, храна и т.н.
И няма значение. В крайна сметка младежите ще се оправят, в днешно време има социални мрежи, информация колкото щеш.

P.S. вайбър и уотс ъп имаме тук в дивия запад но са през оператор, тоест обвързани с номер.

# 614
  • Spain
Здравейте , въпросите ми бяха нормално ли е за САЩ заплащане 16$ /4ас , нормален ли е наем 150-200$ на седмица , каква е цената на 1 хляб ? Име на няколко телефонни компании , коя смятате за най - изгодна . Изобщо не ви смятам за див запад , но погледнете какво ми е написала госпожата преди вас . Ми аз ви пиша през телефон , не живея в пещера явно ми е ясно как мога да общувам , но също ме интересуват тарифите - например аз говоря безплатно из цяла Европа , компанията ми е ниско тарифбна и се казва Лоуй. Сложно ли е 16 долара е добре , 16 долара е малко. . хляба струва 5$ най евтиния . С 100$ на седми ще се изхрани примерно .
Хаотично е  ,но щом питам колко е храната се предполага че работодателят не поема изхранване .
Работодателят осигурява работа и предлага квартира срещу заплащане , организират им екскурзии за да видят нещо от САЩ в почивните им дни , имат един свободен месец ако искат след лятото . Средно за целия сезон излизат около 700 часа , но в  момента в който си тръгва от САЩ се плащат някакви удръжки  но тя така и не е разбрала - н защото ще се прибира в Европа или са някакви социални удръжки върху заплатата.

Общи условия

Активация на акаунт